Poslanci pravijo, da bo takšen dogovor med drugim vodil v iskanje alternativnih poti - skozi Albanijo, Bolgarijo in pa znova po morju na italijansko Lampeduso. Foto: Reuters
Poslanci pravijo, da bo takšen dogovor med drugim vodil v iskanje alternativnih poti - skozi Albanijo, Bolgarijo in pa znova po morju na italijansko Lampeduso. Foto: Reuters
Jeanine Hennis-Plasschaert je dogovor označila kot pomemben korak v neizprosnih prizadevanjih držav EU-ja, da omejijo tok prebežnikov. Foto: Reuters

Voditelji držav članic EU-ja so se s Turčijo dogovorili o reševanju begunske krize, v sporazum pa med drugim predvideva, da bo Turčija sprejemala vse nezakonite migrante iz Grčije, za vsakega Sirca, ki ga bodo vrnili Turčiji, pa bodo enega od tam neposredno preselili v EU. Turčija lahko tudi računa na še tri milijarde evrov dodatne pomoči, hitro vizumsko liberalizacijo in odprtje novih poglavij v pristopnih pogajanjih z EU-jem. Dogovor še ni dokončen, ampak ga bodo dodelali pred vrhom EU-ja, ki bo 17. in 18. marca.

Potreben dogovor, a ne tak, kot je ta
V sredo so o dogovoru zasedali evropski poslanci, ki so voditelje pozvali, naj ne potrdijo tega dogovora, vsaj ne v obliki, kakršna je zdaj. Vse večje poslanske skupine so enotne, da EU potrebuje dogovor z Ankaro, a vse – izjema je Evropska ljudska stranka (EPP) – se strinjajo, da ne takšnega, kot je trenutno na mizi.

Poslanci so dejali, da mora EU sam prevzeti odgovornost in predstaviti celovito rešitev za Evropo, ki ne bo kršila pravic prosilcev za azil. Obenem so dodali, da se pristopna pogajanja Turčije in vizumska liberalizacija njenih državljanov ne smejo povezovati z begunsko krizo. Poudarili so tudi, da EU ne sme spregledati kršitev svobode medijev in ravnanja s kurdsko manjšino v Turčiji.

Ostre kritike večine poslancev
V EPP-ju so rezultate ponedeljkovega vrha v Bruslju označili za "pozitivnega". So pa dejali, da mora med EU-jem in Turčijo vladati "odnos partnerstva in ne odvisnosti". Drugi poslanci pa so bili zelo kritični. Gianni Pitella je v imenu socialistov in demokratov (S & D) v ostrem tonu napadel evropske voditelje. "Migranti in begunci so ljudje, in ne blago, z njimi ne sme nihče mešetariti," je dejal in dodal: "Smo proti prelaganju evropskih problemov na druge. Države članice morajo končno prevzeti odgovornost, ne pa da drugi opravljajo delo, ki bi ga morali mi."

Tudi vodja konservativcev (ECR) Syed Kammall je izrazil številne zadržke glede dogovora in se vprašal, "koliko tega je sploh zakonito ali praktično". "Za to krizo ni hitrih in preprostih rešitev, ne iščite poceni političnih točk, ampak prave in izvedljive rešitve, to dolgujemo tako svojim državljanom kot beguncem," je sporočil voditeljem. "Bolj ko gledam ta dogovor s Turčijo, bolj skeptičen in kritičen sem," je pristavil vodja liberalcev (Alde) Guy Verhofstadt: "Kar dejansko počnemo, je, da dajemo ključe vhodnih vrat Evrope v roke naslednikom Otomanskega cesarstva, medtem ko je edina prava rešitev ta, da končno sami prevzamemo odgovornost." "Kakšno ubogo podobo Evrope dajemo," pa je dodal (GUE/NGL) Gabrielle Zimmer: "Vsi pravite, da bi radi evropsko rešitev, a od nje nismo bili še nikoli bolj oddaljeni."

"EU sprejema izsiljevanje Erdogana"
Nič manj oster ni bil Philippe Lamberts v imenu Zelenih. Dogovor s Turčijo po njegovem mnenju predstavlja "moralni propad in bankrot" Evrope. "Evropski voditelji razvijajo rdečo preprogo turškemu režimu, krivemu ubijanja lastnih ljudi, zatiranja političnih nasprotnikov in sodelovanja s skrajneži in teroristi, " pravi, po njegovem mnenju pa je "rešitev v mostovih, in ne zidovih." Iz vrst evroskeptikov in skrajne desnice sta v razpravi med drugim spregovorila Britanec Nigel Farage (EFDD) in Francozinja Marine Le Pen (EFN). Oba sta opozorila, da turški predsednik Recep Tayyip Erdogan izkorišča šibkost EU-ja, ji diktira in jo izsiljuje ter bo hotel samo še več in več, ona pa v svoji nemoči to sprejema.

Zares v bran ponedeljkovemu dogovoru sta bolj ali manj stopila le nizozemska obrambna ministrica Jeanine Hennis-Plasschaert v imenu Sveta EU-ja in evropski komisar Valdis Dombrovskis.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.