Predsednik Republike, ki si zasluži svojega imena in z njim povezane časti,
mora posedovati čvrste in jasne etične vrednote ter ne biti brez vesti,
le tako bo lahko ohranil potrebno samokritičnost do tistega kar naredi,
kar ljudstvu sporoči, ter kar in zakaj pred njimi zamolči.
To mu daje tisto potrebno neomajno držo državnika velikega formata,
ki je ljudstvu lahko garancija, da jih v vihri toča ne bo pobila,
da je tam pri njemu čvrsti pristan, ki jih bo vzel v bran.

A kaj, ko mi te sreče nismo imeli, da bi takšnega predsednika dobili,
ujeli smo nekakšnega pajaca-nastopača, odlično podkovanega nakladača,
ki babice z videzom očara, s sladoledom in piškotki otroke prisvoji,
mlade z instagrama snubi, vsaj tako se mu zdi.
Kam to pelje, kam to gre; v maloro, vidi se.

• Arbitraža, totalna blamaža
• Sprava, političnim krvnikov slava
• NLB umazano pranje, pa nič ni smrdelo to sranje
• Pomilostitev Bajrovića, »v stilu« zadoščena mafijcu pravica
• Človekove pravice njemu malo mar, z borutingom je postal mednarodni »star«
• Gospodarski kriminal, to ni njegova stvar
• Čakalne vrste v zdravstvu daljšajo se,
• a Borut se raje kot Erikom Brecljem »Gorskim zdravnikom« fotografira se

V vsakem poklicu se pred objektivi takoj znajde in vživi,
le pri predsedovanju se mu zatika in polzi.
Spretno supa na političnih brzicah, da bi le bil všečen vsem,
a prav v tem je največji njegov problem.
Prav gotovo je svojevrstni politikantski maratonec,
a državljanom je dodobra zavrel te mineštre lonec.
6. november 2017 | RTV Kategorija: Politika | Komentarji (15)
Konstitutivna seja FIHO je potekala že 26.6.2017 in se je pričela s pravo vsebinsko bombo, a je vse do danes neposvečenim, sploh pa javnosti ostala povsem zamolčana. Spomnimo; Svet FIHO je sestavljen iz treh predstavnikov Vlade in sicer, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstva za finance in Ministrstva za zdravje, 10 je predstavnikov humanitarnih organizacij, 10 pa predstavnikov invalidskih organizacij; pri čemer je 8 predstavnikov NSIOS, tako imenovanega (neformalnega združenja) nacionalnega sveta invalidskih organizacij in 2 predstavnika drugih invalidskih organizacij. Državni zbor RS je potrdil predlagane kandidate za svetnike FIHO in jim s tem podelil legitimnost, s tem pa tudi dolžnost in pravico za odgovorno delovanje.

Prvič se je v zgodovini te institucije zgodilo, da sta se v njej znašla kar dva predstavnika nevčlanjenih v NSIOS. In glej ga zlomka, že oba tudi takoj izglasovana v Komisijo za razdeljevanje sredstev FIHO invalidskim organizacijam. Ta najbolj močna, vplivna in pomembna komisija, saj ima cca. 11 milijonov namenskih javnih sredstev na leto za razdeliti, na podlagi skoraj mistično-arbitrarnih kriterijev, je do sedaj pripadala ekskluzivno predstavnikom »največjih« invalidskih organizacij; nenapisana dogma, ki pa ima status Svetega zakona FIHO. Šok in presenečenje je bilo že takoj ob izvolitvi predsednika sveta FIHO, Andreja Klemenca, predstavnika Ministrstva za finance, bivšega direktorja Mladine.

Boris Šuštaršič (NSIOS) skupaj z direktorjem (FIHO) Štefanom Kušarjem je to pomembno funkcijo namreč predestiniral svojemu nesojenemu nasledniku Ivu Jakovljeviču, med prijatelji poimenovanemu Buldog. V ta namen je porabil ogromno energije, praktično je celo poletje klicaril različne predstavnike humanitarnih in invalidskih organizacij ter poskušal kupčkat in ponujat darila, nagrade in funkcije, v zameno za glasove, njegovim načrtom v prid. A nikakor se jim ni izšlo po planiranem načrtu, saj novi in stari svetniki že dodobra poznajo pokvarjene manevre, s katerimi jih direktor in v ozadju Šuštaršič, peljeta žejne čez vodo. Ogorčenje direktorja FIHO in NSIOS, je bilo silno in silovito nad tem, da je sedaj predsednik predstavnik vlade. Kaj hujšega, državni napad na avtonomijo invalidov. V jezi in obupu so tako člani NSIOS na ukaz botra protestno zapustlili sejo in si zabili avtogol. Na konstitutivni seji so svetniki, kljub odhodu članov NSIOS, še vedno bili sklepčni in tako legitimno izglasovali kar štiri člane, od skupno sedmih iz Komisije za razdeljevanje sredstev invalidskom organizacijam. Bolj natančno, že v prvem krogu bi lahko bilo izglasovanih prav vseh sedem članov. Pa je direktor Štefan Kušar, ki bi moral biti garant zakonitosti delovanja FIHO, vse zavedel z manevrom, da je potrebno glasovanje ponoviti, saj niso vsi dosegli po njegovem potrebnih 12 glasov. Ta manever je bil očitno in načrtno zavajanje, da bi se ustvarila še večja zmeda in hujša škoda z namenom ponovitve volitev, a tokrat z vnaprej zaprtimi listami, kjer seveda ne bi bilo zlovešče Martine Piskač. To pa je demokracija v duhu koncepta invalidske mafije! »Volijo se lahko zgolj tisti, ki jih mi določimo, da jih lahko izvolite.«

Katastrofa na katastrofo, dva od štirih sta nečlana NSIOS in sicer predstavnik Zveze društev za cerebralno paralizo–Sonček, Milan Klajnšek in predstavnica YHD, Martina Piskač, prav slednja znana kot aktivistka, ki je za Šuštaršiča in Kušarja sam hudič v ženski podobi. Zavedajo se, da v kolikor bo Martina v komisiji, ki ocenjuje programe in razdeljuje sredstva invalidskim organizacijam, bo odprta Pandorina skrinjica o pristranskosti razdeljevanja sredstev FIHO in bo pravljice o solidarnosti ter vzajemnosti dokončno konec tudi v javnosti. V NSIOS so takoj naročili pravno mnenje, ki ga je mimogrede oblikovala odvetnica na plačilni listi FIHO, Urška Chitrakar, glede glasovanja, ki naj bi bilo po njihovem nelegitimno in torej nično. Drugo sejo je NSIOS preprosto obstruiral, tretjo sejo 14.9. pa enostavno pogojeval z izvolitvijo organov FIHO v zameno za sprejetje finančnega načrta. Martina naj bi pri tem sploh ne smela biti voljena, kaj šele izvoljena. Humanitarci so tako uspeli sestaviti svoje izvoljene predstavnike v okviru humanitarne komisije, invalidi pa še vedno ne.

Ker Šuštaršič in njegov NSIOS igrata na dolge proge, igrata na karto izčrpavanja in pri tem pogojujeta sprejetje finančnega načrta za leto 2018. S tem je celotno financiranje za naslednje leto in torej priprava vlog posameznih invalidskih in humanitarnih organizacij preložena za nedoločen čas. Nizkotno in pokvarjeno, a nič manj ne pričakujemo od teh akterjev, ki so uzurpirali vso moč in oblast v imenu in na račun invalidov ter jih trdno držijo v svojih krempljih, dokler jih ne prežvečijo in izpljunejo. Govorijo o zastopanju 118.000 invalidov, kar je živa nebuloza, saj so le redki še tisti norci, ki bi šli zanj v mrazu in vlagi protestirat na cesto.

Največje invalidske organizacije, ki so združene v NSIOS, to ne skrbi, saj imajo ogromno skritih rezerv, na katerih se lahko pasejo brez skrbi in računajo, da bodo ostali šibki in podhranjeni prej ali slej popustili temu podlemu izsiljevanju, ki traja že dolga leta in mu ni videti konca. Politika je tu ponovno gluha, slepa in pohabljena, da bi igrala svojo odločilno in odločno vlogo v bran šibkejšim, pravici in transparentnosti.
22. september 2017 | Kategorije: Politika | Komentarji (2)
Že celih deset let je minilo odkar sem se podala v boj za predsednico republike; kar dolgo nazaj, a hkrati so spomini še živi kot bi bilo nedavno. »Povabilo na ples«, kot sem poimenovala moj vstop na politični parket, je bilo s strani stranke Akacija (Marko Brecelj) tako noro, bizarno, nepričakovano in odštekano, da se mu seveda nikakor nisem mogla upreti. Prevelik izziv in prav zato, ravno pravšnji zame, da me katapultira v še neznano izkušnjo.

Marsikdo mi je dobronamerno takšno potezo odsvetoval, češ da me bo psihično dotolklo, da se bom osmešila, se ponižala, da to res ni zame, da imam dovolj drugega, bolj pomembnega dela in podobne preventivne opazke. A vse to prepričevanje, da bi me od svoje namere odvrnili, me je zgolj dodatno vznemirjalo in podžigalo v svoji odločitvi. Trdno sem vedela in čutila, da bo to zame »dobra rehabilitacija«, ki nam/mi bo v vsakem primeru v dolgotrajno korist pri aktivističnem zavzemanju za človekove pravice; in ne zgolj za pravice hendkepiranih, kot mi še danes želijo nenehno podtikati nekateri nadobudni novinarski komentatorji. Zame je žalitev, ko mi pripišejo, da sem s svojo kandidaturo želela opozoriti na pravice oz. kršitve pravic invalidov, halo! Zelo dobro sem se zavedala, za razliko od gospoda Pahorja, kako unovčiti moč in vpliv funkcije/fikcije predsednika republike za vse formalne in neformalne poteze ter seveda z etičnim in moralnim zgledom.

Kaj ali v čem pa sem jaz kaj slabša kot »najnajboljši« kandidati? To sem med svojo kandidaturo dokazala in tudi danes, po desetih letih, lahko trdim enako. Še posebej, če se primerjam z »največjimi« protikandidati, se prav nič ne počutim majhno v primerjavi z njimi. Med samimi soočenji pa je moja samozavest vse bolj rasla in se utrjevala, ne glede na včasih prav absurdnost in abotnost samih vprašanj s strani novinarjev; npr. ne bom pozabila javljanja v živo iz Kamnika, kjer so imeli komunalne težave in so bila na kandidate naslovljena vprašanja kot potencialne predsednike republike, kaj bi storili za rešitev njihovih težav na tem področju. No, po tolikem času pa so se tudi novinarji bolj izurili pri postavljanju vprašanj na javnih soočenjih in verjamem, da se jim podobna vprašanja glede funkcije predsednika ne morejo več zgoditi. A enako kot takrat so bila vprašanja glede meje s Hrvaško in arbitraže. Aktualni predsednik se je nekaj časa tolkel po prsih glede svojega domnevnega uspeha, a sedaj vidimo da se vedno ponavljamo isto mantro, medtem ko se nam Hrvati smejejo , za EU pa je to nadležno marginalno vprašanje.

Zmagovalec takratnih volitev je bil dr. Danilo Turk, ki me je bolj kot ostali razočaral na njegovi domnevno močni točki – človekovih pravicah. Od sekretarja ZN bi pričakovala veliko širše znanje, predvsem pa reševanje vseh vprašanj s tega področja. Pa nič. Niti doma, kaj šele onkraj mej. Zgolj in samo leporečenje, navidezna diplomacija, ki ni nobenemu v korist, lep videz za uglajen vtis, sprenevedanje in piflanje pred soočenji vnaprej napisanih odgovorov. Se kdo spomni kakšnega njegovega vidnega dejanja?... No! Še najbolj se ga bomo spominjali po njegovem bratu in celotni aferi nelegalne gradnje, ki se je razblinila kot dim, a stavbe še vedno stojijo.

Lojze Peterle, sedaj že dolgoletni evropski poslanec, pa si je med tem časom dodobra spremenil videz in image, iz dolenjskega kmeta, v evropskega gospoda. Čebelar, ki iz ljubega miru veselo orglice igra, se še vedno periodično posti, da se proti raku bori, srka cviček, zakaj pa ne, saj mu z njegovo EU plačo prav nič ne fali.

Potem pa še Gaspari, do katerega sem imela še največji rišpekt in bojazen, saj njegove materije nisem najbolj obvladala, a sem se še po volitvah učila in učila, tako da sem dve leti kasneje spisala knjgo Eutropija. Problematizirala in raztrgala sem Lizbonsko pogodbo, ki so jo ostali jemali kot Biblijo Evropske unije.

No, kakorkoli že, vesela sem, da sem doživela to izkušnjo, menim da ne morem prav mičesar obžalovati, da sama sebi in drugim lahko pogledam naravnost v oči in z dvignjeno glavo. Še danes se večkrat zgodi, da me ljudje na cesti pozdravijo, mi zaupajo, da so volili zame ali da jim je žal, da niso volili zame. Zgodi se, da v moji bližini kakšen dedek razloži svojemu vnučku, da sem bila pred leti kandidatka za predsednico in tako poteši radovednost ob pogledu na voziček. Ker me prav nič ne »bubajo noge«.
12. september 2017 | Kategorije: Politika | Komentarji (5)
Slovesnost ob odkritju “spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami” je bila na srečo kratka in jedrnata. Če govorimo že o žrtvah vseh vojn, je za moj okus precej neokusno, da se takšen dogodek obeležuje prav z vojsko, ki v zrak spušča salve, čeprav simbolno v čast mrtvim, hkrati pa je natanko to orožje pobijalo in morilo “naše” žrtve. Nenazadnje smo del NATO kluba, ki nas prostovoljno prisiljuje in zavezuje, da se vse bolj oborožujemo; toda s tem, vedno aktualnim vprašanjem, si naš predsednik republike, ki je navsezadnje tudi poveljnik Slovenske vojske, ne beli glave.

Pahorjev govor bi lahko povzeli s pesmijo Elde Viler: “Besede, besede, besede (priredba italijanske popevke Parloe, Parole)! A saj smo pri njemu tega že vajeni in ne pričakujemo ničesar več, dasiravno mu verjamemo, da dejansko “na momente” tudi sam iskreno verjame, v kar nas želi prepričati; da smo s tem spomenikom končno postali zrela nacija. Kaj hudiča naj bi to pomenilo in kateri so ti kriteriji, ki ločijo zrelo nacijo od nezrele!?

Dogodka se je udeležilo relativno malo ljudi, sploh za tako lep dan; nekaj mimoidočih, nekaj ustaljenih firbcev, peščica turistov, ki so vse, kar so videli, mrzlično zabeležili s fotoaparati, pa seveda tisti, ki so bili tam zaradi svoje bolj ali manj službene dolžnosti. Na Uradu predsednika RS so poudarjali, da ne gre za spomenik sprave, ampak za spomenik, ki vabi k spravi. Z ali brez spomenika se bomo tako ali tako sami odločali, vsak po svoji vesti, etiki in občutkih, torej čemu ta, dokaj brezizrazen spomenik, ki se zdi, da tudi simbolno bolj deli kot pa združuje. Kar so avtorji hoteli povedati, predvsem njihova simbolna razlaga dveh belih stebrov, je tako abstraktna, da potrebuje navodila za uporabo. Sama sem se ob vsej tej belini in pustih stenah bolj kot karkoli drugega počutila, kot da sem pred strelskim vodom.

Pa smo se zopet ujeli na stare limanice, obstali v preteklosti, namesto da bi pri tem simboličnem dejanju v počastitev žrtev mislili na in za prihodnost, predvsem boljšo prihodnost za naše zanamce. Mrtvi so že mrtvi in z ničemer jih ne moremo obuditi, žalovanje in trpljenje ob tem pa je tako intimna stvar, ki je ni mogoče zapovedati z zakoni, niti vklesati v kamen. Ni mogoče potegniti enačajev in vzporednic med vsemi žrtvami; nenazadnje je takšno ravnanje dobesedno žalitev in skrunitev spomina nanje. Raje pri sebi poskrbimo, da ozavestimo različne vidike polpretekle zgodovine in umaknimo plašnice, ki so nam jih privzgojili ti ali oni ideološko motivirani.

Zakaj se ni raje takrat mislilo na bodoče generacije, npr.: zakaj se ni raje pri razpisu izbrala pobuda, kot sem nekje prebrala, o parku z igrali v centru mesta; veliko manj bi stalo, bilo pa bi precej bolj veselo in dvomim, da bi se različne politične opcije in interesne organizacije zaradi tega med seboj razdvajale. Zakaj ne bi raje simbolno obeležili spomin na žrtve z umetniško formo vivo različnih, še neznanih, avtorjev? Namesto “oguljenega” Otona Župančiča pa, z vsem spoštovanjem, predlagam drugačna sporočila, časom primernejša:

S srpom so te skopl – s kladvam pa pu glav,
še križ udzad dubiš – pa boš čist ta prav!

Jani Kovačič - Neue slowenische tanzmuzik, o pretiravanju politikov in lezenju nekam

“Do takrat, ko bo del desnice nehal poveličevati in upravičevati domobranstvo, ko bodo salonski levičarji prenehali paradirati pod rdečo zvezdo, ko se bo kler javno in iskreno opravičil za kolaboracijo z okupatorjem, ko bodo na levi prenehali sodelovati na hecnih 'partizanskih' proslavah, ko bo politika nehala razdvajati ljudi ..., pa lahko hodite namesto resnične sprave drkat pred 1,2 milijona € vreden ljubljanski ekvivalent jeruzalemskega zidu žalovanja.”

Dani Bedrač

No, drage državljanke in državljani, milijon dvesto evrov je že prvi izdani račun za samopromocijo našega predsednika republike, saj velja za idejnega očeta tega projekta, hkrati pa je prav tempiral propagandna kolesja. Zasoljen račun, če pomislimo na pojasnilo arhitekta, da prihaja material za spomenik iz slovenskih rek in kamnolomov. Ministrica Anja Kopač Mrak, ki velja za glavno “socialko” & demokratko, pa je ta denar neproblematično odobrila, ne glede na to, da se je račun med burnim procesom večkrat znatno povišal.
15. julij 2017 | Kategorije: Politika | Komentarji (7)
V pričakovanju izida arbitražnega sporazuma se te dni sprašujemo, kaj bo po tej odločitvi haaškega sodišča karkoli v praksi drugače? Verjetno se bomo zopet začeli loviti kot mačke in miši znotraj Piranskega zaliva ter drug drugemu parali živce, saj so Hrvati že zdavnaj napovedali, da sporazuma ne bodo spoštovali. Torej bodo najverjetneje izzivali in preizkušali našo toleranco.

Svojo priložnost, da bi v ključnem trenutku izrabili dano prednost, ki smo jo imeli pred Hrvati, ko le-ti še niso bili člani EU, smo zapravili. Takrat je bil še čas, da bi zapisali vse zahtevane ozemeljske pogoje, od katerih ne odstopamo in šele, ko bi to bilo podpisano, bi sprostili vse pridržke za njihov vstop v EU. S tem, ko je Pahor samoinicijativno prevzel reševanje te problematike nase, v upanju, da se ovekoveči kot veliki rešitelj in pravi državnik, se je zapletel v labirint, ki mu ni bil kos – skupaj s Kosorjevo. Slepo je zaupal Hrvatom in njihovim lepim besedam ter verjel, da je Kosorjevo očaral in začaral s svojimi »šarmatnimi« modrimi očmi. Ko nam je končno uspelo zadevo pripeljati pred sodišče, smo se nemudoma ponovno začeli trkati po prsih, kot da smo zmagali. Ali nas bo sploh kdaj kaj izučilo?

Že takrat je bilo nekaterim povsem jasno, da so diplomatsko Hrvati daleč bolj pregnani in pretkani kot si mi sploh lahko predstavljamo. Pahor pa hudo preveč poln napuha, da bi kdaj podvomil v lastno naivnost, kaj šele ne-umnost. Potem pa kot da ne bi bilo že vsega dovolj, še sramotna afera prisluškovanja za katero ni nihče sploh odgovarjal in kot se zdi, sta tudi oba glavna akterja tega bizarnega prisluškovanja prišla do obljubljenega plačila, četudi sta dejansko vse aktivno pokvarila in osramotila. Erjavcu pa se še kar naprej smeji; enkrat je iz stolčka odletel zaradi smeti, sedaj pa očitno boljšega ni.

Pa letos praznujemo že 26 letnico Dneva državnosti. Se zdi samo meni, da je iz leta v leto manj razlogov za praznovanje!? Ko že sami politiki govorijo o mafijski državi, o ukradeni državi, o državi, ki jo upravljajo lobistične oz. mafijske strukture ... Cerar kljub številnim avtogenim treningom številnih piarovcev, ki ga obdajajo, ne zmore odigrati prepričljivih in odločnih govorov. Pravzaprav vse, kar skuša povedati odločno, izpade »parodija« ob tem, da nikogar niti po naključju ne prepriča, saj se mu ob tem močno trese glas. Kot da se boji samega sebe; nikar, saj bo ta mandat kmalu minil in potem ni nobene potrebe, da pridete kadarkoli spet nazaj!

Preveč je bilo tehničnih ovir na katere ste se ujeli in pri tem izgubili tudi dobri stari renome profesorja, pravnika človekovih pravic. Vzdevek Cmerar vam še kako pristoji, saj državljanom vzbujate vtis, kot da ste na prisilnem delu, v stiski, kadar je potrebno sprejemati odločitve in prevzemati odgovornost. Za posameznika, ki je veljal za človeka s hrbtenico, delujete kot marioneta v tujih rokah. Tudi vaš miselni tok pri razlaganju političnih odločitev je povsem nekoherentno in brez vsakršne pravne logike – delujete kot jojo. Odštevamo dneve do izida mnenja haaškega sodišča, a kaj če bo za nas izid neugoden? Bomo tudi takrat tako samozavestno, enotno in odločno pritrjevali, da je potrebno dosledno spoštovati mnenje mednarodnih sodišč? Ali pa se bomo pridružili stališčem bratov Hrvatov, da le-to mnenje »miniramo« in začnemo skupaj »po bratsko« zopet vse od začetka? Saj je konec koncev edina gotovost v življenju smrt.
26. junij 2017 | Kategorije: Politika | Komentarji (4)
Z muko in vznemirjenim želodcem smo preživeli dva dneva mednarodnega posveta na temo Od besed do življenja v skupnosti. Prisotni so bili tudi občasni napadi jeze ob poslušanju številnih govorcev (socialnih delavcev, defektologov, socialnih in specialnih pedagogov, raznih strokovnjakov ter karieristov s področja socialnega varstva, direktorji VDC, CUDV-jev in funkcionarji z ministrstev) in spoznanju, da se na področju deinstitucionalizacije tukaj, v tej podalpski, zaplankani državi, še dolgo nič ne bo spremenilo. Sicer so »strokovni delavci« že osvojili novi besednjak t.i. socialnega modela; uporabnik je merilo vsega in mora biti v središču oblikovanja storitev po njegovi meri, imeti mora možnost izbire in soudeležbe, upoštevati se mora njegove želje, zmožnosti ter hotenja, postati mora aktiven, upoštevati je potrebno njegove človekove pravice, bla, bla, bla ...

A kaj, ko pomena samega koncepta in posledično izvajanja v praksi ne razumejo! Težko je oceniti ali dejansko ne zmorejo razumeti ali nočejo razumeti; dejstvo pa je, da niso sposobni minimalne refleksije na lastno početje in delo. Njihova praksa na delovnih mestih je namreč diametralno nasprotna od tega, kar so se napiflali. Opisujejo primere dobrih praks, ki pa so stari že 30 let! Govorijo o izobraževanju in zaposlovanju ljudi s posebnimi potrebami v običajnem delovnem okolju, v resnici pa so to primeri izkoriščanja posameznikov, ki opravljajo običajna dela v običajnem delovnem okolju, za katera pa imajo vsi običajni državljani redno delovno razmerje in seveda temu primerno plačo. Tudi mentorji v organizacijah ali podjetju, kjer »delajo« povedo, da so bolj marljivi in zanesljivi kot študenti, ki jih običajno mentorirajo.

Ne, ne, ne, »osebe s posebnimi potrebami« s statusom po Zakonu o družbenem varstvu telesno in duševno prizadetih veljajo nezmožne za pridobitno delo. Tudi, ko si osebe to močno želijo, hočejo ter dejansko zmorejo, kar pravzaprav v teh »inovativnih« integriranih programih VDC-jev tudi v praksi že počnejo. Za »plačilo« pa dobijo le nagrado, ki znaša od 5 do 110 evrov na mesec; ja, prav ste prebrali! Vsi zaposleni strokovni delavci v teh VDC-jih in CUDV-jih pa dobijo poštene plače za svoje zavajajoče delo. Problem je tudi v tem, da dejansko verjamejo v svoje dobro delo, dobre namene, požrtvovalnost in srčnost. Lahko se vprašamo, zakaj torej svojih otrok ne namestijo v te pestre in raznovrstne zaprte enote in pod posebno zaščito ter varovanje, ki so ga deležni otroci s posebnimi potrebami (tako namreč imenujejo tudi odrasle osebe pri 26 letih)?

Seveda, to je že dolgo znano dejstvo tako varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer, kot tudi sindikatom, vsem na različnih direktoratih MDDSZ in MIZŠ, fakultetah s tega področja, NVO-jem in drugim pristojnim institucijam, ki zagovarjajo človekove pravice.

Praktična rešitev bi bila lahko zelo konkretna in smo jo že ničkolikokrat predlagali; da se preprosto omogoči prehode med statusi in temu prilagodi socialne prispevke in pomoč. Kdor hoče, bi se lahko zaposlil za celotni ali polovični delovni čas, zakaj pa ne tudi samo četrtinski. Osebe bi postale Osebe s svojo integriteto, dostojanstvom in avtonomijo. Tako pa so še naprej obsojeni na »freak show«. Kot primer lahko navedemo šolo s posebnimi potrebami na Ptuju, okoli katere je bilo pred leti veliko javnih polemik – kdo jo bo zgradil in ali je sploh še smiselno graditi nove tovrstne institucije. Ne bi raje sledili sodobnim principom integriranega šolstva, za katerega se je Slovenija zavezala? Pa se je varuhinja človekovih pravic kot avtoriteta na svojem področju odločila v svoji dobrohotnosti, srčnosti ter rahločutnosti, da si tudi otroci s posebnimi potrebami zaslužijo svojo posebno šolo, namesto, da bi se družili s svojimi sovrstniki v domačem okolju in se tako drug od drugega učili sodelovanja, strpnosti ter si delili izkušnje v dobrem in slabem. Nenazadnje pa bi se tudi učitelji lahko od njih kaj naučili.

Šolo na Ptuju so zgradili in že nekaj let se tam izvaja njihov program. Tokrat je OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj zastopala direktorica Lidija Hameršek Marin, ki je predstavila projekt z naslovom »Možnost vključevanja v večinsko okolje«, ki ga finančno podpira MIZŠ s sredstvi EU. Zadnji dve leti tega izobraževanja, ki traja do uporabnikovega 26. leta, se posameznike pošilja zunanjim delodajalcem, zasebnikom oz. podjetjem, da opravljajo pri njih praktična dela. Gospa je omenila delo na občini; kaj to konkretno pomeni, si ne znamo razložiti. Gre morda za kuhanje kave, pomivanje tal, pometanje, delo s strankami, prenašanje papirjev, ...?

Kar je najbolj zbodlo v oči, je dejstvo, da je država najprej v nasprotju s svojimi smernicami zgradila šolo, torej namerno in načrtno izločila otroke iz skupnosti, sedaj pa ponovno mastno plačuje za inovativni projekt deinstitucionalizacije, kjer jih po njihovi krivdi ožigosane ponovno pokroviteljsko tlači nazaj v družbo. Problem je le, da so ti otroci sedaj odrasli 26-letniki in bodo odvrženi na krut trg delovne sile. Če bodo imeli srečo in našli delo, bodo preživeli, v nasprotnem primeru bodo ponovno pahnjeni nazaj v VDC-je, kjer bodo doživljenjsko hibernirani občasno delali za nagrado.

Gospa varuhinja pa je mojstrica dobre prakse usposabljanja »downovčkov«, saj vsako leto paradira z drugo osebo, ki pri njej opravlja prakso. Z njimi se seveda rada nastavi fotografskemu objektivu, smehlja v kamero, česar pa ne stori, pa je preprosta pobuda, da se diskriminatorna zakonodaja nemudoma spremeni. Na to temo ni še nikoli izkoristila svoje pristojnosti ustavne presoje.
20. maj 2017 | Kategorije: Politika | Komentarji (0)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201620172018
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31Št. registriranih uporabnikov: 164537
Forum avtorjev: 15848 Forum teme: 34297 // Odgovorov: 1865211
Blog avtorjev: 3564 // Blogov: 84887 // Komentarjev: 1217842
Avtorji fotografij: 25459 // Slik: 217617 // Videov: 19271 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "