Predstavljajte si več - recimo pet ali šest - velikih, kot manjši hrib visokih kupov kamenja. (Ali premoga, ali krompirja, ali zeljnatih glav, ali česarkoli, lahko tudi stare opeke ali knjig.) In predstavljajte si človeka, ki dan na dan to kamenje ali karkoli že, ločuje in razvršča po velikosti, barvi ali obliki, in ga potem prevaža, prenaša, tovori s kupa na kup. Se napet in skrivljen pod težkim bremenom zaganja in vzpenja z vznožja enega na vrh drugega kupa, kjer svoj tovor strese raz sebe in se vse spet skotali navzdol. In se človek spodaj znova obteži in v potu svojega obraza znova rine gor. In tako od jutra do večera, dan za dnem, v petek in svetek.

Ta človek sem jaz, E.T. – žilav, močan in mišičast, a že na pogled ne najbolj pameten. To počnem že več kot četrt stoletja, in sem tudi včeraj - že zgodaj sem vstal in v večernem mraku sem nehal, in bom spet danes ves dan, v nedeljo, ko pošteni in razumni ljudje počivajo in razmišljajo o smislu in namenu svojega celotedenskega početja. - Samo ne jaz, E.T., gorenjski Sizif…
21. oktober 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (2)
... Pa poglejmo, kaj počne moja nova sodelavka na svoj prvi delovni dan?! - Z omelom v roki hodi po delavnici in ometa pajčevine s stropa! Ubogi pajki so otrpnili od groze, ne morejo doumeti, kaj se jim dogaja. Leta in leta so mirno pletli svoje mreže, ne da bi jih kdo motil, potem pa pride ena Sonja in jim vse uniči in pokvari! Ampak nisem jaz kriv, kriva je ona, sama si je to zmislila!
Pravzaprav še pred poldrugim mesecem sploh nisem razmišljal o tem, da rabim sodelavko, potem pa se je v moji delavnici na lepem pojavila tale Sonja in sem ji rekel: »Saj vidite kako je vse zanemarjeno in razmetano, ne ljubi se mi več delat , a bi vi delali tukaj namesto mene?«
Široko me je pogledala, ni verjela, da prav sliši, moral sem ponoviti, kar sem rekel, potem pa je po nekaj dneh razmisleka spet prišla in rekla: »Bi!«
Minil je še en mesec, da je odslužila vse šihte v svoji prejšnji službi in izkoristila dopust – in zdaj dela pri meni. Preprosto! Najboljše jedi so skuhane po najbolj preprostih receptih!
Poskušal bom biti čimbolj nevsiljiv in neopazen in jo čimmanj motiti pri delu. Kar mi sploh ne bo težko – ker ne samo, da se meni ne ljubi več delat, ampak se mi ne ljubi več niti razmišljat o delu!
Zato imam pa Sonjo, ki ne samo da takoj vidi pajčevine na stropu (ki jih sam nikoli ne vidim), ampak jih tudi takoj počisti – kljub temu da ve, da ji sam tega dela ne bi nikoli naložil. Ali prav zato!
---
Ta zapis je nastal že pred sedmimi leti, ko sem v svoji mali firmi, v kateri sem do takrat delal sam, zaposlil pomočnico. Ta gospodična Sonja še zmeraj dela pri meni, a je skoraj ne vidim več z omelom v rokah, očitno jo je strah pred pajki z leti minil. Se mi je pa milo storilo spet včeraj, ko je za omelo prijela moja prijateljica, gospa M., ki Sonjo včasih nadomešča. Od nekod so me poklicali, da odpeljem neko robo in mi rekli, naj vzamem s sabo kartonaste škatle ali kaj takega, ker embalaže oni nimajo. Potem ko v delavnici in pisarni nisem našel nič primernega, sem se spomnil, da imamo v kleti še nekaj prastarih potovalnih kovčkov, in preden sem te historične kufre naložil v avto, je moja gospa zunaj na pločniku z njih še pometla prah. Tako resno, podjetno in odločno je zamahovala z omelom, da je sama sebi delala veter v laseh, kar je bil res prisrčno ganljiv prizor. Sicer je bilo pa to popolnoma nepotrebno opravilo, ker prah bi s kufrov itak šel sam dol, ko bi jih odpirali, prenašali in premetavali naokoli.
Saj bi jo minilo, gospo, veselje z omelom, čez sedem let, če ne prej, tako kot je Sonjo, sem otožno pomislil, seveda, če bi vztrajali vsi skupaj pri našem poslu še toliko časa.
---
www.bukvarna.net. Odlično ohranjene knjige iz druge roke
14. oktober 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (2)
Če hoče imeti moški pravo sliko o sebi, se mu ni treba postavljati pred ogledalo, odveč so tudi naporna samospraševanja in vrtanja vase, ker mu bodo vse o njem povedale ženske. Včeraj in danes sem kar od dveh slišal nekaj približno podobnega.
»Biti v resni zvezi s tabo bi bila hoja po zelo tankem ledu, jaz si že ne bi si upala, prenevarno je,« je rekla prva, včeraj ko sva bila v gostilni na kosilu.
Danes mi je pa po telefonu neodvisno od prve rekla tudi druga: »S tabo lahko vzdržijo samo zelo pogumne ženske.«
Zanimiva koincidenca, vseeno se pa nisem resno vprašal, kaj je narobe z mano v zvezi z ženskami, problem sem lahkotno zaobšel tako, da sem ga posplošil: »Hoditi po tankem ledu je nevarno, itak!«
30. september 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (3)
»Nisem kriv, če sem močan!« sem včeraj odvrnil sodelavki v bukvarni, ki mi je očitala, da za mano težko radira in popravlja cene v knjigah, ker da  jih tako močno vpisujem, da s svinčnikom skoraj preluknjam papir. Se ne baham v prazno, res sem hud silak, in to  po zaslugi knjig , ker  knjige so super, če ne za dušo,  pa za telo.  Preberem komaj eno samo samcato na mesec, ali pa še to ne,  jih pa v povprečju vsak dan kakšno tono pretovorim, kar je blagodejno za mišice in zdravje.  Knjige namreč  skladiščimo in prodajamo na več  lokacijah, ves čas nas pa tudi kličejo ljudje, da jim odpeljemo odvečne knjige iz hiš in stanovanj.  Npr. nekdo je podedoval stanovanje v petem nadstropju bloka brez dvigala, in se želi rešit vseh knjig v njem, celotne družinske knjižnice, za en zvrhan poln avto jih je, kar pomeni zame, da grem vsaj desetkrat na polno otovorjen po vseh stopnicah dol in potem seveda vsakič še gor. Suma sumarum je to tako, kot bi šel na Stol, ali vsaj na Ajdno. Dokler bom  imel službo nosača knjig v bukvarni, mi ne bo treba hoditi ne v hribe in ne v fitnes,  hvala bogu!
22. september 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (3)
Trikrat na noč, zakaj pa ne? Če je želja velika in telo v formi, moški to zmore. Z majhno
pomočjo farmacije zmore to tudi starejši moški. Jaz osebno se pa na tem področju raje preveč ne izpostavljam in ne baham z dosežki, ker preteklo noč sem trikrat – šel lulat…
18. september 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (7)
Nespečnost je lahko za nekoga nesreča, zame je pa zmeraj sreča, nikoli, niti pod razno, me ne boste slišali v obupu preštevati ovčke v želji, da bi zaspal.  Ker ponoči, ko mi  ne zvonita  telefon in zvonec na vratih, imam končno čas zase, v miru lahko berem, pišem in razmišljam - ali pa tudi ne berem, ne pišem in  ne razmišljam, in skozi okno spalnice  brez misli na karkoli opazujem polno luno, ki potuje med srebrnimi oblaki po nočnem nebu.
  To noč nisem gledal lune in itak tudi ne prešteval ovčk. Sem pa  štel, zanimalo me je, koliko od 800 prijateljev, ki jih imam na Facebooku, tudi osebno poznam.  Takih sem naštel blizu 300, potem sem pa prištel še 100 tistih, ki jih sicer v živo še nisem srečal, jih pa poznam po imenu in tudi vem, kaj počnejo. - A  še zmeraj ostane množica 400 popolnih neznancev,  ki so se mi iz samo njim znanih razlogov ponudili za FB prijatelje,  ker sem pa prijazen in ustrežljiv človek, sem  vsa ta prijateljstva potrdil in sprejel.
  Se pa zgodi, in tudi meni se je, da ti popolni neznanec postane najboljši prijatelj.  Z eno gospo iz prej omenjenega B korpusa  FB prijateljev in prijateljic, sva se tudi osebno seznanila, in zdaj  mi  že prinaša pecivo iz svoje domače peke, naroča me pri zdravniku, lika srajce in briše  prah s pohištva, kadar me obišče. Saj ji ne bi dovolil, a  nimam protiorožja, zna me obrnit in prepričat, da sem to, kar sem doslej mislil, da nisem: nebogljen, zanemarjen star samec, ki mu je nujno treba pomagat, da ne skrahira v življenju. Res je blagočuteča in očarljiva!
10. september 2018 | Zaznamki: Obujenke II. | Komentarji (4)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4Št. registriranih uporabnikov: 202333
Forum avtorjev: 15891 Forum teme: 34469 // Odgovorov: 1876563
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87204 // Komentarjev: 1246290
Avtorji fotografij: 26309 // Slik: 223186 // Videov: 18360
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "