Srednje medicinske sestre/tehniki oziroma pomočniki duhovom

Ali veste da so srednje medicinske sestre/tehniki zakonsko le se pomočniki diplomiranim medicinskim sestram? 
Če še ne veste tega potem je pravi cas, da izveste ta hip saj za vas in celotno populacijo v Sloveniji skrbi le 5.022 medicinskih sester oziroma 24 na 10.000 prebivalcev (eurostat statistics).
 
Razlog za tako nizko število je, ker srednje sestre v bistvu niso več sestre. Da prav ste razumeli, srednje sestre/tehniki so po definiciji zbornice zdravstvene nege le pomočniki diplomirani sestri. Po definiciji zbornice je le diplomirana sestra medicinska sestra.https://www.zbornica-zveza.si/sl/
o-zbornici-zvezi/o-poklicu


 
Torej dragi prebivalci Slovenije, za celotno populacijo skrbi toliko sester, da bi v primernu naravne katastrofe ali vojne za vas skrbel uganite kdo?
Nihče! Tako je, nihče je pravilen odgovor. Dejansko bi bilo nemogoče preskrbeti dovolj medicinskih sester za nemoteno oskrbo in pomoč zrtvam in poškodovanim širom Slovenije.
 Zato molite boga, da se v takem primeru znajdete kje drugje, celo v nekaterih državah tretjega sveta bi se vam bolje pisalo.
 
Naj poudarim, da po praktičnem znanju so srednje sestre v večini veliko bolj izkušene in sposobne od diplomiranih vendar to žal ne šteje, ko se gre za vaša življenja. Zbornica jim je odvzela kompetence že dolgo nazaj, kot so jemanje krvi itd...poseg za katerega so v tujini usposobljeni flebotomisti z nekajtedenskim tečajem.
V primeru, da naprimer potrebujete transfuzijo krvi, srednja sestra ni usposobljena za vstavljanje intravenozne kanile in določanja krvne skupine. V takih situacijah, kjer je to potrebno in na primer ne bi bilo diplomirane sestre na razpolago, bi vas država pustila umreti.
 
Naj poudarim, da so srednje sestre po kompetencah v 80% usposobljene za iste posege kot diplomirane, okrog 20% posegov pa je eksluzivno rezervirano le za diplomirano sestro saj po mnenju države srednje sestre niso sposobne tega opravljati.
 
Torej sestre, ki so postavile temelje zdravstvene nege v Sloveniji, niso sposobne opravljati nekaterih del, katera so izvajale še veliko pred ustanovitvijo univerzitetnih zdravstvenih šol.
Gre se v večini za dela vodstvene narave in nekatere bolj "invazivne" posege.
 
Ce srednja sestra želi pridobiti kompetence za teh 20 % manjkajočih posegov, mora na univerzo 4 leta. Srednja zdravstvena se priznava isto kot kuharska namreč.
 
Poudariti je treba tudi to, da trenutno diplomirane ne delajo nedelj in praznikov, pravtako ne delajo troizmenskega turnusa in nočnih izmen (z izjemo dežurne sestre in diplomiranih zaposlenih v urgentnih oddelkih).
 
Torej po 3 uri popoldne približno  diplomirane odkorakajo domov, za paciente pa skrbijo pomočnice/pomočniki duhovom (diplomiranim) in ena diplomirana dežurna sestra. 
 
Morda ima zbornica zdravstvene nege predstavo, da srednje sestre pomagajo diplomiranim doma pri hišnih opravilih, morda nakupih? Nisem čisto siguren kako se nekdo lahko imenuje pomočnik, ko pa glavni izvajalec (diplomirana sestra/zdravstvenik) fizično ni prisoten 60% časa. Ena prisotna dežurna diplomirana sestra pa tudi sama ne more skrbeti za 100 pacientov na primer zato je neutemeljeno srednje sestre označiti za pomočnike saj 99% dela opravijo samostojno in ne pomagajo dejansko nikomur razen pacientom. 
 
Diplomirana je v Sloveniji praktično nekakšna tajnica s teoretičnim znanjem zdravstvene nege in vodstvenimi dolžnostmi. Lahko bi se jo nazivalo kar "krvojemalska tajnica."
 
Medtem, ko diplomirane sestre ostajajo v Sloveniji in uživajo pisarniško delo, kjer jim niti enkrat ni treba "brisati riti" kot se same večkrat pohvalijo, se vedno več srednjih odpravlja v tujino z željo po boljšem zaslužku. Tistih 600 eur neto na mesec ni vredno vsega tega s čimer se spopadajo na dnevnih in nočnih bazah namreč.
 
Na žalost vse te sestre, ki gredo v tujino naletijo na razočaranje...V tujini lahko škandalozno s srednjo zdravstveno šolo opravljajo isto kot nekdo s kuharsko, torej delo negovalca.  Da, v tujini so zaradi slovenske regulacije poklica "Nurse Assitant" lahko le negovalke/negovalci. Medtem, ko so diplomirane sestre regulirane kot "Nurse" in imajo pravico do opravljanja tega poklica v tujini, so srednje izbrisane iz obstoja. 
 
 
Upam, da diplomirane niste užaljene s tem blogom ampak žak resnica je, da v tujini medicinska sestra "brise riti" in še marsikaj drugega, torej to kar je Florence Nightingale opravljala s častjo in ponosom.  To kar je temelj zdravstvene nege, je za naše "sestre" delo izpod casti. Smesno je, da zbornica  na svoji internetni strani poudarja, da je diplomirana sestra nosilka zdravstvene nege v Sloveniji. Večje neumnosti še nisem slisal. Diploma ti ne daje pravico, da se imenuješ za nosilca nege. 
 
Prave nosilke/nosilci zdravstvene nege so srednje sestre/tehniki. One/oni so tisti, ki so ob pacientu večino časa in opravijo večino dela, zato si zaslužijo iz strani države vsaj pravično reguliranje njihovega poklica, če že plač nimajo pravičnih.
Torej "Nurse" je naziv, ki si ga zaslužijo že iz vidika človekovih pravic! Če si diplomirana tajnica/krvojemalka zasluži tak naziv, si ga tudi sestra/tehnik s srednjo izobrazbo...

Oddano: 01.10.2017 ob 03:19:07
RTV Kategorija: Ljudje
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 17140 | Ocena 4.4 od 9 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
5 !
Bivši uporabnik
pred 62 tedni
2.
Naših dosti dela v Avstriji kot negovalke po starih domovih. Avstrijci jih imajo radi, ker so strokovno dobro učene
in imajo delovne navade, njihove pa so lene. S plačo so zadovoljne.
Nam, pri vojski je kri jemal soborec, vojak. Dali smo tristo kil krvi in nobeden ni umrl.
Kouvran
pred 62 tedni
3.
No pozabil si še na bolničarje in bolničarke, ki delajo tudi engro vse nege ali, če že hočeš tudi brišejo riti in delajo pod slabimi plačilnimi pogoji, izpostavil bi predvsem bolnišnične okužbe saj veliko pacientov, ki pride iz bolnice nazaj v dom se v večini okuži z recimo MRSO, ESBL, VRE ipd., to pa je posledica vprašljive in nezadostne nege v bolnicah in seveda generalne nečistoče, pomanjkljiva je tudi infrastruktura kar se tiče temeljite nege, tudi čistilk, ki vzdržujejo čistočo. Morda bi lahko pojasnil razliko v delu med bolničarjem, sredno medicinsko sestro, kajti v vsakdanji praksi oba opravljata isto delo čeprav za različne plače. Obstajajo tudi diplomirane sestre, ki opravljajo enako kot prejšnja dva profila.
Rafael Zupančič - Raf
pred 62 tedni
4.
#Rafael zupamčic-Raf, . Bolničarji so večinoma zaposleni v domovih za starejše in so usposobljeni za nego pacienta in samo nego, ne smejo previjati ran, deliti terapije itd, medtem ko srednje vse to počnejo za ne veliko večjo plačo. Pravtako bolničarjem niso kršene človekove pravice na mednarodnem nivoju saj so regulirani kot negovalci, srednje sestre pa ne morejo biti negovalke saj opravljajo veliko več kot nego. Moram pa reči, da sam živim in delam v Anliji in na primer bolničarji tukaj nimajo nobene uradne izobrazbe, v bistvu se izučijo ob delu v nekaj mesecih. Pri nas pa hodijo 3 leta v šolo za to, kar je nezaslišano. Naši bolničarji so verjetno najbolj usposobljeni bolničarji v Evropi in bi morali imeti avtomatično pravico do nadaljnega izobraževanja na univerzi v zdravstveni smeri, vendzf žal je tudi njihova 3 letna šola priznana isto kot kuharska. Vsak, ki se vpiše na srednjo zdravstveno, 3 letno ali 4 letno, v bistvu zapravlja denar in čas za nič. Srednja zdravstvena je največja prevara v zgodovini države. Druge poklicne šole ti vsaj nudijo poklic v tujini, medtem ko zdravstvena ti ne nudi nič, nekdo iz lesarske šole ima isto možnost za delo v zdravstvu kot nekdo s srednjo zdravstveno izven mej slovenije, pravtako nekdo iz zdravstvene nima nobene prednosti od nekoga iz lesarske pri nadaljnem izobraževanju.
Kar se pa tiče prenosa okužb in neustrezne nege po bolnišnicah je pa za to kriva država, saj v bolnicah naprimer sploh ni zaposlenih bolničarjev, nego opravljajo srednje sestre, ki pa imajo preveč drugega dela na žalost in je s tem nadzor nad nego poslabšan. . Diplomirane nege sploh ne opravljajo in namesto tega raje sedijo v pisarni. Tudi, ko je očitno, da srednje sestre rabijo pomoč, bo redko katera diplomirana sestra dejansko priskočila na pomoč, ker je to izpod njihove časti. Za naše stanje v bolnišnicah je odgovorna torej država in minstrstvo za zdravje ter na koncu koncev vsi, ki se strinjajo s takim režimom.
BMontez
pred 62 tedni
5.
Odvisno koga vprašaš. Blog se mi zdi utemeljen. Se strinjam, da bi morali formalno drugače oz. pravično obravnavati srednje medicinske sestre. Moja babica (ki je bila višja medicinska sestra) pa je nekoč dejala, da so včasih delale isto, samo da je bila ona v vsakem primeru odgovorna. Še eno razmerje pa je: višja medicinska sestra vs zdravnik. Neka njena nadrejena oz. kolegica je imela magisterij in ne vem kaj, skratka bila je zelo kompetentna (glede na službene naloge), v razmerju do zdravnikov pa "manjvredna".
Javorovina
pred 62 tedni
6.
BMontez: tudi v sloveniji se v nekaj mesecih priučimo nege. jaz sem hodila na tečaj socialne oskrbovalke, ki mora znati delati z vsemi pripomočki (medicinskimi in drugimi), opravljati nego bolnega, nepokretnega, starega (vse isto kot to počno v domovih ostarelih bolničarji) in še skuhati, pospravljati, komunicirati. vendar jaz načeloma ne morem delati v domu kot bolničarka, ker bolničar hodi v šolo tri leta, jaz pač ne. :) lahko pa delam na terenu, kjer pa mi bolničar konkurira.
Pehta
pred 62 tedni
7.
Popravek: ne vem, če ni imela celo doktorata, verjetno se pač toliko časa na faksu učijo nekih drugih znanj, kot je nega, oz. problema statusa t. i. srednjih medicinskih sester najbrž ni smiselno reševati s šimfanjem t. i. višjih medicinskih sester..
Javorovina
pred 62 tedni
8.
BMontez - pohvalno in še kako resnično.

Ne vem sicer če veš, da medicinske sestre nimajo zbornice, imajo le zvezo strokovnih društev. "Zbornica" je nek naziv, ki so si ga sami nadeli leta 1992, ko so se vsa regijska društva v Sloveniji (in seveda še vse sekcije zraven) združilqa v Zvezo. Ta zveza baje letos praznuje 90. obletnico. Če še znam kaj matematike je letos od leta 1992 preteklo le 25 let, ali se motim?
Medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo so tisti temelj poklica zdravstvene nege, ki bi moral biti osnova delu. Žal pa so leta 2004 Požun (tisti, ki danes svetuje ministrici in ima enih 10 različnih funkcij v naši državi), Bohinc, Pahor in Zaletel v pristopnih pogajanjih dosegli, da je v Sloveniji le DMS medicinska sestra.
EU je vsem dražavam sicer podala neka priiporočila, ki pa so jih naši "pogajalci" sprejeli kot zakon - tako bo, in nič drugače. Sloveniji pa je EU celo ponudila tudi nepovratna sredstva za došolanje medicinskih sester (2400 EUR/letnik študija). Ta sredstva so naši državi bila na voljo do januarja 2016, a jih naši oblastniki niso želeli "črpati". In veste zakaj? Ker v Sloveniji letnih študija zdravstvene nege stane 3400 - 3500 EUR, EU pa je zahtevala, da če bi črpali denar iz tega kohezijskega sklada bi morali prilagoditi tudi šolnine temu. A to pa ne!!! so rekle tiste velediplomirane sestre iz Zveze in Sindikata medicinskih sester - 2400 EUR je bilo pač za njih premalčo, da bi si polnili žepe.

pa pustimo vso to politiko, ki jo žal danes ne bomo rešili več - razen, če bi vse medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo stopile skupaj, se najprej izčlanile iz te "Zbornice" in tega "Sindikata medicinskih sester" in šle na cesto, ter celotni slovenski (in tudi evropski) javnosti jasno sporočila, kakšno diskriminacijo in degradacijo so vam naredili vaši zastopniki.
birba
pred 62 tedni
9.
Da bi se srednje medicinske sestre, zdravstveni tehniki in bolničarji/bolničarke združili, enotno izpisali iz tzv. Zbornice, bohnedej še stavkale je nemogoče! Utopija! Ne! Toliko razdvojenosti ne zaznamo niti v enem drugem poklicu.Utopično je pričakovati, da bi bili enotni, se uprli maltretiranju, stresu, mobingu, vzvišenosti in aroganci bogov in boginj, ki se radi pohvalijo, da jih na višjih šolah "učijo" kako podrejene *ebati v mozek. Mene je strah, ko pomislim, kdo bo mene ( če bo potrebno ) čez kakšnih 20 let negoval. Tiste, ki so končale srednjo ekonomsko, frizersko, cvetličarsko, plačale same ali njihovi financ ministri nekih 3.500 €/ letnik ( skupaj kakih 10 - 13 tisoč ) naredile "faks" in se z neusmiljeno borbenostjo postavljajo in približujejo zdravnikom ( 6 let faksa ) zagotovo ne bodo empatične in sočutne, prinesle kozarec vode ali namenile toplo besedo. Ne, ne bodo, ker ne znajo, ker jih nihče ni poučil. Važno je da so univerzi dale 10 tisočakov, napisale ( v večini primerov preplonkale ) diplomske naloge, da lahko šefuju, po cele dneve sedijo pred računalniki, vmes skočijo vsaj 3 - 4 skupaj na kosilo, obvezno sestanek ( fuuuul pomemben ) z alfa samico in je že gotovo ura 15, ko se spokajo in odvihrajo domov. Govorim za večino. Tu pa tam se najde svetla izjema. Sila redke, vendar obstajajo, so priljubljene med pacienti in osebjem enako. Vendar, poudarjam, so sila redke. Dokler se srednje ne bodo predramile, vzele svoje dostojanstvo v lastne roke, ne bo drugače. Žal ne bo. Številčno največje združenje, ki dela z ljudmi, ne s papirji se ne upa narediti enega - prvega koraka. Samo po sebi se nič ne bo spremenilo, zaman je čakati. :(
maj2013
pred 61 tedni
10.
Tistega dne, ko je diplomirana medicinska sestra nadirala administratorko v pričo mene, ki sem se v tej bolnišnici zdravil, je izginila vsa lepa podoba,ki sem jo imel o teh "boginjah". Za boginje se imajo diplomirane sestre same. Včasih je na stenah bolnišnic pisalo "medicinska sestra - človek in pol". Zagotovo to velja za to ki sem jo omenil. Bravo!
koprcan
pred 61 tedni
11.
Ste morda kdaj bolj natančno pogledali plakate, ki vabijo na vpis v visokošolski študij ZN?
Morda ste spregledali? "Sestra" je oblečena v lepo belo haljo, krojena za manekenke, z obveznim stetoskopom okoli vratu in kupom papirjev v levem naročju. Bolnika nikjer !
Da,to jim / bodočim boginjam obljubljajo pred vpisom.
Koliko srednjih in koliko visokih šol/fakultet imamo v naši ljubi deželici? Ali jih dejansko toliko potrebujemo?
Visokošolski program je namenjen birokraciji in ne zdravstveni negi. Dejstvo!
maj2013
pred 61 tedni
12.
Za sprejem na srednjo med. šolo si moral imeti včasih odličen uspeh ali narediti preizkus znanja. Kaj pa danes ? Kriteriji so izjemno nizki za vpis.
dada123
pred 32 tedni
13.
Vprašanje res,kaj ta masa diplomiranih in degradacija srednjih pomeni za prihodnost ali izredne razmere.Ali jih je kdo kontroliral vsa ta leta kaj počnejo ali so te aktivnosti usmerjene v dobrobit nege ali bolj njihovo lastno.Ali je biil narejen kakšen načrt,strategija da ne bo na koncu ena sama katastrofa.Ponavadi je trg tisti ki odloča in trg vedno izbere cenejšo delovno silo.Odgovornih pa je tudi vseh 20000 in več srednjih sester ki so nemo opazovale vsa ta leta,nihče ni posredoval,tole ni nastalo čez noč
niss9x
pred 30 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 211048
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878382
Blog avtorjev: 3592 // Blogov: 87686 // Komentarjev: 1250594
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224088 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "