Ogrožene vrste
ogrožene vrste, živali, okolje
Kopiram zapis, ki si zasluži objavo vsaj tule, ker dvomim, da bo to (razen na avtorjevi strani) objavljeno v kakšnem bolj branem mediju?
Moj prijatelj Matjaž Mastnak je zapisal:
Skoraj bo dvajset let, ker poletne počitnice preživljam v istem kampu v Istri. Ker je relativno blizu in ker ima najboljšo možno senco, senco črnega hrasta (Quercus ilex). Tu je najsevernješi večji gozd tega hrasta, ki v Slovenijo, razen posamičnih dreves, ne seže. Senca tega hrasta je hladna in drevesa se ob viharjih ne lomijo - kaj drugače kot
bori, za katere vemo, da vsakih par leto pospremijo na oni svet kakšnega turista.
Tu kampiram, ker se počutim v naravi, v naravni senci, na naravnem zraku, pod drevesi, skupaj z s ptiči, verericami, ježi, zajci, lisico itn. Nikoli se nisem spraševal, koliko je kak drug kamp cenejši, ker je bil pač ta tisti pravi.  Toda časi so se spremenili. Kjer je bil še lani gozd, so zdaj ekstradrage parcele s pogledom na morja. Šokantno! Nekdo je posodben narediti popoln golosek, da ustvari pogled na morje, navoziti stotine kubikov peska, ustvatiti mega velikansko makadamsko parkirišče za kamione in to tržiti kot "luksuz". Brez listka sence. In pridejo avtodomarji in uživajo v pogledu z neusmiljenega kršja na morje. Avotodomarji ne potrebujejo več sence, ne potrebujejo dreves in narave, oni imajo klimo in tendo, narava so zanje komarji in zato je treba njen vpliv zminimalizirati. In na oglasnih tablah v kampu piše, da jih upravaiz velike skrbi za okolje kamp zalaga z naravi prijazno elektriko, ki jo kurijo klimatske naprave. Kakšna ostudna perverznost.
Kjer sem letos, je še senca. A je drugo leto ne bo več. Nad 15-metrov visokimi hrastiči je smrtna obsodba. Vse živo in vse mrtvo bodo zradirali, splanirali, terasirali in pobetonirali s podpornimi zidovi, da bodo lahko postavili na stotine "hišk" - plastificiranih poločevinastih
barak. Tudi te sanjske barake imajo neprodušno zatesnjena okna in vsaka svojo klimo. Kdo vendar rabi senco, če je elektrike za klime, kolikor se je poželi.
Ta proces pohiškanja poznam iz sosednjih kampov. Vsako od njimi ima nekje na robu taborišče za prisilne delavke, ki tudi živjo v zabojnikih, a bolj "smotrno" postavljenih in brez podestov spredaj in po šest žensk v enem. Čistijo "hiške" in njihova stranišča. Prisilne zato, ker jih rekrutirajo iz cele Hrvaške z navidezno izbiro: ali boš šla za štiri mesece od doma, stran od družine, v mizirene bivalne razmere čistit drek za turisti, ali boš izgubila socialno podporo. Rednega dela zanje itak ni in ga ne bo, demokracija ima svojo ceno. Ker čistijo drek, so kužne, in se ne smejo kopati v morju v kampu, kjer delajo. Drekasta rasa se ne sme družiti z arijskimi turisti.  Delajo seveda za minimalca, ker kapitalist ne bo plačeval raje niti za lipo več. Itak so 100% zamenljive, še država jim jih organizira. Denar pa kapitalist nujno, nuno rabi, da ga spelje v tujino, kjer je njegov naslov. Tam, kjer so resnični gospodarji vseh teh bananskih balkanskih vilajetov.
Včasih smo poslušali o sonaravnem, o naravi prijaznem razvoju, o zelenih strategijah in podobnem bla-bla. Realnost je neoliberalni kapitalizem, ki se ne bo ukvarjal z butičnim turizmom in naravo. Učinkoviteje je vso naravo pobiti in ustvariti plastično infrastrukutro za plastični množični turizem. Ker je enostaven in očitno prinese več dobička.
Komu to služi? Ljudem, ki tu delajo, gotovo ne. Tudi po starem, sonaravnem programu so imel dovolj gostov. Definitvno služi tujemu gospodarju. Destrukcijo celo brez sramu oglašajo. Po radiranju dreves je to postal "Sunny Camping".
Ali moram sploh napisati, da sem tu zadnjič? In da bom na vseh volitvah volil samo tiste, ki so pripravljeni takemu kapitalizmu poriniti kol med napere. Ali nikogar.
13. avgust 2018 | RTV Kategorija: Narava | Zaznamki: Istra, kampi, Quercus ilex, betoniranje | Komentarji (8)
Do sedaj nevidena invazija meduz v Istri v Jadranskem morju. Istrska kopališča so v teh dneh polna želatinoznega planktona: rebrač, morskih klobukov in morskih cvetač.
Kopalci pravijo, da toliko različnih meduz v velikih grućah na kupu še niso videli. Biologi:
Meduze pustite na miru in se jih ne dotikajte!”


Vir: Primorske novice, 9.8.2018
10. avgust 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: Istra, meduze, rebrače | Komentarji (6)
Vrhovni državni tožilec Jože Kozina*:
»Žival ni stvar«.


Kaj menite o tem iz pravnega vidika. Kako vidite prihodnost slovenske zakonodaje na področju pravic živali?
Danes je znanstveno dokazano, da vsaj vretenčarji čutijo in trpijo enako kot človek, ki je v biološki osnovi tudi zgolj vretenčar,
* = Od ustanovitve specializiranega državnega tožilstva se je ukvarjal s pregonom najtežjih primerov bančnega kriminala
Iz članka v Dnevniku:
Njegova ljubezen so ptice in živali nasploh. Trenutno ima tri stare
pse najdenčke, z neskončno nežnostjo pa pripoveduje o slepi psički, s
katero je družina preživela dvanajst let. Svoje ljubezni se je lotil
tudi strokovno: vpisal je doktorat iz pravic živali na ljubljanski
pravni fakulteti pod mentorstvom dr. Mira Cerarja. Živali so zanj same
po sebi vrednota in ne smejo služiti kot sredstvo za zadovoljevanje
človeka in njegovih, pogosto sebičnih potreb. Samo potuho dajemo tistim,
ki so jih zavrgli, če vzamemo pet psov iz zavetišča in skrbimo zanje.
Nevestne lastnike bi morala doleteti kazen. Kozine ne skrbijo le
zapuščeni psički, temveč tudi poskusi na živalih, razmere v živalskih
vrtovih, cirkusih, industrijska reja živali, lov. V naši zakonodaji
imamo po njegovem samo na prvi pogled to področje dobro urejeno. V
zakonih se namreč vedno najde kakšen nedoločen in primerno raztegljiv
pravni pojem.

Tožilec, ki si prizadeva za osvoboditev živali izpod jarma človeške zlobe in sebičnosti
8. avgust 2018 | Kategorije: Narava | Zaznamki: Jože Kozina, tožilec, živali | Komentarji (5)
Ne morem verjeti, da je ugleden hrvaški medij objavil kritičen članek o tej tragični problematiki. Pravijo, da bi Oliver lahko prepreval še vsaj deset let ali več, če se ne bi vdajal pogubni razvadi strastnega kajenja. Pri nas kaj takega s težavo v komentarjih poveš, mediji pa se pravih vzrokov tragedij večinoma izogibajo. Tu je zanimivo, kako se upravičeno jezijo, da mediji usvtarjajo neverjetno paniko glede cepljenja proti ošpicam, o prepogostem in usodnem raku na pljučih denimo, zaradi katerega umre bistveno več ljudi (za rakom pri sosedih umre vsakdnevno menda 38 ljudi) pa niti besedice. Mogoče pa si eni sploh ne želijo dolgo živeti, kdo bi to vedel in razumel?
MOGAO JE PJEVATI BAREM JOŠ DESETLJEĆE Za smrt Olivera Dragojevića krivi smo mi, glupe hrvatske ovce. dubrovački dnevnik.hr
1. avgust 2018 | Kategorije: Kultura | Zaznamki: Oliver Dragojevič, pljučni rak, kajenje | Komentarji (34)
Leta 1969 je Neil Armstrong kot prvi človek na Luni izrekel slavne besede: "To je majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo."21. julij: "Majhen korak za človeka, a velik skok za človeštvo"


Eni verjamejo, eni pa ne. Mene še vedno bega v vetru plapolajoča zastava na Luni, tudi njena senca je pod drugačnim kotom kot ostale sence. In še več takih "fotošopov" so ljudje našli na fotkah iz Lune. Nekdo je celo vprašal, kdo je sploh fotografiral ta dogodek, takratna tehnologija je bila zaostala, če jo primerjamo s sodobnimi kamerami, ki jih ima človek lahko na čeladi. Taka kamera je bila takrat težka kot človek. 
Edini res dober argumet, da so res tam bili je, da Sovjetska zveza ni zanikala tega dogodka?

Foto: KLIK
21. julij 2018 | Kategorije: Krneki | Zaznamki: 1969, Luna, Neil Armstrong, zastava | Komentarji (29)
Kopiram:
Ni presenetljivo, da vlada Donalda Trumpa deluje po željah korporacij,
toda mednarodno izsiljevanje, ki si ga je privoščila na majskem
zasedanju vrha Svetovne zdravstvene organizacije, je osupnilo tudi vsega
vajene diplomate. ZDA so namreč z grožnjami poskusile razveljaviti
resolucijo o podpori dojenju.

Torej želijo čim več kronično bolnih otrok, kar jim poveča dobičke?
Ameriško izsiljevanje zaradi dojenja- DELO
10. julij 2018 | Kategorije: Politika | Zaznamki: dojenje, korporacije, Trump | Komentarji (4)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2Št. registriranih uporabnikov: 192902
Forum avtorjev: 15882 Forum teme: 34436 // Odgovorov: 1874420
Blog avtorjev: 3582 // Blogov: 86718 // Komentarjev: 1241441
Avtorji fotografij: 26262 // Slik: 222322 // Videov: 18359
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "