Nekateri slovenski literarni teoretiki, ki so hkrati tudi literarni pedagogi, očitno z nesistematično razdelanimi »aksiološkimi kriteriji«, ki veljajo za ljubezensko liriko, vrednotijo tudi erotično poezijo. To pa je v nasprotju s samo aksiologijo, ki mora biti izrazito sistematična, pojmovna in teoretična veda. Žal pri nekaterih domačih literarnih teoretikih in literarnih pedagogih in andragogih manjka vpogled, kaj se na tem področju dogaja v tujini. S svojimi zastarelimi, preživelimi literarnimi koncepti, predvsem pa s svojim moralizmom in esteticizmom, ki sta za tovrstno poezijo nesprejemljiva, torej s svojo uokvirjeno teoretsko zavestjo v bistvu na slovenskem zavirajo razvoj erotične poezije, zato je prav, da se odkrito pove in na ta problem tudi opozori. Ta nasvet je dobronameren. Prepričan sem, da njihovi akademski nazivi niso edino merilo verodostojnosti, zato jim predlagam, da se naj poučijo, kaj se trenutno na tem področju dogaja drugod po svetu. Ko bodo to spoznali, bo njihovo mentorstvo postalo zares koristno. Mladim avtorjem tovrstne poezije pa predvsem predlagam, da naj ne podlegajo njihovim egom; njihove titule namreč že dolgo več niso edino verodostojno merilo njihove nezmotljivosti. Naj se kar odkrito pove, da slovenska provincialnost škoduje poeziji. Za mlade avtorje bo zato najbolje, če samoiniciativno širijo svoje obzorje iz virov, ki jih je v tujini več kot dovolj.

Borut Petrovič Vernikov

Za poslastico:
Charles Bukowski
Ti

ti si prava pošast, pravi
s tem belim vampom
in kosmatimi nogami.
nikoli si ne porežeš nohtov
imaš debele roke
šape kakor mačka
rdeč nos
in največja jajca
kar sem jih kdaj visela.
sperma ti šprica
kakor kitu voda
iz luknje na hrbtu.

ti pošast ti,
me poljubi,
kaj bi rad
za zajtrk?

Prevedel Miha Avanzo
25. februar 2018 | Zaznamki: O, vrednotenju, erotične, poezije, V razmislek | Komentarji (4)


Živimo v času relativizacije, dezorientacije in politizacije umetnosti. Nekatere politične stranke oziroma njihovi sledilci v medijih bijejo strankarski boj za glasove na volitvah. Po slovenskem kulturnem prazniku so začeli s pritlehno medijsko zlorabo umetnosti. Akterji tega banalnega boja bodo iz zgodovine izginili kot lanski sneg, ostala pa bo tista umetnost, ki vsebuje nesporno umetniškost, zato je kakršnokoli prerekanje z ideologi izključevanja, s politikanti ter zagovorniki njihovega umetniškega vrednostnega koncepta, zgolj izguba časa, ker nima nobenega pozitivnega učinka. Vsekakor pa jim je potrebno povedati, da čevlje sodi naj kopitar! Če pa bodo s svojim primitivizmom nadaljevali, pa se bodo pred javnostjo morali soočiti s tistimi, ki umetnost ustvarjajo. Slečeni bodo do golega in nobeno pokrivalo jim ne bo pomagalo, da bi prikrili smrad svojih možganov!
20. februar 2018 | Zaznamki: Politika, umetnost, manipulacija | Komentarji (8)

Slovenski begunci s soške fronte, Goriški muzej

Antihumanistične stranke, ki širijo sovražni govor proti beguncem, si ne zaslužijo, da bi bile v slovenskem parlamentu! Najbolj gnusna nevarnost ne prihaja od zunaj, ampak iz domačih logov! Vsi tisti, ki jih boste volili, ste sramota za Slovenijo!
17. februar 2018 | Zaznamki: Politika, begunci | Komentarji (7)


Avtor slike: Uroš Hrovat

Slovenski plebs je hudičevo seme! Njegov svet je uokvirjen v provincializem, njegova slepota je nevarna, njegova govorica je ogabna, njegov prav je zabetoniran, v njegovi glavi se bohoti plevel, ki duši ustvarjalnost. Tisti, ki ta ogenj netite, ste navadni piromani! Nevarnejši ste od podgan; s svojimi iztrebki zastrupljate podtalnico slovenske kulture.
15. februar 2018 | Zaznamki: antikultura | Komentarji (6)

Že kar nekaj let na predvečer slovenske kulture deluje v Cankarjevem domu klinika za cinike. V prvi vrsti tik ob nagrajencih sedijo predstavniki pritlehne politike, da bi javnost videla kako podpirajo umetnost. Na kritične besede govorcev se slišijo ovacije, večina med ploskajočimi povabljenci pa je takih, ki imajo v rokah za kulturo škarje in platno, ter seveda takih, vključno z govorci, ki imajo od teh škarij in platna največ finančnih koristi. Nepovabljeni, odrinjeni, nepriskledni, resnični umetniki pa to tragikomično predstavo spremljajo po televiziji. Abotno, sprevrženo, morbidno! Če bi obstajala nobelova nagrada za cinizem, bi jo Slovenci dobili med prvimi.
8. februar 2018 | Zaznamki: Slovenski kulturni praznik | Komentarji (5)
vidiš odsev ki drsi
po potujoči svetlobi
ugasle zvezde?
umrla je od samote
sedaj potuje
skozi praznino
ne pozna besed
da bi jih pela
na poti do ugasnitve

čutiš njen molk
ki reže temo vesolja?

slišiš njen jok
brez solz?
izhlapele so na poti
v nevrnitev

zato nikar ne obmolkni
četudi te beseda
ne boža s prsti svetlobe

vdahni ji dušo
pred njo se tudi smrt
umika v zasmrtje

Borut Petrovič Vernikov

Vsem želim lep praznik slovenske kulture.
8. februar 2018 | Zaznamki: Voščilo, Slovenski kulturni praznik | Komentarji (3)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Top 5 vpisov


Št. registriranih uporabnikov: 166210
Forum avtorjev: 15858 Forum teme: 34340 // Odgovorov: 1867698
Blog avtorjev: 3573 // Blogov: 85270 // Komentarjev: 1225854
Avtorji fotografij: 25623 // Slik: 218107 // Videov: 18653 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "