Big Band


GIL EVANS PROJECT

GIL EVANS PROJECT
Big Band RTV Slovenija
Gost in dirigent: RYAN TRUESDELL

23. 4. 2015 ob 20.00
Cankarjev dom, Linhartova dvorana

Gil Evans Project je projekt skladatelja in producenta Ryana Truesdella. Ta se je pred leti zakopal v rokopise omenjenega kanadskega pianista in skladatelja z željo po predstavitvi njegovih izvirnih zapisov Avtor si je s projektom prislužil tri nominacije za nagrado grammy in eno tudi dobil. Z Big Bandom RTV Slovenija bo Ryan Truesdell predstavil prav to Evansovo zapuščino.

Prodaja: Informacijsko središče CD. Nakup možen s plačilnimi karticami po telefonu (01) 2417 300, ob delavnikih od 9. do 18. in ob sobotah od 11. do 13. ure, ter na spletu www.cd-cc.si ali pri pooblaščenih prodajalcih (M holidays, Petrol, Kompas, Alpetour, Last Minute Center, mojekarte.si idr.).
Cene vstopnic: 19, 16, 10, 8 EUR.Gil Evans je bil zagotovo eden največjih jazzovskih skladateljev, predvsem pa aranžerjev minulega stoletja. Naj omenimo samo sodelovanje z Milesom Davisom na treh njegovih albumih (bilo jih je seveda še več) – Miles Ahead, Porgy and Bess ter Sketches of Spain (za tega je dobil tudi nagrado grammy za najboljšo jazzovsko kompozicijo) –, ki so zapisani v zgodovino. Njegova glasbena kariera je bila izjemna, v 70. letih minulega stoletja je tako kot še nekaj glasbenikov tistega časa jazzovsko glasbo popeljal naprej, jo razvijal in nadgrajeval. Njegovi aranžmaji za večje zasedbe dosegajo in izkazujejo izjemno obvladovanje banda z bogato polifonsko teksturo in za tisti čas napredno harmonsko strukturo, ki je seveda še danes vredna občudovanja. Že konec 40. let je sodeloval z orkestrom Clauda Thornhilla in razširil zasedbo, značilno za klasični big band – dodal je rogove in tubo. V 60. letih je zasedbo dopolnil še z električnimi glasbili (električni klavir, baskitara itd.) in vse več prostora v svojih kompozicijah prepuščal improvizaciji. Čeprav je na začetku delno sledil zgledom Duka Ellingtona, je zatem v karieri izoblikoval popolnoma svojevrsten slog pisanja z bogato kromatiko, vendar vedno tonalno zasidrano. Njegove kompozicije prav zaradi tega glasbenikom ponujajo ogromno možnosti tudi za osebno izpoved.

Ryan Truesdell je končal magisterij jazzovske kompozicije. Kot skladatelj in aranžer se loteva različnih projektov. Je tudi notograf, sodeloval je z Jimom Hallom in Bobom Brookmeyerjem, še vedno pa sodeluje z Mario Schneider, Geoffreyjem Keezerjem in Luciano Souza. Kot producent je sodeloval na z grammyjem nagrajeni plošči Concert in the Garden Marie Schneider, prav tako tudi na njeni plošči Sky Blue, ki si je prislužila naziv jazzovski album leta po izboru novinarjev Village Voicea in dve nominaciji za nagrado grammy (v kategoriji za najboljšo instrumentalno skladbo je tudi zmagala). Največ časa pa Ryan Truesdell posveča projektu Gil Evans Project. Prav pred kratkim je izšla že druga zgoščenka Lines of Color v okviru tega projekta. Ideja izhaja iz vnovičnega odkrivanja originalnih zapisov Gila Evansa, saj so bile številne izvedbe v minulih desetletjih mogoče zgolj iz transkripcij, med brskanjem pa je prav Ryan Truesdell prišel še do partitur skladb, ki v času življenja Gila Evansa nikoli niso bile izvedene. Ob 100. obletnici rojstva tega kanadskega pianista in skladatelja leta 2012 je Truesdell izdal album Centennial – Newly Discovered Works of Gil Evans, ki vsebuje deset teh skladb. Album je bil za nagrado grammy nominiran v treh kategorijah in eno tudi osvojil, prislužil pa si je tudi dve nagradi mednarodnega združenja novinarjev (za najboljši album leta in za najboljšo veliko zasedbo).

<<< nazaj