Življenje je podobno olimpijskim igram:
 
eni trgujejo,drugi gledajo,tretji se borijo
(Pitagora )

 
Komaj je skopnel sneg, že sem začela razmišljati o naslednji zimi. Pozno pomladi sem
nabirala čemaž, koprive, bezek, smrekove vršičke in druga zelišča,on pa je
začel skrbeti za kurjavo.
Jesen že prihaja, pa sva še vedno vsak pri svojem delu.
Poletja skoraj nisem zaznala, ker sem bila cele dneve v hiši, le zjutraj sem hodila na vrt, pa včasih na kak sprehod,da sem se razmigala.
En dan, ko  se je  začela tista visoka poletna vročina, sem , brez mojega slamnika, malo dlje ostala na vrtu, pa se mi je naenkrat stemnilo in me vrglo preko gredic .Z
ličnico sem udarila ob desko, ki je ograjevala gredico, pa sem v trenutku
prišla do zavesti. Od takrat sem se soncu izogibala. Saj sem pripravljena tudi
oditi, pa bi še vseeno rada  »poštimala« par stvari, če mi bo dano.
Tako sem zunaj ostajala samo do devete,najdlje do desete ure. Jaz sem okopavala zelenjavo,plela in sejala ali sadila novo zelenjavo,on je pa zalival, pobiral polže in kosil travo . Tudi zelenjavo, ki sem jo zgodaj zjutraj  nabrala in zložila v  zabojčke, mi je on znosil v stanovanje.
Od prve zelenjave , pa do danes vsak dan,res vsak dan,  nekaj pripravljam za v skrinjo, sušim ali pa kuham.
.
 
.
.

.
.

.
.

.
.

.

.
Na vrtu je tako obrodilo,kot še ni nobeno leto prej. Verjetno je pripomoglo njegovo vsakodnevno zalivanje. Če bi zalival manj,bi vse še bolje obrodilo.
Z  zelenjavo sem napolnila večjo in eno manjšo skrinjo, z vloženo zelenjavo pa sem napolnila dve  dolgi polici v shrambi.
Do naslednje pomladi, mi ne bo treba kupiti  nobene zelenjave ,razen česna , čebula in krompirja, ker teh stvari ne sadim veliko.
Poleg tega  posejem in nasadim še veliko zimske zelenjave in če ni prehude zime (kot je bila zadnja),celo zimo nabiram svežo solato,por,ohrovt,korenje,petršilj…pa tudi regrat, črno redkev, kolerabo  in nekaj pese pa spravim tudi v pesek in je
pozimi še vse sveže.
Ogromno je dela s spravilom zelenjave in če ne bi bila že v pokoju,bi tega ne zmogla.
Po pravici povem,da sem se  tega dela že naveličala in komaj čakam,da bo konec.
Ta mesec imam še delo. Danes sem naribala prvo zelje,ki ga kisam v velikih kozarcih, pa tudi pozni fižol in paradižnik še lepo delata, konec meseca pa bom morala pobrati še suhi fižol …
Poleg tega nam vsak dan skuham veliko zelenjave in že za zajtrk popijemo sadno- zelenjavni napitek.
Zelenjava nam že gleda in raste iz ušes in ko naredim meso,kar planemo po njem:-))
.

.
.

.
.
 
Konec meseca pa grem na jug  in si bom podaljšala lepo vreme in jesen. Cele dneve bom zunaj, veliko bom hodila in se nadihala morskega in gorskega zraka. Saj bo tudi tam delo,ampak  v oljčnikih uživam  ,da še opisati ne znam.

Oddano: 07.09.2017 ob 21:41:14
RTV Kategorija: Osebno
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 124 | Ocena 4.2 od 12 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
andromaha...tebe z veseljem berem ko tako zavzeto pripoveduješ svoje veselje do vrta...

pa še nekaj...po tvojem receptu sedaj pripravljam olive....letos je drevo polno da je joj....;;;;)))
Kobilica-poet
pred 6 tedni
2.
Pridna.

Jaz sem pa delal mezgo in grozdni sok me še čaka te dni...

Hitim počasi

Lp
Eli
pred 6 tedni
3.
Kobilica - Par velikih ljubezni imam,med njimi je tudi vrt.
Ravno včeraj sem vzela zadnje olive iz skrinje. Res so dobre in nobene
kupljene v kozarcih jih ne prekašajo. To ni moj recept ampak brački. Tako jih tam
shranijo za zimo, prej so jih pa, po tretmaju v soli, sušili.
Vsako leto bo več oliv na tvojem drevesu,le prav ga obreži.
andromaha
pred 6 tedni
4.
Eli - Mezge sploh ne delam več. Odstranim vodo in večji del pečk iz paradižnika,potem ga pa z olupki vred zmiksam kar v NutriBulletu.Tako zmiksan paradižnik dam v vrečke z zadrgo tako,da maso na tanko
razvlečem po vrečki. in naložim vrečko na vrečko v skrinjo, Ko ga potrebujem samo odlomim kos,pa nazaj v skrinjo. Krasen je za omako za polnjene paprike,za pico, pa za vse,kjer bi uporabila mezgo.
andromaha
pred 6 tedni
5.
Tudi jaz sem vsak dan na vrtu, tak za minuto, da ubijem kakšnega rimskega polža, če ga dobim. Trave ohoho - naj uživa, vmes pa se najde še kaj. Paradižnike cele zamrznem. Čeprav sem mesojedec, brez solate ne znam živeti.

Vidim, v kozarcih čalamadi. S tem se dá zimo lepo preživeti, celo če še kakšnega prašička rediš. :-)))
Kouvran
pred 6 tedni
6.
Kouvran - Včasih sem tudi jaz dala v skrinjo cel paradižnik,letos ga je pa toliko,da bi bila cela skrinja premalo., pa sem kar kuhala satarap in "šašo".To Dalmatinci kuhajo in je krasna zraven pireja in
kuhane jagnjetine ali govedine.(samo čebul,paradižnik,malo zelišč in sladkorja)
Polži mi pa letos niso naredili nobene škode. Do srede julija sem jih sama pobirala, potem pa on,ki si vsaj dan zapisuje,koliko jih dobi. Sam jih je pobral čez 700,če še moje prišteješ je krepjo čez 1000.
Pa si zamisli,koliko vsega bi ta joličina polžel pojedla.

Kaj so pa čalamadi ? Cvetača ? Tudi vložena cvetača je krasna. Si že probal ?
Par velikih sem imela,pa sem dve kar v srbsko solato dala.
andromaha
pred 6 tedni
7.
Dolgo spi.
Kouvran
pred 6 tedni
8.
Čalamadi, mešna solata, notri daš, pač kar imaš. Letos sem prvič posadil cvetačo. Lepo, debelo glavo je imela, potem pa mi je olesenela. :-((
Pa tako rad jo imam.
Kouvran
pred 6 tedni
9.
Predolgo si jo gledal :-))) Liste moraš zasukati nad glavo in jih zavezati,da ostane bela,drugače potemni.
Ja, danes rečemo mešana solata, včasih pa so ji rekli srbska.:-))
A poznaš,kako to delajo Bosanci ? Rečejo ji turšija.
V plastični sod s pokrovom dajo na velike kose narezano zelenjavo , zalijejo z osoljenim kisom,obtežijo,da je zelenjava v kisu, pozimi pa ven jemljejo,kot kislo zelje.
andromaha
pred 6 tedni
10.
Tako delamo tudi mi bosanci, če je zelenjave preveč in ne dozori. :-)))
Kouvran
pred 6 tedni
11.
Lepo te je brati in slike so tako barvite, da je zelenjava vabljiva, prava poslastica.
branka22
pred 6 tedni
12.
Kouvran - Naši ta mladi tudi tako delajo,meni so pa vseeno ljubši kozarci,
časa imam pa tudi dovolj.


Branka - Tudi pri hrani imam rada različne barve. V skrinjo si dam rdečo papriko in jo s korenjem dodam rižotam,omakcam....
andromaha
pred 6 tedni
13.
Frišno ja, tisto iz kozarcev pa...
Živlejne se vleče, če moraš takale zvarke piti.
Po kosilu ga ni čez dober glaž vina, tole pa je "bullet" v vamp;)))
sintra
pred 6 tedni
14.
Sintra - Verjetno se oba strinjava, da je boljša moja zelenjava iz kozarcev in iz skrinje,
kot pa tista iz trgovin. Na vrtu že 40 let nisem uporabila kapljice škropiva ali kaj drugega,
prej pa teh stvari tako niso uporabljali.
Smutije pa delam,ker imam ogromno bučk,nihče pa ne je surovih,v katerih je ogromno dobrih
elementov. Pijemo jih pa ,običajno,zjutraj, na tešče, ne po kosilu. Tudi on po kosilu popije kozarec vina,
.jaz in hčerka ne, ker nama ne paše. Ko imamo ribe,ga pa tudi jaz popijem za dva prsta in z vido, več pa tudi ne gre.
andromaha
pred 5 tedni
15.
Pridna.
bin
pred 5 tedni
16.

Kdor rad vrta - ma rad stvari z vrta.
Actooon
pred 5 tedni
17.
bin - Moram biti,penzija je hudo slaba :-)
andromaha
pred 5 tedni
18.
Actoon - :-))))))))))Tebe pa letos res meče :-)))
andromaha
pred 5 tedni
19.
Pridna vrtičkarica !
Ko sem vdel drugo slikco sem mislil,
da greš na tržnico.
Ta rastava mi je znana v kuhinji.
Lp
brglez
pred 5 tedni
20.
brglez - Dva meseca sem imela vsak dan razstavo v kuhinji.
Danes pa sem si vzela prosto. Upam,da bo jutri še deževalo,da to ,od danes, podaljšam še na jutri :-))
Letos je res vsega veliko,posledično pa tudi dela.
Lp
andromaha
pred 5 tedni
21.
Bodi vesela. Da še lahko delaš tudi, če si kdaj utrujena. Pogled na polne police odtehta marsikaj :)))
Brez pridnega zalivalca pa bi zagotovo ne šlo :))) Timsko delo !
čebela
pred 5 tedni
22.
čebela - Delati bom morala,tudi,če se bodo za mano čreve vlekle,kot pravijo,
drugače ne gre.Zadovoljstvo je tudi,ko so polne police in skrinje.Pomagal mi je tudi,saj drugače ne bi zmogla vsega sama. Vse je v redu,samo jaz sem že uničena od tega dela in kuhinje.
andromaha
pred 5 tedni
23.
Pri nas je tudi zraslo ogromno stvari, smo ravno prav zalivali, sončili pa se nismo toliko kot ti.
Možakar
pred 5 tedni
24.
Možakar - Letos je bila dobra letina, sploh za paradižnik in paprike, ki ljubijo vročino.
Jaz se nič nisem sončila (že mnoga leta ne). Na vrt grem v dolgih hlačah in vsaj v tričetrt
rokavih in obvezno si nadenem slamnik. Samo enkrat sem se spozabila, pa še takrat je
bilo to narobe. On je lahko tudi v vročini zunaj,ker mu nič ne škodi,pa tudi kožo ima bolj prilagojeno soncu,ker je z Brača.:-)
andromaha
pred 5 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201620172018
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Top 5 vpisov


Št. registriranih uporabnikov: 163619
Forum avtorjev: 15836 Forum teme: 34265 // Odgovorov: 1863757
Blog avtorjev: 3557 // Blogov: 84578 // Komentarjev: 1210480
Avtorji fotografij: 25370 // Slik: 216346 // Videov: 19263 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "