Ali veste da so srednje medicinske sestre/tehniki zakonsko le se pomočniki diplomiranim medicinskim sestram? 
Če še ne veste tega potem je pravi cas, da izveste ta hip saj za vas in celotno populacijo v Sloveniji skrbi le 5.022 medicinskih sester oziroma 24 na 10.000 prebivalcev (eurostat statistics).
 
Razlog za tako nizko število je, ker srednje sestre v bistvu niso več sestre. Da prav ste razumeli, srednje sestre/tehniki so po definiciji zbornice zdravstvene nege le pomočniki diplomirani sestri. Po definiciji zbornice je le diplomirana sestra medicinska sestra.https://www.zbornica-zveza.si/sl/
o-zbornici-zvezi/o-poklicu


 
Torej dragi prebivalci Slovenije, za celotno populacijo skrbi toliko sester, da bi v primernu naravne katastrofe ali vojne za vas skrbel uganite kdo?
Nihče! Tako je, nihče je pravilen odgovor. Dejansko bi bilo nemogoče preskrbeti dovolj medicinskih sester za nemoteno oskrbo in pomoč zrtvam in poškodovanim širom Slovenije.
 Zato molite boga, da se v takem primeru znajdete kje drugje, celo v nekaterih državah tretjega sveta bi se vam bolje pisalo.
 
Naj poudarim, da po praktičnem znanju so srednje sestre v večini veliko bolj izkušene in sposobne od diplomiranih vendar to žal ne šteje, ko se gre za vaša življenja. Zbornica jim je odvzela kompetence že dolgo nazaj, kot so jemanje krvi itd...poseg za katerega so v tujini usposobljeni flebotomisti z nekajtedenskim tečajem.
V primeru, da naprimer potrebujete transfuzijo krvi, srednja sestra ni usposobljena za vstavljanje intravenozne kanile in določanja krvne skupine. V takih situacijah, kjer je to potrebno in na primer ne bi bilo diplomirane sestre na razpolago, bi vas država pustila umreti.
 
Naj poudarim, da so srednje sestre po kompetencah v 80% usposobljene za iste posege kot diplomirane, okrog 20% posegov pa je eksluzivno rezervirano le za diplomirano sestro saj po mnenju države srednje sestre niso sposobne tega opravljati.
 
Torej sestre, ki so postavile temelje zdravstvene nege v Sloveniji, niso sposobne opravljati nekaterih del, katera so izvajale še veliko pred ustanovitvijo univerzitetnih zdravstvenih šol.
Gre se v večini za dela vodstvene narave in nekatere bolj "invazivne" posege.
 
Ce srednja sestra želi pridobiti kompetence za teh 20 % manjkajočih posegov, mora na univerzo 4 leta. Srednja zdravstvena se priznava isto kot kuharska namreč.
 
Poudariti je treba tudi to, da trenutno diplomirane ne delajo nedelj in praznikov, pravtako ne delajo troizmenskega turnusa in nočnih izmen (z izjemo dežurne sestre in diplomiranih zaposlenih v urgentnih oddelkih).
 
Torej po 3 uri popoldne približno  diplomirane odkorakajo domov, za paciente pa skrbijo pomočnice/pomočniki duhovom (diplomiranim) in ena diplomirana dežurna sestra. 
 
Morda ima zbornica zdravstvene nege predstavo, da srednje sestre pomagajo diplomiranim doma pri hišnih opravilih, morda nakupih? Nisem čisto siguren kako se nekdo lahko imenuje pomočnik, ko pa glavni izvajalec (diplomirana sestra/zdravstvenik) fizično ni prisoten 60% časa. Ena prisotna dežurna diplomirana sestra pa tudi sama ne more skrbeti za 100 pacientov na primer zato je neutemeljeno srednje sestre označiti za pomočnike saj 99% dela opravijo samostojno in ne pomagajo dejansko nikomur razen pacientom. 
 
Diplomirana je v Sloveniji praktično nekakšna tajnica s teoretičnim znanjem zdravstvene nege in vodstvenimi dolžnostmi. Lahko bi se jo nazivalo kar "krvojemalska tajnica."
 
Medtem, ko diplomirane sestre ostajajo v Sloveniji in uživajo pisarniško delo, kjer jim niti enkrat ni treba "brisati riti" kot se same večkrat pohvalijo, se vedno več srednjih odpravlja v tujino z željo po boljšem zaslužku. Tistih 600 eur neto na mesec ni vredno vsega tega s čimer se spopadajo na dnevnih in nočnih bazah namreč.
 
Na žalost vse te sestre, ki gredo v tujino naletijo na razočaranje...V tujini lahko škandalozno s srednjo zdravstveno šolo opravljajo isto kot nekdo s kuharsko, torej delo negovalca.  Da, v tujini so zaradi slovenske regulacije poklica "Nurse Assitant" lahko le negovalke/negovalci. Medtem, ko so diplomirane sestre regulirane kot "Nurse" in imajo pravico do opravljanja tega poklica v tujini, so srednje izbrisane iz obstoja. 
 
 
Upam, da diplomirane niste užaljene s tem blogom ampak žak resnica je, da v tujini medicinska sestra "brise riti" in še marsikaj drugega, torej to kar je Florence Nightingale opravljala s častjo in ponosom.  To kar je temelj zdravstvene nege, je za naše "sestre" delo izpod casti. Smesno je, da zbornica  na svoji internetni strani poudarja, da je diplomirana sestra nosilka zdravstvene nege v Sloveniji. Večje neumnosti še nisem slisal. Diploma ti ne daje pravico, da se imenuješ za nosilca nege. 
 
Prave nosilke/nosilci zdravstvene nege so srednje sestre/tehniki. One/oni so tisti, ki so ob pacientu večino časa in opravijo večino dela, zato si zaslužijo iz strani države vsaj pravično reguliranje njihovega poklica, če že plač nimajo pravičnih.
Torej "Nurse" je naziv, ki si ga zaslužijo že iz vidika človekovih pravic! Če si diplomirana tajnica/krvojemalka zasluži tak naziv, si ga tudi sestra/tehnik s srednjo izobrazbo...
1. oktober 2017 | RTV Kategorija: Ljudje | Komentarji (13)
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 188361
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34425 // Odgovorov: 1873461
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86499 // Komentarjev: 1239770
Avtorji fotografij: 26210 // Slik: 221796 // Videov: 18357
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "