Uporabnik: Geslo:
Tokrat v celoti objavljamo korinspondenco predsednika skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in direktorja Doma upokojencev Idrija Sama Beričiča; dovolj zgovrno ne rabi posebnih komentarjev! Več preberi in poglej na Za-misli.si
23. september 2015 | RTV Kategorija: Politika | Komentarji (0)
27.7.2015 smo v YHD -Društvu za teorijo in kulturo hendikepa na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in invalide (MDDSZ) naslovili dopis v katerem smo jih prosili za informacije o razpisu »za samostojno življenje invalidov za obdobje od začetka leta 2015 do konca leta 2018«. Gre za 4-letno sofinanciranje programov osebne asistence. V razpisu je bilo predvideno sofinanciranje nekje med 340 - 350 osebnih asistentov in za to namenjenih 2,5 milijona proračunskih sredstev letno.

V YHD smo na razpisu prijavili skupno 112 mest. Kmalu po razpisu smo začeli spraševati na Direktoratu za invalide, kaj se bo zgodilo s preostalimi nerazporejenimi mesti oz. pripadajočimi namenskimi sredstvi. Ali bo dodaten razpis za nerazporejena mesta ali druga možnost za tiste, ki bi izkazali potrebo pridobitve novih mest za osebne asistente? Več o tem na...
16. september 2015 | Kategorije: Politika | Komentarji (2)
V našem zadnjem prispevku smo pisali o “945 zlorabljenih!”, posameznicah in posameznikih starih med 18 in 65 letom, ki so zaradi svojega hendikepa ter drugih socialnih ali bivanjskih razmer, pristali tja kamor ne sodijo, kjer ne bi smeli biti; v domovih za ostarele.

Zdi se nam grozljivo, da jih je toliko, da so ti posamezniki in posameznice povsem skriti pred našimi očmi, zamolčani in izločeni iz družbenega dogajanja, a hkrati predmeti potencialne zlorabe. Da so njihove usode in življenjske zgodbe ujete med štirimi zidovi, da so njihovi kriki na pomoč in bolečine zadušeni znotraj institucije, da so njihova upanja, hrepenenja, želje, v kolikor jih sploh še kaj imajo, dojeta s strani osebja zgolj kot sanjarjenje ali prazno fantaziranje. Pogosto se v institucijah načrtno dela na tem, da se jim vse to zbije iz glave in postavi v kruto realnost, ki jo morejo sprejeti takšno, kot je; surovo in brezkompromisno. Odloženi, pozabljeni, zmanipulirani, zapuščeni, oropani, opeharjeni; morajo biti skromni, ponižni, hvaležni, zadovoljni, se morajo zadovoljiti, ne biti izbirčni in ne biti tečni…!

In za vse to (maltretiranje, ustrahovanje, poniževanje…) morajo (sami v obliki pokojnine, njihovi sorodniki ali občina) povrhu še drago plačevati oskrbnino. Nadstandardne storitve kot npr. hranjenje izven obroka, se seveda zaračunava dodatno po ceniku. Zakaj se vse to dogaja in zakaj ljudje na vse to pristajajo? Ker preprosto ni drugih sistemskih možnosti ali so le-te močno omejene in težko dosegljive, ljudje zanje ne vedo, niso seznanjeni, jih ne poznajo, jim nihče ne ponudi možnosti izbire, jim ne svetuje,…utečena praksa strokovnih delavcev pa je preprosto namestitev v institucijo in tako rešitev problema z izločanjem, segregacijo in varno trajno namestitvijo v domu za ostarele.

Preden smo v javnost podali to sramotno in strašljivo številko so nam s strani Socialne inšpekcije pojasnjevali, da se za mlajše invalide storitve opravlja v posebnih enotah, da pa so sicer v manjšem številu v skladu s pravico do domskega varstva nastanjeni tudi pri vseh drugih izvajalcih storitve institucionalnega varstva starejših. “Ti uporabniki se za takšno obliko varstva in oskrbe odločajo prostovoljno, v postopku sprejema so seznanjeni z upravičenostjo do vseh oblik pomoči v socialnem varstvu in koristijo to obliko pomoči po lastnem izboru.” Kakšna nesramna, žaljiva in celo perverzna trditev, ki bi si zaslužila v kolikor bi živeli v pravni državi takojšnjo izredno odpoved iz malomarnosti! Le kdo se pri povsem polni zavesti odloča prostovoljno, da gre pri 25 letih živeti v dom za ostarele, kjer te kopajo (če imaš srečo) enkrat na teden, na veliko potrebo pa lahko greš ob vnaprej določenih dnevih in uri - seveda je tudi način že določen; ne na školjko, ampak klistir kajpak?

945 je številka, ki je tudi za nas, ki nismo ravno laiki na tem področju, močno šokirala, še bolj pa razžalostila in razjezila hkrati. Kako je to mogoče, v kakšni družbi živimo, da se za velik denar in pod pretvezo državne socialne skrbi ter varnosti, krši posameznikove temeljne človekove in državljanske pravice, osebno svobodo, zasebnost ter dostojnost njihovega življenja? Bili smo prvi, ki smo se lotili “projekta štetja”, do sedaj očitno nobenega ni zanimal ta tako podatek, ki bi si zaslužil najmanj pozornost Urada varuhinje človekovih pravic in nadzor ter evidenco nad tem s strani Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Kot bi se delali norca iz besedne zveze “enake možnosti” se tudi do danes, po več kot dveh tednih na MDDSZ niso zganili in nam niso odgovorili na naša javno zastavljena vprašanja glede tolmačenja zakonodaje oziroma obrazložitve pravne podlage, ki “opravičuje” takšno diskriminatorno in nasilno početje. Ogorčenost nad tem ignorantskim obnašanjem do odgovornih, ki so se dolžni zganiti, odzivati, nadzirati, je tolikšno, da nas zgolj še dodatno podžiga zahtevati pojasnila, ukrepanje, zagotovitev novih možnosti bivanja v skupnosti, če že opravičila za preživeto in pretrpljeno sedaj nobenemu ne koristijo več.
9. september 2015 | Kategorije: Politika | Komentarji (1)
Tudi ta, tako minimalni standard glede osnovnih predpogojev kdaj se lahko mlajše ljudi namešča v DSO v naši državi očitno ni upoštevan in ga MDDSZ ter seveda Socialna inšpekcija odgovorna za nadzor gladko ignorirata. Še bolj bizarno, da to očitno nezakonito, trdimo tudi, da neustavno in v nasprotju s Konvencijo ZN o pravicah invalidov, a močno razširjeno ter nikoli zares problematizirana prakso Socialna inšpekcija celo opravičuje, v nasprotju z njunim poslanstvom in namenom, da odkriva nepravilnosti in jih preprečuje.
Skupno število vseh oseb v starosti med 18 in 65 let, ki so nastanjeni v teh DSO je torej 945 oseb. V samo treh domovih se je izkazalo, da nimajo oseb, mlajših od 65 let, sicer se pa število po posameznih domovih giblje med 1 in 45 ljudmi.

Kaj to konkretno to pomeni; da ni pravne podlage, da bi mlajši živeli v domovih in da se sistematično krši 50. člena Zakona o socialnem varstvu!?
Zakaj tega nihče ne problematizira z vidika kršenja ustave in človekovih pravic? Več na Za-misli.si
20. avgust 2015 | Kategorije: Politika | Komentarji (1)
Spoštovani prijatelji in podporniki,

ustvarili smo peticijo za osebno asistenco na nivoju EU in vas vljudno prosimo, da jo s svojim podpisom podprete.
Podpora k temu cilju nam veliko pomeni, saj so pogoji življenja hendikepiranih na nivoju EU zelo različni, hkrati pa se vsi srečujemo s številnimi diskriminacijami in kršitvami človekovih pravic.
Prosimo vas, da peticijo preberete in podpišete na sledeči povezavi.

Najlepša hvala,
Elena

P.S. Vzamite si trenutek in jo delite tudi z drugimi, pritisnite na link Facebook ali Twitter:
14. avgust 2015 | Komentarji (2)
Bolj ali manj vsi vemo, da je evro politični in strateški projekt, ki z logiko ekonomije nima kaj veliko opraviti. Potrebno je bilo lansirati skupno valuto, da bi ustvarjala vtis povezanosti, pripadnosti in soodvisnosti, skratka občutka identitete Evropejcev.

“Več Evrope” in “še več Evrope”, smo pogosto slišali s strani mnogih evrofilov; bolj redki so tisti, ki to ponavljajo še danes. In bolj in bolj ko je postajalo jasno kako arogantna, predrzna, brezobrazna, avtoreferencialna, avtoritarna in brezkompromisna zna biti politika EU, ki je sprva previdno, nato pa vse bolj agresivno prodirala ne le v sistemsko ureditev naše države, spreminjala zakonodajo, podrejala gospodarstvo in ekonomijo, ampak tudi vse bolj udirala in vplivala na naše vsakdanja življenja in delo, je končno pokazala svoj pravi surovi značaj. Več na Za-misli.si
28. julij 2015 | Kategorije: Politika | Komentarji (12)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 92 93 94
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201420152016
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1Št. registriranih uporabnikov: 149446
Forum avtorjev: 15669 Forum teme: 33691 // Odgovorov: 1830026
Blog avtorjev: 3439 // Blogov: 74802 // Komentarjev: 1061996
Avtorji fotografij: 23480 // Slik: 196794 // Videov: 20321 // Potopisov: 785
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane