Po zaprtju balkanske begunske poti naj bi v Italijo letos prispelo 300.000 prebežnikov, dvakrat več kot lani. Foto: Reuters
Po zaprtju balkanske begunske poti naj bi v Italijo letos prispelo 300.000 prebežnikov, dvakrat več kot lani. Foto: Reuters
Avstrijci bodo na Brennerju postavili ograjo

V Italiji so ogorčeni, brennerski prelaz je namreč velikega pomena za italijansko gospodarstvo, na poti iz Italije proti Nemčiji ga na leto prečkata dva milijona tovornjakov. Brennerski prelaz je najpomembnejša avtocestna žila za tovorni promet na poti iz Italije čez Avstrijo v Nemčijo.


Bruselj poziva Grčijo k izboljšanju ukrepanja na zunanji meji

Evropska komisija je v oceni akcijskega načrta Grčije za odpravo pomanjkljivosti na zunanji meji izpostavila, da je država dosegla bistven napredek, a obenem pozvala k nadaljnjim izboljšavam načrta do 26. aprila. Od zaščite zunanje meje je odvisna prihodnost schengenskega območja brez nadzora na notranjih mejah. Grčija v načrtu opredeljuje, kako bo zagotovila kadrovske okrepitve za izvajanje postopkov registracije, kako bo povečala sprejemne zmogljivosti, nadgradila informacijsko-tehnološke sisteme in vzpostavila učinkovit sistem nadzora na obali. A številne ukrepe bo morala Grčija do 26. aprila podrobneje pojasniti. Komisija izpostavlja pomanjkljiv časovni načrt ukrepov, pomanjkanje informacij o odgovornih za izvedbo ukrepov in potrebo po boljši opredelitvi porabe evropskih finančnih sredstev.

Poostreni nadzor na mejnem prehodu in z njim povezani zastoji bi po mnenju Rima povzročili gospodarsko škodo, saj bi upočasnili promet in podražili prevoze, pomenili pa bi tudi velik udarec za gospodarstvo in turizem v italijanski deželi Trentino Visoko Poadižje, kjer živi večinsko nemško govoreče prebivalstvo.

Datum odvisen od vala migracij
A Avstrija je neomajna; datum vzpostavitve mejnega nadzora, zdaj določen za 1. junij, bo po besedah obrambnega ministra odvisen od vala migracij in napredovanja gradbenih del, ki jih je Avstrija že začela.

Evropska komisija o nameri Avstrije ni bila obveščena in je zanjo izvedela iz medijev. Po podatkih Dunaja naj bi po zaprtju balkanske begunske poti v Italijo letos prispelo 300.000 prebežnikov, dvakrat več kot lani. V Italiji se lahko priseljenci, ki so v državo vstopili nezakonito, potem ko so jih registrirali, svobodno gibljejo. Velika večina jih državo takoj zapusti in nadaljuje pot proti severu.

Avstrijci bodo na Brennerju postavili ograjo