13. marec 2018 ob 11:35 MMC RTV SLO Novice

Hendrixov album s prej neobjavljenimi pesmimi kot zadnji del trilogije

Po albumih Valleys Of Neptune in People, Hell And Angels izšel še Both Sides Of The Sky
Jimi Hendrix
Posthumne izdaje so v primeru Jimija Hendrixa (1942-1970) skoraj neskončna zgodba, njegova glasbena dediščina deluje kot neizčrpen vir materiala. Foto: Discogs
Jimi Hendrix: Both Sides Of The Sky

Album Both Sides Of The Sky, ki je prišel na tržišče v petek, je na voljo kot dvojna vinilna izdaja, zgoščenka ali kot možnost digitalnega prenosa. Foto: Discogs

Jimi Hendrix: Both Sides Of The Sky

Album Both Sides Of The Sky prinaša 13 skladb, in sicer Mannish Boy, Lover Man, Hear My Train A Comin', Stepping Stone, $20 Fine, Power Of Soul, Jungle, Things I Used To Do, Georgia Blues, Sweet Angel, Woodstock, Send My Love To Linda ter Cherokee Mist. Foto: Discogs

Tam sta se rodili glasba in čarobnost.

Producent Eddie Kramer o Jimiju Hendrixu v studiu
Janie Hendrix

Zadnji del trilogije, album Both Sides Of The Sky, ki je izšel pri založbi Sony's Legacy Recordings, sta producirala Eddie Kramer, sicer Hendrixov dolgoletni producent, in John McDermott, kot koproducentka pa je sodelovala tudi glasbenikova polsestra Janie Hendrix (na posnetku), odgovorna tudi za prva dva dela trilogije, naslovljena Valleys Of Neptune in People ter Hell And Angels. Foto: EPA

Še mnoga leta po smrti vznikajo prej neobjavljeni studijski posnetki Jimija Hendrixa in tako je te dni izšel album Both Sides Of The Sky, na katerem je 10 od 13 pesmi prvič na posluh javnosti. To pa je zadnji del trilogije posthumnih albumov.

Posthumne izdaje so v primeru Jimija Hendrixa skoraj neskončna zgodba, njegova glasbena dediščina deluje kot neizčrpen vir materiala. Zadnja v vrsti teh izdaj je plošča 13 studijskih posnetkov, nastalih med januarjem 1968 in februarjem 1970.

Zgodnje slovo brez oporoke
Od glasbenikove smrti v letu 1970 je bilo objavljenih skupno 25 v živo posnetih albumov, 27 kompilacij, 23 uradno priznanih prej neuradnih izdaj, 12 studijskih albumov, več singlov in kratkometražnih izdaj ter posnetkov različnih sodelovanj.

Vendar pri izdajah Hendrixove zapuščine ne gre popolnoma gladko, saj namreč ni pustil oporoke za seboj in tako je težko določiti, kdo razpolaga s pravicami za upravljanje z zapuščino. Tako je ta postala predmet številnih tožb in sporov med sorodniki, pred časom pa je del njegove družine ustanovil podjetje, namenjeno ukvarjanju s tem, ne le za glasbeno zgodovino nadvse dragocenim materialom.

V petek je prišel na trg posthumni album, naslovljen Both Sides Of The Sky, ki je na voljo kot dvojna vinilna izdaja, zgoščenka ali kot možnost digitalnega prenosa. Prinaša torej deset predhodno neobjavljenih pesmi in tri predhodno antologizirane z naslovi Power of Soul, Things I Used To Do in Georgia Blues.

Poklon svojim indijanskim koreninam
Na albumu je tudi Hendrixova različica pesmi Woodstock, ki jo je posnel s kitaristom Stephenom Stillsom, njena avtorica in prvotna izvajalka pa je Joni Mitchell. Med drugim je mogoče slišati še na novo masterizirano instrumentalno skladbo Cherokee Mist, s katero se je kitarist poklonil svojim indijanskim prednikom in v kateri igra na indijsko glasbilo sitar.

Pesmi z albuma izvirajo iz obdobja njegovega poslednjega v času življenja izdanega albuma Electric Ladyland, ki je izšel leta 1968. To obdobje je bilo zanj sicer zelo produktivno, čeprav je večina pesmi, ki jih je ustvarjal takrat, ostala nedokončana.

Pol stoletja po smrti na najvišjih mestih lestvic
Prvi sveženj predhodno neobjavljenega materiala je izšel leta 2010 na albumu Valleys Of Neptune, ki je zavzel vrhnja mesta lestvic v 15 državah. Drugi del te trilogije je leta 2013 izšel pod naslovom People, Hell And Angels in celo presegel prodajni uspeh svojega predhodnika ter se uvrstil na drugo mesto Billboardove lestvice 200. S tem je postal drugi najuspešnejši Hendrixov album po Electric Ladylandu, singel z njega, naslovljen Somewhere, pa je postal Hendrixov najuspešnejši singel do danes.

Dolgoletni producent in Hendrixova polsestra
Zadnji del trilogije, ki je izšel pri založbi Sony's Legacy Recordings, sta producirala Eddie Kramer, sicer Hendrixov dolgoletni producent, in John McDermott, kot koproducentka pa je sodelovala tudi Janie Hendrix, glasbenikova polsestra, odgovorna tudi za izdaji Valleys Of Neptune in People, Hell And Angels.

James Marshall "Jimi" Hendrix, leta 1942 v Seattlu rojen kot Johnny Allen Hendrix, je že v srednji šoli nastopal kot kitarist v skupinah r'n'b-ja, po tem pa igral po ZDA v različnih zasedbah. Z basistom Noelom Reddingom in bobnarjem Mitchem Mitchellom je v Londonu leta 1966 ustanovil trio Jimi Hendrix Experience, dve leti pozneje pa zasedbo The Band of Gypsies. Svetovno slavo mu je prinesel nastop na festivalu Monterey Pop leta 1967, temu pa je sledil slavni koncert na festivalu v Woodstocku.

Nekatere izmed njegovih najbolj znanih pesmi so Purple Haze, Hey Joe, All Along the Watchtower, Foxy Lady, Voodoo Child, Little Wing in Castels Made of Sand. Jimi Hendrix nedvomno velja za enega najboljših in najvplivnejših kitaristov v zgodovini, njegov inovativni slog, kombiniran z zameglitvami, resonanco in kontrolirano distorzijo, je ustvaril novo glasbeno obliko. Umrl je septembra 1970 v Londonu pri starosti 27 let.

P. G.

Oddajte svoj komentar - Št. komentarjev: 2

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Prosimo, da se pri komentiranju držite teme, ne uporabljate sovražnega govora in upoštevate pravila.

Prijavi sovražni govor


 • redwinger 13. marec 2018 ob 14:44
  Prijavi neprimerno vsebino
  Komaj čakam,da preposlušam maestra na kitari.
  Eden in edini Jimi,,,moje stanovanje že 27 let krasi njegova 1,5 m velika slika :)
  +4
  -1
 • b2d41af33bb96d42b906d9c1cf8e4a4d2290d3f28fad12f5ebf5615e30568716 13. marec 2018 ob 19:29
  Prijavi neprimerno vsebino
  Še mnoga leta po smrti vznikajo prej neobjavljeni studijski posnetki Jimija Hendrixa in tako je te dni izšel album Both Sides Of The Sky

  kravo je pač treba molzt. vznikajo tudi kvazi novi posnetki amy winehouse, beatlov itd itd. sigurno so vsi ti umentniki delali komade na zalogo, right..
  +1
  -2

Zadnji prispevki