Prebežniki v Logatcu počasi pridobivajo zaupanje lokalne skupnosti. Foto: Televizija Slovenija
Prebežniki v Logatcu počasi pridobivajo zaupanje lokalne skupnosti. Foto: Televizija Slovenija
false
Šefic napoveduje odstranitev ograje, če do jeseni ne bo prihoda večjega števila prebežnikov. Foto: Televizija Slovenija
Še nihče v Sloveniji prebežnikov ni vzel k sebi na dom

Slovenija se je zavezala, da bo sprejela 567 prebežnikov iz Italije in Grčije ter še 20 ljudi, ki so zaprosili za mednarodno zaščito. Projekt bo Slovenijo po prvih ocenah v dveh letih stal osem milijonov evrov. Za vsako preseljeno osebo dobi Slovenija 6.000 evrov pavšala, nadaljevalo pa se bo s procesom vključevanja vseh tistih, ki bodo hoteli ostati pri nas. Tri četrtine teh stroškov bo kril evropski sklad za migracije, 25 odstotkov pa bo morala zagotoviti naša država iz proračuna.

Prvo skupino 10 Eritrejcev naj bi preselili že v nekaj dneh, še 30 jih bo v tem mesecu prišlo iz Grčije (družine iz Sirije in Iraka). Nastanjeni bodo v azilnem centru v Ljubljani ali v njegovih izpostavah na Kotnikovi ulici v Ljubljani in v Logatcu. Vse družine bodo nastanili v Logatcu, saj je tam največ prostih kapacitet, trenutno pa tam že biva 27 prebežnikov iz Afganistana. Pet otrok že hodi v šolo, v centru so vsak dan tudi prostovoljci Slovenske filantropije in Unicefa.

Strahove nadomestilo sodelovanje
"Začetni strahovi občanov Logatca so izginili. Zdaj odlično sodelujemo. Imeli smo že skupni mednarodni turnir v nogometu in plesni tečaj,"
pove vodja Azilnega doma Ljubljana, del katerega je tudi logaški, Katarina Štrukelj.

Državni sekretar na MNZ-ju Boštjan Šefic je še povedal, da je trenutno na slovenski južni meji 172 kilometrov žičnate in panelne ograje. Če bo do jeseni mir in ne bo novih množičnih prehodov meje, bo vlada razmislila o odstranitvi ograje.

Medtem ko ponekod po Evropi domačini sprejemajo prebežnike na svoje domove in so pripravljeni prevzeti skrb za njih, se v Sloveniji za takšno prostovoljno delo ni odločil še nihče. Prav tako ni nihče pripravljen brezplačno odstopiti svojih prostorov prebežnikom, ki bi se odločili, da ostanejo v Sloveniji in se začnejo vključevati v družbo. Trenutno je v Sloveniji 321 prebežnikov, ki so zaprosili za mednarodno zaščito in so nastanjeni v azilnih domovih. Številka se iz dneva v dan spreminja. Večina si namreč še vedno želi naprej, proti Nemčiji in na Švedsko. Četudi v Sloveniji zaprosijo za azil, ne počakajo do konca postopka, ampak že prej odidejo.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj

Še nihče v Sloveniji prebežnikov ni vzel k sebi na dom