Turčija je ukrepala takoj po dogovoru z Evropsko unijo. Foto: Reuters
Turčija je ukrepala takoj po dogovoru z Evropsko unijo. Foto: Reuters
Turčija zadržala prebežnike

Prijeli so prebežnike iz Sirije, Iraka, Irana in Afganistana, po poročanju turških agencij pa tudi nekaj domnevnih tihotapcev. Zaplenili so štiri čolne in šest motorjev. Pridržani so bili poslani v nastanitvene centre, številne pa čaka tudi deportacija. Več sto prebežnikov so pridržali blizu mesta Ayvacik na zahodu, kjer je sicer glavna pot prečkanja meje z Grčijo. Turčija je akcijo sprožila le nekaj ur po dogovoru z EU-jem. Policijska operacija se je začela pred zoro, v njej pa je sodelovalo 250 policistov, ki so opravili racije v osmih različnih lokacijah na obali.

Turčija pravi, da je od leta 2014 pridržala skoraj 80.000 migrantov in tudi več kot 200 tihotapcev, a operacije do zdaj niso bile tako velike in tako organizirane. S tako akcijo, pravi Ankara, so povečali prizadevanja za zagotovitev dogovora z EU-jem in varnost na svojih mejah.

Glede na dogovor z EU-jem bo Turčija za spoprijemanje z begunsko krizo dobila tri milijarde evrov pomoči, da bi se lažje spopadala s prebežniškim valom. Ob tem naj bi čim več beguncev iz Sirije ostalo v Turčiji in ne bi tako množično prihajali v države EU-ja. Ta pomoč bo izvedena po potrebi in le, če bo Turčija izpolnjevala določene pogoje. EU bo glede na razvoj dogodkov preučil njihovo naravo in potrebo po njej.

V Evropo letos prišlo več kot 720.000 prebežnikov
Različne človekoljubne organizacije pravijo, da ta dogovor ne bo rešil begunske krize, ampak bodo tisti, ki želijo v Evropo, s tem preprosto prisiljeni poiskati bolj tvegane načine. Tihotapci so opozorili, da je dotok prebežnikov nemogoče popolnoma zajeziti. Amnesty International je turško potezo označil za "nezakonito in brezvestno" in dodal, da je po pogovorih s Turčijo o migrantski krizi velik madež tudi na vesti EU-ja.

Letos je po podatkih Mednarodne organizacije za migracije na obale Evrope in Grčije prišlo že več kot 720.000 prebežnikov. Večina jih je prišla prek Turčije. Številni bežijo pred vojno in konflikti v Siriji, Iraku in Afganistanu, pred nadaljevanjem poti pa prebivajo v začasnih nastanitvenih centrih v Turčiji.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.

Turčija zadržala prebežnike