Nasprotniki in zagovorniki odprtih meja so se spopadli z lesenimi deskami v bližini železniške postaje v Špilju. Foto: Reuters
Nasprotniki in zagovorniki odprtih meja so se spopadli z lesenimi deskami v bližini železniške postaje v Špilju. Foto: Reuters
Vse več migrantov znova tudi v Gorici
Ograjo postavljali v Bistrici ob Sotli

Kot poroča spletna stran časnika Kleine Zeitung, se je nekaj po 16. uri zgodil fizični obračun med obema skupinama v bližini železniške postaje v Špilju, kjer so čakali na prihod vlaka. Pripadniki obeh skupin so se spopadli z lesenimi deskami, a za zdaj ni jasno, ali je bil pri tem kdo ranjen. Policija je medtem razmere znova spravila pod nadzor in zdaj ugotavlja identiteto udeležencev obračuna, dodaja Kleine Zeitung, ki poroča tudi o nekaj poškodovanih avtomobilih.

Za danes so bili v Špilju napovedani kar štirje protestni shodi. Že dopoldne se je na železniški postaji zbrala skupina okoli 350 ljudi, poimenovana Ofenziva proti desnim, ki se je pod geslom Zidovi in rasizem ne rešujejo socialnih težav - marš proti desničarjem odpravila proti središču kraja. Še bolj napeto je postalo popoldne, ko so se v Špilju začeli zbirati pripadniki več desničarskih skupin na čelu z gibanjem Identitären.

Zagovorniki odprtih meja so že kmalu po začetku shoda sprva načrtovano traso demonstracij želeli spremeniti in se odpraviti proti vinski cesti, kjer so se takrat že začeli zbirati udeleženci enega izmed gibanj, ki se zavzema za reformo begunske politike. Policija je zaradi tega okoli 13.30 demonstrante pozvala k prekinitvi protesta.

Kot piše avstrijska spletna stran Heute, so se medtem že začeli zbirati desničarski protestniki gibanja Identitären. Po njihovih podatkih se je teh zbralo okoli 900, med njimi pa so bili tudi slovenski protestniki, saj je bilo videti avstrijske in slovenske zastave ter slišati avstrijske in slovenske vzklike proti migrantom.

Gradnja ograje v Bistrici ob Sotli
Gradnja žičnate ograje na območju mejnega prehoda Rigonce in Obrežje danes ni potekala, so jo pa zato postavljali v majhni obmejni občini - Bistrici ob Sotli.

Kot je poročala TV Slovenija, so bili o postavitvi ograje v občini seznanjeni zjutraj. Vojaki so ograjo v dolžini enega kilometra začeli postavljati ob 8. uri.

V prenovljen sprejemni center Livarna so ves dan sprejemali skupine beguncev, ki so jih po popisu z avtobusi in vlaki prepeljali v nastanitvene centre v notranjost države, Šentilj in Avstrijo. Slovenskim policistom so pomagali policisti iz Estonije.

V Dobovo so danes prispeli trije vlaki s skoraj 3.000 begunci, še enega pričakujejo, v Šentilju pa jih je pot proti Avstriji nadaljevalo 4.000.

Vse več migrantov znova tudi v Gorici
Ograjo postavljali v Bistrici ob Sotli