V ljubljanskem azilnem domu je trenutno nameščenih 25 mladoletnikov, starejših od petnajst let. 10 otrok, mlajših od petnajst let, pa biva v kriznih centrih. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
V ljubljanskem azilnem domu je trenutno nameščenih 25 mladoletnikov, starejših od petnajst let. 10 otrok, mlajših od petnajst let, pa biva v kriznih centrih. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Lokalna skupnost se na napovedan prihod starejših mladoletnikov še ni odzvala, vendar pa vodstvi občine in šole ne pričakujeta težav, saj je Postojna že večkrat pokazala, da zna pomagati pomoči potrebnim, je poročala novinarka Radia Slovenija Sabrina Mulec.

V posebnih oddelkih azilnih domov je trenutno 35 mladoletnih otrok, ki so v Slovenijo prišli brez spremstva. 25 jih je starih od 15 do 18 let in prav te naj bi preselili v dijaška domova v Novi Gorici in Postojni. Center za socialno delo bo določil njihove skrbnike, v prihodnjem šolskem letu pa naj bi obiskovali eno od, najverjetneje postojnskih, srednjih šol.

Izginilo 20 otrok
V Sloveniji je sicer v prvih treh letošnjih mesecih izginilo 20 otrok beguncev brez spremstva, je navedeno v poročilu Evropske komisije o gibanju otrok beguncev. Po nekaterih ocenah v Sloveniji neznano kam odide kar 80 odstotkov mladoletnikov brez spremstva. Kam so odšli in kakšna je njihova usoda, ne ve nihče.

"Otroci pogosto odhajajo, ker imajo sorodnike v drugi državi ali menijo, da bodo drugje zanje bolje poskrbeli," je za Radio Slovenija povedala Marina Uzelac s Slovenske filantropije. "Zelo nas skrbi, ker gre za ranljivo skupino otrok, lahko prihaja do njihove zlorabe in ti otroci lahko postanejo žrtve trgovine z ljudmi," je dodala.

Policija se ne ukvarja z izginulimi otroki
Policija se s primeri izginulih begunskih otrok ne ukvarja, če ni znakov kaznivega dejanja, pa pojasnjuje svetovalka v kabinetu ministrice za notranje zadeve Suzana Ivanovič. "V Evropi ni nekega avtomatskega obveščanja, da bi se iskalo, ko denimo otrok zaprosi za azil na Švedskem, kje je pred tem zaprosil za azil. Lahko le upamo, da so v drugih državah in jih tam obravnavajo," je dejala.

Primeri, ko pogrešani otroci sporočijo, da je z njimi vse v redu, so po besedah Marine Uzelac redki. "Situacije, ko otroci ne javijo svojimi skrbnikom ali prijateljem, da so v redu, so skrb vzbujajoče, ker dejansko ne vemo, ali so ti otroci v redu ali se jim je zgodilo kaj hudega," je dejala.

K sprejetju nujnih ukrepov, ki bi v Evropi zaščitili otroke brez spremstva, pa poziva tudi koordinatorka Unicefa v Sloveniji Zeba Bukhari: "Azilne postopke je treba pospešiti, kolikor se le da in v skladu z nacionalno zakonodajo. Otroci morajo imeti dostop do svojih pravic."

Neprimerne razmere za otroke brez spremstva
V ljubljanskem azilnem domu je trenutno nastanjenih 25 mladoletnikov, starejših od petnajst let. 10 otrok, mlajših od petnajst let, biva v kriznih centrih in glede na omenjeno poročilo te nastanitve za otroke brez spremstva niso primerne.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.