Prebežniki v centru na grško-makedonski meji čakajo na vlak, s katerim odpotujejo v Srbijo. Foto: Reuters
Prebežniki v centru na grško-makedonski meji čakajo na vlak, s katerim odpotujejo v Srbijo. Foto: Reuters

Voznika tovornjaka z ukradenimi registrskimi tablicami, ki naj bi vozilo zapustil okoli poldneva, policija še išče, poroča makedonska tiskovna agencija Mia.

Po poročanju makedonske televizije TV Sitel je bilo v vozilu kar 100 prebežnikov, ki jim je uspelo na silo odpreti vrata tovornjaka, ko jim je začelo primanjkovati zraka. Zatem se je večina razbežala. Med prebežniki, ki so ostali v vozilu, je bilo 16 Iračanov in 15 Irancev, ki so nato v Makedoniji zaprosili za azil.

Makedonija prehod meje dovoli zgolj državljanom Iraka, Sirije in Afganistana, ki jih je v noči s petka na soboto prišlo 1.359. Omogočili jim bodo nadaljevanje poti do Srbije in nato proti državam Evropske unije.

Orban bi okrepil "obrambo" na grški meji
O begunski krizi je znova spregovoril madžarski predsednik vlade Viktor Orban, ki je dejal, da bi morala Makedonija dobiti finančno pomoč, da bi lahko "okrepila" obrambo pred novimi prihodi prebežnikov.

Orban meni, da bi morala Evropska unija okrepiti nadzor na severni meji Grčije, saj sporazum s Turčijo po njegovih besedah ne bo dovolj za ustavitev prihoda novih prebežnikov.