Vrt čutil [Maj 2012]
Novi patenti [Junij 2012]
KRUHOVA POTICA IN PEČENA JABOLKA [13.3.2011]
BOŽIČNO KADILO [19.12.2009]
VARENIK Z OTOKA BRAČA [21.11.2009]
80 LET MINIATURNE ŽELEZNICE V PRATRU [10.5.2008]
MAGNETNI HLADILNIKI [5.4.2008]
SHRANJEVANJE VODIKA V KOVINSKIH HIDRIDIH [22.3.2008]
RAZISKAVE KOLČNIH VSADKOV [8.3.2008]
MOČ JEKLENIH-JESENICE IN HOKEJ [23.2.2008]
SIMULACIJA SMUČARSKIH SKOKOV [9.2.2008]
ITER-POSKUSNI FUZIJSKI REAKTOR [24.11.2007]
VRHUNSKI SLOVENSKI ALPINISTI [24.3.2006]
ZBIRKA ULITKOV PROF. DR. MILANA TRBIŽANA [10.3.2007]
ZVOČNI SEMAFORJI V ŠOLAH [10.3.2007]
1 2 3 >>
VRT ČUTIL


VRT ČUTIL - Vrt za slepe in slabovidne
TV Slovenija
 

V zavodu za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani so uredili vrt čutil – premišljeno oblikovan in opremljen vrt, v katerem otroci z motnjami vida urijo svoje veščine gibanja v prostoru, izmikanja oviram ter prepoznavanja materialov in vonjev.
V njem rastejo dišeče zeli, širijo se prijetni zvoki… izmenjujeta se mestna in gozdna krajina.
Hoja po posebnem poligonu je pravi izziv, saj na njej rastejo raznovrstneovire in posnemajo pasti poln sprehod po mestnih ulicah.
Podlaga pod nogami se nenehno spreminja; še posebno zahteven je vzpon po skali ali neenakomernih stopnicah.
Edinstven vrt, ki na zgoščenem prostoru nagovarja vsa čutila, razen vida seveda in je tako prostor za spoznavanje svojih zmožnosti.

 

SONČEVE NEVIHTE OGROŽAJO PRENOS PODATKOV
Bavarska televizija
 

Konec leta 2013 naj bi bilo Sonce še posebno dejavno. Sončeve pege napovedujejo silovite izbruhe, po katerih bodo sončeve nevihte skozi vesolje poletele s hitrostjo več milijonov kilometrov na uro. Če takšna nevihta oplazi Zemljo, sončevi delci naelektrijo zgornjo plast ozračja in spremenijo Zemljino magnetno polje. Do zdaj so električno nabiti delci delovanje satelitov zmotili vsaj 150-krat. To pa lahko ogrozi naprave in procese v Zemljinem ozračju in njenem bližnjem območju.
Otežena je tudi navigacija v zračnem prostoru, zato bodo morali piloti že kmalu pred poletom prebrati tudi tako imenovano vesoljsko vremensko napoved. 

prof. STEFAN DECH
»Ta program je skupaj s sodobnimi informacijskimi tehnologijami integriran v popolnoma avtomatiziran sistem, ki uporabnikom vsak dan zagotavlja najboljšo kakovost podatkov. Samo tako je mogoče pritegniti pozornost z izdelkom, ki na koncu preide v uporabo.«

Sončeve nevihte najvišje kategorije so sicer redke, toda lahko povzročijo velikansko škodo, če pa je električno nabitih delcev malo, nastane le čudovit polarni sij.
 


NOVI PATENTI

 
REKORDNA PRIJAVA NOVIH PATENTOV
Bavarska televizija

Evropski patentni urad v Münchnu se lahko izumiteljem z Daljnega vzhoda zahvali za nov rekord v številu patentnih prijav. Že skoraj vsak izum je namreč japonski, korejski ali kitajski. Čeprav je pravno varstvo patentov na Kitajskem pomanjkljivo, so Kitajci leta 2011 prijavili kar 16 000 patentov, za tretjino več kot leto prej. 
BENOÎT BATTISTELLI, predsednik Evropskega patentnega urada München
»Po eni strani je to za nas priložnost, ker nam omogoča, da svoje visokokakovostne proizvode prodamo na Kitajsko, je pa hkrati tudi grožnja, saj so Kitajci v inovativni industriji naši čedalje večji tekmeci.«
Od tega bi lahko imel koristi tudi Siemens, evropski prvak v zaščitenih patentih. Bernd Korves in Gerald Meckl sta razvila program, ki s pomočjo brezpilotnega plovila v najkrajšem mogočem času izmeri proizvodne dvorane, katerih prostornino potem laže izkoristijo. Od tega pa bi lahko imeli korist tudi Kitajci, saj bi lahko katerega izmed izumov začeli z dobičkom izdelovati v eni izmed kitajskih tovarn.


VINO NA PAMETNEM TELEFONU
Bavarska televizija

Nakup v samopostrežni trgovini.
Običajen dan v trgovini, na policah sto različnih vrst vina, svetovalca pa od nikoder. Kupcem je v pomoč kvadratek na steklenici, ki ga lahko preslikajo s pametnim telefonom.
Kupec pride do podatkov prek spleta. QR-kode je že mogoče najti na številnih izdelkih. V vinarstvu Sommerach kupcem tako posredujejo tehnične in senzorične podatke o vinu in proizvajalcu.
FRANK DIETRICH, vinarstvo Sommerach
»Kupci hočejo veliko vedeti o vinu in vinarjevem delu in prav to ciljno skupino, ki jo to zanima, nagovarjamo s QR-kodami. Tako smo tudi ujeli duh časa. Uporabniki pametnih telefonov radi preslikavajo kode in se o tem tudi pogovarjajo.«
Videoposnetke o vinu snemajo sodelavci ali zadruga. Filmčki so informativni, sproščeni in neprisiljeni.
V vinarskem žargonu to pomeni: vino je lahko in ne preveč suho. Čeprav se steklenice s pojasnili obnesejo v samopostrežnih trgovinah, pa v vinoteki še vedno stavijo na osebno svetovanje.

 

  

Urednica: JANJA KOVAČIČ

 

 

Pišite nam na naslov:

Alpe Donava Jadran
 Kolodvorska 2-4
 1550 LJUBLJANA
   Slovenija

 ali na e-naslov:

janja.kovacic@rtvslo.si

 

ali preko obrazca na
tej strani.

 

 

 

 

 


 


© MMC RTV Slovenija | 1999 - 2018 | Vse pravice pridržane | Kontakti