Avstrijski časnik Kronen Zeitung je poročal, da naj bi Slovenija skupaj z Avstrijo in Nemčijo pripravila projekt za omejevanje prihodov prebežnikov. Po pisanju časnika naj bi skupni projekt zajemal strog mejni nadzor na slovensko-hrvaški meji, ki bi ga izvajali slovenski, nemški in avstrijski policisti. Foto: BoBo
Avstrijski časnik Kronen Zeitung je poročal, da naj bi Slovenija skupaj z Avstrijo in Nemčijo pripravila projekt za omejevanje prihodov prebežnikov. Po pisanju časnika naj bi skupni projekt zajemal strog mejni nadzor na slovensko-hrvaški meji, ki bi ga izvajali slovenski, nemški in avstrijski policisti. Foto: BoBo
Ograja tudi v Slovenski vasi
Avstrija bo zavračala prebežnike

Po poročanju Radia Slovenija je v pogovoru za avstrijski nacionalni radio pojasnila, da namreč nemški organi spuščajo v državo samo ljudi, ki nameravajo tam zaprositi za zaščito, v nasprotnem primeru jih vrnejo Avstriji. Za avstrijsko televizijo Ö1 pa je dejala, da bodo vsakega begunca, ki bo želel na Švedsko, na meji zavrnili.

To je, kot je pojasnila, odziv Avstrije na zaostritev režima na avstrijski meji z nemško deželo Bavarsko, potem ko je Nemčija začela zavračati vse tiste, ki ne mislijo zaprositi za azil v Nemčiji, ampak želijo pot nadaljevati naprej proti drugim zahodnoevropskim državam.

Avstrija bo ob tem uvedla tudi zgornjo mejo števila beguncev, ki jih namerava sprejeti. Ta številka za zdaj sicer še ni določena, je še povedala ministrica.

Ko bo ta prag dosežen, bodo ostali morali čakati na t. i. "tranzitnih območjih" oz. "tamponskih območjih". "Ne bomo jih več pustili v notranjost države. Zanje bomo skrbeli tam in nikjer drugje," je napovedala avstrijska ministrica.

Poleg tega bo Avstrija, potem ko bo zgornja meja dosežena, po zgledu Švedske zgolj še sprejemala prošnje za azil, ne bo jih pa več obravnavala, je še dejala Mikl-Leitnerjeva.

Skupen mejni nadzor
Slovensko in avstrijsko notranje ministrstvo sta tudi potrdila poročanje časnika Kronen Zeitung, da se Avstrija, Nemčija in Slovenija dogovarjajo za omejevanje prihoda prebežnikov in za skupen nadzor zunanje schengenske meje, torej na slovensko-hrvaški meji.

Avstrijski časnik Kronen Zeitung je v četrtek poročal, da naj bi Slovenija skupaj z Avstrijo in Nemčijo pripravila projekt za omejevanje prihodov prebežnikov. Po pisanju časnika naj bi skupni projekt zajemal strog mejni nadzor na slovensko-hrvaški meji, ki bi ga izvajali slovenski, nemški in avstrijski policisti.

"Z nemško in slovensko vlado smo imeli dobre pogovore o naših načrtih za znatno učinkovitejši mejni nadzor," je zgolj povedala avstrijska notranja ministrica in dodala, da bodo sledili ukrepi za zajezitev nezakonitih prestopov avstrijske meje in za zavračanje ekonomskih migrantov.

Podobno je poročal Spiegel
Tudi nemški Spiegel ob sklicevanju na neimenovane vire v avstrijski vladi poroča, da se Avstrija s Slovenijo in Hrvaško dogovarja o morebitnem posredovanju avstrijskih policistov na slovenskih ali hrvaških mejah. Avstrijski policisti naj bi tako kolegom v Sloveniji ali na Hrvaškem pomagali pri nadzoru meja. Cilj bi bil, da bi že v eni od teh dveh držav na meji zavrnili migrante, ki bi želeli mejo prečkati brez ali s ponarejenimi dokumenti.

Avstrijska koalicijska ljudska stranka (ÖVP) je sicer izrazila močno željo po znižanju števila prihodov migrantov v Avstrijo. Avstrijski podkancler Reinhold Mitterlehner iz vrst ÖVP-ja je poudaril, da želijo postaviti zgornje meje za sprejem prebežnikov, o katerih naj bi se dogovorili 20. januarja na srečanju s predstavniki avstrijskih dežel.

Če bodo meje drastično prekoračene, je Mitterlehner omenil celo možnost vzpostavitve posebnih območij oz. "čakalnic" na meji s Slovenijo za obravnavo prosilcev za azil.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Ograja tudi v Slovenski vasi
Avstrija bo zavračala prebežnike