Človekoljubne organizacije so načrtovano vračanje prebežnikov ostro kritizirale. Foto: Reuters
Človekoljubne organizacije so načrtovano vračanje prebežnikov ostro kritizirale. Foto: Reuters

Promigrantski aktivisti so sporočili, da so se težave začele v četrtek zvečer, ko je hotelo več prebežnikov zapustiti center Vial. Ta ima sicer zmogljivosti za 1.200 ljudi, pred izbruhom nasilja pa je bilo tam nastanjenih okoli 1.500 prebežnikov. Okoli 700 migrantov in beguncev so danes v spremstvu policije premestili v drug center na Iosu.

V četrtek zjutraj je že v Pireju prišlo do spopadov med sirskimi in afganistanskimi prebežniki v tamkajšnjem prepolnem taboru, zaradi česar so morali osem prebežnikov odpeljati v bolnišnico.

Premestitev 500 prebežnikov
Grčija se pripravlja na začetek vračanja prebežnikov, ki so prečkali Egejsko morje, v Turčijo. Turški premier Ahmet Davutoglu je v četrtek potrdil, da bo Turčija vse tiste, ki so v Grčijo prispeli po 20. marcu, začela sprejemati v ponedeljek v skladu z dogovorom z EU-jem. Po neuradnih informacijah naj bi v ponedeljek v Turčijo vrnili 500 prebežnikov.

Amnesty International je sporočil, da je Turčija v zadnjih mesecih več tisoč Sircev nezakonito vrnila v domovino, čeprav tam še vedno divja vojna, zato opozarja na pomanjkljivosti dogovora o vračanju prebežnikov iz EU-ja.