Avstrija je že napovedala zavračanje nekaterih skupin prebežnikov. Bomo morali dokumente pod nos carinikom znova moliti tudi mi? Foto: EPA
Avstrija je že napovedala zavračanje nekaterih skupin prebežnikov. Bomo morali dokumente pod nos carinikom znova moliti tudi mi? Foto: EPA
Avstrija
Avstrija je na nekaterih delih meje s Slovenijo postavila žičnato ograjo. Foto: EPA
Avstrija
Schengenska pravila se umikajo strožjemu nadzoru meje. Foto: EPA
Werner Faymann
Faymann je dejal, da je treba ekonomske migrante vrniti v države izvora. Foto: EPA

Kot je v intervjuju za časnik Österreich napovedal Faymann, bo Avstrija na meji povečala nadzor za vse. Z začasno odpravo schengena tako na meji z Avstrijo velja obvezno izkazovanje identitete.

"Če EU ne bo uspelo, da zavaruje svoje zunanje meje, bo pod vprašajem celoten schengen. Takrat bo morala vsaka država nadzorovati svoje nacionalne meje," je v pogovoru na spletni strani časopisa opozoril avstrijski kancler.

Na izjave avstrijskega kanclerja so se nato danes odzvali v uradu vlade za komuniciranje (Ukom) in poudarili, da to, da Avstrija uvaja nadzor na svojih mejah, ni nov ukrep, ampak ukrep, ki velja že dlje časa. Ob tem so napovedali, da bo Slovenija odločno in dosledno ukrepala, če bo prišlo do napovedovanja enostranskih ukrepov.

Pojasnili so še, da lahko Avstrija uvede nadzor na svojih mejah v skladu s schengenskim pravnim redom, če oceni, da so podane okoliščine, ki to opravičujejo, je pa uvedbo takega ukrepa treba napovedati vsem državam članicam in Evropski komisiji.

Res nadzor na meji za vse?
Faymannove izjave glede prebežnikov so v tujih medijih poskrbele za zmedo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. "Avstrija ukinja schengen," so v soboto zvečer zapisali pri italijanski tiskovni agenciji Ansa. Podobno razburjeno so se odzvali tudi madžarski mediji.

Za razburjenje bi lahko poskrbele predvsem Faymannove besede, da Avstrija začasno odpravlja schengenska pravila, ob tem ugotavlja APA. Dejansko so ta odpravljena že od lanske jeseni, je za APA-o potrdil predstavnik avstrijskega kanclerja. Tudi Faymannovo mnenje glede mejnega nadzora ni nič novega, saj je to prejšnji teden povedal že za Kronen Zeitung, so še komentirali v kanclerjevem uradu. Tujim so medijem že pojasnili stanje, so še povedali.

Na odločitev Dunaja so se z zaskrbljenostjo odzvali tudi v sosednji italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini (FJK), še navaja APA. V pismu so izrazili obžalovanje in hkrati upanje, da to ne bo škodovalo odličnim čezmejnim odnosom med FJK-jem in Avstrijo.

Za pojasnila, ali morajo zdaj tudi prebivalci schengenskega območja na avstrijski meji izkazovati svojo istovetnost, smo prosili tudi avstrijsko notranje ministrstvo in jih bomo objavili takoj, ko jih prejmemo. Dopisnik TV Slovenija iz Celovca je ob tem za MMC opozoril, da je treba biti pri tem previden z izjavami, saj da gre za predlog, ki ga vlada sploh še ni obravnavala.

Dunaj pričakuje solidarnost
Sicer pa je tudi po besedah Faymanna že zdaj v veljavi poostren nadzor nad begunci, ki želijo vstopiti v Avstrijo. "Kdor nima pravice do azila ali pa ne zaprosi za azil, želi pa v Skandinavijo ali drugam, je zavrnjen. V dogovoru z Nemčijo lahko v državo vstopijo tisti, ki imajo pri nas pravico do azila in jih Nemčija ne bo zavrnila," je opozoril.

"Če Nemčija begunce, ki želijo recimo na Švedsko, ne bo več pustila v državo, bomo tudi mi, v natančnem dogovoru z Nemčijo, storili enako," je napovedal avstrijski kancler. "Storili smo že vse, da tiste, ki pri nas nimajo pravice do azila, v prihodnosti zavrnemo že na meji," je še dejal.

Faymann je vseeno zavrnil, da bi določili zgornjo mejo za sprejem beguncev. Na vprašanje, koliko beguncev pričakuje letos, je odgovoril, da bi lahko ob ustreznih ukrepih prišlo do bistvenega zmanjšanja njihovega števila. Stavi tudi na solidarnost pri reševanju begunske krize.

"Kdor ni solidaren pri reševanju begunske problematike, lahko računa na veto pri finančni pomoči v naslednjih leti. Solidarnost ni enosmerna cesta," je zatrdil.

Šefic: Dogovarjanje z Avstrijo in Nemčijo
Avstrijska notranja ministrica Johanna Mikl Leitner je v petek izjavila, da bodo avstrijski varnostni organi na meji s Slovenijo od konca prihodnjega tedna zavračali vse prebežnike, ki nameravajo le prečkati Nemčijo, ne pa tam zaprositi tudi za azil.

Kot je pojasnila, nemški organi namreč spuščajo v državo samo ljudi, ki nameravajo tam zaprositi za zaščito, v nasprotnem primeru jih vrnejo Avstriji. Avstrijska ministrica je zatrdila, da bodo vsakega begunca, ki bo želel na Švedsko, na meji zavrnili.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je tudi v petek povedal, da se Slovenija z Avstrijo, Nemčijo in drugimi državami dogovarja, kakšna bodo merila za prehajanje prebežnikov. Dogovor bo skupen, a ga še niso sklenili, je poudaril. "Ko bo, bomo videli, kaj bo, in tisto bomo potem tudi uresničevali," je izjavil.