Hrvaška policija si lahko obeta dodatno pomoč vojakov pri soočanju s prebežniško krizo. Foto: EPA
Hrvaška policija si lahko obeta dodatno pomoč vojakov pri soočanju s prebežniško krizo. Foto: EPA
Angela Merkel in Tihomir Orešković
O begunski krizi sta se v Berlinu pogovarjala hrvaški premier Tihomir Orešković in nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Predsednik sabora Željko Reiner je povedal, da je pošiljanje vojakov na mejo odvisno od varnostne ocene, je pa načrte v tej smeri potrdil notranji minister Vlaho Orepić. Z zakonskimi spremembami naj bi omogočali hrvaškim vojakom, da bodo ob morebitnih dodatnih zapletih med begunsko krizo lahko pomagali policistom pri nadzoru meje. Kot poroča Jutarnji list, bi spremembe zakona omogočile, da vojake lahko pošljejo na mejo, če policija ne bo mogla več samostojno nadzirati meje.

Notranji minister Orepić je potrdil, da bodo zakon verjetno res spremenili na ta način, čeprav, kot je dejal, ima policija dovolj moči za nadzor meje.

"To so storili Slovenci in Srbi, tako da bomo tudi mi na neki način okrepili te potenciale, a le, da bi bili pripravljeni, če bo treba," je dejal Orepić. Po mnenju nekaterih zakonov sicer ni treba spreminjati, ker predsednik vlade in države v skladu z ustavo lahko napotita vojake na mejo, če državni organi ne morejo ustrezno opravljati svojih nalog. Zakon o nadzoru meje predpisuje, da državno mejo nadzira obmejna policija.

Hrvaška vojska je doslej pomagala pri izgradnji začasnih begunskih centrov na Hrvaškem in pri sprejemu beguncev, a meje niso nadzirali. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je po lanskem začetku begunskega vala večkrat dejala, da bi bilo treba iz varnostnih razlogov poslati vojsko na zeleno mejo s Srbijo, a je prejšnja levosredinska vlada to zavračala.

Vse je odvisno od varnostne ocene
Generalštab hrvaške vojske je konec lanskega leta sprejel podrobne načrte, če bi morali vojaško posredovati ob državni meji, je še spomnil zagrebški časopis. Dodal je, da Hrvaška s pošiljanjem vojakov na mejo želi preprečiti tudi morebitno odpiranje novih begunskih poti čez Črno goro in BiH.

Predsednik sabora Reiner je danes izjavil, da bo treba še videti, ali bo vlada spremembe zakona poslala v parlament. "Nekatere države so to uveljavile. Ali bo to morala storiti tudi Hrvaška, bo odvisno od varnostne ocene," je izjavil Reiner ob današnji primopredaji v generalštabu hrvaške vojske. Novi načelnik generalštaba je general polkovnik Mirko Šundov, ki je zamenjal dosedanjega generala Draga Lovrića.

Razen Hrvaške so vse druge države na balkanski begunski poti od Grčije do Avstrije že omogočile svojim vojakom sodelovanje s policijo pri nadzoru meje.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.