Ko pišem o osamljenosti, mislim na osamljenost nad 5. Takrat sebe, svet in odnose ne vidimo več realno, ampak popačeno zaradi čustvenega neravnovesja. Ljudje nismo osamljeni, ker nikogar ni ob nas, ampak največkrat, ker nimamo stika s sabo. Takrat svet dojemamo črno-belo; vsi so srečni, vsi imajo nekoga, vsi se imajo lepo, vsi so ljubljeni, vsi so nekomu pomembni … samo jaz ne. Ta vloga žrtve vam ne pomaga, niti vam ne koristi. Če bi bilo temu tako, ljudje v zakonu, v partnerstvu, obkroženi s prijatelji ne bi bili osamljeni. Pa so, nekateri zelo. 

Tako kot nas nihče ne more narediti srečne, tako nam nihče ne more odvzeti osamljenosti. Poglejte razliko: nekdo nas lahko osreči z besedo, dejanjem, darilom, pozornostjo … a če v sebi nimamo »prostorčka« kamor se ta sreča »naloži« pade v črno luknjo in zaključimo: »Ja saj, saj je lepo, ampak … Aha, zdaj si se spomnil/a, prej pa …« ali »jutri pa bo spet vse po starem.« Če pa »prostorček« imamo, se vse pozornosti, ki jih vsak dan dobivamo, imajo kje shraniti in naložiti. Zato so pričakovanja manjša ali pa jih sploh nimamo, ker smo zadovoljni, ker je naša čustvena posoda polna, ker znamo ob padcu energije poskrbeti sami zase in ne čakamo, da bo to storil nekdo drug namesto nas. To je tista bistvena razlika. 

Pravimo, da so nekateri ljudje negativni. Takšni so zato, ker ne vedo, ne znajo, ne zmorejo ali si nočejo dati tega, kar pričakujejo od drugih, narediti prostorčkov, se poglobiti vase, se delno razstaviti in spet sestaviti, a so hkrati prepričani, da jim to pripada, da bi morali dobiti od drugih, da se jim godi krivica. Ne morete jih rešiti, ne morete jim pomagati, ker sami ne znajo, ne zmorejo, nočejo narediti osnove. 

Zazrite se vas in se vprašajte, kaj pričakujete od drugih, kaj pričakujete od sveta. Vsakokrat, ko ste razočarani, ko vas zaboli, ste nekaj pričakovali. Lahko si pomagate s tem. Ne trdim, zdaj ne smete ničesar več pričakovati, vprašajte pa se, kaj od tega, kar pričakujete od drugih, daste sami sebi, oz. se bolje, česa si ne daste, pa bi si korali dati. 

Vem, da je težko, vzemite vsak dan 15 min. zase, pišite in spoznali boste. Vmes počistite neprijetne občutke in osebe, ki prihajajo na dan. To je tisto, ko rečejo, imam se rad, cenim se, pomemben sem sam sebi.
Lep dan, Jana
10. december 2018 | RTV Kategorija: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (2)
Ko ti življenje ponudi limone, si naredi dobro limonado, je stavek, ki mi je všeč. December je mesec, ki nekaterim prinaša veliko limon. Veseli december in družinski december nekatere ljudi spravlja v stisko. Osamljenost, jeza, zavist, obup, nemoč, strah pridejo izraziteje na dan. Ne ustrašite se teh občutkov, nič ni narobe z vami. Nabrali so se v vas in zato še niste slabi. Pozabite na to, da je treba vse sprejemati z ljubeznijo, da je treba biti hvaležen za čustveno bolečino. V tej fazi ne morete biti in vsaka prisila v to smer je pravzaprav nasilje nad sabo. Pravite, da vas drugi ne poslušajo, a koliko poslušate sami sebe? Pravite, da vas drugi ne razumejo, a razumete sami sebe? Pravite, da vas drugi ne sprejemajo, a sprejemate sami sebe? Pravite, da vam drugi želijo slabo, a morda slabo delate sami sebi. Dovolite si to, s čemer se tako strinjate: »Sem, kakršna sem.« Ko to sprejmete, lahko s tem šele nekaj naredite. Če zanikate, potlačite, ne izgine. Le skrije se in kamorkoli greste, nesete vse to seboj. S komerkoli ste, vpliva to na odnos. In zato se stvari ponavljajo. Vedno znova se vam dogaja eno in isto. Če že delate obračun, potem ga naredite temeljito.

Niste slabi, če ste jezni, a jezo izrazite na pravi način. Tulite, brcajte, jezite se, preklinjajte, dajte si duška, ko ste sami. Potegnite jo na dan in bodite jezni zaradi jeze same, ki je v vas. Odločite se, da je dovolj tega. Da je dovolj jeze, ki v vas rovari. Kjer je jeza, ni prostora za ljubezen. Jeza mora najprej ven, da naredite prostor za ljubezen. Samo tako to gre in nič drugače.

Niste slabi, če ste nevoščljivi. Dolgotrajno hrepenenje ustvari nevoščljivost. Nova limona s katero lahko naredite dobro limonado. Ne, ne želite biti nevoščljivi, a si ne morete pomagati. Zdaj se lahko odločite, nisem slaba, če sem nevoščljiva in ne želim biti. Želim, da nevoščljivost izgine iz mojega telesa, predihajte jo, prejokajte jo, naj se izrazi kot jeza, dajte si duška in naredite prostor za željo.

Poiščite vse, kar vam povzroča čustveno bolečino. Čustvena bolečina je velikokrat hujša od telesne. Pobere veliko življenjske energije, dela škodo, ki jo je težko popraviti. Vpliva na odnose in na vaše zdravje. Vpliva na osebe, ki jih imate radi in na kvaliteto življenja. Odstranite vse, kar vam povzroča čustveno bolečino in naredite prostor za lepše občutke. Dokler je košara polna limon, vanjo ne morete dati jagod. Dokler ne vržete stran starih oblek, v omari nimate prostora za nove. Naredite prostor za to, kar si želite. Vse vas že čaka pred vrati, a vrat ne morete odpreti, ker so zabasana s šaro.

Zakaj bi čakali še eno leto na nove limone?  

Lep dan, Jana
7. december 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (2)
Decembrska osamljenost je enaka energiji osamljenosti, ki jo imate v sebi ves čas, celo leto, le v tem zadnjem mesecu leta pride na površje in jo zato močneje začutite. Občutek je slab, neprijeten, nehote in nevede se znajdete v vlogi žrtve, ki vam se dodatno poslabša razpoloženje, dobre in prijetne plati življenja izginjajo, saj zanihate iz harmonije. Ampak ravno zdaj je najboljša in največja priložnost, da odstranite odvečno energijo osamljenosti, ki vam ne koristi.

Posvetite se svojemu umu. Kaj vam sporoča? Kateri stavki vam polnijo glavo? Katera prepričanja? Ali so vse misli, prepričanja vaša, ali ste jih pridobili, ne da bi vedeli kdaj in zakaj? Ali jih sploh hočete? Ali v vas poteka notranji boj med hotenjem in  prepričanji? Ali poteka boj med hotenjem in strahom? Ali poteka boj med hotenjem in ustreznostjo? Ali poteka boj med hotenjem in iluzijo srece?

Vsi odgovori so v vas, jaz vam jih lahko samo pomagam najti. Kaj za vas pomeni osamljenost? Kaj si želite? Enega prijatelja/prijateljico, vec prijateljev? Življenjskega sopotnika, partnerja, partnerko, moža, ženo, fanta, punco? Ali si res želite? Odgovorite si, kako bi bilo potem? Kaj bi bilo potem? Kako bi se počutili potem?

Dan ali dva se posvetite tem vprašanjem. Napišite odgovore. Dajte končno vetra tej osamljenosti.
Lep dan, Jana
6. december 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (0)
V tem mesecu bom malo več pisala o osamljenosti, ker je to čas, ko jo ljudje najbolj občutijo. Če jo močno občutite pomeni, da je je veliko in da je na vrhu, da je tu, da jo lahko odstranite. Ni vam je treba iskati, če je že prišla, jo vrzite ven, pospremite skozi vrata, odrecite ji gostoljubje. 

Občutek osamljenosti je normalen, ko smo določen čas sami ali ko ne čutimo povezave z drugimi ljudmi. V količini do 5 se je normalno zavemo, pomislimo ali se nam da v tej smeri kaj storiti, ali se nam da iti v družbo, koga poklicati, se s kom pogovoriti, ali se s piškoti in čokolado zavijemo v deko na kavču in gledamo pocukran ljubezenski film, da izklopimo možgane, da se spočijejo. Potem vstanemo in si rečemo: »OMG kolk je tole pasal. Čisto zapravljanje časa, pa še slabo mi je od vsega tega cukra. Jutri grem peš v službo.« To so ta manjša nihanja, o katerih ves čas pišem. V popolni harmoniji nismo nikoli. 

Če pa je energije osamljenosti veliko, če jo ocenite nad 5, pa ta energija določa kaj in kako boste delali, na kaj vse boste pristali, koliko boste potrpeli, kaj vse dali … Niste več svobodni, ne odločate več, ker je ta energija močnejša od vas. 

Če december ponuja osamljenost, potem iz tega potegnimo najboljše, kar se da. Brez pisanja bo šlo težje, zato napišite:
1. Kako močan se vam zdi občutek osamljenosti?
2. Kako močan je v resnici?
3. Kako pogosto se pojavlja?
4. Kaj naredite, da se zmanjša?
5. Koliko je učinkovito?
6. Kako se takrat počutite (opišite s nekaj besedami)?

Vzelo vam bo nekaj minut in prišli do veliko spoznanj. Ne bojte se več osamljenosti. Zdaj poiščite osebo, ki je osamljena, objemite jo, peljite na travnik in potolažite. Znate, zmorete in zaslužite si. 
Lep dan, Jana
5. december 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (2)
December je tu. Za ene »juhu«, za druge »o, groza«. 

Če je december »o, groza«, se vprašajte zakaj. Kaj tako groznega občutim? Osamljenost pride izrazito na dan. Um ima spet novo veselje, da lahko odigra črno-belo dramo. Vsi imajo nekoga, le ti ne. Vsi so obdani z ljudmi, ki jih imajo radi, le ti ne. Ti nimaš nikogar. Nikogar. 

Ustavite. Ali vam to koristi? Ne. Ostanite v ravnovesju, harmoniji. Ja, nekateri imajo ljubeče odnose, drugi so v odnosu, iz katerega bi odšli, pa ne morejo ali ne upajo, nekateri so sami, a niso osamljeni, drugi so skupaj, a so osamljeni. Torej črno-bel scenarij ne drži. 

Če osamljenost čutite do 5, pustite. Niste najbolj navdušeni, zavedate se hrepenenja in želje po bližini, pripadnosti, ljubezni. Znate se imeti lepo tudi tako. Dovolj družbe imate, lepo pa vam je tudi, ko ste sami. Ko boste srečali osebo, boste vedeli, da si želite nekomu pripadati in znali boste presoditi, ali sta dovolj usklajena za nadaljevanje.

Če osamljenost čutite nad 5, če vas je groza, kje in kako boste preživeli ta december, pa imate zdaj idealno možnost, da enkrat za vselej opravite s tem premočnim občutkom. Občutek osamljenosti nad 5 je občutek močne energije, ki je v vas. Lahko se je nabiralo leta in leta in samo od sebe ne bo izzvenelo, ampak se bo še stopnjevalo. Tudi če srečate osebo, ki je vaš idealen partner, zna ta energija marsikaj pokvariti, ker bo še vedno tlela v vas in vas spominjala na to, da boste spet osamljeni, če ne boste popolni, ustrežljivi, potrpežljivi, če bo spoznal/a kakšni ste v »resnici« itn. Zdaj se s to osamljenostjo lahko soočite in jo spravite na stopnjo pod 5. Čez leto to naredite težje, ker ni tako izrazita. Bolj kot je nek občutek močan, bolj ga lahko predelate, odpravite ali nevtralizirate.

1. Ocenite osamljenost.
2. Poiščite občutek v telesu in ga odpravite v obliki predmeta čez vrata.
3. Poiščite vse osamljene osebe v sebi in speljite postopek.
4. Ocenite postopek.
5. Ponovite, če je potrebno.
6. Poiščite občutek neustreznosti, če je nad 5, speljite postopek.
7. Poiščite osebe, ki jih nihče ne mara in speljite postopek.
8. Poiščite osebe, ki jočejo, jih boli, trga …

Kombinirajte po občutku, vse kar naredite, je boljše kot nič. Naučite se delati z odprtimi očmi, takoj ko začutite in v enem dnevu lahko predelate ogromno. Več kot v enem celem letu. Pojdite se sami sprehajati po mestnih ulicah in potencirajte. Glejte, kako se ljudje zabavajo v družbi, vi pa sami, poiščite osebe in speljite postopek … znova in znova in znova. Poiščite vse osebe, ki se smilijo same sebi, vse, ki se počutijo slabo nad 6. Improvizirajte, ne morete narediti narobe.

1. Imate znanje, veste kaj iščete.
2. Imate orodje – znate postopek, po katerem se počutite bolje.
3. Imate podporo – kadarkoli lahko vprašate in vam bom pomagala.

Ne glede na to s koliko ljudmi živimo, koliko ljudi nas ima rado, smo vedno najprej sami. Najprej smo sami s sabo in šele nato z drugimi. Vsi. Brez izjeme. Zato najdite stik s sabo in potegnite iz decembra najboljše. Eni se bodo zabavali, vi boste delali, ampak občutek bo pa enako fantastičen.
Lep dan, Jana
Čustvene energije v nas odločajo, kako bomo reagirali, ravnali, odgovorili, se odzivali. Od teh čustvenih energij je odvisno, katera oseba nam vzbudi zanimanje in kako bomo reagirali. Redno se srečujem z nejevero, da imamo ljudje na to kakršen koli vpliv. Ko rečem, da se osredotočite nase, je kot da se od nečesa odbije. Izgleda nekako tako:
» Jana, a se lahko slišiva?«
»Lahko,« odgovorim.

In pokliče:
»Zakaj se meni to dogaja?  Danes sem po dopustu prvi dan v službi in sodelavka ob prihodu reče, zdaj smo pa vsi. Čist me je zadelo. Res me je nadomeščala med dopustom, ampak itak vsi nadomeščamo drug drugega. V bistvu sem do mojega dopusta nadomeščala njo in še eno kolegico, medtem ko je ona le mene.«

Ko vdahne, vskočim:
»Kako se počutiš?«
»Stalno se nekaj usaja, stalno ima pripombe. Vse mora biti po njeno.«

In spet vskočim:
»Kako se počutiš?«
»Itak se kuhamo celo poletje, ker ne prenaša klime, čisto nič pa ne reče, ko imamo v sejni sobi sestanke, kjer je res mraz. Direktorju se ne upa nič reči.«
»Kako se počutiš?« 

Končno uspe slišati vprašanje.
»Slabo, besna sem in užaljena in najraje bi vse skupaj pustila. Za ta beden denar, ki ga dobim, vsak dan poslušam te njene pripombe. Enkrat ji bom vse povedala.«
»Kaj si naredila?« vprašam.
»Nič, tiho sem, ampak ne bom več dolgo. Če ne bi bila tako zaščitena pri direktorju, bi ji že zdavnaj vse zmetala pod nos. Misli, da je ne…«

Vskočim:
»Kaj si naredila?«
»Nič, saj sem ti povedala, da sem bila tiho.«

Pogovor je izmišljen. Želela sem prikazati, kako vse vѐdenje  in znanje ne prideta v ospredje, ko čustva prevladajo in povzročijo tok misli. To se bolj ali manj intenzivno dogaja vsak dan. Zato pišem in ponavljam ene in iste besede, ene in iste stavke in ena in ista sporočila. Osredotočite se nase, ne na drugega. Ponavljam zato, ker je težko spremeniti navado reagiranja in ne zato, ker ste nesposobni ali neumni. Vedno znova nas zanese, a vsakokrat se boste prej spomnili in ustavili. Osredotočite se nase. Kaj čutim in kako se počutim. In očistite. Znova in znova in znova. In potem dobim vprašanje: Kako dolgo bom marala to delati? In se nasmehnem. Nihče me še ni vprašal, zakaj se moram vsako jutro odpeljati v službo, zakaj se kar ne znajdem tam? Nihče me še ni vprašal, zakaj se hrana v hladilniku kar ne pojavi? Nihče me še ni vprašal, kolikokrat si bom še umil roke? No ja, otroci imajo te ideje, ampak govorim o polnoletnih, opravilno sposobnih odgovornih odraslih osebah. Ja, tako nenavadna je misel osredotočite se nase.

Zato vadite, ko ste v varnem okolju in ko imate čas zase. Spoznavni portali, različni forumi in komentarji pod članki so odlično vadišče. Kaj čutim in kako se počutim po prebranem? Počistite, kot bi umili roke, ko bi brskali po smetiščih.
Lep dan, Jana
3. december 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (2)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 211072
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878385
Blog avtorjev: 3592 // Blogov: 87686 // Komentarjev: 1250600
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224089 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "