S krči nasičena trzavica celotnega telesa, grozdi s slabim zadahom napolnjenih mehurjev, ki so se vesili iz pretirano valovitih ustnic, ki so s škripajočimi zvoki le še poskušale zadušiti drgnjenje slabih zobnih kron redkih skleninskih preostankov vedno redkejših  čeljustnih osamelcev in nevrotično udarjanje stopal ob navidezno dvojno stopalko v ritmu ekstatičnega transa, katerega tempo ni nikoli upešal, je dalo vedeti, da je tista magična meja petih do dvanajstih šestdesetink ure bila že davno presežena in je čas s svojim lahko obvladljivim smislom najavil tisto, čemur bi se lahko reklo tudi poslednja ura ali pa kakšen podoben, kataklizmični izraz.

Bolščanje ni pomagalo. 

Ponovitve so bile neizogibne in vrtenje in premlevanje je spominjalo na mletje velikega mlinskega kamna, ki pa je bil vsak krog rahlo spremenjen in je posledično tudi spreminjal strukturo moke, ki se je kot nekakšno polnilo še neizdelane ure sipala na črvive deske, ki niso bile sposobne nositi nikakršnega bremena več. Zgolj bile so še in s trudom prenašale vse vibracije, katere je povzročalo trenje in neskončna abrazija postopkov iz pradavnine, ki pa so se vlekli v neskončnost tukajšnjosti in prihodnosti.

Sunek ni pojenjal.

Vretje spominov in njih toksično brbotanje na površini plitvine, ki jo je obdajala, so v kratkoživih mehurjih iz zgoščene notranjosti v, iz nasičene okolice, utrujenem smislu, povzročali izbruhe nekakšnih koktejlov čustev, ki pa so le redkokdaj presegli mejo ničtega negativizma in se trudili povzeti v strme klance pozitivnega razmišljanja. Vsakršen tak ali podoben vzorec je bil obsojen na izničenje že kmalu po svojem nastanku in njegova sporočilnost je izzvenela v neprestanem ponavljanju tistega, kar je bilo povsem evidentno, a hkrati že v izvoru povsem izžeto in neprimerno kakršnegakoli nadaljnega posvečanja pozornosti ali trošenja energije.

Pritisk se je stopnjeval. 

Nekaj časa je gledala svojega podanika in čudenje njegovim domislicam se je jasno kazalo na s kanjoni prepredenem čelu. Mirno je pogledovala proti tisti stari omarici, ki je na pol vzidana zvesto čakala menjave že pravzaprav od samega začetka uporabe in za katere vratci so se grmadile desetine in desetine improviziranih rešitev iz tanjših, včasih kot las debelih ali pa tudi prav konkretnih žic, katerih sama pač ni hotela niti pogledati, kaj šele pričvrstiti kot nadomestilo obupanega in vsevednega hišnega mojstra za kakršnega se je imel in na koncu stegnila roko in mirno pritisnila na gumb.

In bila je tema.
Amadej Nomir
28. februar 2018 | Kategorije: dejnogmahistič.. | Zaznamki: Fit, forma, kutzschlussss | Komentarji (22)
Tam nekje pri petdesetih je izbruhnilo. Brez kakršnegakoli opozorila ali znaka za okolico, ki bi vsaj delno nakazoval na kakršenkoli indic na plaz dogodkov, ki bo neustavljivo rušil vse pred seboj in povsem neprikrito in brez najmanjšega napora odnesel vse, kar je morda le trenutek pred tem predstavljalo kakršnokoli vrednoto na kateremkoli nivoju percepcije realnosti, ki pa je bila globoko v samem jedru zgolj odziv na slapove, ko je jez notranjih osebnostnih negacij in že patološkega, z vsemi znaki v polni izraznosti kroničnega bolezenskega stanja, dokončno prebil šibko zasidrane jezove vzgoje popustljivih staršev, še posebej očeta, kateri bi, če bi bil sam v mladosti deležen malce manj brutalne vzgoje v obliki pomanjkanja in vojn, zagotovo odreagiral drugače v tistih najbolj kritičnih trenutkih vzgoje, ko je bilo evidentno v vsej vasi, da se duhovi, zbrcani v luže mladostniške razposajenosti prebujajo in izvajajo svoj krvavi ples, ki mu je trgal srce.

Nekaj časa se nista videla. Časovna luknja, popolna začasna prekinitev vidne in slušne komunikacije je bila boleča zanju. Z mislimi sta ves čas obletavala kot roj čebel svoje nerazsodno nametane spominske kopice. Od vseh možnih elementov zreducirane, transformirane in otopele vrhove, ki so se po ravnicah med posameznimi dogodki razblinjali v neprestanem šumu okolja, ki je emitiralo neprekinjeno dogodkovje nizke, a konstantne jakosti. 

V tem gozdu je bil klic samca redek. Vsakršen poskus, da bi skozi mutirane glasilke izvabljen glas, poganjajoč ga orkanskega naziva vreden vihar, iztisnjen s pomočjo prsnega koša mogočnih dimenzij, kateremu je pod poraščenimi prsmi utripalo močno in neomajno srce, ki je navkljub zunanjemu izgledu brutalnosti v sebi nosilo tudi povsem smiseln in v naravi evolucije izjemno pomemben del informacij, ki gradijo skupnost na kateremkoli nivoju, pa čeprav na povsem primitivnem, je bil milo rečeno poteptan v prah in pahnjen v večni občutek kritike tistega neprestanega šuma okolice, ki je srkala ostrino poslednjih spominskih vršičkov, ki so se še uspeli dvigniti nad meglico povprečnosti, in jih povsem onemogočiti s popolno pozabo na kakršnokoli reakcijo. 

Odmev te doline ni segel nikamor. Med stenami lastne omejenosti je odmeval in žalostno samotno propadal, brez kakršnekoli možnosti, da bi nekoč odresoniral izven lastnega obstoja v harmonični povezavi z veliko širšo okolico, ki pa je bila skrita globoko v mlaki lastne ignorance in neosnovane samovšečnosti, ki je zgolj slabo prevedla tiste odzive na omejeno razumevanje vsega, kar je. Prevodu, ki ga je tako nerodno in v prednikov meglice zavedanja na povsem napačen način predstavil njen oče.
Amadej Nomir
14. februar 2018 | Kategorije: dejnogmahistič.. | Zaznamki: mrak, oči, padec | Komentarji (19)
Gola potreba in še nekaj neopisljivega, kar je občasno začutil le v redkih trenutkih, ko so se vse variable nekako uskladile in je bil pritisk na sprožilec enostavno premočan, da bi lahko zadržal goro energije, ki se je nabrala v predverju cevi, sta ga znova primorala, da je požrl besedo in se s kislim spominom na odtujene poglede in ledene dotike z vso vnemo pognal preko roba za katerega je vedel, da je ostro odsekan in skorajda nepreplezljiv v obratni smeri, katero bo slejkoprej potrebno opraviti.

A tokrat je okončine držal na primerni distanci. Nogi je spodvil globoko pod prečko med prednjima nogama skrajno neudobnega stola s katerega je brez prestanka drsel in pustil, da se mu je oster rob zažiral v meča, gležnji pa so mu dreveneli naslonjeni zdaj na eno, zdaj na drugo ahilovo tetivo. Do skrajnosti upognjeni prsti so se v obuvalih nagnetli en ob drugega in pod palci je začenjal čutiti posledice tega umikajočega se položaja.

Nobenega poskusa ni bilo zaznati na zloščeni površini, le nekje spodaj v mraku je tu in tam začutil skoraj obupano iskanje dotika z nasprotne strani, čemur pa se je taktično izognil že takoj, ko je sedel in stola enostavno ni potegnil povsem do mize. Na ta način je imel lahko roke kar na svojih stegnih, le tu in tam je zgolj zaradi bontona naslonil ob pogrinjek še eno od dlani. Zadovoljno se je v dolgih intervalih nagibal s telesom naprej in nazaj. 

Po prvem kozarcu je vstal in potem, ko je prišel nazaj, povsem hladnokrvno sedel na stol, katerega je obrnil pravokotno na mizo, da je lahko nogi prekrižal na kolenih, levo podlakt pa naslonil na mizo. Pogled mu je zdrsnil daleč nekam skozi preveliko okno, ki ga je opominjalo, da je zgolj razstavni eksponat neke izložbe. Še tista hladna predjed, ki se je med njegovo odsotnostjo znašla na mizi, je bila kar nekako neprebavljivo plastična in povsem nenaravnih barv. 

Nenadno motoviljenje je odsekano prekinil z minimalnim zamahom roke. Ni se trudil iskati izraz začudenja niti ga ni zanimal odziv. Povsem zadovoljen je bil s tem stanjem zamrznjenim v času. Iskanje česarkoli nepovedanega ali že celo kakršenkoli občutek, ki bi utegnil vzkliti iz skorajda jalovega semena tega mimobežnega trenutka, ki se mu je že predolgo vlekel, je zadovoljno prežvečil in izpljunil kot poletno travico izropano življenskega soka. 

V lateks odet ud mu je namigoval, da vsaka dodatna naknadna minuta stane več kot prejšnja ura. Mirno je izvlekel šop bankovcev in nekaj kartic in se končno stegnil preko mize in eno izmed kartic vtaknil v tanko režo med pretirano napihnjenima balonoma sredi prsnega koša. 
Amadej Nomir
13. februar 2018 | Kategorije: dejnogmahistič.. | Zaznamki: zmenek, plastika, kožica, osama, šnicl | Komentarji (13)
Odtujeno sta brkljala po skorajda praznih krožnikih in se izogibala slehernemu srečanju z očmi, kaj šele z rokami. Ni ju motila samo povsem premajhna površina mize, ki je komajda še zadovoljevala potrebo po prostoru velikih krožnikov nepravilnih oblik in ju silila k spodvijanju nog okoli lastnih sedal, tudi slabo nastavljena jakost svetilke nad njima jima je počasi načenjala še zadnje ostanke potrpežljivosti. Oranžno obarvana svetloba, ki je iz brljivke komajda še prodirala do kičasto zloženih sestavin krožnika, ki so dajale vedeti, da so jih roke vsaj nekaj ljudi kot nekakšne organske lego kocke skozi igro naključij razporedile v revialno razpostavljeno kompozicijo, je hrano sicer dodatno obarvala s toplino, kar pa ni pripomoglo k povsem brezosebnim občutkom ob pogledu na inštalacijo.

Premleval je njene besede izpred nekaj dni. Odtujeno je takrat zrla v tiste svoje pisano potiskane svetinjice z idealiziranimi, iz škatlice vzetimi ljudmi, postavljene v sebi primerna hladna okolja in mu z le nekaj besedami omenila, da to niso samo želje, ampak bolj izražanje nujnih potreb, ki lahko zadovoljene izjemno pripomorejo k njunemu udejstvovanju in potrjevanju statusa, v katerem sta se po naključju znašla. Takrat jo je le pisano pogledoval iznad stare oguljene šahovnice svoje najljubše igrače, ki ga je spremljala še iz časov, ko si slik, ki so ga zdaj obdajale in mu grenile življenje ni niti ogledoval, kaj šele zanje odšteval astronomskih zneskov, ki so mu danes pomenili drobiž in si niti misliti ni mogel, da ju bo to uveljavljanje in samopotrjevanje pripeljalo na to mesto, ki je hranilo njegove najbolj skrite spomine.

Noben oplesk ni mogel prikriti prizorov, ki so se mu prikazovali na drugače povsem opustelih stenah. Pod njimi je še vedno videl na steno naslonjeno druščino, ki si je v valovih izmenično podajala steklenice, zvitke, brizge, tu in tam tudi dekleta, ki so v upanju na soudeležbo v raju, izpod kož v prostor z izpljunjeno slino vnašale vonj po sirilu. Stresel je z glavo in poskusil odgnati bliskanje, ki ga je zopet začelo spremljati vsakič, ko je odprl oči. Vsakemu blisku je sledilo izrisovanje podob, ki so ga desetletja spremljale in mu na nek način pomenilo domačnost in toplino. Družino in nenazadnje tudi ljubezen. Vsekakor veliko bolj intenzivna čustva kot pa jih je doživljal z njo. 

Njej se ni niti sanjalo kje se on potika v svoji glavi. Le tu in tam je za trenutek opazila pod njegovimi na pol priprtimi vekami krožno gibanje očes, čemur pa ni namenjala nikakršne pretirane pozornosti. Zdravila, ki jih je jemala zadnjih nekaj let, so jo napravile skoraj povsem otopelo, predvsem pa so ji počasi a brez zadržkov brisale spomin. Ni se spominjala teh obokov nad sabo, kjer so zdaj svetlobe sveč v svetlečih svečnikih v kotih risale podobne sence kot nekoč davno, v nekem njenem prejšnjem življenju, vžigalniki s pregreto juho v žličkah nad seboj. Nikakor ni povezovala sklonjenih glav v tem nekoč prepišnem prehodu s svojimi spomini vse dokler ji ni natakar, od nekod predobro znan v obraz, pred njo porinil po kislem dišeče skutine sladice.
Amadej Nomir
7. september 2017 | Kategorije: dejnogmahistič.. | Zaznamki: Mhm, jaja, sej bo | Komentarji (17)
Med redkimi zrnci vsakršnih oblik je tu in tam po dlani spolzelo še kakšno, ki je bilo morda za malenkost večje od ostalih in se pridružilo kupom, ki jih je veter počasi premikal proti neznanim obzorjem. Ostrine vrhov so se sproti topile in skušale vsaj delno nakazati lepe a krute zgodbe vseh tistih, ki so se drznili podati proti migotanju v daljavi. 

Vdolbinica, ki jo je sredi neskončnosti odtisnila majcena nožica se je sproti polnila in spreminjala svojo podobo ter brisala smisel in upanje na kakršnokoli rešitev. Znaki so se prikrivali in vsakršna anomalija je bila obsojena na rapidno poenotenje s strukturami, ki so bile navkljub povsem nepričakovanim in z naključjem vzbujenim vzorcem domače in povsem sprejemljive, tako za oko kot za razumevanje duha. 

Kar je manjkalo, je bila prisotnost telesnosti. Snovnosti nečesa, kar bi lahko vsaj delno razložilo ali pa morda le bežno nakazalo izvor in smisel izginjajočih krpic temnih lis in vase se zapirajočih odtisov. Tam nekje v daljavi se je zdelo, da prekinitev zvijajoče se linije morda nakazuje tudi lažje razložljive negativnosti prostora, manjkajoče forme so se periodično pojavljale in lahko jim je bilo slediti s pogledom in si ob tem domišljati takšne in drugačne razlage, ki pa vseeno niso imele nikakršne trdne osnove. Čez trenutek ali dva jih že ni bilo več ali pa so se kar pred očmi spreminjale v nove zobe, ki so ščasoma postali povsem zlizani od stalnega piša.

Izjemoma si je ogledovala obzorje in skušala v spomin priklicati kakršnokoli podobnost. Velikokrat je že videla zanimive spremembe v teh premikajočih se hrbtih kač in le tu in tam je zrla vanje dalj kot trenutek ali dva. Bleščanje jo je slepilo in rajši si je ogrnila obraz in skozi redko tkano blago zrla le nekaj korakov pred seboj v tla in lovila ravnotežje z ritmičnim premikanjem bokov. Na levi rami ji je počivala prazna posoda, ki jo je z desno roko preko glave trdno držala. Že od majhnih nog se je učila stopati po teh neskončnih valovih in kadarkoli se ji je zazdelo, da je že sposobna lebdeti, se je sen razblinil z dotikom prstov večno spreminjajoče se površine.

Osamljenost in popolna tišina, ki je nastopila, ko je veter na trenutke oslabel, sta ji pošiljala vabila k počitku, teža posode pa jo je skorajda silila, da teh sporočil nikakor ne presliši. Do gležnjev potopljena se je ustavila in z mlahavimi koleni brez zadrževanja spustila svoje telo do površine skorajda na vrhu enega od peščenih valov. Komajda je še uspela s prosto roko uloviti ravnotežje in posodo varno spustiti na migotajočo gladino ob sebi. Kot že tolikokrat prej, je v slepem upanju pogledala vanjo in umaknila pogled še preden je ta dosegel temno dno. Počasi je iztegnila nogi in se le še naslonjena na komolec držala nad površino. Veter je zopet pričel pihljati in ji z majhnimi vrtinci sprva polnil pregibe okončin, potem pa se je lotil še razpokanih usten in mirnih v obzorje zročih oči. 
Amadej Nomir
2. september 2017 | Kategorije: dejnogmahistič.. | Zaznamki: Sito, žgečket, sen | Komentarji (29)
Razpoka, ki se ji je pod kožo širila od desne obrvi, mimo senc in okoli celotne glave ter se že nevarno približevala ušesni mečici nasprotne poloble, jo je stalno opominjala, da bi morda bilo dobro nekaj spremeniti v njenem delovanju. Tablete niso več pomagale in niti desetine cigaret niso ublažile krikov njenega telesa po nekaj požirkih čiste vode. Dišeča skodelica kave je omamne vonjave prav nesramno razredčila z lastno paro in jih pomešala s preohlajenim zrakom njenega sterilnega stanovanja. 

Zlate okrogline so refleksirale brezčutno belino, ki se je raztezala po celotni dolžini krajše stene in v sebi skrivala skrivnosti, ki niso bile namenjene vsakršnim očem. Bolj kot ne nikakršnim očem. Še sama se je izogibala pogledu na vsebino tistih predalov brez ročajev in do visokega sijaja spoliranih front, ki so željno čakale nežnega dotika, ki bi razkril njihove umazane skrivnosti. 

Žeja jo je končno nagnala pred sivino hladilne tridelne omare in prisilila tistih nekaj ohlapnih mišic podprtih z oslabljeno kostjo, da je posegla po steklenici s pejsažem gora na etiketi. Blagodejnost prvega požirka je trajala zgolj trenutek ali dva, potem pa je koščena dlan začela grabiti grlo, ki je hropelo, se krčilo samo vase in lastno bol teptalo z izdatnimi količinami sline nekam v globine proti želodcu, ki se je prav tako začel oglašati s predirljivimi zvoki opozoril. Krč, ki je sledil, se je počasi selil proti dvanajstniku in črevju napovedoval pestro popoldansko samomasažo.

Razpoka na lobanji se je končno povsem razširila in se z veliko piskajočo bolečino že skorajda čisto združila z lastnim izvorom. Imelo jo je, da bi spulila lasten skalp in sprostila pritisk, ki se ji je nabiral pod opno. Skozi povsem zagrnjene lamelne zavese je prodiralo ravno dovolj svetlobe, da se je celotna notranjost, zavoljo vseh svetlih in bleščečih površin, kopala v moteči in skozi veke prodirajoči svetlobi, ki je bolečino le še povečevala do neznosnih ravni. Skozi nekaj slojev stekla, ki jo je ločevalo od peklenske vročine zunaj, je lahko razločno slišala smeh in pesem, ki ju niso mogli preglasiti niti podivjani škržati. 

Še en prost dan, ki to pravzaprav ni bil, jo je kot ujetnico držal prikovano v lastni kletki in ni mogla definirati lastnih občutij, ko je zrla na umazano kafetiero, na skoraj povsem izpraznjeno steklenico metinega sirupa, ki ji ga je pripravila mama in sta ga tista dva smehotrosca zunaj zlivala vase preveč zredčenega povsem brez občutka. Obupano je pogledovala na dvoje kartonastih škatel, ki sta pred nekaj dnevi v sebi prinesli pici, ki jih je s težkim srcem namenila lačnim ustom. 

Zbirala je pogum, da zadeve uredi, da razčisti z vsemi detajli, ki so jo morili. Da
morda končno prizna, da zadeve niso tako bleščeče kot so izgledale. Da se morebiti naleze nekaj te bolezni, ki jo je tako zelo motila, a si je vsaj nekje globoko v podzavesti želela vsaj nekaj njenih simptomov. Nekaj te brezskrbnosti in smeha, pozitivne naravnanosti brez sleherne škodoželjnosti. Nekaj tega zdravega in neobremenjenega dojemanja resničnosti. Prijela je že kljuko vrat, ki so vodila na bleščečo teraso in se vzpodbujala, se bodrila in si že za trentek nehala lagati, potem pa se je zadnji trenutek, ko je kljuka že skorajda zaškrtala, obrnila k (z)dolgočas(e)nemu možu pred televizijo in ga nahrulila, da naj ju kar on odpusti. Saj sta že končala.
Amadej Nomir
27. avgust 2017 | Kategorije: dejnogmahistič.. | Zaznamki: sužnji, japiji, smisel, sreča, fair-play | Komentarji (30)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1Št. registriranih uporabnikov: 166608
Forum avtorjev: 15864 Forum teme: 34355 // Odgovorov: 1868522
Blog avtorjev: 3579 // Blogov: 85409 // Komentarjev: 1229184
Avtorji fotografij: 25667 // Slik: 218590 // Videov: 18656 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "