Obsodbe videna nesramna lažniva provokacija vrhovnega sodnika Jana Zobca
Civilna iniciativa antifašistične koalicije Slovenije po ogledu javno predstavljenega video posnetka in pregleda medijskega poročanja v zvezi z lažno obtožbo napada zoper vrhovnega sodnika Jana Zobca, ki naj bi ga domnevno izvršil pravosodni varnostni uslužbenec v zgradbi sodišča na Tavčarjevi 9 v Ljubljani,

O B S O J A

ravnanje vrhovnega sodnika kot nedopustno in organom pregona PREDLAGA, da po hitrem postopku zaradi suma storitve kaznivega dejanja očitanja lažnega kaznivega dejanja vloži kazensko ovadbo zoper dotičnega sodnika. Ob vsem tem zgroženo ugotavljamo, da se skuša mainstream medijem lažno podtakniti ofenzivo domnevnega sovraštva proti sodniku, ker so objavili posnetek varnostnih kamer na ljubljanskem sodišču, ki jasno dokazuje Zobčevo laž.

Začudeni smo, da so se lažnivemu sodniku v bran oglasili trije priznani slovenski pravniki: dr. Andraž Teršek, dr. Matej Avbelj in dr. Jernej Letnar Černič, ki bi morali prav tako obsoditi ravnanje vrhovnega sodnika.

Po incidentu je predsednik VS RS izdal sklep, ki dovoljuje sodnikom, tožilcem, odvetnikom, da nekontrolirano vstopajo in izstopajo v oz. iz zgradbe sodišča. Sprašujemo se, če je bil incident povzročen namerno, da je bila sprejeta takšna odločitev, ki omogoča nekontroliran vnos in iznos materialov, ki so lahko zlorabljeni v politične namene in kot pomoč obrambe obtoženim kaznivih dejanj. Še posebej je to aktualno za politike, ki si želijo podrediti sodno vejo oblasti za dnevno politične potrebe.

V preteklosti smo se že spraševali, kaj je pri sebi skrival vrhovni sodnik Jan Zobec, da je ob poskusu kontrole zaradi alarma detektorja, tako neodgovorno ravnal. Če bi imel čisto vest ne bi lažno obsodil pravosodnega policista in ga kasneje s stopnjevanjem svojega ravnanja celo javno žalil. Smatramo in smo povsem prepričani, da je nujno, da se sodnika vrhovnega sodišča ali kogarkoli drugega zaustavi po strokovnih navodilih, če se želi izogniti kontroli. Samo tako se lahko prepreči zlorabe v politične in druge namene.

SFSN

Predsedstvo CIAFKS

V Ljubljani, 8.6.2018

Oddano: 08.06.2018 ob 15:05:30
RTV Kategorija: Politika
Zaznamki:
zloraba, vrhovnega, sodnika, za, nekontrlirano, vstopanje, in, odhajanje, sodnikov
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 262 | Ocena 4.1 od 9 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Podpišem.
andromaha
pred 19 tedni
2.
kako se bo počutil obtoženi, če mu bo sodil sodnik, ki ne dojema realnosti niti ni sposoben lastnih dejan pretewhtati.
pepe 2
pred 19 tedni
3.
Zobec je eden od janševih , to je dejstvo. Predsednik vrhovnega sodišča pa bi moral uvesti
nadzor nad njegovim delom. Verjetno bi med njegovimi odločitvami našli marsikaj zanimivega.
Sodni svet pa potrebuje samoočiščenje. Pa ne po zgledu SV.
cinik
pred 19 tedni
4.
vratar, ki se takole obnaša do šefa, je odpuščen. na mestu, tisti hip. v katerikoli firmi, kjerkoli, vedno.

ima "policistek" veliko srečo, da je v javnem sektorju.

sicer pa je vse povedal andraž teršek:

"Ne zanimajo me več podrobnosti opisov tega dogodka pred objavo posnetka. Zanima me samo še eno vprašanje, ki je temeljno in odločilno. Dogodek, arhiviran tudi s posnetkom, jasno in nedvoumno prikazuje arbitrarno oblastno držo, izvajano s policijsko vlogo ob glavnem vhodu na sodišče.

Nesprejemljivo je, da se sodnika Vrhovnega sodišča zaustavi tako, kot je bil zaustavljen, dotakne, kot je bil dotaknjen in obravnava, kot je bil obravnavan. Odločilno je, da niti slučajno ni šlo za pač neki primer neke obravnave nekoga v sodni palači iz VARNOSTNIH razlogov. To je bilo jasno že tedaj in je danes še bolj jasno. Šlo je izključno za oblastno arbitrarnost, gospodovanje policista, za princip arbitrarne volje in za izvajanje volje do oblastne arbitrarnosti - iz golega principa. Tipa "kdo pa misliš, da si, nisi poseben, podredi - se MI - kot kdorkoli drug." A slovenska pravna stroka in javnost, ta in ona, tega ni želela razumeti, ne zmore razumeti, noče razumeti in ne bo razumela.

Ljudje okrog nas so, kot mi je pravilno dejal kolega dr. Jurij Toplak, nagnjeni k podrejanju sleherni obliki gole avtoritarnosti (ne legitimne avtoritete!), v vsakem kontekstu, brez utemeljenega razloga in brez vprašanja "zakaj". Po Kidričevo (z njegovo prispodobo o biciklistih) bi se klanjali, ko se soočijo s katerokoli oblastjo in bi pritiskali, ko prevzamejo kakršenkoli oblastno vlogo. Enakost vidijo v enakem gospodovanju nad vsakomer in v dolžnosti vsakogar, da se vselej in brez spraševanja po razlogu ponižno prikloni komurkoli v vlogi oblasti; tudi zdravniku, ker ima belo haljo, tudi policistu, ne glede na njegove zahteve, razloge zanje in način njihovega izražanja, tudi uradniku za stekleno pregrado, pred katero naj človek upogne hrbet in govori skozi odprtinico nad pultom.

Tudi zato pri nas ni etike svobode, demokracije in vladavine prava."


...

(mimogrede, zobec ni "janšev". je pa zoprno, ker tudi "vaš" ni. k sreči je na vrhovnem tudi nasploh vse manj "vaših". še eden od razlogov, za katerih gre vobče na bolje.)
FAFI
pred 19 tedni
5.
@4
Če je to Zobčevo razumevanje varnostnih predpisov oz mutatis mutandis enakosti pred zakonom, je mogoče prognozirati nadaljne zaplete.
Podtikanje, da je Zobec šef temu varnostniku, je pa značilno za težave z razumevanjem sveta nasploh. Morda bi kazalo poleg kumrovških obnoviti še kaka druga znanja...?
velenjcan
pred 19 tedni
6.
matej avbelj:

"Na podlagi videnega ugotavljam, da je gospod Zobec dogodek, kot ga je sam doživel, opisal resnicoljubno. Na tej podlagi tudi moj osebni zaključek ni prav nič drugačen. Nasprotno, medijski tendenciozni naslovi (v smislu, ali je bil Vrhovni sodnik "res napaden") ter posledični forumaški ter družbeno omrežni pogrom nad sodnikom, ki ima v neredkih primerih vse elemente sovražnega govora in pozivanje k nasilju nad sodnikom, me še toliko bolj utrjuje v prepričanju, da je slovenska stvarnost povsem zblaznela.

Javni diskurz, ki ga diktirajo mediji in ljudski odziv, ki je bil sprožen, seveda ne more doumeti, da je bilo, v kontekstu normalne države, reagiranje policista nesprejemljivo. Ne poznam nobene civilizirane države, v kateri bi policisti v stavbi Vrhovnega sodišča, v kateri so za to, da varujejo prav vrhovne sodnike, tekali za njimi, jih prisilno zaustavljali, s tem odvzemali prostost, ter jih vlačili za roke nazaj na vhod in jih tam zadrževali. To je nezaslišano po naravi stvari. Ob predpostavki, seveda, da razumete naravo in stvar samo. Predsednik Vrhovnega sodišča jo tokrat, začuda, je in je nesmiselni, zato pa tudi protipravni, režim vstopanja za vrhovne sodnike, ne pa tudi za druge (sci!), odpravil. To priča, da je gospod Zobec, seveda, imel prav.

In naj na koncu napišem še nekaj. V tej zadevi sem izrazito pristranski. Jan Zobec je moj prijatelj. Pa ne zato, ker je Jan Zobec, ampak za to, ker ga kot mladi pravnik izrazito cenim zaradi vsega, kar je kot pravnik, kot oseba skušal dati tej državi, njeni pohabljeni pravni stroki in prav takšnemu pravu. Tudi zato si je zaslužil ta medijski linč in vseljudsko pljuvanje po njem. Pa saj tudi to ni nič novega: nemo propheta in patria sua. Sploh pa ne v slovenski domovini."
FAFI
pred 19 tedni
7.
V zelo civiliziranih ZDA za tako dejanje na sodišču varnostnik res ne bi tekel za njim in ga
za roko pospremil na vhod- še posebno če bi bil to kak nov varnostnik na tistem sodišču,
Zobec ali kdorkoli bi bil lahko zadovoljen če bi dobil ustno opozorilo ali /in poziv. Neodzivnosti
in početju kot je bilo zobčevo pa bi sledil ....metek.
cinik
pred 19 tedni
8.
.in.@ ustvarjen za metanje govna v trosilnik, bvse samo za zaščito vojaka partije.Rojen danes, samo z eno nalogo, trolanje!
pepe 2
pred 19 tedni
9.
in še jernej letnar černič:

"Moje osebno mnenje o dogodku se po ogledu posnetka ni spremenilo. Sodnik Zobec je dogodek opisal iskreno, kot ga je sam občutil, in kot napad na sodniško neodvisnost človeka, ki že več desetletij opravlja sodniško funkcijo. Sam ne poznam nobene evropske države, kjer bi dovoljen takšen poseg policista v telesno integriteto sodnika.

Po drugi strani smo v zadnjem dnevu priča pristranskem javnem diskurzu, ki ustvarja in dovoljuje sovražni govor ter razpihovanje sovraštva, nestrpnosti in nasilja zoper sodnika Zobca, podobno kot nekoč v petdesetih letih zoper profesorja Borisa Furlana.

Slednje je še posebej zaskrbljujoče, ker gre za enega izmed najbolj strokovno ustvarjalnih in prepričljivih sodnikov, ki so svoje življenje posvetil skupni dobrobiti in izboljšanju delovanja slovenske pravne države, in ki ima kot eden izmed redkih sodnikov pogum, da opozarja na napake znotraj slovenskega sodstva. Da pa so takšni – sovražni - sovražni javni odzivi povsem normalni, kaže na naravo predvladujoče mentalitete v slovenskem javnem prostoru."
FAFI
pred 19 tedni
10.
Je policaj ustavljal precednika države, ker je bil most zrušen. Nihče ne bo ustavljal precednika države z modrimi lučmi, je rekel šofer in zgrmeli so v prepad.
Kouvran
pred 19 tedni
11.
Teh pravnikov ne zanima posnetek, ki dokazuje Zobčevo sprevrženo lažnivost, glede, da so vsi vpleteni v postopek in zastaranje Patrie in osvoboditev Janše iz postopkovnih in ne vsebinskih razlogov, si upamo trditi, da jim odgovarja, da od tega incidenta ni več za njih kontrole na sodišču in lahko neovirano odnašajo in prinašajo vse mogoče dokumente na in iz zgradbe sodišča, morda iz raznih preiskav ali poskrbijo, da kakšni dokumenti izginejo iz sodnih map.
ciafks
pred 19 tedni
12.
Za vse sodnike in drugo zaposleno osebje v pravosodju vključno z odvetniki, tožilci, tudi na US RS uvesti obvezne kontrole, ki bi preprečevale morebitno nezakonito in nepooblaščeno odtekanje informacij iz sodišč!
jdz.slo2011
pred 19 tedni
13.
"teh pravnikov ne zanima posnetek blablabla"

seveda jih zanima - koga pa ne - in tako oni kot vsi ostali normalni so videli isto.

so ti pa lepo povedali, kaj si, ti zmene nedoletno.
FAFI
pred 19 tedni
14.
@ 13 Iko...

Kaj so lepo povedali??? Da ne priznaju taj sud. :-))))
cinik
pred 19 tedni
15.
Dogodek, arhiviran tudi s posnetkom, jasno in nedvoumno prikazuje arbitrarno oblastno držo, izvajano s policijsko vlogo ob glavnem vhodu na sodišče.

Nesprejemljivo je, da se sodnika Vrhovnega sodišča zaustavi tako, kot je bil zaustavljen, dotakne, kot je bil dotaknjen in obravnava, kot je bil obravnavan. Odločilno je, da niti slučajno ni šlo za pač neki primer neke obravnave nekoga v sodni palači iz VARNOSTNIH razlogov. To je bilo jasno že tedaj in je danes še bolj jasno. Šlo je izključno za oblastno arbitrarnost, gospodovanje policista, za princip arbitrarne volje in za izvajanje volje do oblastne arbitrarnosti - iz golega principa. Tipa "kdo pa misliš, da si, nisi poseben, podredi - se MI - kot kdorkoli drug." A slovenska pravna stroka in javnost, ta in ona, tega ni želela razumeti, ne zmore razumeti, noče razumeti in ne bo razumela.

Ljudje okrog nas so, kot mi je pravilno dejal kolega dr. Jurij Toplak, nagnjeni k podrejanju sleherni obliki gole avtoritarnosti (ne legitimne avtoritete!), v vsakem kontekstu, brez utemeljenega razloga in brez vprašanja "zakaj". Po Kidričevo (z njegovo prispodobo o biciklistih) bi se klanjali, ko se soočijo s katerokoli oblastjo in bi pritiskali, ko prevzamejo kakršenkoli oblastno vlogo. Enakost vidijo v enakem gospodovanju nad vsakomer in v dolžnosti vsakogar, da se vselej in brez spraševanja po razlogu ponižno prikloni komurkoli v vlogi oblasti; tudi zdravniku, ker ima belo haljo, tudi policistu, ne glede na njegove zahteve, razloge zanje in način njihovega izražanja, tudi uradniku za stekleno pregrado, pred katero naj človek upogne hrbet in govori skozi odprtinico nad pultom.

Tudi zato pri nas ni etike svobode, demokracije in vladavine prava.

---

Na podlagi videnega ugotavljam, da je gospod Zobec dogodek, kot ga je sam doživel, opisal resnicoljubno. Na tej podlagi tudi moj osebni zaključek ni prav nič drugačen. Nasprotno, medijski tendenciozni naslovi (v smislu, ali je bil Vrhovni sodnik "res napaden") ter posledični forumaški ter družbeno omrežni pogrom nad sodnikom, ki ima v neredkih primerih vse elemente sovražnega govora in pozivanje k nasilju nad sodnikom, me še toliko bolj utrjuje v prepričanju, da je slovenska stvarnost povsem zblaznela.

Javni diskurz, ki ga diktirajo mediji in ljudski odziv, ki je bil sprožen, seveda ne more doumeti, da je bilo, v kontekstu normalne države, reagiranje policista nesprejemljivo. Ne poznam nobene civilizirane države, v kateri bi policisti v stavbi Vrhovnega sodišča, v kateri so za to, da varujejo prav vrhovne sodnike, tekali za njimi, jih prisilno zaustavljali, s tem odvzemali prostost, ter jih vlačili za roke nazaj na vhod in jih tam zadrževali. To je nezaslišano po naravi stvari. Ob predpostavki, seveda, da razumete naravo in stvar samo. Predsednik Vrhovnega sodišča jo tokrat, začuda, je in je nesmiselni, zato pa tudi protipravni, režim vstopanja za vrhovne sodnike, ne pa tudi za druge (sci!), odpravil. To priča, da je gospod Zobec, seveda, imel prav.

---

Sodnik Zobec je dogodek opisal iskreno, kot ga je sam občutil, in kot napad na sodniško neodvisnost človeka, ki že več desetletij opravlja sodniško funkcijo. Sam ne poznam nobene evropske države, kjer bi dovoljen takšen poseg policista v telesno integriteto sodnika.

Po drugi strani smo v zadnjem dnevu priča pristranskem javnem diskurzu, ki ustvarja in dovoljuje sovražni govor ter razpihovanje sovraštva, nestrpnosti in nasilja zoper sodnika Zobca, podobno kot nekoč v petdesetih letih zoper profesorja Borisa Furlana.

Slednje je še posebej zaskrbljujoče, ker gre za enega izmed najbolj strokovno ustvarjalnih in prepričljivih sodnikov, ki so svoje življenje posvetil skupni dobrobiti in izboljšanju delovanja slovenske pravne države, in ki ima kot eden izmed redkih sodnikov pogum, da opozarja na napake znotraj slovenskega sodstva. Da pa so takšni – sovražni - sovražni javni odzivi povsem normalni, kaže na naravo predvladujoče mentalitete v slovenskem javnem prostoru.
FAFI
pred 19 tedni
16.
.pravila so pravila in veljajo za vse enako...tudi za sodnike.
Kobilica-poet
pred 18 tedni
17.
pepe 2
pred 18 tedni
18.
kobilica, že, že, vendar samo v primeru če to ni simpatizer SdS, potem velja samo zakon furherja.
pepe 2
pred 18 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4Št. registriranih uporabnikov: 202304
Forum avtorjev: 15891 Forum teme: 34469 // Odgovorov: 1876559
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87202 // Komentarjev: 1246283
Avtorji fotografij: 26309 // Slik: 223179 // Videov: 18360
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "