V Nemčiji in nemških zveznih deželah so letos v okviru sistema Easy registrirali 200.000 prosilcev za azil. Foto: Reuters
V Nemčiji in nemških zveznih deželah so letos v okviru sistema Easy registrirali 200.000 prosilcev za azil. Foto: Reuters
Sirski begunci v Nemčiji
Podkancler Gabriel meni, da se Nemčija prvič v zgodovini aktivno loteva vključevanja tujcev v nemško družbo. Foto: Reuters
Nemci sprejeli zakon o integraciji beguncev

Z zakonom bodo za tiste, ki imajo možnost pridobiti azil, uvedli jezikovne in integracijske tečaje, zanje naj bi po predlogu ministrstva za delo odprli 100 tisoč začasnih delovnih mest. Tisti pa, ki ne bodo izpolnili zahtev, bodo morali oditi.

Službe, obvezni jezikovni tečaji in natančno določen kraj bivanja so tri poglavitne stvari prvega integracijskega zakona, o katerem se je končno sporazumela in strinjala nemška vladna koalicija.

Angela Merkel: "Gre za mejnik"
Begunci se bodo morali tudi sami potruditi, da postanejo aktivni člani nemške družbe, v nasprotnem primeru jih čakajo sankcije, je bistvo zakona, ki ga je ponosno predstavila nemška kanclerka Angela Merkel. "Verjamem, da gre za mejnik, da je vlada sprejela integracijski zakon. Zakon, ki temelji na ponudbah in zahtevah, zahtevah in ponudbah, jasno kaže, da imamo pripravljene ponudbe," je dejala.

Kratkoročna delovna mesta
To pomeni, da bodo tistim, ki se ne bodo udeleževali jezikovnih in integracijskih tečajev, odvzeli socialno pomoč, da bo država ustvarila za 100 tisoč kratkoročnih delovnih mest, ki bodo začetek vključevanja na nemški trg delovne sile, za številna izobraževanja in usposabljanja ne bo več starostnih omejitev.

Udeležili se jih bodo tisti, ki imajo možnosti, da dobijo azil, že po treh mesecih, v času izobraževanja in dve leti po njem ne bodo izgnani, po petih letih pa bodo imeli pravico za stalno prebivališče tisti, ki bodo imeli znanje jezika in se bodo lahko sami preživljali.

Polona Fijavž, Radio Slovenija

Nemci sprejeli zakon o integraciji beguncev