Pozdrav,

Spet se oglašam po dolgem času. Sem na dopustu pa imam čas pisat bloge.

Vem da sem obljubil da bom napisal kako predelati driver za Kaby Lake da deluje na Windows 7, ampak sedaj je že toliko časa minilo da ni več problem dobiti crackane driverje na internetu in se vam ni treba ukvarjat s tem kako se to naredi. Lahko pa vam povem v čem je štos: Kaby Lake in Skylake sta strojno identična, zato lahko uporabljata isti driver. Razlika med njimi je izključno ta, da za Kaby lake ni driverja za Windows 7. Torej, če želite uporabljati Windows, ki ga imate lahko pod kontrolo z novim računalnikom ki ima Kaby Lake, rabite samo spremeniti INF file driverja za Skylake, da se namesti na številke strojne opreme Kaby Lake in to je vse. Deluje perfektno kot iz tovarne.

Za današnji blog sem si izbral eno dosti bolj zanimivo temo! :)Na internetu sem našel eno zanimivost, ki me je kar klicala da jo raziščem. In rezultat je to da sem našel uporabne informacije na to kako komunicirati preko interneta recimo temu anonimno oziroma če že to ne vsaj brezkrivdno.

Resnica je ta da na Internetu kot ga vsi uporabljamo za svoje bloge in komentarje, sobivajo z nami tudi kriminalci, pedofili, teroristi in druge skupine, ki imajo potrebo po izmenjavi informacij na način ki ga je po eni strani možno dešifrirati brez posebne opreme, po drugi strani pa so sama šifrirana sporočila ... nevidna. Že pred leti sem pri dešifriranju spletnega virusa nepričakovano naletel na manifesto neke Španske teroristične skupine in se pri tem naučil kako to naredijo. Želim tudi vam pokazati kako to izgleda, ker je zanimivo in ker kot pravijo -- znanje je moč.

V tem primeru gre za nekaj kar so opazili uporabniki Reddita: Že leta in leta, nekdo na internetu piše nesmiselne a berljive informacije o limetinih pitah! Zadeva se dogaja že 10 let, tako da če je to nekakšna šala, gre za verjetno eno najdaljših šal na Internetu. SPAMmerji pa verjetno niso, ker dotični komentarji ničesar ne prodajajo -- prodajalna limetinih pit ki jo oglašujejo je že dobro desetletje zaprta. Za kaj se torej gre?

Mogoče bo zvenelo kot da smo nekateri računalničarji preveč paranoidni, ampak gre za šifrirana sporočila. Ne glede na vse ljudi na Redditu, ki so se spravili poizkusiti razumeti obscene nesmisle ki so napisani v samih sporočilih, besedilo sporočil nič ne pomeni. Rešitev je dosti bolj prebrisana: Sporočilo je zašifrirano v vrstnem redu odstavkov, v ločilih in presledkih, v dolžinah vrstic. Povsod kjer ljudje ne gledamo.

Ta vrsta šifriranja potrebuje izvorno smiselno besedilo -- ključ, ki ga potrebuješ zato da sporočilo zašifriraš in nato odšifriraš. Torej nekje obstaja izvorno besedilo o limetinih pitah, ki je objavljeno na način da do njega prideš ne da bi s tem izpostavil dejstvo da si terorist / pedofil / predstavnik izbrane skupine. V tej znanosti je dobro znano dejstvo, da če želiš da se tvoja sporočila ne dešifrirajo, da uporabljaš ključ ki se neprestano spreminja, zato da se v tvojem besedilu ne pojavijo vzorci ki bi se jih lahko uporabilo za dešifriranje. In kaj so v tem primeru uporabili za ta namen? Enostavno briljatno: Besedilo obljavljeno na Facebook-u. Obstaja nek Jake Carson (so tudi variacije na ime), ki v svojem Facebooku neprestano objavlja vedno isto sporočilo ki je dolgo in nesmiselno in govori o lepoti limetinih pit! Vsako od teh sporočil predstavlja ključ za sporočila v istem časovnem obdobju kot samo sporočilo.

Sama šifrirana sporočila so nerazločljiva od SPAMov oziroma blodenj nekega "avtističnega" manijaka, kot so to orisali na Redditu. Objavljena so kot SPAM, komentarji na opisih raznih filmov, komentarjih na blogih ki jih nihče več ne uporablja, kuharskih receptih in še kje. Sporočila ki so ključ pa pravtako ne pomenijo ali dokazujejo ničesar smiselnega, razen tega da gre za nekakšen SPAM. Dejstvo seveda, da je ključ v tem primeru še toliko časa enak, je predvsem dokaz tega da je izvorni programer že davno zapustil ta program in da ga sedaj uporabljajo le še ljudje, ki ne znajo ali pa ne vejo da je pomembno ključ občasno spremeniti.

Ampak morda se vam v tem trenutku vse kar sem povedal zdi blazno paranoično in nesmiselno, torej, a gremo k praktičnim primerom? Vzemimo za šifiranje mojega tajnega sporočila recimo program Plainsight iz Githuba, ki deluje podobno a ne enako, kot kot zgornji nesmislni o limetinih pitah. Za ključ pa vzemimo besedilni del mojega prejšnjega bloga, brez slik, brez naslova, z po eno vrstico med odstavki. Potem vam bom nedolžno priložil povezavo na tale članek o varnosti na Internetu: /evropska-unija/varnost-na-svetovnem-spl
etu/410630


Namig: Poglejte komentarje. Zabavno, kajne? :) Meni se je zdelo super.

Seveda v praksi ne komentirate z svojim uporabniškim imenom in geslom in podobno. To sem uporabil le, da vam je lažje.

Kdo točno se pogovarja o limetinih pitah nisem šel raziskovat. Oreh je strt -- metoda je pogruntana. V tej točki se mi zadeva zdi tako amaterska da kaj pa veš, mogoče je dejansko kak ameriški varnostni organ. Če pa vas zanima, pa lahko dešifirate sporočila sami. :)

LP,
Jure
2. maj 2018 | RTV Kategorija: Nove tehnologije | Komentarji (5)
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3Št. registriranih uporabnikov: 211076
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878391
Blog avtorjev: 3592 // Blogov: 87689 // Komentarjev: 1250603
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224089 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "