Ogrožene vrste
ogrožene vrste, živali, okolje
Fukušima - ali ste vedeli?
Poškodovana jedrska elektrarna v Fukušimi ima 1760 ton svežega ali izrabljenega jedrskega goriva (od tega je poškodovan neznan del); černobilski reaktor je imel le 180 ton.
Jedrska elektrarna v Fukušimi oddaja v teh dneh predvsem radiokativni jod in cezij v koncentracijah, podobnih tistim po nesreči v Černobilu leta 1986;avstrijski raziskovalci ocenjujejo na podlagi mednarodnih meritev, da se radiokativni jod I-131 dnevno sprošča iz Fukušime v 73% stopnji černobilske vrednosti; dnevne doze v okolje sproščenega cezija Cs-137 pa dosegajo 60% černobilske vrednosti. Razlika med obema nesrečama je trenutno v tem, da se je pri černobilski nesreči hipoma sprostilo v ozračje veliko različnih radioaktivnih elementov naenkrat; v elektrarni Daiichi pa se trenutno sproščajo največ hitro hlapljivi elementi, kot so žlahtni plini, jod, cezij, telurij ipd.. Toda ravno ti elementi so tudi v černobilski nesreči naredili največ škode na življenje v okolju. Natančna stopnja sevanja ni povsem znana, a se s pomočjo mednarodnega sistema merjenja skuša postaviti približno oceno, pravi dunajčan Gerhard Wotawa iz avstrijskega Inštituta za metereologijo in geodinamiko.

Ocenjuje, da je prva 2 dni po nesreči v okolje vsak dan izšlo vsaj 1.2 do 1.3 × 1017 becquerela radiokativnega sevanja. V 10 dneh po eksploziji se je v Černobilu sprostilo v okolje 1.76 × 1018 becquerela joda-131, kar je samo 50% več, kot se ga je domnevno sprostilo v Fukušimi. Pri tem še ne vemo, kako dolgo bo na japonskem to stanje še trajalo in v kaj se še lahko nesreča razvije. Podobno je s cezijem-137, ki je na podobni stopnji kot v Černobilu (tam je bilo 8.5 × 1016 becquerela Cs-137). Zaenkrat so na japonskem poročali o relativno majhnih vrednostih v zemlji, vodi in hrani samo zato, ker je večino radioaktivnega materiala odpihnil veter na Pacifik; a kaj bo, če se bo veter obrnil proti severozahodu?

Glavna težava je tudi, da se ravno jod in cezij zelo hitro vežeta v človeška tkiva; jod v ščitnico; cezij se pri človeku veže v mišice, kjer pri njegovi razplolovni dobi 30 let traja najmanj 10 - 100 dni, da se ga polovica izloči iz telesa. Radiokativni izotopi predvsem poškodujejo DNK; otroci, ki vdihavajo jod-131 razvijejo raka na ščitnici 10 ali več let po nesreči; odrasli ljudje so na srečo bolj odporni. Prejšnji teden je v ZDA izšla študija, ki ugotavlja, da se zaradi joda-131 še danes pojavljajo vedno novi primeri raka na ščitnici zaradi černobilske nesreče v nezmanjšanem obsegu v najbolj prizadetih območjih, kot so Ukrajina, Belorusija in Rusija (in celo širše v manjšem obsegu). Glede posledic cezija-137 si znanost ni enotna, a številni ugledni znanstveniki trdijo, da ta černobilski cezij-137 še vedno povzroča na tisoče primerov rakavih obolenj po celi Evropi!

 Ste vedeli, da je samo v drugi eksploziji vodika umrlo kar 11 delavcev v elektrarni? Da o 2 nesrečnikih, ki sta stala brez škornjev v radiokativni vodi in jima zdravijo opekline na nogah, ne govorimo? "Kontaminirana voda je imela 10.000-krat višjo radiacijo, kot je v vodi, ki kroži v normalno delujočem reaktorju," je dejal predstavnik japonske jedrske agencije. Poškodbe reaktorja št. 3 so morda hujše, kot so sprva domnevali. Še bolj nevaren kot ostali je tudi zato, ker je edini, ki v gorivni mešanici uporablja plutonij in ne uran. Po mneju nekaterih strokovnjakov bi v primeru, da sredica doseže temperaturo 4000°, lahko prišlo posledično do eksplozije reaktorja in do izpusta res ogromne količine številnih eksotičnih radiokativnih elementov v ozračje.

Samo za dan 22. marec so ocenili ("izmerili") sledeče količine radioaktivnega izpusta:
- žlahtni plini: 2 × 10+18 Bq (izotopi kriptona Kr-83-88; ksenona Xe-133-138);
- jod 2 × 10+17 Bq (izotopi: I-128, I-129, I-130, I-131, I-131, I-133, I-134, I-135);
- cezij: 3 × 10+16 Bq (izotopi: Cs-134, Cs-136, Cs-137, Cs-138);
- telurij: 9 × 10+16 Bq (izotopi: Te-125m, Te-134);
- rubidij (izotopi Rb 88-89);
- antimon (izotopi Sb 125-131):
- brom (izotopi 83-84).
Prvič v zgodovini je bilo huje poškodovanih več jedrskih reaktorjev istočasno, zato nihče ne more z gotovostjo trditi, kakšne bodo posledice na okolje in življenje!
Referenca: Information Report - IRSN publishes assessment of radioactivity released by the Fukushima Daiichi Nuclear Power Plant (Fukushima I) through 22 March 2011. http://www.irsn.fr%2FEN%2Fnews%2FDocumen
ts%2FIRSN_fukushima-radioactivity-releas
ed-assessment-EN.pdf

Oddano: 26.03.2011 ob 15:59:09
RTV Kategorija: Narava
Zaznamki:
Onesnaževanje, radiacija, jedsrka energija, Fukušima
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 664 | Ocena 3.8 od 20 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
groza...
silverwolf
pred 399 tedni
2.
Kdo ve, kakšne, v kolikšnem obsegu bodo posledice
te nesreče. Tudi za Črnobil ne bomo nikoli vedeli, koliko rakavih
obolenj je povzročil.
Pa koliko nam ostane skrito, pa ne samo glede radiacije, tudi kemijski izpusti
v vode, ki tudi povzročajo spremembe v DNK in razne bolezni.

Kaj pa naj naredimo glede tega ?Poglej, koliko je protestov in nasprotovanj
atomskim elektrarnam, pa jih še vedno gradijo, proti kemičnim izpustom
pa sploh ne moremo nič, saj jih vedno pometejo pod preprogo z izgovorom, da je
vse v mejah normale, vse ribe in drugo pa plava obrnjeno na vodi.
andromaha
pred 399 tedni
3.
če samo pomislim, da ta cezij 137 kradejo in z njim prekupčujejo.. v obliki klorida, menda.
mah
pred 399 tedni
4.
Te zadeve bodo šle v nekaj letih v pozabo.
V obdobju hladne vojne so ZDA, zahodne države, SSSR in Kitajska opravile preko 1350 jedrskih podkusov, od teh eni tretino v ozračju, osemsto m nad tlemi. Zadnje jedrske eksplozije so bile v Nevadi in v Sibiriji okrog leta 1958. Škodilo nam ni nič, ker takrat ni bilo toliko merilnih naprev za ugotavljenje radioaktivnosti.
štor
pred 399 tedni
5.
štor, mislim da je očitno, da tebi je enmal škodilo:-)))
doba
pred 399 tedni
6.
Ubogi Japonci, upajmo, da ne bo še hujših posledic.
Borut Petrovič Vernikov
pred 399 tedni
7.
Mišo Alkalaj: V Fukušimi se ni zgodilo nič, psihozo so ustvarjali mediji.
Še ena "pametna" našega vele-strokovnjaka, človek tega ne more verjeti. Ni globalnega segrevanja, ni nevarnosti radiacije, ničesar ni, to vse si izmišljajo senzacij željni novinarji, vse je popolnoma v redu:-)))))))

Opomba: današni naslovi senzacij željnih medijev:
Sevanje v Fukušimi 10-milijonkrat večje od normalnega
Zaradi izjemno visoke stopnje sevanja so morali iz Fukušime evakuirati delavce
Delavce v Fukušimi zaradi sevanja evakuirali
Fukušima: sevanje v vodi 10-milijonkrat višje od normalnega
...
Povečana radioaktivnost tudi v morski vodi

Dodatno povečanje radioaktivnosti so danes izmerili tudi v morski vodi v bližini nuklearke. Potem ko so oblasti v soboto povedale, da so v morju namerili 1250-kratno povečanje sevanja, so danes sporočili, da je bila današnja vsebnost radioaktivnega joda v vzorcih morske vode 1850-krat večja od normalnih vrednosti.
doba
pred 398 tedni
8.
Leaking water at reactor 2 has been measured at 1,000 millisieverts/hour - 10 million times higher than when the plant is operating normally.

"We are examining the cause of this, but no work is being done there because of the high level of radiation," said a spokesman for the plant's operator Tokyo Electric Power Co (Tepco).

"High levels of caesium and other substances are being detected, which usually should not be found in reactor water. There is a high possibility that fuel rods are being damaged," the spokesman added.
doba
pred 398 tedni
9.
Po podatkih slovenske agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) iz naravnega okolja človek prejme letno dozo sevanja v višini 2,4 milisiverta. Letni prispevek umetnih virov, kot sta medicina in industrija, znaša od 0,4 do 1,5 milisiverta, letni prispevek iz nuklearke Krško pa je 0,01 milisiverta. Celoten prispevek černobilske nesreče je 0,72 milisiverta, celoten prispevek dosedanjih jedrskih poskusov v svetu pa je 7,2 milisiverta. Na spletni strani ARAO še piše, da je zakonsko omejena letna doza za delavce v jedrski elektrarni 20 milisivertov, medtem ko v kratkem času po celem telesu prejeta doza 3000 milisivertov povzroči smrt. Po podatkih IAEA človek ob enkratnem rentgenskem slikanju prsi prejme dozo v višini 0,1 milisiverta.
doba
pred 398 tedni
10.
Par milisilvertov več je v tistem območju, kjer ne vemo ali so učinki delovanja na zdravje človeka sploh negativni oziroma če nimajo celo ugodnih učinkov. Tile tvoji podatki pa so žal nekaj povsem drugega.
setek5
pred 398 tedni
11.
Sivertov, ne silvertov... To kar naprej pačim...
setek5
pred 398 tedni
12.
Ne pozabi malih otokov v Pacifiku.
emonec
pred 398 tedni
13.
Najrajši bi zapustil Zemljo, pa nimam kam. :(
Kouvran
pred 398 tedni
14.
prej bo Zemlja zapustila nas.
mah
pred 398 tedni
15.
Zanimive navedbe v članku iz New York Times-a: “A week after a nuclear weapons test in China, iodine 131 could be detected in the thyroid glands of deer in Colorado, although it could not be detected in the air or in nearby vegetation.” …?
“…The soil contamination is really high. Soil found 40 kilometers away…. the levels on the soil were very high—in fact, a thousand times iodine, 4,000 times the cesium standard. And we just got a report from the Kyoto Research Reactor Institute, Dr. Tetsuji Imanaka, that said that—he had to look a little bit more into the sampling of the Japanese government, but depending on how the sampling was done, this level of contamination in the soil could be twice the amount that was compulsory evacuation for Chernobyl. Twice as high as Chernobyl already, and the disaster is likely to persist for months to come. Things are getting worse, much worse."
Tudi tale članek je zanimiv:
Some May be More Dangerous Than Radiation - Deconstructing Nuclear Experts - By CHRIS BUSBY
doba
pred 398 tedni
16.
My colleague Alexey Yablokov of the Russian Academy of Sciences, published a review of these studies in the Annals of the New York Academy of Sciences (2009). Earlier in 2006 he and I collected together reviews of the Russian literature by a group of eminent radiation scientists and published these in the book Chernobyl, 20 Years After. The result: more than a million people have died between 1986 and 2004 as a direct result of Chernobyl.
doba
pred 398 tedni
17.
Premier Kan je na seji proračunske komisije senata tudi priznal, da so ob izbiri mesta za gradnjo jedrske elektrarne močno podcenjevali nevarnost cunamija.
doba
pred 398 tedni
18.
"Radioaktivne snovi iz Fukušime so medtem namerili tudi v zraku v Južni Koreji in v deževnici na severovzhodu ZDA. Raziskovalci univerze v Clevelandu naj bi sledi radioaktivnega joda našli v deževnici, ki so jo zbrali na eni od streh, sevanje pa po njihovih navedbah predstavlja desetino naravnega sevanja v okolju, kar pomeni, da gre za tako nizke koncentracije, da seveda ne ogrožajo zdravja."

Da nizke koncentracije zunanje radiacije I-131 ne ogrožajo zdravja ni res, še kako ga lahko ogrožajo; radiokativni elementi se lahko kopičijo v določenih organih, kjer lahko poškodujejo celice in tkiva. Gre za nevarno "notranjo radiacijo", v temle članku je to nazormo obrazloženo:
Some May be More Dangerous Than Radiation - Deconstructing Nuclear Experts - By CHRIS BUSBY
http://www.counterpunch.org/busby03282011.html

Dr. Christopher Busby je dokazal, da so dolgoročno izjemno nevarne tudi navidez nizke doze radiacije, samo v nesreči v Černobilu je zaradi njih zbolelo in umrlo več kot miljon ljudi.
* Chernobyl 20 Years On. Published on Behalf of the European Committee on Radiation Risk. Editors Ch. Busby and A.V.Yablokov. Green Audit Books, 2009, 2nd edition. ISBN 1-897761-15-5
doba
pred 398 tedni
19.
Kot je sporočila japonska agencija za jedrsko varnost, so v vodi v bližini prvega reaktorja jedrske elektrarne izmerili že kar 3.355-x višjo vrednost radioaktivnega joda od dovoljene (pred dnevi je bilo 1.850-krat več od dovoljene stopnje).
Pri opazovanju vplivov na okolje je treba biti še posebej pozoren na tiste elemente, ki imajo mnogo daljšo razpolovno dobo od joda 131 (8 dni). Med njimi je poleg urana omembe vreden cezij, ki se zlahka znajde v rastlinah in živalih in ga vdihnemo skozi prašne delce, pa tudi rutenij, stroncij in plutonij.
doba
pred 398 tedni
20.
Tokio - Eden izmed vodilnih japonskih strokovnjakov za potrese Jukinobu Okamura je danes povedal, da je vodstvo jedrske elektrarne Fukušima že leta 2009 opozoril na nevarnost rušilnega popotresnega vala, ki bi lahko nuklearko dosegel vsak čas, vendar pa njegovih svaril niso upoštevali.

Okamura, ki proučuje zgodovino potresov, je povedal, da je na sestanku z vodstvom podjetja Tepco in japonsko agencijo za jedrsko varnost (Nisa) skušal opozoriti na potres, ki se je zgodil leta 869 in so ga znanstveniki poimenovali potres Jogan. Povzročil je namreč tako uničujoč cunami, da se ljudje, ki živijo na severovzhodu Japonske, še danes spominjajo zgodb, ki se iz roda v rod prenašajo že 1100 let. Okamura je vztrajal, da bo do podobnega cunamija znova prišlo, vendar pa so se v podjetju Tepco odzvali, da za to ni nobenih dokazov. »Operater jedrske elektrarne se mora zavarovati tudi pred izjemno redko naravno katastrofo,« je znanstvenik povedal za AFP. »Niso mogli vedeti, da bo prišlo do tako silovitega potresa, toda če obstaja tudi najmanjša možnost, bi morali biti nanjo pripravljeni,« meni.
doba
pred 398 tedni
21.
Na spodnji povezavi so avionske fotografije, posnete iznad poškodovane jedrske elektrarne Fukushima Dai-ichi: photos.oregonlive.com/photo-essay/2011/03/
doba
pred 398 tedni
22.
zadnje novice na to temo:
radioactive.eu.com/
Sistem, ki so ga postavili ni niti približno primeren, da bi čistil visoko radioaktivne substance iz velike radioaktivne juhe treah reaktorjev v t.i. criticality, kjer imamo pravzaprav opravka z še ne videnim eksperimentom kontinuiranih, spontanih jedrskih reakcij na prostem.

Oz. kot se izrazi avtorica na globalresearch.ca "we have created the sun".

Kje je težava?

Kdor vsaj malce sledi težavam v jedrskih elektrarnah ve, da so počeni ventili (kot je bil primer tudi tukaj ) povsem navadna stvar. Ventili in cevi nepričakovano pokajo zaradi t.i. iradiacije materiala, ki s prejeto dozo radioaktivnosti postaja vedno bolj krhek in prhek, dokler pravzaprav ne zgubi dela osnovne fizikalne strukture in popusti.

Kar se zaradi radiacije v jedrskih dogaja na npr. 10 let, pa se je tukaj zgodilo v 5 urah po zagonu.
doba
pred 387 tedni
23.
doba
pred 387 tedni
24.
Tole je Arnie Gundersen (http://www.fairewinds.com/) kar pravilno napovedal. Dejal je, ko bodo začeli čistiti vodo, je notri toliko radionuklidov, da se bodo zaradi razpadne toplote od prefiltiriranih radionuklidov pričeli taliti filtri, oz. kot se je pokazalo, so morali prekiniti čiščenje, ker se je zgornja meja radionuklidov nabrala v filtru bistveno hitreje kot so predvidevali. Dejal je še, da zaradi tega vode po vsej verjetnosti sploh ne bodo mogli očistiti.
Količina sproščene radiacije pa se stalno popravlja navzgor, sedaj govorijo že o černobilski količini. Oziroma, malo zakamuflirano se to reče takole: sedaj so ugotovili, da je bilo v prvih 7 dneh sproščene 2x več radiacije, kot so prvotno mislili, da se je sprostila v prvih 90 dneh po nesreči. Sicer pa odkrivajo vse več radioaktivnih območij na Japonskem, predvsem po zaslugi merjenj samih prebivalcev, radioaktiven čaj za Japonske so našli že v Parizu itd. Smrtnost dojenčkov na Z obali ZDA je porasla za 35% po nesreči, kar domnevajo, da je zaradi te nesreče, v Filadefiji pa celo za 48%. Za porast radioaktivnosti deževnice, mleka itd v ZDA so oblasti vedele, a niso posredovale naprej. Prav tako so vedele bistveno več oz.že od začetka vse, kar sedaj počasi kaplja na dan.
Vse te novice se dobi na npr. http://radioactive.eu.com/ ali http://blog.alexanderhiggins.com/. To so sami citati in povzetki iz raznih drugih virov, predvsem lokalnih, tako da v medijih stvari so, le ne pridejo na glavne naslovnice.
Sicer pa 100.000 m3 vode je ca 40 olimpijskih bazenov, kar ni malo.
doba
pred 387 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Št. registriranih uporabnikov: 207355
Forum avtorjev: 15892 Forum teme: 34484 // Odgovorov: 1877537
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87482 // Komentarjev: 1248618
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 223742 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "