Ali dovolj vlagate v odnos? Če vlagate, vas prosim, da nehate. Vlagamo v delnice in pokojninske sklade in vlagamo zelenjavo za dni, ko ne raste na vrtu. Resno. Vedno vlagamo v prihodnost. Vlagamo v varnost.

Sedanjost živimo. S partnerjem živite zdaj, zato ne vlagajte, ker s tem pozabljate na sedanjost. Če vlagate v odnos, se drugače odzivate, drugače govorite, oddajate drugačno energijo. Vlagamo zato, da bomo enkrat nekaj imeli, a vi imate to že zdaj. Vlagate, ker vas je strah. Strahu se lahko znebite tako, da se pogovorite s sabo, počistite energijo preteklih slabih in bolečih izkušenj, potolažite srce, poiščete in začutite moč v sebi … Vlagate zato, da boste enkrat nekaj imeli. Zato se trudite, potrpite, spregledate, čakate, da se bo spremenil/a, da bo uvidel/a, da bo spoznal/a, da … pogosto se zgodi, da se ne izide. Če pride do razhoda, se oseba, ki je v odnos vlagala, počuti izkoriščeno, zavrženo, ponižano, razvrednoteno, okradeno … Občutki so pravi, ker je izgubila nekaj, v kar je veliko vlagala. Slišimo lahko, da zdaj pa res nima smisla iti narazen, ko sem že toliko vložil/a v odnos. Ves trud vendar ni bil zaman. Zaključi s tem, da najbolj dobri vedno nastradajo, da je dobrota sirota. Pričakoval/a je, da bo nekoč žel/a sadove sedanjega truda in odrekanja.

Odnos živite. Karkoli naredite, naredite zato, ker to zdaj hočete in želite narediti. Naredite zato, ker želite osrečiti partnerja – partnerko, ker to osrečuje tudi vas. Tukaj in zdaj. Karkoli naredite, naredite zato, ker ga/jo cenite, ker vam je pomemben, pomembno vam je, kaj misli, kaj doživlja, kaj čuti, kaj si želi. Med rjuhe greste zato, ker si ga/jo želite, ker vam paše in ker je orgazem pač fajn. Seks je samo seks in ne trgujte z njim. Ženska nič ne da in moški nič ne vzame. Ali bolje rečeno, toliko kot ženska da, tudi vzame. Če pa greste med rjuhe zato, da bosta sedaj v vezi, imate na koncu občutek, da vas je izkoristil. Živite zdaj in če skočite med rjuhe, pojdite zato, ker vam preprosto paše. Dajte in vzemite in nihče ni nikomur nič dolžan.

Če že želite uporabiti nek izraz za razvoj razmerja, uporabite besedo graditi. Skupaj gradiva odnos. V kolikor ugotovite, da ste samo vi tisti, ki opeke nalagate, se ustavite in najprej poglejte vaša prepričanja, pravila, če niso preveč ozko zastavljena. Potem se pogovorite z njim ali njo. Po pogovoru vam bo bolj jasno.

Osredotočite se na danes. Kaj čutite do njega/nje? Napišite. Preglejte. Premislite. 
Lep dan, Jana
16. avgust 2018 | RTV Kategorija: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (0)
Poglejmo zdaj te famozne karmične vezi in lekcije, ki jih moramo kao z nekom osvojiti. Vse lepo in prav, dokler to ne traja 5 let in ni le izgovor, ker še vedno cepetamo in hočemo dobiti od človeka nekaj, kar nam noče, ne more ali ne zmore dati.

Oseba se spremeni takrat, ko se hoče in odloči spremeniti. Ne spreminjamo se na željo nekoga drugega, če pa se že, to ni prava sprememba, ampak dresura, kjer je v ozadju toliko strahu, da ga ne obvladamo več in to je podrejenost in ne sprememba, kjer smo v  harmoniji. Dokler nam je dovolj dobro, se ne spreminjamo. In če je vašemu partnerju dovolj dobro, se ne bo spremenil. 

Globina, povezava odnosa je tako močna, kot jo določi tisti, ki si manj želi, ki ima manjšo željo oziroma potrebo po bližini, povezavi, občutenju, zlitju dveh oseb, predanosti. Zato ne more eden imeti rad za dva, ker trdnost, pripadnost ni povprečje, ampak zgoraj opisana najmanjša želja, potreba. Primer je, ko nekdo izstopi iz odnosa, drugi pa pristane na prijateljstvo, ker si še vedno želi bližine te osebe.

Karmične lekcije osvojimo v nekaj tednih ali največ nekaj mesecih. Potem se zahvalimo in gremo dalje. Rekli boste, da to ni tako preprosto. Pa vam povem, da je. Preprosto ni takrat, ko hočemo ponovno dobiti od človeka to, kar smo že dobili in ne bomo dobili nikoli več, zato to iz njega hočemo iztisniti s silo ali s podrejenostjo, ko nas je groza ostati spet sam, ko razhod pomeni neuspeh, ki se ga moramo sramovati, ko nas je strah odziva okolice, ko smo prepričani, da bomo do konca življenja sami, ker smo že toliko vložili, ko ne prenesemo, da bi bil z nekom drugim … in lahko kar nadaljujete. Drug od drugega se nekaj naučita, če o tem premišljujete, brskate po sebi in sproti čistite. Ko garate, jočete, besnite, tolažite sebe, se ukvarjate s seboj in ne z drugim. Tudi če vsak dan več ur strmite v sobno kolo, ne boste imeli nič več kondicije. Če sedite ob klavirju več ur na dan, po petih letih še vedno ne boste znali igrati in če v odnosu ne razstavite in sestavite sebe, ne boste osvojili nobene lekcije.

Lahko se vprašate, ali ste po osvojeni lekciji pripravljeni osebo spustiti. Če je odgovor NE, potem nezavedno delate vse, da lekcije NE boste osvojili in raje kot hrček poganjate kolo.
Lep dan, Jana
14. avgust 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (0)
Če partnerski odnos ni dober, je pred kakršno koli odločitvijo pametno določene stvari razumeti. Odločitve na silo, v afektu ali po mnenju drugih ljudi, so navadno najslabše. Zato vam svetujem, da ne delate revolucije. 

Kaj oz. s čim niste zadovoljni? Kaj ni tako, kot si želite? Kaj vam manjka? Pomislite in zapišite. Partner je navadno podoben enemu od naših staršev. Ne drži, da hčere iščejo podobo očeta in sinovi mame, lahko je tudi obratno. Tudi če zavestno veste, da odnosi v primarni družini niso takšni, kot jih želite v svojem razmerju, ne poznate drugega, na to ste navajeni in v tem se znajdete. To vam je domače. Ni negotovosti pred neznanim, tu točno veste kaj in kako bo, kaj sledi. Kar ste 20 let gledali, poslušali in občutili v primarni družini, je ustvarilo vaša prepričanja, vaš zemljevid življenja. Ta prepričanja so vplivala na izbiro parterja in na dinamiko razmerja in živite po svojem zemljevidu. 

Ljudje me pogosto vprašajo, ali naj se ločijo. Moj odgovor je vedno, da ne vem. Ne ločite se, ker se nekomu drugemu zdi to boljše. Če že premišljujete o ločitvi, se odločite takrat, ko globoko v sebi veste, da ste naredili vse kar ste lahko, zmogli in znali in ko veste, da s tem človekom ne morete in ne želite več nadaljevati življenja. O tem večkrat premislite in to takrat, ko ste umirjeni, ko ste sami, ko niste v pretiranem stresu in ko ste prej počistili in potolažili veliko ranjenih oseb v sebi. Takrat boste vedeli, ali želite ostati in nadaljevati ali želite vezo zapustiti. Torej nobene bum-bam revolucije, ampak raje svinčnik in papir v roke in začnite brskati, iskati in čistiti po sebi.

Napisano velja za oba spola.
Lep dan, Jana
13. avgust 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (0)
Predlagam vam, da si res vzamete deset minut na dan zase, za svoje misli in občutke. Ocenjujte, ker vam bo kasneje prišlo še kako prav. Vedno iščite kako slabo se počutite. Vem, da je to nasprotno od tega, kar se v zadnjem času pojavlja; skoraj na silo iskanje dobrega počutja in sreče. Sami veste in ste izkusili, da na silo ne gre. Včasih se vam zdi, da je ves svet srečen, samo z vami je »nekaj narobe«. Pa ni, verjemite mi, da ni. 

Ocenjujte in zapišite oceno, odstranite, če je ocena nad 5 ali 6 (1 najboljše počutje – 10 najslabše počutje). Lahko naredite korak naprej in že določite, kaj čutite ( jezo, žalost, osamljenost, užaljenost …) Ocenite, zapišite, odstranite, ocenite, zapišite in ponovite, če je potrebno.

Poskusite napisati 10 stavkov, ki vam rojijo po glavi, pa boste videli, kako težko je. Dokler »imate« v glavi, je bolj ali manj zmešnjava. Zato vam ponovno priporočam, da začnete zapisovati. Lažje in hitreje boste napredovali.

Nekaterim ljudem vsega tega ni treba delati, ker so njihovi nezavedni mehanizmi takšni, da znajo spontano uravnavati energije čustev in so dovolj v ravnovesju. Del čustvene občutljivosti prinesemo s seboj že na svet, saj nekateri dojenčki potrebujejo več pozornosti in telesnega stika od drugih. Odraščanje, dogodki, sporočila … pa prevagajo, ali bomo čustveno stabilnost lahko spontano uravnovešali, ali bomo bistveno burneje v sebi in posledično navzven reagirali življenju. Te nakopičene bolečine preteklosti, boleči spomini, občutki krivde, sramu, nezaupanja vase lahko povzročijo psihosomatske bolezni, panične napade, depresije … Sami veste, da te občutke čutite fizično kot tiščane, težave z dihanjem, bolečinami v želodcu, prebavnimi motnjami, hormonskim neravnovesjem, bolečinami v hrbtu … Razumsko je vse jasno, a z razumom ne morete spremeniti čustev. Lahko potlačite, pozabite, se sprenevedate, prepričujete, zanikate, a vseeno nosite vse sabo kamorkoli greste.

Postopoma boste osvojili metodo, da se občutkov ne boste več bali. Takrat boste občutili svobodo, poseben občutek, kjer se boste odločili, ali nekaj želite nositi s seboj ali ne. Zato poskušajte, oštevilčite, ker je to prvi pokazatelj, da vam gre, pišite, sprašujte …
Lep dan, Jana
10. avgust 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj, odnos | Komentarji (0)
Nekaj mesecev morim s tem, da pustite vse ostalo in se osredotočite le nase, na svoje občutke. Zdaj je čas, da gremo naprej. Odnosi.

Doma na kavču in pred računalnikom je vsem se jasno, takoj ko stopimo čez vrata, se sesuje vsa teorija in spet smo tam, kjer smo bili. Včasih niti čez vrata ni treba, se spičimo kar doma. 

Zdaj pa resno. Tema je obširna, zato bom za uvod napisala moj pristop. Osebi v odnosu bom imenovala partnerja. Vsi se s tem ne boste strinjali, zato vas prosim za malo razumevanja. Nekatere beseda partner preveč spominja na poslovne partnerje. Rada bi se izognila zmedi imenovanja fant - punca, mož – žena, izvenzakonski … zato sem se odločila za besedo partner. Velja za oba spola, le ko bom posebej hotela kaj poudariti, bom to napisala. 

Opazili ste, da vedno iščem tisto, kar ni v redu, kar je neprijetno, boleče in tudi tokrat bo tako. Lestvica ocenjevanja bo od 1 (dobro, prijetno …) do 10 in čez (slabo, boleče …) od vaših obrambnih mehanizmov je odvisno, kako realno boste ocenjevali. 

Ni se vam treba strinjati s napisanim, je pa zaželeno, da napišete, zakaj se ne strinjate. Pritisnila bom na mnoge sprožilce, zato ne bo vedno prijetno, se bom pa potrudila, da vas bom vedno znova spomnila, kako si lahko pomagate. Vse težke, boleče, ponižujoče, osamljene, spregledane, nepomembne energije, ki jih boste morda občutili so že v vas in samo vi jih lahko odstranite in nevtralizirate. Postopek je opisan v prejšnjih blogih.

Ne glede na to, kakšno je vaše ljubezensko razmerje, vzemite list papirja in napišite, kaj si pravzaprav želite, kaj od tega imate, ali ste to v preteklosti imeli in napišite zraven št. zadovoljstva, ki ste ga takrat imeli. Koliko ste bili »zadovoljni, srečni …« ali ste v zakonu, razmerju? Kaj, če kaj, bi spremenili? Kolikokrat ste to že poskusili? Kaj ste naredili? Kolikokrat poveste, kaj želite? Kaj pričakujete? Kolikokrat ste razočarani? Kako se ob partnerju počutite? Kako se počutite, ko sta v družbi?

Vprašanj je dovolj, še preveč :). Pišite, ker vam bo kasneje prišlo prav. Vsaj majhno razpredelnico z ocenami naredite.
Lep dan, Jana
Ljubezen in strah sta spremljevalca našega vsakdana. Želimo si ljubezni, ki se nam neprestano izmika in strah, ki je tako prisoten, da ga niti ne zaznamo več. Ljubezen in strah sta osnovni energiji. Energiji dveh polov, energiji, ki nas močno pretreseta, energija, zaradi katere smo preživeli in energija, ki je za mnoge smisel življenja. Energiji, ki jih zaznamo preko čustev in občutkov. Veselje, sreča, žalost, gnus, ljubosumje, zavist... so le izpeljanke teh dveh energij.

Strah je nujno potreben. Zaradi strahu ne hodimo po sredi prometne ceste, zaradi strahu pravočasno zbežimo, ukrepamo, se zaščitimo. Zaradi tega preživijo naši potomci in samo zaradi strahu se življenje nadaljuje. Vendar je strah še mnogo več kot samo to. Naloga inkarnacije vsake duše je osvoboditev strahu, z energijo strahu je prepojena vsaka celica telesa in ravno energija strahu vodi in upravlja naše življenje. Zaradi strahu se počutimo nemočni, obupani, izmučeni, brez izhoda. Ne glede na to, kako samozavestno nastopamo, se globoko v sebi zavedamo , da smo sami proti sedmim milijardam ljudi, kakor hitro pokažemo svoje slabosti smo globoko ranljivi, počutimo se, kot da nas čaka skok iz letala z absolutno premajhnim padalom. Padalom, na katerega se ne moremo zanesti, padalo, ki to skoraj ni. Raztreščil se bom na tisoč in tisoč koščkov. Kot že tolikokrat doslej. Sreča je, da so vsi koščki celi in jih počasi spet sestavimo. Kolikokrat ste se že raztreščili? Že v rani mladosti? V času odraščanja? Ko ste izgubili ljubljeno osebo? Ko ste končali z razmerjem? Ko ste resno zboleli? Ko ste izgubili službo? Ko, ko, ko... vsak človek ima svojo zgodbo. In vse zgodbe so boleče in upam, da so se vse zgodbe spet sestavile. Skupna točka vseh teh zgodb je strah. Strah zase, kako bom ali strah za druge, kako bo. Lahko pa se odločite, ali boste delovali iz ljubezni ali strahu. Zaradi strahu ljudje pljuvajo čez lastno ramo, ko gre črna mačka čez cesto, zaradi strahu štejejo leta, če so razbili ogledalo, zaradi strahu ljudje sprejemajo škodljive odločitve, zaradi strahu zbolevajo, zaradi strahu v življenju ne uživajo. Odločite se ali boste vzeli življenje v svoje roke ali boste le lutka, ki jo življenje premetava. Zaradi neznanja se predate strahu. Strah kraljuje v vaših mislih, ukazuje umu, da dela scenarije, iz muh slone. Bolj, kot se z njim ukvarjate, več ga je. Energije se vedno kopičijo.

Na drugi strani je ljubezen. Več kot le ljubezen do ljubljene osebe, otrok ali hišnih ljubljenčkov. Ljubezen, čisto preprosta frekvenca energije zaupanja, predaje, ljubezen, ki postavi stvari na svoje mesto.

Kaj torej lahko storimo? Ozavestimo in priznajmo si. Prva in preprosta rešitev. Ko ozavestimo in si priznamo rešimo devetdeset odstotkov problema. Preprosto si priznajmo, da nas je strah, da se bojimo. Bojimo se, da nas bodo spet izdali, da bomo spet ujeti ali da bodo odkrili našo nepopolnost, da bomo ostali sami in zapuščeni, ali da bodo preprosto hodili mimo, kot da ne obstajamo. Ko priznamo sebi, se ne zgodi nič strašnega, preberite še enkrat in poiščite, česa se bojite. Od naštetih strahov je eden, ki je del dušne naloge in ki ga lahko razrešite v tem življenju. Priznajte si, soočite se z njim in ga presezite.

Če se bojite, da bodo odkrili vašo nepopolnost, se soočite s svojimi čustvi. Prvič v življenju se vprašajte, kaj čutite, po čem hrepenite, kaj si želite. Vi, ne okolica, vi ste pomembni, dovolite si hojo po dežju brez dežnika in se zraven smejte, poglejte film in se zraven zabavajte ali jočite, dovolite si biti vi, resnični. Delujte z ljubeznijo in dovolite otrokom njihovo pot, ne zahtevajte izpolnitev vaših sanj. Uživajte v njihovi nepopolnosti, ker jih ravno to dela popolne. Zaupajte in se predajte. Vse je v redu. Za trenutek zaprite oči in začutite ljubezen. Ljubezen, ki je do sedaj niste poznali.

Če se bojite, da boste ponovno izdani, zadihajte. Poglejte svet v vseh mavričnih barvah. Na varnem ste, ni se vam treba neprestano boriti, ni treba neprestano preverjati partnerjevih mailov in telefona, ustavite scenarije in igre, ki jih igrate, varni ste, verjemite. Tudi otroci vas ne bodo zapustili, odrasli se bodo radi vračali k vam, verjemite, zadihajte, varni ste. Svet ni samo boj in borba, začutite svet v ljubezni, začutite, da je vse v redu, da je lepo spiti popoldansko kavo v družbi ljudi, ki jih imate radi in vas ne bodo zapustili. Zaupajte in se predajte. Vse je v redu. Za trenutek zaprite oči in začutite ljubezen. Ljubezen, ki je do sedaj niste poznali.

Če se bojite spregledanosti, zadihajte. Ljudje vas imajo radi. Zakaj vidite samo jezne? Zakaj mislite, da je vse slabo namenjeno vam? Poglejte ljudi z ljubeznijo. Večina ljudi je dobrih, večina ljudi je prijaznih in večina ljudi je pripravljana pomagati. Ljudje vas spoštujejo in obdani ste z ljubeznijo. Zaslužite si jo. Vsi ljudje si zaslužijo ljubezen in vi tudi. Varni ste tukaj in sedaj. Povejte si to takrat, ko bi najraje zbežali. Zaupajte in se predajte. Vse je v redu. Za trenutek zaprite oči in začutite ljubezen. Ljubezen, ki je do sedaj niste poznali.

Če se bojite, da vas bodo ljudje pogoltnili, zadihajte. Prijetni, iskrivi ste in ljudi privlačite s svojim šarmom. Ostanite, ne odhajajte in prihajajte neprestano. Želite si biti z ljudmi in hkrati morate zbežati. Ljudje vedo, da ste močni in svobodni. Povejte to še sebi. Močni in svobodni ste in zato se lahko prepustite. Prepustite se ljubezni. Prvič v življenju dovolite, da ljubite in ste ljubljeni brez strahu. Močni in svobodni ste, kljub temu, da ljubite. Zaupajte in se predajte. Vse je v redu. Za trenutek zaprite oči in začutite ljubezen. Ljubezen, ki je do sedaj niste poznali.

Če se bojite svoje praznine, zadihajte. Začutite polnost v sebi, začutite, da zadostujete. Začutite svoje telo, začutite dih in začutite ljubezen. Ne hlastajte za ljudmi in stvarmi, dopustite, da pridejo same, vsega imate dovolj, sprostite se, začutite in počakajte, časa imate dovolj, ljubezni imate dovolj in dovolite ljudem k sebi. Zaupajte in se predajte. Vse je v redu. Za trenutek zaprite oči in začutite ljubezen. Ljubezen, ki je do sedaj niste poznali.

Spremenite svoje reakcije. Ne, rešitev ni v cepetanju, prošnjah, siljenju, izsiljevanju, grožnjah, ignoranci, dopuščanju nesramnosti ... rešitev je v delovanju z ljubeznijo. Delujete z ljubeznijo. Nepreračunljivo, neprisiljeno, korak za korakom. Vsak dan se učite prepustitve, naučite se zaupati, dihajte, a delujte. Vsak začetek je težak in tudi padci bodo. Padci pomenijo, da ste na poti, torej, zadihajte, glavo pokonci in začutite ljubezen, mir in zaupanje. Vztrajajte, ne dovolite, da strah zavlada vašemu umu, ozavestite ga in ga odstranite z ljubeznijo. Vsak dan boste začutili več miru v sebi. Opazujte sebe in okolico in nekega dne boste videli, da so ljudje prijazni, da so radi v vaši družbi, da so vaši otroci srečnejši in mirnejši, da se imata s partnerjem pravzaprav zelo rada.

In da je življenje preprosto lepo.
Lep dan, Jana
8. avgust 2018 | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: samopomoč, osebna rast, samospoznanje, BEAM, vizualizacija, osebni razvoj | Komentarji (0)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Zadnji komentarji
Blog še ni bil komentiran.
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2Št. registriranih uporabnikov: 193061
Forum avtorjev: 15882 Forum teme: 34436 // Odgovorov: 1874461
Blog avtorjev: 3582 // Blogov: 86728 // Komentarjev: 1241525
Avtorji fotografij: 26262 // Slik: 222341 // Videov: 18359
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "