Pokazala sem vam, kako z vprašanji hitreje pridemo do odgovorov. Vprašanja so bila namenoma razmetana, niso se dotikala samo enega življenjskega področja in v veliki meri sem se izognila vprašanjem na področju partnerskega odnosa. Opazili ste tudi, da sem besedo prepričanje zamenjala z besedama »verjamete, mislite«, lahko uporabite »Strinjam se,« ali »Ne strinjam se.« 

Razočaranje nastane, ko se pričakovano ne zgodi. Pričakovanje pa ustvarijo prepričanja. Vprašajte se, kdaj ste bili nazadnje razočarani, jezni, žalostni … Zakaj? Kako bi moralo biti, pa ni bilo? Kaj ste pričakovali? Kako močno ste pričakovali? Kolikokrat ste že podobno pričakovali? Tudi to so vaša prepričanja.

Ni se nam treba ukvarjati z vsemi prepričanji. Tudi kleti in podstrehe ne pospravljamo vsak teden, a če imate sredi dnevne sobe polito olje in vsakokrat, ko stopite nanj končate na riti, potem boste ta oljni madež poskušali odstraniti. Jeza, užaljenost, razočaranje, osramočenost … so sporočila, da v sebi nosimo določena prepričanja, ki niso najustreznejša, ali čustvene energije, ki jih sami ne predelamo, ker to pričakujemo od drugih ljudi. Zato se v odnosu zapletemo in lahko postaja vse težavnejši.

Placebo efekt aktivira prepričanje. To je dokaz, da tisto v kar smo prepričani, kar verjamemo, deluje. A zdaj pridemo spet do ravnovesja, harmonije. Tudi moč prepričanja naj bi bila v harmoniji. Če je prepričanje premočno, če ima preveč energije, o njem ne moremo več presojati oz. presoditi. Tako velika energija povozi opozorilna čustva, razum, intuicijo. Če je takšno prepričanje ustrezno, ni problem, največkrat pa ima tako veliko količino energije neustrezno prepričanje. Če ste odraščali v črno-belem svetu, v svetu, kjer so stvari lahko samo pravilne ali napačne, kjer so ljudje samo dobri ali slabi, kjer nekateri ljudje delajo samo dobro ali samo slabo … potem so verjetno tako črno-bela tudi vaša prepričanja.

Ko oz. če boste ozaveščali svoja prepričanja, najprej umirite srce in notranjega otroka. Tako boste dobili dovolj energije ustreznosti, da se ob morebitnih spoznanjih ne boste počutili slabo. Kakor hitro neko prepričanje ozavestite, se od njega oddvojite. Prepričanje niste več vi. Vi boste le presodili, če to prepričanje še želite imeti, morda ga želite zmehčati ali pa zamenjati. Testirajte in izgovorite prepričanje nasprotno temu s katerim se ukvarjate. Opazujete svoje občutke, kaj vse ste spoznali, kako se počutite, lahko jih sproti predelate …
Lep dan, Jana
18. junij 2018 | RTV Kategorija: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj | Komentarji (0)
Do prepričanj najlažje pridemo s postavljanjem vprašanj :)

Ali verjamete, da ste dovolj dobri?
Ali verjamete vražam?
Ali verjamete, da niste krivi?
Ali verjamete, da zmorete?
Ali verjamete, da ste dovolj dobri starši?
Ali verjamete, da se na petek trinajstega lahko zgodi nekaj hudega?
Ali verjamete, da je za ljubezen treba potrpeti?
Ali verjamete, da se dovolj potrudite?
Ali verjamete, da imate srečno življenje?
Ali verjamete, da črna mačka prinaša nesrečo?
Ali verjamete, da ste vredni ljubezni?
Ali verjamete, da je zaradi otrok treba vztrajati v zakonu?Ali mislite, da se vedno slabo konča?
Ali mislite, da vam ljudje nagajajo?
Ali mislite, da je prava le brezpogojna ljubezen?
Ali mislite, da je dobrota sirota?
Ali mislite, da vas v službi dovolj cenijo?
Ali mislite, da so najboljši moški/ženske že poročeni?
Ali mislite, da imajo drugi ljudje srečnejše življenje?
Ali ste razočarani, če prijatelj nima za vas dovolj časa?Ali ste razočarani, če ne cenijo vašega truda?
Ali ste razočarani, ker vas otroci preredko obiskujejo?
Ali ste razočarani, če se klicani ne oglasi na vaš klic?
Zakaj se počutite krivi?
Kaj pričakujete od drugih?
Ali to, kar pričakujete od drugih, daste sami sebi?

Sprašujte se. To je najkoristneje porabljen čas. Odgovore napišite na list papirja in jih ponovno preglejte. Ali vas je kakšen odgovor presenetil? Ponovno poglejte vprašanja in odgovore in se za trenutek ob vsakem ustavite. Ali tako, kot ste napisali, tudi čutite? Če tudi čutite tako, je to vaše prepričanje. Če čutite drugače, kot ste odgovorili, imate nasprotujoča prepričanja. V tem primeru nastane notranji konflikt. Takrat največkrat občutimo nezadovoljstvo, nemir oz. tesnobo.

Zgornja vprašanja so le primer, kako lahko pridemo do odgovorov, ki nas zanimajo. Začnite si postavljati vprašanja, ki se dotikajo vas in vašega življenja in hkrati se zabavajte. 
Lep dan, Jana
15. junij 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj | Komentarji (2)
Prepričanja so pravila našega življenja. Določajo kaj je prav in kaj ne, kaj je sprejemljivo in kaj ne, kaj je dopustno in kaj ne, kaj je koristno in kaj ne, kaj je dovoljeno in kaj ne. Prepričanja so navodila, kaj naj počnemo, da bomo želeno dobili, dosegli. Prepričanja celo napovedujejo, kaj se bo zgodilo in kaj ne in še in še. Bolj ko so naša prepričanja podobna prepričanjem drugega človeka, bolje se razumemo in manj možnosti je za nesoglasja. Trdna prepričanja imajo še eno posebno lastnost :). Hočejo imeti prav. Ne samo hočejo, imajo prav in pika, konec, ni debate.

Prva prepričanja smo dobili že v otroštvu od staršev, vzgojiteljev, učiteljev, sorodnikov in ljudi, ki so nas obkrožali, dobimo jih iz izkušenj, dogodkov, ki so se zgodila nam ali drugim ljudem in celo življenje nastajajo nova ali pa popravljamo in spreminjamo stara. Večina procesov je nezavednih, ker so glavno gonilo prepričanj energije čustev. Več čustvene energije, ki jo prepričanje ima, bolj trdno je. In zato je prepričevanje prepričanega neuspešno. Ljudje nevede ves čas drug drugega prepričujemo, ker imamo prepričanje, da imamo prav. Prepričani smo, da so naša prepričanja prava in prepričanja drugih ljudi, če niso enaka ali zelo podobna našim, napačna. Zato prihaja do nesporazumov, prepirov, jeze, užaljenosti, prizadetosti, ran srca in duše. Včasih vložimo preveč energije v to, da bi drugega prepričali, namesto, da bi pogledali naša prepričanja. Kaj nas pravzaprav žene, da želimo nekoga prepričati v nasprotno, kot trdi. Tanka meja je med tem, ko nekomu povemo, kaj si mislimo, kako mislimo, da naj bi bilo in med tem, da ga prepričujemo. Vsakokrat ko tekst pišem, se sprašujem, ali vam podajam misli v premislek, ali vas prepričujem. Vsak tekst se da razumeti na različne načine in kaj iz napisanega izluščimo, je odvisno od naših prepričanj.

Osebno mislim, da je to ena najtežjih stvari, ki jo predelujemo pri spoznavanju sebe. Zato bomo šli počasi. Nekateri boste samo brali, drugi boste o čem premislili, tretjim se bo zdelo brezveze, četrte bom morda nehote razjezila, prizadela. Vse kar čutite in boste čutili, je prav. Dovolite si čutiti tako kot čutite in ne tako kot bi »morali čutiti«.

Kakšna so vaša prepričanja? Kako trdna so? Kako vplivajo na vaše življenje? Ali si želite kaj spremeniti? Zakaj je tako težko spremeniti prepričanje, tudi ko si to želimo?

Objemite svoje srce in mu povejte, naj ne skrbi, obiščite svojega notranjega otroka in mu povejte, da ga imate radi in da je čudež življenja. Zaslužite si najboljše, ker ste dovolj dobri. Ni treba biti popoln, dovolj je, če smo dovolj dobri ❤
Lep dan, Jana
Zdaj pa ena manj dobra novica. Če je bilo do sedaj težko, bo od sedaj naprej še neprijetno. Ne pozabite, vedno imate najmanj dve možnosti. Vse skupaj lahko pozabite ali pa o napisanem premislite. 

Prepričanja naj bi nas vodila do srečnega življenja in nas zaščitila pred nespametnimi odločitvami in dejanji. Prepričanje sprejmemo, če to dopolni, napolni energija čustva, ki je v nas. Ker prepričanje utrdi čustvena energija, imamo lahko neustrezna, nespametna ali celo škodljiva prepričanja. 

Iz knjige 8 moških – zakaj pa ne?
»Prepričanje se lahko zamenja takrat, ko oseba ozavesti, da to, kar čuti, da to, kar misli, da to, kar dela ni najboljše. Je škodljivo zanjo ali bližnjo okolico, zaradi tega težko živi, se obupno počuti, skratka, se odloči, da tega ne želi več in je tudi za to nekaj pripravljena storiti. Razumsko ji je jasno, da čustva, ki jih takšno prepričanje ustvarja, niso prava, so izkrivljena, nimajo realne podlage, a si razumsko ne more pomagati. Z razumom ne moreš ustaviti energije, ki poganja prepričanje in posledično čustvo.«

Premislite o svojih prepričanjih. Premislite kolikokrat za nekoga rečete, da vas ne razume. Poskušajte opisati dogodek in boste prišli do odgovora.
Lep dan, Jana
13. junij 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj | Komentarji (2)
Naša sedanjost je rezultat naših misli in občutkov v preteklosti. Na podlagi tega smo sprejeli odločitve in zdaj smo tu kjer smo. Nekateri zadovoljni, drugi manj zadovoljni. 

Sedaj ustvarjamo prihodnost. Zdaj določamo, kje bomo jutri, čez en teden, eno leto, čez 5 let,  s kom bomo, kako bomo živeli. Najboljše odločitve so sprejete razumsko, srčno in dušno. Razumsko pretehtamo vse podatke, dejstva in možnosti ali ovire, ki se nam odpirajo ali lahko postavijo na pot. Srce nam razkrije občutke ob tem in ko smo pomirjeni, globoko v sebi čutimo mir in vedenje, da je odločitev prava. To je sporočilo duše.

Preteklost naj bi bila spomin, neboleč, brez jeze, užaljenosti, prizadetosti, sramu … Še manj pa je dobro, da v sebi nosite nekaj, na kar sploh nočete pomisliti in pred čemer bežite. Energija teh dogodkov je v vas in določa vaše delovanje.

Postopek čiščenja takšnih energij je preprost in učinkovit. Tako preprost, da ga večina ljudi sploh ne vzame resno, dokler ne poskusijo in občutijo sprememb. 
1. Vdih, izdih, odpotujete po telesu, prečistite ga.
2. Ustavite se v prsnem košu in pomislite na neprijeten dogodek. Ocenite od 1 – 10. Dogodek naj bo za prvič hud za 7 ali 8. Predstavljajte si ta dogodek, predstavljajte si sebe v tem dogodku. 
3. Stopite do te osebe, potolažite jo in povejte vse, kar želi slišati. 
4. Odpeljite jo na travnik in združite z osebo, ki je že tam.
5. Ponovite vse, kar ste ji že povedali in nadaljujte kot že znate, ko ste na travniku z notranjim otrokom.
6. Pojdite v prsni koš in se ponovno spomnite dogodka.
7. Ocenite ga. Če je ocena nad 3, postopek ponovite od 3. do 6. točke.
8. Ko je spomin dogodka ocenjen na 3 ali manj, vdihnite izdihnite in odprite oči.
9. Počakajte nekaj ur in opazujte, kako se počutite.

Osnova za življenje sta molekuli kisika in vode. Pet atomov je osnova. Zaradi nekompliciranih dveh molekul, so se lahko razvile vse ostale zapletene molekule. Zakaj bi torej mi komplicirali, če je lahko enostavno?
Če kaj ni jasno, pa vprašajte :)
Lep dan, Jana
12. junij 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj | Komentarji (0)
Zdi se mi, da samo hitimo, zato se zdaj malo ustavimo. Vsak dan objavljam priporočila, navodila, mnenja, vzpodbude. Kako vam gre?

Verjamem, da se zahvaljujete vsak dan, a ne pozabite se pohvaliti :). Nič ni samoumevno. 
Ali vam uspe zaznati svoje misli? 
Ali jih znate ustaviti prej, preden nastanejo scenariji?
Ali uporabite stavke, ki vam prinesejo olajšanje?
Opazujete svoje občutke?
Ali jih ocenjujete?
Ali odstranjujete iz svojega telesa neprijetne energije, ki želijo ven, stran od vas? 
Ali uspete sprazniti glavo, da uredite misli, odstranite kepo v grlu, skale v prsnem košu, razbremenite skrčen želodec, odpravite mravljinčenje rok, nog, jezika? 
Potolažite osebo v sebi, ki je žalostna, prestrašena, ljubosumna, ki dvomi, ne zaupa sebi, ki jo je sram ali je samo slabo razpoložena?
Znate ukrotiti strah in s tem najti svojo moč? 
Ali uspete ukroti jezo in si dati duška na način, da drugih ne ranite? 
Ali greste do svojega srca, ga umirite in potolažite, mu poveste, naj ne skrbi, naj bo le brezskrbno in srečno? 
Ali poveste osebi na travniku, da je lepa, dobra, sposobna, vredna spoštovanja, pomembna, da jo imate radi, da ni sama, da si zasluži vso ljubezen tega sveta, da je čudež življenja?

Postavila sem vam samo nekaj vprašanj. Na prvi pogled izgleda veliko dela, a samo na začetku, ko se učite, da osvojite proces in dobite izkušnjo. Rabite samo eno izkušnjo, da se potem počutite bolje in nadaljevali boste spontano. Vse te spremembe sprožimo z namenom, zato se vam ni treba ne truditi, ne spremljati procesov. Spremljanje sebe naj postane vaša navada. S stavkom sprožite namen spremembe, zato lahko delate sproti, kadarkoli dve, tri pet sekund porabite zato. Vedno imamo tri sekunde. Če čakate na večer, se vse razseje, razpase, razmnoži, naveže na ostale dnevne dogodke, tako da se zvečer lahko samo primete za glavo, ker ne veste kje začeti, ker bo vsega preveč. Zato osvojite procese, ker bo pozneje šala mala :) in ne boste se mogli dovolj hitro zahvaljevati za vse lepo, kar boste občutili, se vam bo dogajalo, boste podarjali, se vam bodo odpirale možnosti … 

Vedno imamo najmanj dve možnosti. Izberite najboljšo za vas ❤
Lep dan, Jana
11. junij 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj | Komentarji (0)
1 2 3 4 5 6 7
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1Št. registriranih uporabnikov: 183655
Forum avtorjev: 15868 Forum teme: 34415 // Odgovorov: 1872287
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86273 // Komentarjev: 1237848
Avtorji fotografij: 26129 // Slik: 221285 // Videov: 18398 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "