Premestitev beguncev je mehanizem solidarnosti znotraj EU-ja. V skladu z vladnim načrtom naj bi do konca leta iz Italije in Grčije skupaj premestili 567 beguncev, prihode pa so razdelili na manjše skupine. Foto: Reuters
Premestitev beguncev je mehanizem solidarnosti znotraj EU-ja. V skladu z vladnim načrtom naj bi do konca leta iz Italije in Grčije skupaj premestili 567 beguncev, prihode pa so razdelili na manjše skupine. Foto: Reuters
Boštjan Šefic
Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v zvezi z dosedanjimi dogovori z lokalnimi skupnostmi glede nastanitvenih zmogljivosti dejal, da so bili dokaj uspešni pri zagotavljanju kapacitet. Foto: BoBo

Prispeli so v torek zvečer iz Grčije v okviru sheme za solidarnostno prerazporeditev prebežnikov v EU-ju, so zapisali na spletni strani ministrstva za notranje zadeve.

Kot so še navedli, je bilo doslej v Slovenijo premeščenih 199 ljudi, od tega 35 državljanov Eritreje iz Italije ter 141 državljanov Sirije, 17 državljanov Iraka in šest ljudi brez državljanstva iz Grčije.

Prihodi razdeljeni v manjše skupine
Premestitev beguncev je mehanizem solidarnosti znotraj EU-ja. V skladu z vladnim načrtom naj bi do konca leta iz Italije in Grčije skupaj premestili 567 beguncev, prihode pa so razdelili na manjše skupine.

Begunci v okviru premestitvene sheme v Slovenijo prihajajo kot prosilci za azil, ki so postopek za pridobitev mednarodne zaščite že začeli v Grčiji oziroma Italiji.

Zato se postopki za mednarodno zaščito v Sloveniji izvedejo razmeroma hitro, pa tudi verjetnost, da bo njihova prošnja uspešna, je precej velika. Prihajajo namreč iz držav, iz katerih je prosilcem v državah EU-ja status priznan v več kot 75 odstotkih.

Šefic pričakuje dogovor koprske občine in novega urada za migrante
Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v zvezi z dosedanjimi dogovori z lokalnimi skupnostmi glede nastanitvenih zmogljivosti dejal, da so bili dokaj uspešni pri zagotavljanju kapacitet.

Verjame, da bo v naslednjem obdobju to uspevalo tudi novemu vladnemu uradu za oskrbo in integracijo migrantov, tako pri zagotovitvi ustreznega števila mest v izpostavah azilnega doma kot tudi integracijske hiše, kar bo zelo pomembno z vidika izvrševanja obveznosti iz naslova trajnih preselitev kot tudi za tiste, ki bodo tekoče zaprosili za mednarodno zaščito.

"Ta trenutek je zmogljivosti dovolj. Zelo pa bi si želeli imeti še to integracijsko hišo, saj je integracija izjemno pomemben del celotnega procesa. Kar se tiče izpostav azilnega doma, trenutno ni težav, seveda pa moramo vedno gledati naprej, kar bo tudi ena od nalog urada, če bi se razmere spremenile ali poslabšale," je dejal državni sekretar.

Potem ko so krajani Škofij nasprotovali nastanitvi 50 oseb s priznano mednarodno zaščito v integracijski hiši na Škofijah, Civilna iniciativa Škofije pa je pripravila več protestnih shodov, so na ministrstvu v zadnjih tednih skupaj z Mestno občino Koper (MOK) iskali alternativne rešitve.

Zadnji predlog so občini posredovali 1. junija, v skladu s predlogom pa bi na območju MOK osebe z mednarodno zaščito nastanili v pet stanovanj, ki jih je ponudila koprska občina, v prostorih integracijske hiše oziroma hostlu na Škofijah pa bi izvajali integracijske aktivnosti, so pojasnili na notranjem ministrstvu. Odgovora koprske občine še niso prejeli, Civilna iniciativa Škofije pa tudi temu predlogu nasprotuje.