Ogrožene vrste
ogrožene vrste, živali, okolje
Vse kar potrebuješ je ljubezen. John Lennon
 Mati mu je leta 1956 kupila poceni akustično kitaro...ostalo je zgodovina.
Počivaj v miru. †8.12.1980
 
8. december 2018 | RTV Kategorija: Kultura | Zaznamki: Beatles, rojstno, ime, John, Winston, Lennon | Komentarji (5)
Pokojnemu George Harrison-u v spomin na dan njegove smrti (25.februar 1943 – 29.november 2001).

29. november 2018 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: Beatles, britanski pevec, kitarist, pljučni rak | Komentarji (5)
Pred 27. leti nas je zapustil en najboljših pevcev rock glasbe, nepozaben glas.
Njegova najbolj znana pesem »Bohemian Rhapsody« se je devet tednov obdržala na prvem mestu britanske glasbene lestvice in uživa sloves najbolj prodajanega singla na svetu.
Freddie Mercury and his microphone - Show Must Go On
24. november 2018 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: pevec, Queen, London | Komentarji (8)
Trump pred zahvalnim dnem pomilostil dva purana. RTV Slo / Zabava
In to je pod rubriko Zabava?
Kaj pa je zagrešilo najmanj 46 miljonov ostalih puranov? Gre za 21. stoletje nedopustno in sramotno tradicijo! Celo mnogi osveščeno američani na družbenih omrežjih pozivajo k bojkotu te norosti, pravijo da je značilno masovno nakupovanje na zahvalni dan grozljiva tradicija, ki jo je treba bojkotirati.
Sicer pa pri nas podobni prazniki (Martinovo, koline ipd.) niso nič boljšega. Ob takem pomanjkanju sleherne empatije do živali se ne gre čuditi, da drvi človeška civilizacija v pogubo. Samo en norec bo nekoč rdeč gumb pritisnil in bo konec človeških norosti. Smo očitno velika napaka evolucije.
22. november 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: tradicija, purani, zakol, pomilostitev | Komentarji (4)
Zadnje čase opažam, da je med ljudmi zelo popularna t.i. ketonska ali t.i. LCHF (Low Carb, High Fat) visokomaščobna dieta z izogibanjem  ogljikovim hidratom, s pomočjo katere naj bi človek zdravo shujšal, ker naj bi bili ogljikovi hidrati glavni krivec debelosti in naj bi celo škodovali možganom (in podbne nebuloze).
Glede na prebrano in debate zadnje dni v raznih družbeno-omrežnih skupinah, predvsem pa na podlagi povratnih informacij ljudi, ki so zaradi tega hudi zboleli in prenehali s  to dieto, svarim vse zavedene, da takoj opustijo ta dolgoročno zdravje ogrožujoč način prehranjevanja! Še posebej to velja za tiste, ki ne izvajajo veganske LCFH diete, ampak jedo živalsko maščobo in beljakovine, kar je v bistvu dokazano škodljiva in smrtonosna Atkinsonova dieta.
Nekaj ugotovitev in poudarkov, več lahko predebatramo v komentarjih:
► Najnovejša in precej obširna študija na to temo je pokazala, da je za zdravo in dolgo življenje najoptimalnejša prehrana s 50-55% ogljikovimi hidrati v kombinaciji z rastlinskimi viri beljakovin.
► Zagovorniki in promotorji LCHF zamolčijo dolgoročne posledice na zdravje, ki so karastrofalne in celo smrtonosne, posebej omenjam uničenje beta celic v trebušni slinavki (sledi diabetes) in celo raka na trebušni slinavki (ki je vedno bolj v porastu!), ki je največji strah in trepet celo za onkologe in vse, ki vedo kakšno trpljenje je to. Isto velja za moško žlezo prostato - LCFH dieta (posebej živalske mašlobe in beljakovine, recimo kazein) je smrt za moško prostato (o tem sem na svojih blogih ogromno napisal). Isto velja za vnetja žolčnikov in želodca, izgubo erekcije, zamašeno ožilje, smrad po amoniaku iz ust zaradi ketonov (kisla telesa) in pa splošno slabo počutje zaradi premalo glukoze v krvi.
►  Človeško telo kot vir energije preferira glukozo, saj jo lažje spreminja v energijo kot maščobe. Telo se mora zelo potrudit, da molekulo maščobe porabi za energijo, zato tega ne želi početi, če ne pride do skrajnih razmer (lakota oz. stradanje) in stanja ketoze. Zato ta način ni naraven in služi le v izrednih razmerah, plačamo pa za to velik davek.
► Sladkor (glukoza) ni škodljiva droga, ampak obratno: naša fiziologija, predvsem naši možgani delujejo na njej kot glavnem viru energije. Zaradi tega so se nam tudi razvili večji možganim ker smo izgubili občutek za grenak okus gomoljev in drugih rastlin (o tem sem pisal na svojem blogu že pred leti).
► Celo veganska LCFH dieta je na dolgi rok (nekako že po dveh letih) škodljiva, kar so priznali nekateri športniki, ki so jo uporabljali oz. tako poročajo nekateri vegani, ki so bili na njej.
► Ketonska dieta se je kot delno učinkovita pokazala le pri otrocih z epileptičnimi napadi, ki jo izvajajo pod stalnim zdravniškim ali starševskim nadzorom. Medicinski znanstveniki in strokovnjaki UKC Ljubljana opozarjajo, da gre za dieto, »ki je v popolnem nasprotju z zdravo, uravnoteženo prehrano«.
► Pomemben argument proti LCHF: človek ne sme jesti sadja! Tudi veliko zelenjave je odsvetovano, enako stročnice in podobne nebuloze. Torej ne smeš jesti dokazano najbolj zdrave hrane. Kdor to verjame, mu dejansko ni pomoči! Najdalj živeče civilizacije ali narodi živijo na prehrani z veliko sadja, zelenjave in škrobnatih jedeh (meso imajo morda le nekajkrat na leto na jedilniku), seveda se veliko gibljejo in  so dolgo časa na svežem zraku in na soncu ter živijo v skupnostih, kjer si pomagajo in sodelujejo z drugimi ljudmi.
► Veganstvo je itak naša edina možnost: sadje in zelenjava sta ekološko in ekononsko manj potratna in lahko nahranita veliko več ljudi kot meso oz. druga hrana živalskega izvora.
► Vse take LCHF študije, ki favorizirajo nizek vnos ogljikovih hidratov in visoko vsebnost maščob, zelo verjetno oz. očitno financira živinorejska industrija, ki se ji počasi a zanesljivo izmikajo tla pod nogami.
► Povzetek: same izjave zbolelih (ki jih v določenih skupinah fanatično brišejo in prikirivajo!) in številne znanstvene študije in knjige so pokazale katastrofalne rezultate, višjo umrljivost, višji pojav srčnožilnih bolezni po tej škodljivi dieti itd..
Nekaj virov (vseh je tu nemogoče podati, jih je preveč - uporabi strica Googla):
➤ Dietary carbohydrate intake and mortality: a prospective cohort study and meta-analysis. The Lancet Public Health, 2018
➤ Nesmisli Diet z malo OH – 1. del. Zgodovinsko – demografski vidik in »verodostojne« študije - Lucky &Shelly
➤ Nova obsežna mednarodna raziskava: Polnozrnate žitarice (tudi kruh) so zelo zdrave! FB Jure Vrhovnik·Nedelja, 2016
➤ Manj maščob ali manj ogljikovih hidratov? Prehrana.si
Skupina Za zdravo družbo je komentirala neugodno novico o zeleni luči tehnologiji G5 za internet do leta 2020:
Globoko obžalujemo nov poklon evropskih poslank in poslancev industriji, na škodo ljudi, narave in okolja. Opravičil ni.


Katera slovenska poslanka ali poslanec nas je opozoril na obravnavo?
Glej: ➤ 5G internet by 2020: Parliament/Council deal
Glej nujno tudi blog ➤ MIKROVALOVKA ZA ŽIVE PTIČE
14. november 2018 | Kategorije: Nove tehnologije | Zaznamki: Evropski parlament, poslanci, poslanke, 5G | Komentarji (12)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 210906
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34493 // Odgovorov: 1878333
Blog avtorjev: 3590 // Blogov: 87678 // Komentarjev: 1250524
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224080 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "