Ogrožene vrste
ogrožene vrste, živali, okolje
Tudi jaz se iskreno veselim uspehov naših olimpijcev, a vseeno me je še posebej  razveselila kanadska drsalka (rolkarica), veganka  Ⓥ , ki je osvojila zlato olimpijsko medaljo in pred tem kupila in posvojila korejskega psa na tržnici (da ga ne bodo pojedli).
Meagan Duhamel je dvakratna svetovna prvakinja v umetnostnem drsanju.
Meagan je veganka že deset let in v intervjujih posebej poudarja veganstvo kot bistvo svojega uspeha oz. njunega uspeha, saj tekmuje v paru z Eric Radford- om. Še več; izpostavlja tudi svojo ljubezen do živali in narave, res je prava veganka. Glede posvojenega psa: to je že njen drugi posvojeni pes, s tem tudi daje lep vzgled vsem drugim. Ta svet je poln čudovtih ljudi, tudi pozitivnih dogajanj in vsega lepega, zakaj se več o tem in takih ljudeh ne poroča v medijih?

Primer zakaj vrhunski športnik danes skoraj morajo biti vegani: ste vedeli, da ima 100 kalorij iz brokolija sicer res manj beljakovin  - a  boljših in drugih pomembnih snovi od recimo 100 kalorij iz zrezka?
To sprašujem, ker vem da so tu med blogerji številni zavedeni in ki še vedno verjamejo zastarelim mitom o večvrednosti mesa napram rastlinam, kar je povsem napačno! Naravnost tragikomično je, da se danes sploh še najde kakšen tak!
How a Vegan Canadian Figure Skater Prepared to Win Gold at the Winter Olympics. Buzz.
16. februar 2018 | RTV Kategorija: Ljudje | Zaznamki: Meagan Duhamel, umetnostno drsanje, Veganka Ⓥ, zlata medalja | Komentarji (22)
Pred dnevi je bil v Južni Afriki pri lovu na leve ustreljen znani hrvaški lovec na veliko divjad Pero Jelinić iz otoka Paga. Bil je na lovu na leve, pri katerem lovci levu odrežejo glavo kot trofejo. Kako nagnusno in primitivno! Kmalu zatem so pa v Krugerjevem nacionalnem parku levi pojedli ilegalnega divjega lovca, od katerega je ostala samo glava. Levi vračajo udarec?

Na IUCN rdečem seznamu je afriški lev Panthera leo leo ranljiva vrsta (V).
♻ Foto: Panthera leo
Croatia national shot dead on South Africa lion hunt. BBC
South African lions eat 'poacher', leaving just his head. BBC
13. februar 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: Panthera leo, lovci | Komentarji (10)
Zadnje čase sem večkrat naletel na podatek, da je nek zdravnik v Ameriki uspešno zdravil "revmo" z antibiotiki. Znano je tudi, da bakterije rodu Mycoplasma, ki so prisotne običajno pri vnetju dlesni (parodontitis) lahko uidejo v sklepe in celo v srčne zaklopke in tam povzročajo hude okvare ali bolečine (boleča kolena). V tem primeru lahko pomaga celo splošen antibiotik tetraciklin po trditvah tistega zdravnika. Uradna medicina trdi, da ne pozna pravega vzroka za to bolezen, čeprav jo še posebej pri nas že zelo uspešno zdravijo.
Sveža študija iz revije Frontiers in Cellular and Infection Microbiology o tej kronični bolezni (medicina jo smatra kot avtoimunsko bolezen) to potrjuje še na drug način. Presenečeno so odkrili, da so bakterije ptičje tuberkuloze v mleku in mesu lahko še kako povezane z revmatoidnim artritisom. Omenjena "mlečno/mesna" bakterija Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis (MAP) je prisotna po ugotovitvah znanstvenikov pri 50 % vseh krav v ZDA!
Podatkov o tem za našo državico še nimam, bi bilo pa koristno izvedeti, kakšno je stanje pri nas.
Tim iz Floridske Univerze je že prej odkril povezavo med MAP in Chronovo boleznijo (kronično vnetje čevesja) in s pomočjo tega odkril, da lahko ta bakterija izzove tudi revmatoidni artritis. Obe bolezni imata za nastanek skupno podobno genetsko napako in se tudi zdravita z istim zdravilom. Torej zbolijo ljudje, ki imajo določeno genetsko napako in se hkrati okužijo preko okuženega mesa ali mleka z omenjeno bakterijo.

♻ Foto: KLIK
➤ Sharp et al (2018): Polymorphisms in Protein Tyrosine Phosphatase Non-receptor Type 2 and 22 (PTPN2/22) Are Linked to Hyper-Proliferative T-Cells and Susceptibility to Mycobacteria in Rheumatoid Arthritis - Front. Cell. Infect. Microbiol., 25 January 2018 | https://doi.org/10.3389/fcimb.2018.00011

9. februar 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: Mycobacterium, avium, subspecies, paratuberculosis;, revmatoidni, artritis | Komentarji (4)
Plastika razpada na zelo majhne koščke, tako imenovano mikroplastiko, ki ima številne negativne vplive na morski ekosistem. Drobci mikroplastike so že v vseh morskih živalih, tudi ribah in školjkah. Želve, umrle zaradi zamašitve prebavil s plastičnimi odpadki, razpadajoča trupla albatrosov, v želodcu katerih so sami plastični zamaški...Mikroplastika s seboj prenaša patogene vrste mikroorganizmov.
eos je napisal:
Že v Jadranu je občasno moč opaziti drobne koščke plastike. Ti se pojavijo na lepem, ponavadi dan po plutju kakšne čudne ladje, daleč na obzorju. Jap, zmeljejo in sipaj miško. Bodo ribe vse popapale. In kdo bo pojedel te ribe?


Poučen je tudi video na RTV 4:
Slabih 20 let nazaj je kapitan Charles Moore v Severnem Pacifiku po naključju našel največje svetovno smetišče, ki so ga nekateri zaradi njegove velikosti poimenovali kar osmi kontinent. Ne gre za pravo celino, ampak gosto juho plastičnih odpadkov, ki je tam nastala zaradi morskih tokov. Posledice tega onesnaževanja so grozljive. Živali plastiko zamenjajo za hrano in zaradi podhranjenosti umrejo. Še večjo nevarnost predstavlja mikroplastika. Prav z njo je slovensko morje še bolj onesnaženo kot severni Pacifik, ki je do zdaj veljal za najbolj onesnaženo morje na svetu. V našem morju naj bi plavalo tudi do milijonov mikrodelcev plastike na km2


♻ Foto: MIKROPLASTIKA U SRDELAMA, TRLJAMA, ARBUNIMA… Hoćemo li uskoro smjeti jesti ribu? MORSKI.HR
► Video: Nič več pitja po slamicah - plastika ogroža Veliki koralni greben - Na turističnih ladjah več ne uporabljajo slamic
Mikroplastika onesnažuje tudi slovensko morje
Komaj vidna, a nevarnejša, kot si mislimo
Mikroplastika v našem morju RTV 4
1. februar 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: plastika, embalaža, morje, ribe | Komentarji (9)
Ravnokar sem videl, da bo v torek ob 20h na RTV SLO 2 dokumentarec Dober, boljši, vegan?
INFORMACIJE
Veganstvo je nov življenjski stil mladih. Restavracije ponujajo vegansko kuhinjo, odpirajo veganske veletrgovine, na spletu je množica receptov za veganske sladice.
Veganstvo pa je tudi novo področje raziskav in vir dobička. Na tržišču je nešteto zamenjav za mleko, sir, jajca, klobase...Toda ali so laboratorijske rešitve res dobra izbira? Ljudje namreč vedo, da izdelava vključuje biotehnologijo in aditive. To je dokumentarna oddaja o globalnih igralcih, veleprodaji, o zakonodaji na področju gensko
spremenjene hrane...Vse to nam daje misliti ali smo res na pragu revolucionarnih sprememb v prehrani.


Dober, boljši, vegan?, nemška dokumentarna oddaja


29. januar 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: RTV SLO2, dokumentarec, veganstvo | Komentarji (12)
Konec decembra je med shodom Slovenskega veganskega društva aktivistka Betina Habjanič intervenirala z akcijo 100kg, v kateri je po ulicah za seboj vlekla truplo zaklanega prašiča. Šlo je, kot je zapisala v svoji “Izjavi po performansu” za “osebno lastnino umetnice - prašiča je zaradi sanitarne inšpekcije legalno odkupila pri prašičerejcu.”
Na portalu Siol net so danes v članku o tem napisali:
Mlada umetnica je z vleko prašičjega kadavra po Ljubljani opozorila na javnosti nepoznano pot od klavnice do krožnika. Medtem ko številne zdravstvene in okoljske organizacije opozarjajo na prenajedanje z zrezki, paštetami, klobasami in drugimi mesnimi dobrotami, naše kmetijsko ministrstvo kot superhrano promovira ravno meso in mlečne izdelke.


Njen veganski prijatelj Mitja ja zapisal:
Mitja Senekovič Betino poznam. Betina trpi, zelo trpi zaradi tega kar se dogaja okoli nas. Vsi trpimo zaradi tega. Vsi se včasih počutimo tako, da bi najraje zakričali na ves glas in smo na robu obupa, ker smo tako nemočni.. Nemočni, ker ne moremo pomagati tem ubogim čutečim bitjem. Nemočni zaradi vse te groze okoli nas. Ljudje nas enostavno ne slišijo..
Bojim se, da takšen aktivizem ne doseže namena. Ampak Betine ne obsojam. Želela je pritegniti pozornost, kar ji je, roko na srce, uspelo in sedaj bo ta diskurz nekaj časa živ med splošno javnostjo. Morda pa uspe kdo uvideti, kaj je želela sporočiti..


Kako ubogi so sedaj vsi, ker so na cesti videli mrtvega pujsa?

♻ Foto: SLOVENSKA UMJETNICA ŠOKIRALA LJUBLJANU: U čemu je problem? Takvu svinju imate kod kuće. LUPIGA
➤ Zakaj je Slovenka po Ljubljani vlekla mrtvega prašiča? video (siol.net)
➤ PO LJUBLJANI VLEKLA MRTVEGA PRAŠICA Sedaj razkriva razlog. ŠKANDAL 24
23. januar 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: Betina Habjanič, umetnica, prašič, stvar, center Ljubljane | Komentarji (47)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4Št. registriranih uporabnikov: 166122
Forum avtorjev: 15858 Forum teme: 34339 // Odgovorov: 1867509
Blog avtorjev: 3572 // Blogov: 85229 // Komentarjev: 1225423
Avtorji fotografij: 25610 // Slik: 217978 // Videov: 18653 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "