V bližini Italije skoraj vsak dan prestrežejo plovila z prebežniki. Foto: Reuters
V bližini Italije skoraj vsak dan prestrežejo plovila z prebežniki. Foto: Reuters

Italijanske varnostne službe po poročanju tamkajšnjih medijev prestrezajo informacije s spletnih omrežij, ki naj bi nakazovale, da bi tihotapci z ljudmi prebežnike iz zasilnih taborišč na makedonsko-grški meji preusmerili v Albanijo in od tam v Italijo.

Čez Otrantski kanal, širok le 45 morskih milj, so albanske in italijanske kriminalne skupine v devetdesetih letih prejšnjega stoletja tihotapile ljudi, cigarete in orožje. Da se promet nikoli ni zares ustavil, kaže tudi podatek, da je italijanska finančna policija še 5. februarja letos prestregla gumijasti čoln, na katerem so kriminalci tihotapili marihuano, tovor, po podatkih policije vreden 5 milijonov evrov.

Pritisk prebežnikov v zadnjem času popustil
Po lanski preusmeritvi begunskih poti na Balkan je pritisk priseljencev čez Sredozemsko morje v Italijo sicer popustil, a ni nikoli pojenjal. Ladje italijanske obalne straže, evropske vojaške ladje in ladje evropske agencije Frontex v morju skoraj vsak dan prestrežejo plovila s prebežniki, ki izplujejo z obale Libije.

Italija je na zahtevo Evropske unije vzpostavila tri žariščne točke za sprejem prebežnikov, v krajih Trapani in Pozzallo na Siciliji ter na otoku Lampedusa, a na nov naval, menijo nevladne organizacije, še zdaleč ni pripravljena.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.