Uporabnik: Geslo:
Nekaj več kot dva tedna nazaj je bila v javnosti objavljena sodba Okrajnega sodišča v Ljubljani, opr. št. V K 27863/2013 z dne 25.02.2016, v kateri sem bila spoznana za krivo storitve kaznivega dejanja zlorabe osebnih podatkov po prvem odstavku 143. člena Kazenskega zakonika. Izreka se mi pogojna obsodba in sicer 3 mesece zapora, ki pa ne bo izrečena, če v preizkusni dobi 1 leta ne bom storila novega kaznivega dejanja. Prav tako mi grozi tudi plačilo stroškov kazenskega postopka.

Glede na svojo zagrizeno iskanje resnice in pravice ter v odločnosti, da stvarem sežem do dna, bi mi bila zaporna kazen celo ljubša, saj bi tako v javnosti vzbudila večjo pozornost, ki bi ponovno odprla vprašanja glede svobode govora ter razkrivanja umazanih poslov javnih funkcionarjev na račun in v škodo najšibkejših. Zaradi svojih besed seveda, ni prvič, gotovo tudi ne zadnjič, da sem se znašla na sodišču. Tokrat pa sem na prvi stopnji izgubila. Nič zato, to me ne bo utišalo, niti prestrašilo. Tako sem dolžna dati pojasnilo kako se nameravam boriti naprej. Pritožba na sodbo je bila že vložena.

»Sporen članek« z naslovom »Odprto pismo medijem in institucijam o invalidskih parazitih« je bil namenjen medijem in torej širši javnosti ter seveda pristojnim institucijam države. Beri več
18. maj 2016 | RTV Kategorija: Politika | Komentarji (1)

Za vse ljudi
Koncert »Hoč'm lajf«
1. oktober 2016, Arena Stožice
Za podporo Neodvisnemu življenju hendikepiranih
Avtor: Jani Kovačič
Izvajalci: Jani Kovačič in Tržaški Partizanski pevski zbor Pinko Tomažič
Radio Koper, 19. april 2016
Hvala celotni ekipi!
1. maj 2016 | Kategorije: Politika | Komentarji (1)
27. april 2016 | Kategorije: Osebno | Komentarji (1)
Tudi sama sem strokovna delavka na področju socialnega varstva z opravljenim strokovnim izpitom že več kot 15 let. Pri svojem delu z uporabniki se moram pogosto obračati tudi na različne CSD za zadeve, ki presegajo okvirje našega dela in sicer nudenja storitve osebne asistence. Naše izkušnje za njihovo pripravljenost iskanja rešitev uporabnika, so zelo slabe. Ne bi bilo pošteno reči, da to drži za vse in da ni moč najti pri reševanju težjih družinskih problemov, tudi svetlo izjemo. Praviloma pa se srečujemo s socialnimi delavkami, ki jim moramo najprej razložiti naše delo, nato pa jim sugerirati tudi vrsto pomoči, ki so jo one po svoji uradni dolžnosti dolžne nuditi uporabnikom oz. družini. Do tu bi bilo še vse v redu, če ne bi bil običajen odziv, da ne morejo več kot to kar zakonodaja predpisuje, da to ni v njihovi pristojnosti in te napotijo na drugo institucijo... V praksi pa se izvaja zgolj administrativni, birokratski del socialne pomoči, nekakšen nadzor in regulacija države posameznih skupin prebivalstva, za konkretno pomoč na terenu, upoštevanje želj ter pomoči uporabnika pri reševanju njegovih težav, pa ni časa, zakonskih možnosti, niti prave volje in znanja/kompetenc. Socialne delavke so praktično zgolj še uradnice za izvrševanje socialne in posredno tudi ekonomske politike države. Zgolj za ekstremno pereče aktualne sprotne težave se odločajo tudi za obisk na domu, se pogovarjajo iz oči v oči z družino oz. uporabniki in preventivno spremljajo družino, ki je ogrožena ali obstaja verjetnost nasilja. Zato se ne gre čuditi, da je mnogokrat že prepozno in usodno.

Če jih pozovemo k ukrepanju, mine najmanj dva tedna, da se o tem prepričajo, si najdejo čas in ukrepajo v okviru svojih zmožnosti. In seveda v takšnih primerih smo mi tisti, ki smo nadležni in jih dobesedno silimo v tisto, kar bi moralo biti njihovo običajno delo. Podobno in še hujše je na nivoju Ministrstva, saj z njimi praktično komuniciramo za različne sistemske problematike, ali pa na prošnjo uporabnikov od njih terjamo odgovore. Tudi opozarjanja in prijave na socialno inšpekcijo nam vsekakor niso tuja, a odziva ni. Npr. prijava razmer v DSO Bežigrad se je končala z ugotovitvijo, da je vse po predpisanih standardih in normativih, z uporabniki, ki so se pritoževali in opozarjali na nevzdržne ramere. Tudi ob stalnih pozivih, da po različnih DSO-ih v Sloveniji nezakonito prebiva 945 posameznikov, mlajših od 65 let, to ni ganilo niti enega »strokovnega telesa« na področju socialnega varstva, ne ministrice, ne inšpekcije, tudi ne Urada varuhinje človekovih pravic. Enako velja za poziv, da gredo v inšpekcijski nadzor v DSO enoto Marof, še posebej na stari del, kjer so nameščeni posamezniki s težavami v duševnem zdravju je bil preslišan. Vse to lahko dokumentiramo s številnimi e-maili, ki so bili naslovljeni tudi na socialno inšpekcijo, na g. Stefanovskega ter na MDDSZ.

V teh dneh, ko praktično vsak dan gledamo po vseh medijih »kvazi obrazložitve« o razlogih za odvzem dveh fantkov dedku in babici, mi zvenijo njihove besede o strokovnosti in zaščiti interesov otrok, patetično. Prava dobro zaigrana melodrama. Gospa Kopač govori v nižjem tonu, zdi se, da se ji para srce in je na robu joka, saj ima v vidu najprej in zgolj zaščito in interes otrok. Razlogov za odvzem pa seveda ne more izdati, a ji moramo verjeti na besedo, prav tako tudi g. Stefanovskemu, kajti so »strokovni razlogi in ocene«, ki jih nikakor ne morejo posredovati v javnost. Povsem jasno je, da nadzori niso nepristranski, saj socialna inšpekcija deluje pod okriljem MDDSZ. Socialna inšpekcja sicer ima kar nekaj opozoril, smiselnih pripomb in ugotovitev a sistemskem nivoju, a jih politika ministrstva kaj dosti ne upošteva. Ko pa so v igri zaščita kaste in njihovih interesov, razhajanj več ni.

Prevečkrat smo pri svojem delu bili priče skrivanja se za t.i. strokovnostjo, ki je porajalo zlo, ne zgolj nad uporabniki, ampak v mladosti tudi na lastni koži. Ko sem slišala izjavo g. Stefanovskega, da pri njihovem nadzoru niso sploh govorili z dedkom in babico, sklepam, da tudi ne z otrokoma, ampak so zgolj »brali zapisnike« socialnih delavk, mi je dobesedno počil film.

Zato se bom udeležila shoda v ponedeljek ob 15-ih pred MDDSZ, čeprav je dejansko žalostno, da se takšna osebna tragedija uzurpira za nabiranje političnih bonusov. Primer poznam zgolj iz medijev, zato ga ne morem secirati, a tudi sama bi želela vedeti razlog za »to tako strokovno utemeljeno dejanje«. Sta morda babica in dedek alkoholika, sta spolno nadlegovala otroka, ima babica težave v duševnem zdravju, se je prostituirala... kateri je razlog, ki ne more biti izrečen? Povsem dopuščam možnost, da je morda tako najbolje, ali pa se bo kot tako izkazalo v prihodnosti. A še vedno ne moremo mimo dejstva, kaj je bilo otrokoma narejeno nasilje odvzema brez da bi od doma vzela svojo igračko, svoje obleke in ljubljene predmete, ter se poslovila od babice in dedka. Vsaj to nasilje, v seriji mnogih, bi jim bilo lahko prihranjeno! Perverzno se mi zdi apriorno sklicevanje na strokovnost, saj vemo, da so dostikrat prav strokovnjaki nosilci nasilnih ali nekompetentnih obravnav, ali pa preprosto ne reagirajo in nasilje v družini tolerirajo, dopuščajo in prepuščajo, dokler ni za žrtev (šibkejše člene) prepozno.

Če je CSD Velenje že dolgo let spremljal to družino, bi morali ukrepati že takrat, ko se je gospa z dvema otrokoma zatekla v varno hišo pred nasilnim možem. Ko se ženska, ki doživlja nasilje obrne na CSD, je edino kar ji lahko ponudijo to, da jo napotijo v varno hišo. Zakaj CSD in policija ne zaščitita šibkejši člen ter poskrbita, da se nasilneža onesposobi ali zapre? Sedaj, ko je umoril svojo ženo, mamo tudi njegovih otrok, je zmaga na njegovi strani, saj mu v tem času ni nihče odvzel roditeljskih pravic in se lahko odloča o njihovi usodi. Torej dvojna zmaga njegovega nasilja do otrok. Super simbolno in moralno sporočilo politike socialnega varstva, če si žrtev, boš gotovo tudi žrtev postopkov socialnovarstvene mašinerije.
12. april 2016 | Kategorije: Politika | Komentarji (5)
Moram nekako ubesediti iskren gnus, ki ga v teh dneh občutim ob številnih protestih nad zavračanjem beguncev. Še toliko bolj primer podpisovanja peticije v Kranju proti šestim otrokom, ki so se znašli tukaj, v teh zabačenih krajih, kjer jim nismo sposobni zagotoviti niti varne tople sobe in dnevnih obrokov. Sram me je, res me je sram, da spadam med ta narod, folk, Slovenceljne, Butalce,...to, da to ubesedim, je praktično eden od načinov da se do te splošne paranoje vsaj malo distanciram.

Panika in strah v ljudeh se širita kot virus Zika, povsod tam, kjer sploh ni utemeljenih ali upravičenih razlogov za kaj takega. Pa saj to so ljudje in ne ljudožerci, niti vesoljci, niti niso serijski morilci! A v naši zaplankanosti, ki ji očitno ni videti konca, se starši bojijo za svoje otroke kot bi Oni žrli Evropejce in še posebno Slovence, ki so prava poslastica, saj jih težko prebaviš, ko pa jih, te zapopade nadležna smrdljiva driska. Ti po duši ubogi starši, ki zganjajo vso to paniko, pred ne vem čim in kom, jim je po drugi strani očitno prav vseeno kakšen zgled dajejo svojim otrokom s svojim ravnanjem, kaj jih neposredno učijo skozi to zgodbo. Očitno so brezskrbni in pomirjeni, ko jim kupujejo iphone, jim dajo denar za disko, drogo in alkohol, ter jih učijo egoizma, brezbrižnosti, pohlepnosti, povzpetništva. Učijo jih nauka kako biti človek človeku volk. Važno je le, da so tako ali drugače prvi na vasi. No, če pa res imaš višje ambicije, potem jim za zgled pokažeš Melanijo Trump iz Sevnice.

Sirci in drugi reveži, ki bežijo stran od vojnih grozot, so za nas izmeček, naj grejo naprej, naj grejo preko naših mej, kamorkoli že, le da nam ne ostanejo »tle na naši zemlji«. Tukaj imamo svoje planke, kozolce in gostinske šanke, kjer popivamo, šimfamo, se za zabavo sem ter tja tudi zravsamo, pa malo zajodlamo in se zavrtimo na Modrijanov viže. Slovenska folklora pač; če pa višje kulture si želiš v visokih petkah in večerni toaleti se s prijatelji v Cankarjevem domu dobiš. Tudi tam ni tako dolgočasno kot se doma iz televizije zazdi, saj vedno znova, že tradicionalno kakšna afera se zgodi.

Saj res, imamo tudi lepe cerkve in kapelce, ki krasijo brda in gore, postavljene so v zelene vasice, kjer zvonovi skupaj s petelinčki zbujajo te. Pa je tukaj še veliko župnišče, kjer sta župnik in njegova gospodinja, na dvorišču pa velik audi, da se kdaj med farane zapeljeta. V duhu krščanskem se živi, na videz v miru in spokoju vse se zdi, kjer se ubrano prepeva, v ofer vestno se denarčke deva. Tukaj v dolini Šentflorjanski, na tej sončni strani Alp, imamo tudi povsem samosvojo interpretacijo krščanskih naukov in prevodov besed papeža Frančiška.

Usmiljenja, če nisi naš, ti ne spoznaš;

vrata cerkva, župnišča ali drugega cerkvenega prenočišča za begunce se zapro, saj ti k nam ne spadajo, naj zanje kar država poskrbi, dovolj je, da za slovenske revne družine poskrbimo mi;
tudi toplega obroka za vse mi nimamo, kajti pri nas samo na svinjski masti kuhamo.
Na MDDSZ so poskušali po nujnem postopku in brez javnega posveta ali razprave z zainteresiranimi NVO sprejeti Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialnem varstvu. Gre za temeljni zakon, ki ureja celotno področje socialnega varstva in politike, a se ga vsakič znova popravlja parcialno, glede na trenutne parcialne interese, povsem brez pravega koncepta in vizije za prihodnost.

Če se lotimo vsebine, ocenjujemo, da gre zgolj in samo za golo črpanje sredstev Operativnega programa 2014-2020 ter uporabo le-teh za širjenje birokratskega aparata. Zgolj za povečevanja števila zaposlenih »strokovnjakov« znotraj področja MDDSZ oz. državnih instituci in zavodov. Kje so tukaj uporabniki?

Kje je tukaj politika deinstitucionalizacije? Kje so storitve, ki bi morale biti predpogoj, da se koordinacija na lokalni in nacionalni ravni sploh lahko izvaja za konkretne posameznike? Kot bi zidali dimnik, ni pa niti temeljev hiše, ni vsaj štirih sten in tudi strehe ne! Čemu še en informacijski sistem, zaposlitev aktivatorjev, vzpostavitev projektne pisarne skupaj, zaposlitve koordinatorjev znotraj CSD? Več na Za-misli.si
10. februar 2016 | Kategorije: Politika | Komentarji (1)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 95 96 97
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201520162017
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 153156
Forum avtorjev: 15726 Forum teme: 33922 // Odgovorov: 1841122
Blog avtorjev: 3498 // Blogov: 77927 // Komentarjev: 1125197
Avtorji fotografij: 24183 // Slik: 206122 // Videov: 20374 // Potopisov: 785
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "