Usodi je treba vedno kljubovati, da jo lahko spremenimo in ustvarjamo nove možnosti in nove svetove. Le tako se porodi nekaj novega, do takrat neznanega in nepredstavljivega. Težko se je sprijazniti z realnostjo, v kateri se zdi, da so se razblinile vse iluzije, ki so te do takrat poganjale in ti dajale moč in voljo, da se ženeš za cilji. Vse tvoje delo se ti naenkrat zazdi brez pravega pomena in smisla, kot nekakšen prazen tek na dolge proge brez oprijemljivega učinka, kaj šele realnega uspeha. V svojem relativno kratkem, a zelo pestrem življenju sem doživela že veliko porazov ali pa brezizhodnih situacij, tudi usodnih razpotij ni manjkalo. Velikokrat sem se soočala s tem, da sem prišla do roba ali mogoče celo na konec življenjske poti, kjer sem se na nek način že poslavljala. Vedno je bilo tudi nekaj obžalovanj do tega kaj sem si zadala še narediti in prav na tem robu prepada in propada je ostal milimeter, kamenček ali celo biljka, na katero sem se oprla z vso silo mojih moči, skupaj s fizičnim naporom ter s silo uma preusmerila tok usode v kontra smer oziroma neko novo pot ali kreacijo. Res je potrebna velika koncentracija, velik napor, nenazadnje tudi trpljenje in misel, da je zgolj še poraz, da ni več upanja in da se bo potrebno sprijazniti ter vdati - usodi namreč.

A naenkrat se vse obrne, vse spremeni in opaziš, da pravzaprav tudi to še ne pomeni konca. In potem se že pojavi naslednje vprašanje, kaj pa s tem še ne-koncem početi? Zgolj vegetacija je gotovo brez pomena in smisla, saj to ni v moji nravi, mi ni podobno, se me ne pritiče. Ta še ne-konec pravzaprav pomeni nov začetek. Začetek nove stvaritve v življenju in zopet nekaj različnega, meni konsistentnega. Se morda sprašujete, o čem sploh govorim? Seveda o sebi in o svojem napredujočem obolenju mišične distrofije. Niti slučajno se ne pritožujem, še manj objokujem ali žalujem. Se zgolj zavedam ali ozaveščam, da nekatere stvari delam težje, počasneje in malo manj kot sem jih kdaj bila sposobna početi. In to moram vzeti v zakup. Niti slučajno ne odhajam s scene, prav tako se ne poslavljam, ampak iščem načine, da še naprej razbijam škatle in stereotipe, sem kritična do samoumevnih družbenih praks in trenutnih političnih predstavnikov. Te dni sem bolna in z dnevom v dan bijem boj, da bi bolezen premagala doma in ne v kakšni bolnici.

Na društvu YHD, kjer sem strokovna vodja programa Neodvisno življenje hendikepiranih in hkrati tudi predsednica, pa je toliko dela in toliko odločitev, ki jih je potrebno sprejeti, postoriti ali zaključiti. Jaz pa grem zbolet, odpovem, nekakšen breakdown, ker je bilo v zadnjih mesecih vsega preveč in še več. Morda je ta odpoved znak, da sem tudi jaz človeško bitje in da res potrebujem počitek, ki si ga moram tudi privoščiti; dasiravno je to legitimna bolniška. Počivam in se aspiriram. Medtem ko poslušam dnevne novice izvem, da se je povišala minimalna plača, torej tudi plača naših osebnih asistentov. Drobno veselje za asistente, vredno 25 eur na mesec. A dodatna skrb še in odgovornost na meni, od kje dobiti manjkajoča sredstva za 112 zaposlenih osebnih asistentov. Zgolj dodatnih 40.000 na manjkajočih 30.000 iz prejšnjega leta. In zopet me zgrabi panika, kot že zadnjih nekaj let, ko poskušamo ostati nad gladino. Tik pred tem, da Zakon o osebni asistenci, za katerega se borimo dobrih 20 let, stopi v veljavo. Potem pa še komentar predsednika RS, ki razglablja o svojem staranju in gubah na obrazu, ter se sprašuje ali naj gre na solarij ali ne. Borut, ne me j..., pojdi v k...!

Sori, če provociraš!
28. januar 2018 | RTV Kategorija: Politika | Komentarji (4)

Ne glede na moje dolgoletno pisanje, opozarjanje in nenazadnje tudi konkretne dokaze, še vedno vlada na tem področju ogromno sprenevedanja in pretvarjanja, tisto kar se v mafijskem jeziku imenuje omerta . Kljub številnim poskusom diskreditacije, blatenja, nenazadnje tudi groženj in tožb, s katerimi so me poskušali izčrpavati, utišati in pokončati, pa je nekaj v meni še močnejše od mene, saj se nikakor ne morem pokoriti zavezi molčečnosti in strahu pred morebitnimi posledicami grožnj. Priznam, da sem se tudi sama že mnogokrat spraševala, čemu in zakaj vztrajam, a priznam, nisem še našla nobenega pravega, racionalnega odgovora. A je morda tudi prav tako, zato podajam svoj rezime v tem istrijanskem reku: »Krepat, ma ne molat.«

Grozljivo je spoznanje, da ta modus operandi, ki sem ga dodobra spoznala in preučila na tem primeru, lahko prenesemo tudi na mnoga druga področja; povsod tja, kjer so sistemi zaprti in kjer vladajo negativna selekcija kadrov (preko poznanstev in nepotizma) in neodgovorni na odgovornih funkcijah. Tudi kot sociologinja kulture in filozofinja sem zelo radovedna, do katere mere, ravni ali stopnje se to lahko še tako nadaljuje, preden se bomo pogreznili v živi pesek; preden se bo začel kanibalizem. Nekaj posameznikov, ki so knjigo prebrali, mi je reklo, da se bere kot kriminalka. A praviloma imajo kriminalke tudi znan konec oziroma razplet ali epilog. No, ta je izjema.
ELENA PEČARIČ

S svojima predgovoroma sta me počastila Ali Žerdin in Drago Kos.
In Pikalo je v ritmu Metallice prepeval pesem o Slobodanu, voditelju, ki bo zamenjal Tita. A ni šlo le za strahovito zabavo, narejeno v najboljši pankerski maniri, ko uporabiš tisto, kar ti je na voljo, pa četudi imaš na voljo le idejo. Neizmeren entuziazem kamniške mladine je najavljal, da nismo zgolj na koncertu, pač pa tudi na dogodku, ki ga je poganjal val globokih sprememb.

Lagal bi, če bi trdil, da sta hrup in ostra oranžna svetloba rotacijske luči, pripete na voziček, ki je hendikepiranemu mladeniču omogočal samostojno gibanje, najavljala tudi spremembo državnih mej. A v zraku so bile velike reči. Idoli bodo padli, novi bodo drugačni, ker bodo izbrani na drugačen način. In tistega dne sem spoznal, da je pogo, divji pankerski ples, možen tudi, če nimaš privilegija, da bi hodil ali tekel.

In besedilo, speto med platnice te knjige, pripoveduje o razočaranju. O tem, da v specifičnem segmentu skupnosti, kljub popolni spremembi političnega, pravnega in geografskega konteksta, središče moči ostaja nespremenjeno.
ALI ŽERDIN

V naši deželi ljudje, ki opozarjajo na probleme, ali jih celo poskušajo rešiti, pa, če so ti problemi še tako pereči in boleči, niso zelo priljubljeni. Tudi to je eden od razlogov za prav mafijsko simbiozo dela invalidskih organizacij in dela slovenske politike. Potem pa se pojavi neka Elena Pečarič in začne vpiti na ves glas, da je cesar gol.
In zato proti njej na državne stroške spišejo pamflet in ga razdelijo na nešteto naslovov, vse samo za to, da bi prikazali in dokazali, kako velika »teroristka« v odnosu do njih je ta ženska, z velikim duhom v drobcenem telesu. Pa nič, ženska vpije naprej. A vpije v državi, kjer je nihče noče slišati, v državi, kjer se le tu in tam v kakšnem državnem organu pojavi kdo, ki je voljan prisluhniti, razumeti in narediti svoj del posla.

Pričujoča zbirka kolumen Elene Pečarič je zapis njenih opozoril, klicev na pomoč in pozivov k spoštovanju pravne države, ki jih skorajda nihče ni želel slišati. Verjetno jih tudi zdaj ne bo, toda, knjiga obstaja in nihče – ne splošna javnost, ne politika, ne organi odkrivanja in pregona in ne invalidi sami – se po njej ne bo mogel izgovarjati, da ni vedel. Vsi so vedeli in vsi vedo.
DRAGO KOS

Sestavni del knjige je USB ključ
Invalidski multifunkcionar
Dokumentarec je bil posnet leta 2011 z namenom, da se razgali resnica poslovanja invalidskih funkcionarjev in politične srenje. Čeprav je glavna figura Boris Šuštaršič, je v filmu mogoče prepoznati veliko znanih političnih obrazov, ki so v teh letih na sceni in jo (so)oblikujejo ter sodelujejo pri vzdrževanju umazanih poslov. S časovno distanco lahko še bolje začutimo, kako se v tej državi vse spreminja, nič pa se zares ne spremeni na bolje!
14. januar 2018 | Kategorije: Narava | Komentarji (2)
Predsednik Republike, ki si zasluži svojega imena in z njim povezane časti,
mora posedovati čvrste in jasne etične vrednote ter ne biti brez vesti,
le tako bo lahko ohranil potrebno samokritičnost do tistega kar naredi,
kar ljudstvu sporoči, ter kar in zakaj pred njimi zamolči.
To mu daje tisto potrebno neomajno držo državnika velikega formata,
ki je ljudstvu lahko garancija, da jih v vihri toča ne bo pobila,
da je tam pri njemu čvrsti pristan, ki jih bo vzel v bran.

A kaj, ko mi te sreče nismo imeli, da bi takšnega predsednika dobili,
ujeli smo nekakšnega pajaca-nastopača, odlično podkovanega nakladača,
ki babice z videzom očara, s sladoledom in piškotki otroke prisvoji,
mlade z instagrama snubi, vsaj tako se mu zdi.
Kam to pelje, kam to gre; v maloro, vidi se.

• Arbitraža, totalna blamaža
• Sprava, političnim krvnikov slava
• NLB umazano pranje, pa nič ni smrdelo to sranje
• Pomilostitev Bajrovića, »v stilu« zadoščena mafijcu pravica
• Človekove pravice njemu malo mar, z borutingom je postal mednarodni »star«
• Gospodarski kriminal, to ni njegova stvar
• Čakalne vrste v zdravstvu daljšajo se,
• a Borut se raje kot Erikom Brecljem »Gorskim zdravnikom« fotografira se

V vsakem poklicu se pred objektivi takoj znajde in vživi,
le pri predsedovanju se mu zatika in polzi.
Spretno supa na političnih brzicah, da bi le bil všečen vsem,
a prav v tem je največji njegov problem.
Prav gotovo je svojevrstni politikantski maratonec,
a državljanom je dodobra zavrel te mineštre lonec.
6. november 2017 | Kategorije: Politika | Komentarji (15)
Konstitutivna seja FIHO je potekala že 26.6.2017 in se je pričela s pravo vsebinsko bombo, a je vse do danes neposvečenim, sploh pa javnosti ostala povsem zamolčana. Spomnimo; Svet FIHO je sestavljen iz treh predstavnikov Vlade in sicer, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, Ministrstva za finance in Ministrstva za zdravje, 10 je predstavnikov humanitarnih organizacij, 10 pa predstavnikov invalidskih organizacij; pri čemer je 8 predstavnikov NSIOS, tako imenovanega (neformalnega združenja) nacionalnega sveta invalidskih organizacij in 2 predstavnika drugih invalidskih organizacij. Državni zbor RS je potrdil predlagane kandidate za svetnike FIHO in jim s tem podelil legitimnost, s tem pa tudi dolžnost in pravico za odgovorno delovanje.

Prvič se je v zgodovini te institucije zgodilo, da sta se v njej znašla kar dva predstavnika nevčlanjenih v NSIOS. In glej ga zlomka, že oba tudi takoj izglasovana v Komisijo za razdeljevanje sredstev FIHO invalidskim organizacijam. Ta najbolj močna, vplivna in pomembna komisija, saj ima cca. 11 milijonov namenskih javnih sredstev na leto za razdeliti, na podlagi skoraj mistično-arbitrarnih kriterijev, je do sedaj pripadala ekskluzivno predstavnikom »največjih« invalidskih organizacij; nenapisana dogma, ki pa ima status Svetega zakona FIHO. Šok in presenečenje je bilo že takoj ob izvolitvi predsednika sveta FIHO, Andreja Klemenca, predstavnika Ministrstva za finance, bivšega direktorja Mladine.

Boris Šuštaršič (NSIOS) skupaj z direktorjem (FIHO) Štefanom Kušarjem je to pomembno funkcijo namreč predestiniral svojemu nesojenemu nasledniku Ivu Jakovljeviču, med prijatelji poimenovanemu Buldog. V ta namen je porabil ogromno energije, praktično je celo poletje klicaril različne predstavnike humanitarnih in invalidskih organizacij ter poskušal kupčkat in ponujat darila, nagrade in funkcije, v zameno za glasove, njegovim načrtom v prid. A nikakor se jim ni izšlo po planiranem načrtu, saj novi in stari svetniki že dodobra poznajo pokvarjene manevre, s katerimi jih direktor in v ozadju Šuštaršič, peljeta žejne čez vodo. Ogorčenje direktorja FIHO in NSIOS, je bilo silno in silovito nad tem, da je sedaj predsednik predstavnik vlade. Kaj hujšega, državni napad na avtonomijo invalidov. V jezi in obupu so tako člani NSIOS na ukaz botra protestno zapustlili sejo in si zabili avtogol. Na konstitutivni seji so svetniki, kljub odhodu članov NSIOS, še vedno bili sklepčni in tako legitimno izglasovali kar štiri člane, od skupno sedmih iz Komisije za razdeljevanje sredstev invalidskom organizacijam. Bolj natančno, že v prvem krogu bi lahko bilo izglasovanih prav vseh sedem članov. Pa je direktor Štefan Kušar, ki bi moral biti garant zakonitosti delovanja FIHO, vse zavedel z manevrom, da je potrebno glasovanje ponoviti, saj niso vsi dosegli po njegovem potrebnih 12 glasov. Ta manever je bil očitno in načrtno zavajanje, da bi se ustvarila še večja zmeda in hujša škoda z namenom ponovitve volitev, a tokrat z vnaprej zaprtimi listami, kjer seveda ne bi bilo zlovešče Martine Piskač. To pa je demokracija v duhu koncepta invalidske mafije! »Volijo se lahko zgolj tisti, ki jih mi določimo, da jih lahko izvolite.«

Katastrofa na katastrofo, dva od štirih sta nečlana NSIOS in sicer predstavnik Zveze društev za cerebralno paralizo–Sonček, Milan Klajnšek in predstavnica YHD, Martina Piskač, prav slednja znana kot aktivistka, ki je za Šuštaršiča in Kušarja sam hudič v ženski podobi. Zavedajo se, da v kolikor bo Martina v komisiji, ki ocenjuje programe in razdeljuje sredstva invalidskim organizacijam, bo odprta Pandorina skrinjica o pristranskosti razdeljevanja sredstev FIHO in bo pravljice o solidarnosti ter vzajemnosti dokončno konec tudi v javnosti. V NSIOS so takoj naročili pravno mnenje, ki ga je mimogrede oblikovala odvetnica na plačilni listi FIHO, Urška Chitrakar, glede glasovanja, ki naj bi bilo po njihovem nelegitimno in torej nično. Drugo sejo je NSIOS preprosto obstruiral, tretjo sejo 14.9. pa enostavno pogojeval z izvolitvijo organov FIHO v zameno za sprejetje finančnega načrta. Martina naj bi pri tem sploh ne smela biti voljena, kaj šele izvoljena. Humanitarci so tako uspeli sestaviti svoje izvoljene predstavnike v okviru humanitarne komisije, invalidi pa še vedno ne.

Ker Šuštaršič in njegov NSIOS igrata na dolge proge, igrata na karto izčrpavanja in pri tem pogojujeta sprejetje finančnega načrta za leto 2018. S tem je celotno financiranje za naslednje leto in torej priprava vlog posameznih invalidskih in humanitarnih organizacij preložena za nedoločen čas. Nizkotno in pokvarjeno, a nič manj ne pričakujemo od teh akterjev, ki so uzurpirali vso moč in oblast v imenu in na račun invalidov ter jih trdno držijo v svojih krempljih, dokler jih ne prežvečijo in izpljunejo. Govorijo o zastopanju 118.000 invalidov, kar je živa nebuloza, saj so le redki še tisti norci, ki bi šli zanj v mrazu in vlagi protestirat na cesto.

Največje invalidske organizacije, ki so združene v NSIOS, to ne skrbi, saj imajo ogromno skritih rezerv, na katerih se lahko pasejo brez skrbi in računajo, da bodo ostali šibki in podhranjeni prej ali slej popustili temu podlemu izsiljevanju, ki traja že dolga leta in mu ni videti konca. Politika je tu ponovno gluha, slepa in pohabljena, da bi igrala svojo odločilno in odločno vlogo v bran šibkejšim, pravici in transparentnosti.
22. september 2017 | Kategorije: Politika | Komentarji (2)
Že celih deset let je minilo odkar sem se podala v boj za predsednico republike; kar dolgo nazaj, a hkrati so spomini še živi kot bi bilo nedavno. »Povabilo na ples«, kot sem poimenovala moj vstop na politični parket, je bilo s strani stranke Akacija (Marko Brecelj) tako noro, bizarno, nepričakovano in odštekano, da se mu seveda nikakor nisem mogla upreti. Prevelik izziv in prav zato, ravno pravšnji zame, da me katapultira v še neznano izkušnjo.

Marsikdo mi je dobronamerno takšno potezo odsvetoval, češ da me bo psihično dotolklo, da se bom osmešila, se ponižala, da to res ni zame, da imam dovolj drugega, bolj pomembnega dela in podobne preventivne opazke. A vse to prepričevanje, da bi me od svoje namere odvrnili, me je zgolj dodatno vznemirjalo in podžigalo v svoji odločitvi. Trdno sem vedela in čutila, da bo to zame »dobra rehabilitacija«, ki nam/mi bo v vsakem primeru v dolgotrajno korist pri aktivističnem zavzemanju za človekove pravice; in ne zgolj za pravice hendkepiranih, kot mi še danes želijo nenehno podtikati nekateri nadobudni novinarski komentatorji. Zame je žalitev, ko mi pripišejo, da sem s svojo kandidaturo želela opozoriti na pravice oz. kršitve pravic invalidov, halo! Zelo dobro sem se zavedala, za razliko od gospoda Pahorja, kako unovčiti moč in vpliv funkcije/fikcije predsednika republike za vse formalne in neformalne poteze ter seveda z etičnim in moralnim zgledom.

Kaj ali v čem pa sem jaz kaj slabša kot »najnajboljši« kandidati? To sem med svojo kandidaturo dokazala in tudi danes, po desetih letih, lahko trdim enako. Še posebej, če se primerjam z »največjimi« protikandidati, se prav nič ne počutim majhno v primerjavi z njimi. Med samimi soočenji pa je moja samozavest vse bolj rasla in se utrjevala, ne glede na včasih prav absurdnost in abotnost samih vprašanj s strani novinarjev; npr. ne bom pozabila javljanja v živo iz Kamnika, kjer so imeli komunalne težave in so bila na kandidate naslovljena vprašanja kot potencialne predsednike republike, kaj bi storili za rešitev njihovih težav na tem področju. No, po tolikem času pa so se tudi novinarji bolj izurili pri postavljanju vprašanj na javnih soočenjih in verjamem, da se jim podobna vprašanja glede funkcije predsednika ne morejo več zgoditi. A enako kot takrat so bila vprašanja glede meje s Hrvaško in arbitraže. Aktualni predsednik se je nekaj časa tolkel po prsih glede svojega domnevnega uspeha, a sedaj vidimo da se vedno ponavljamo isto mantro, medtem ko se nam Hrvati smejejo , za EU pa je to nadležno marginalno vprašanje.

Zmagovalec takratnih volitev je bil dr. Danilo Turk, ki me je bolj kot ostali razočaral na njegovi domnevno močni točki – človekovih pravicah. Od sekretarja ZN bi pričakovala veliko širše znanje, predvsem pa reševanje vseh vprašanj s tega področja. Pa nič. Niti doma, kaj šele onkraj mej. Zgolj in samo leporečenje, navidezna diplomacija, ki ni nobenemu v korist, lep videz za uglajen vtis, sprenevedanje in piflanje pred soočenji vnaprej napisanih odgovorov. Se kdo spomni kakšnega njegovega vidnega dejanja?... No! Še najbolj se ga bomo spominjali po njegovem bratu in celotni aferi nelegalne gradnje, ki se je razblinila kot dim, a stavbe še vedno stojijo.

Lojze Peterle, sedaj že dolgoletni evropski poslanec, pa si je med tem časom dodobra spremenil videz in image, iz dolenjskega kmeta, v evropskega gospoda. Čebelar, ki iz ljubega miru veselo orglice igra, se še vedno periodično posti, da se proti raku bori, srka cviček, zakaj pa ne, saj mu z njegovo EU plačo prav nič ne fali.

Potem pa še Gaspari, do katerega sem imela še največji rišpekt in bojazen, saj njegove materije nisem najbolj obvladala, a sem se še po volitvah učila in učila, tako da sem dve leti kasneje spisala knjgo Eutropija. Problematizirala in raztrgala sem Lizbonsko pogodbo, ki so jo ostali jemali kot Biblijo Evropske unije.

No, kakorkoli že, vesela sem, da sem doživela to izkušnjo, menim da ne morem prav mičesar obžalovati, da sama sebi in drugim lahko pogledam naravnost v oči in z dvignjeno glavo. Še danes se večkrat zgodi, da me ljudje na cesti pozdravijo, mi zaupajo, da so volili zame ali da jim je žal, da niso volili zame. Zgodi se, da v moji bližini kakšen dedek razloži svojemu vnučku, da sem bila pred leti kandidatka za predsednico in tako poteši radovednost ob pogledu na voziček. Ker me prav nič ne »bubajo noge«.
12. september 2017 | Kategorije: Politika | Komentarji (5)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1Št. registriranih uporabnikov: 166576
Forum avtorjev: 15861 Forum teme: 34352 // Odgovorov: 1868453
Blog avtorjev: 3577 // Blogov: 85380 // Komentarjev: 1228985
Avtorji fotografij: 25664 // Slik: 218562 // Videov: 18656 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "