V hostlu Škofije se bodo izvajale zgolj dnevne integracijske dejavnosti. Foto: Radio Koper
V hostlu Škofije se bodo izvajale zgolj dnevne integracijske dejavnosti. Foto: Radio Koper

V hostlu Škofije se bodo tako izvajale v skupnih prostorih zgolj dnevne integracijske dejavnosti, kjer bodo navzoči svetovalci, so zapisali v Civilni iniciativi Škofije. Za vsakega posameznika bodo pripravili osebni program. Dobrodošli pa bodo tudi krajani, ki bi želeli sodelovati v prostočasnih dejavnostih, so še navedli.

Odločitev ministrstva bo predstavljena na zboru krajanov, ki po njihovih navedbah meni, da so dosegli zadovoljiv dogovor med zakonskimi obveznostmi države in lokalno skupnostjo. Navajajo, da ministrstvo meni, da bi bil lahko primer Škofij vzorčen primer tudi za druge občine.

Begunci v stanovanja po celotni občini Koper
Spomnimo, da je ministrstvo za notranje zadeve (MNZ) sprva predlagalo integracijsko hišo na Škofijah, v kateri bi nastanili do 50 ljudi s priznano mednarodno zaščito, ki bi tam lahko bivali do največ enega leta. Krajani so temu predlogu nasprotovali, pripravljeni pa so bili sprejeti eno begunsko družino. Civilna iniciativa Škofije je takrat pripravila več protestnih shodov.

Koprski občinski svet je medtem na izredni seji marca sprejel sklep, po katerem naj se begunci ne naselijo le na Škofijah, ampak v posamezna stanovanja na območju več krajevnih skupnosti v občini.