Ena luštna kmečka punca, ki mi je velikokrat delala družbo pri kosilu, je imela med prvomajskimi prazniki glede mene resen pogovor z možem in me od takrat ne obiskuje več. Me pa še zmeraj pokliče po telefonu, to ji mož dovoli, (ali pa ne, a ga ne uboga.) Rad jo poslušam (ja, zdaj samo še to), ker čeprav je mlada, veliko mlajša od mene, govori še po starem, v že izumirajoči ljudski govorici, ki se je ohranila samo še v samotnih vaseh pod gorami, od koder se je z avtobusom vsak dan v mesto pripeljala tudi ona. Ker se bojim, da bo posledica naslednjega resnega zakonskega pogovora lahko tudi ta, da se z mojo podeželsko prijateljico ne bova več slišala niti na daljavo, sem sklenil, da bom vsaj nekaj od tega, kar mi pove, napisal na papir. Za začetek sem zabeležil te tri starožitne besede: VORNGA (navada), KOŠTVANE (stroški) in ZEVNK (zelenjavni vrt). Nadaljevanje sledi – no, vsaj upam…
25. maj 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (3)
Dajmo malo ponavljat latinščino: »Veni, vidi, vici!" - Prišel, videl, zmagal. A ne jaz, v tem izreku sem neomenjena nasprotna stran: tisti , ki je izgubil. In to ne na svetovnem prvenstvu, ampak s tretjim od zadaj v vaški ligi. Ja, čisto sam sem kriv, tekmoval sem na več frontah, vaško ligo sem pa zanemaril, mislil sem, da bom tu zmagoval kar brez boja, da se me bo nasprotnik ustrašil in vrgel puško v koruzo že samo, ko me bo videl. A je bil on tisti, ki je zmagal brez boja. Ne le, da se me ni ustrašil, še zmenil se ni zame (sprašujem se, če me sploh opazil?), ravnodušno, z rokami v žepih, je prižvižgal mimo, mi izpred nog pobral plen, (odrevenel sem od presenečenja, še zganil se nisem, da bi mu preprečil), in izginil za vogalom. Očitno se bom moral navadit tudi na poraze. Čim prej, tem bolje. Tudi v vaški ligi.
21. maj 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (3)
Takoj, ko sem zjutraj stopil iz hiše, sem na cesti srečal znanca in mi je povedal en res dober vic. „Tega si pa moram zapomnit in povedat naprej!“ sem rekel, ko sem se nehal zvijat od smeha. A sem ga že za prvim vogalom pozabil, tako kot že prej par tisoč drugih. Enega samega sem si zapomnil, o Bohinjcih in medvedih, (hm, ne vem zakaj prav tega?), a ga že dolgo nisem nikomur povedal, saj nočem dolgočasiti ljudi s starimi vici.
16. maj 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (0)
Prijatelj se je razšel z žensko in zdaj išče novo žensko preko spletne ženitne posredovalnice Ona-on. Ko sva bila v bifeju na pijači, mi je na svojem pametnem telefonu pokazal slike kandidatk, ki se zanimajo zanj. Bilo jih je kar veliko, 50 ali 60, a na pogled mi ni bila nobena všeč in mu nisem vedel svetovati, za katero naj se odloči. Rekel sem mu, naj v Ona-on raje kupuje obleke (ne vem če še, a včasih se je tako imenovala tudi veriga trgovin z oblačili), ženske naj pa išče, kjer je boljša izbira - na ulici, v parku, kavarni, tržnici, toplicah, fitnesu, vlaku, kinu, knjižnici, v planinskih kočah, na vaških sejmih in gasilskih veselicah… Jaz bi gotovo tako napravil, če bi bil na njegovem mestu.
14. maj 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (8)
En možakar, ime mu je Bine,  že leta dolgo vsak dan od jutra do večera hodi gor in dol po našem mestu, se nastavlja po vogalih in mimoidoče prosi za denar. Ko je začel s tem poslom, sem mu tudi sam dajal drobiž, potem pa ne več, kmalu sem namreč ugotovil, da vse, kar priberači, zapravi za tobak in alkohol, nisem imel srca, da bi mu še jaz uničeval zdravje. Tudi reče mi nič več, samo pokimava si v pozdrav, ko se srečava , zato sem bil res zelo presenečen, ko me je včeraj zjutraj prvič po dolgih letih spet ustavil na cesti in rekel: «Dober dan, a mi daste prosim enega evrčka…« Debelo sem ga pogledal, on pa naprej: »… Veste, samo 400 evrov dobivam od države…« - Sočutno sem pritegnil: »To res ni veliko, a tudi jaz dobivam samo 400 evrov od države. Pred pol leta sem se upokojil in tolikšna je moja pokojnina.«
»Ampak vi imate še postranske dohodke!« je odvrnil. (Hm, ja, v našem malem mestu se vsi poznamo in vsak o vseh vse ve.)
»Saj imate tudi vi še postranske dohodke!« mu nisem ostal dolžan. »Še osem zjutraj ni, pa ste že na terenu in že pridno delate. Se mi zdi, da boste danes zaslužili več denarja, kot ga bom jaz.«
Samo še »Nasvidenje!« je rekel, potegnil dim iz cigarete, ki jo je prej ves čas skrival za hrbtom, in hitro odšel naprej.
11. maj 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (2)
Zdaj sem že dovolj star in dovolj sem že doživel, da bi lahko začel pisat spomine, pa ne bom, nimam časa, ne utegnem, preveč se mi sproti še dogaja, živi in vroči tok krvi v mojih žilah se kar ne upočasni in ne ohladi. Bom raje počakal, da se vse zgodi, šele potem bom o tem pisal, ravno zaključna poglavja utegnejo biti še najbolj zanimiva. -Vau, dobro sem začel, to je pravi način, da še malo podaljšaš življenje in nikoli ne napišeš svoje avtobiografije!
18. april 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (6)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3Št. registriranih uporabnikov: 178068
Forum avtorjev: 15868 Forum teme: 34399 // Odgovorov: 1871399
Blog avtorjev: 3587 // Blogov: 86101 // Komentarjev: 1236296
Avtorji fotografij: 26082 // Slik: 220535 // Videov: 18403 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "