KDO VSE KRADE V DEŽELI TEJ?
KDO V SLOVENIJI PRAVZAPRAV KRADE?

TRIJE STEREOTIPI SLOVENSKIH "UZMOVIČEV"

Prej, kot poskušamo odgovoriti na zgoraj postavljeno vprašanje, opozorimo na tri, v Sloveniji močno uveljavljene stereotipe:
- Prvi: »Komunajzarji so vse pokradli«!
Avtorji tega stereotipa prihajajo s prižnic, v njem pa se prepletA kakih 40% načrtno gojenega zgodovinskega sovraštva, kakih 40% sodobne, oblastno agresivne cerkvene politike, katere duhovni oče je kardinal g. Franc Rode, in kakih 20% načrtnega zamegljevanja dejstev, da je resnica prav obratna: da je največji ropar nekdanje družbene in državne lastnine, pa tudi državljanov Slovenije sploh, danes prav RKC;
- Drugi: »Politiki so nas okradli, ukradli so nam celo državo«!
Ta stereotip je spontan odziv obubožanega prebivalstva na hitro padanje standarda. Zmanjšani prihodki približno 390.000 prebivalcem Slovenije ne zagotavljajo več normalnega življenja, naslednjemu milijonu pa ne omogočajo več pokrivanja stroškov infrastrukture, nabavljene v letih debelih krav (trošenja brez realnega pokritja, ki ga je sprožila Janševa vlada v svojem prvem mandatu, ko je s politiko »bajukizacije« na debelo uvažala poceni denar in zadolževala Slovenijo, da bi pospešeno prerazporedila kapitalska razmerja med levico in desnico);
- In tretji: »Vsi kradejo«!
V tem tretjem stereotipu se meša kakih 30% resignacije in obupa in kakih 70% načrtnega vpitja »držite tatu!« tistih, ki imajo sami na tak ali drugačen način lepljive prste.

PRVA RESNICA: GOSPODARSTVO SO OKRADLI GOSPODARSTVENIKI!

Nobenega dvoma ni: v gospodarstvu lahko uspešno kradejo samo gospodarstveniki. Seveda ne vselej in ne tam, kjer velja spodoben pravni red, pregledna zakonodaja, zavzeto tožilstvo in pravično sodstvo. Vse to je morala naša politika uničiti, da je lahko zameglila razliko med privatizacijo in osebnim prilaščanjem in svojim najljubšim omogočila ropanje v takem obsegu, kot ga poznamo.
Če si najprej podrobneje pogledamo procese tim. »tajkunizacije«, bomo takoj sprevideli, da celo tam, kjer naj bi bili na delu politiki, to ni povsem tako. Dejansko so to politiki, ki so postali gospodarstveniki, da so dobili dovolj močne vzvode za za večje prisvajanje. Najbolj markantna primera sta g. Bavčar in gospa Tovšakova. Oba sta v gospodarstvo prišla z desnice, g. Bavčar z Janševim in ga. Tovšakova celo z božjim blagoslovom. Ostali »medijsko priznani tajkuni« (Šrot, Zidar, Černigoj, Kordež in Raščan) so bili vseskozi gospodarstveniki (no, Raščan je bil predvsem manipulant, on se s proizvodnjo ni ukvarjal nikoli!), Valant pa bankir.
Toda vsem je jasno, da ti »gospodarstveniki« ne bi nikoli dobili možnosti za prisvajanje (ali ropanje) v obsegu, ki so ga izvedli, če ne bi prej dobili posebnega dovoljenja ali »licence« od v tistem trenutku vladajoče politične kamarile. Iz tega moramo sklepati, da moč politike v gospodarstvu izhaja predvsem od gospodarstvenikov samih, ki pri politikih iščejo tako dovoljenje ali licenco za »posebne prijeme« v svojih podjetjih, v zameno pa ponujajo »večno zvestobo« (ki praviloma traja do naslednjih volitev), plačljivo tudi v obliki materialne pomoči pri nekaterih projektih ali volitvah.
Vse to velja seveda tudi za odnos takih gospodarstvenikov do bankirjev, ki so na veliko, dvakratno služili s posojanjem denarja!
Seveda pa ni ostalo samo pri tem. Ko je vsakokratna politika dodobro osvojila ta obrazec gospodarskih priliznjencev, je šla še dva koraka dalje: v prvem je sama nastavljala take direktorje, ki so vnaprej priznavali zadolžnice politiki, v drugem pa je ustrezno spreminjala zakonodajo, da je nekatere oblike osebnega prilaščanja dekriminalizirala. S tem procesom je na veliko začel že g. Rop, kot sem opisal v enem zadnjih blogov, še uspešneje pa je nadaljeval Janša v prvem mandatu. Danes je tovrstno kadrovanje bolj ali manj v domeni RKC in Janša ga samo potrjuje, včasih celo s stisnjenimi zobmi.
PRVO VPRAŠANJE: bodo ti tajkuni sploh kdaj kaznovani?
V glavnem ne, ali vsaj tisti ne, ki imajo dobre zveze z desno politiko. Ivan Janez Janša je s svojim obnašanjem do sodišča dokazal, da je nad veljavnim pravnim redom. Enako bo zaščitil Bavčarja, verjetno tudi Šrota. Tovšakova bo odpotovala v Argentino, saj sodišče ne upa izdati zapornega naloga zanjo. Ob tem ne pozabimo, da je bil prvi pravi tajkun prav JJ v trgovini z orožjem!


KDO SE SKRIVA V SENCI TAJKUNOV?

Tajkuni so v ropanju slovenskega gospodarstva samo vrh ledene gore. V njihovi senci so direktorji tim. srednje velikih podjetij, takih, ki zaposlujejo nekaj sto delavcev. Uničevanje takih podjetij in kraja tem delavcem, zaposlenih v njih, je imelo in še vedno ima več različnih izvedbenih oblik. Običajno se je začelo z ustanavljanjem novih podjetij, na katere so se prenašali denarni tokovi in podjetniška aktiva, na starih podjetjih pa kopičili dolgovi in delavci. Ko je politika na primeru Steklarske pokazala, da tudi plačevanje prispevkov ni več zakonsko veljavna obveznost, se je ta »novost« kot virusna bolezen razširila na vrsto podjetij. Podatki kažejo, da je šlo v stečaj več kot deset tisoč takih podjetij, ki so ostala dolžna delavcem ne samo plače, temveč tudi neplačane prispevke.
Zato je to tudi eden večjih problemov primanjkljajev v zdravstveni in pokojninski blagajni, ki bo zahteval še nekaj tovornjakov tablet »proti državnemu glavobolu«. Krivdo zanj nosi tako davkarija, ki ne bi smela dovoliti izplačevanja plač (prevsem upravam!) takih podjetij, kot malomarno državno uradništvo. Za malomarnostjo enih in drugih stoji povsem določena politika!

SKRIVANJE NAKRADENEGA ALI SAMO UTAJA DAVKOV?

Vendar je to samo prva, primitivna stran ropanja. Mnogo bolj sofisticirana je druga, z obvodi denarja prek raznih poštnih nabiralnikov v »davčnih oazah«, od Cipra in Luxemburga do Kajmanov in Sejšelov. Ta obrazec je v Slovenijo prinesla argentinska emigracija, v večjih razsežnostih se je pojavil na desnici v času prve Janševe vlade, na levici pa za časa Pahorja (nekateri pravijo, da so bile posebej inovativne skupine okrog Schollmajerja, Šešok-Jankoviča jr., Tovšakove, itd.). Samo v letu 2010 je bilo na ta način »odtujeno« v te oaze za 1,5 milijarde evrov, v zadnjih štirih letih verjetno več kot 5 milijard. Nad tretjino te vrednosti znaša utaja davkov.
Ti direktorji so malokrat prispeli na naslovnice raznih časopisov (izjema so mogoče Finance), če pa so, je bila to kvečjemu »dnevna novica«, ki je naslednji dan zastarala in se izgubila. Toda, če bi uspeli sešteti te »srednje velike kraje«, primitivne in sofisticirane, bi verjetno začudeno ugotovili, da vsota tako naropanega denarja nekajkratno ali celo več desetkratno presega tisto, kar očitamo »pravim tajkunom«!
DRUGO VPRAŠANJE: zakaj ne Pahorjeva ne obe Janševi vladi niso učinkovito posegli v to ropanje, zaplenili naropanega denarja, izterjali utajene davke in pozaprli kriminalcev - pa Ljubljenemu Vodji ne bi bilo treba krasti pokojnin, pa tudi država ne bi bila v taki krizi? Odgovor je lahko zgolj en sam: ker so to »njihovi« ljudje, ljudje, ki izdatno sponzorirajo njihove »projekte«. Izgovor, da Durs razpolaga samo z dvema osebama za te preiskave, je smešen. Če bi Ljubljeni Vodja hotel napraviti red, bi lahko v tednu dni prerazporedil na DURS po dva strokovnjaka iz vsakega ministrstva in v pol leta pregledal vse dokumente. Pa tega ne želi in noče! Indikativno je, da vsevedni Šircelj o tem problemu ni nikoli govoril, pa je razpolagal z vsemi informacijami z DURSA, ne samo "javnimi"!

DROBNE KRAJE SO POSTALE NACIONALNI ŠPORT!

Za razliko od prej navedenih pa v slovenskih medijih izstopajo »neumne majhne kraje«. Velike kraje tajkunov bodo očitno zaradi povezav s politiko ostale bolj ali manj nekaznovane (izjema je g. Kordež, ki ni imel pravih povezav ne z levo ne z desno politiko, v tajkunizacijo pa so ga zapeljali že po definiciji nedolžni bankirji!). Prav tako kraje direktorjev srednjevelikih podjetij, ki so z ustanavljanjem vedno novih hčerinskih (in sestrskih in stričevskih) podjetij, v katerih so pogosto sodelovali tudi razni inšpektorji, policaji in sodniki!, zgodbe tako zapletli, da jih ne zmeraj dovolj podučeni preiskovalci težko razpletajo, dobro plačani odvetniki pa do konca zameštrajo.
V nasprotju z njimi so »neumne kraje« raznih računovodkinj vrtcev in šol, športnih in upokojenskuh društev, pa krvosesnih pijavk na zalitem telesu proračuna (te pijavke se praviloma prisesajo preko državnih uradnikov!) lažje obvladljive. In če ni vmešana ravno sestrična kakega ministra, teta kake sodnice ali brat kakega predsednika, lahko pričakujemo, da bodo tudi sodno sankcionirane. Vsaka skorumpirana oblast se hvali z uspešnostjo lova na kurje tatove!
Zato pa med kurje tatove ne spadajo tisti, ki delajo v ustanovah, predvsem na ministrstvih, v povprečju zgolj po kakšne štiri ure dnevno, tisti, ki imajo raznih potnih stroškov za pol plače mesečno, dopusta pa za dva meseca na leto! Vse to so posebne vrste »drobnih kraj«, ki po naši miselnosti bolj spadajo v »običaje« kot v kriminal. Vendar je celotna ekonomska in družbena škoda, ki jo povzročajo ti nenavadni običaji, poznani zgolj v levantinskih družbah, pri nas vsaj tako velika kot kraje "priznanih" tajkunov!
Ocenjujem, da se take »drobne kraje« danes dogajajo v več kot polovici naših »ustanov«!
TRETJE VPRAŠANJE: zakaj Ljubljeni Vodja ne prevzame odgovornosti za spremembo teh običajev, zahteva učinkovito delo vseh, zlasti državnih institucij, kjer so ti običaji najbolj razpaseni, in zahteva »nemško« učinkovitost? Tudi tu je odgovor jasen: ker se boji! Nima jajc za osebno odgovornost, za nekakšno »Schroederjevo agendo«, zato zmanjšuje denar za te institucije in pričakuje, da bodo delovno disciplino vpeljali direktorji. Malo morgen! Pametni direktorji bodo odstopali, on pa bo na njihova mesta nastavljal nekakšne strankarske pavlihe!

KAJ PA »MORALNE KRAJE«?

Obstoji pa še »goljufiva pokrajina« malih kraj, ki bolj spadajo v področje morale kot Kazenskega zakonika, pa vendar so tudi to kraje in podkupovanje.
Kako naj razumemo zdravnika, ki namenoma ustvarja čakalne vrste, da preusmerja paciente v svojo privatno ordinacijo? Kako to razumemo, kadar ta ordinacija uporablja javne prostore Zdravstvenega doma ali bolnice, pa del zdravil teh ustanov (to se menda dogaja predvsem v zobozdravstvu), ali ko je zdravnik na delu v svoji privatni kliniki, medtem ko je na javni kliniki »dežuren« (s trikrat preplačanim dežurstvom, ko za en vikend »pripravljenosti doma« potegne več, kot znaša mesečna plača prodajalke v Merkatorju!)?
Kako naj označimo početje univerzitetnega učitelja, ki je hkrati »zaposlen« na dveh univerzah in še na enem ali dveh inštitutih in tako revež dela po 26 ur na dan!?
Kako naj razumemo dimnikarja (ali serviserja), ki vsem strankam v isti ulici zaračuna, poleg storitev, ki jih ne opravi, tudi potne stroške?
Kako naj opredelimo početje učiteljice, ki javno razlaga, da lahko pri svoji sestrični – zdravnici dobi bolniško, kadar in za kar hoče, tudi za zatrgan noht? (Bomo kdaj vpeljali evidenco odobravanja bolniških?)
Ste se kdaj seznanili z delovnim ritmom na SŽ, kjer lahko direktor za svojo svetovalko zaposli izučeno šiviljo ali nekaj podobnega?
Kako lahko odobravamo početje državnega uradnika, ki pričakuje »konkretno zahvalo« za nekaj, kar bi moral storiti po uradni dolžnosti – in če je ne dobi, si takega »predrznega skopuha« zapolni za vse večne čase. Ne tako dolgo nazaj so se od začetka decembra pa do novega leta pred Gospodarskko in Obrtno zbornico Slovenije vile procesije malih gospodarstvenikov, obrtnikov, prevoznikov itd, ki so se prihajali »poklonit gospodom« in s seboj prinesli »nekaj malega v žegen«? Zato ni čudno, da se spisek »nagrajencev« v avli GZS bere kot seznam preiskovancev za gospodarske malverzacije.
In ali ni bivši minister govoril, da se njegove uradnice nočejo preseliti iz centra Ljubljane na periferijo zato, ker bodo imele potem predaleč na trg in do frizerja, kar spada med njihove normalne dopoldanske opravke? Seveda je to govoril – in se moral potem opravičevati, saj tega početja kot normalnega relikta »dogovorne ekonomije« in »vsemogočega uradništva« nihče ne tolmači kot neprimerno, kaj šele kot nezakonito!
Kaj ste porekli, ko ste prebrali, da so vse uradnice Predsedstva države (menda pa tudi Vlade) kupovale spodnje perilo na protokolarne stroške? Ste mislili, da ga morajo dnevno kazati v službi višjim uradnikom ali da gre za »ustaljen običaj«?
Pa župani - oh, ti naši župani, njihovi bratranci in redarji!
Itd, itd. Takih primerov iz te slikovite »pokrajine drobnih goljufij«, smešnih in tragičnih, pozna vsak od nas nešteto. Ne jemljemo jih resno, jih pa plačujemo. Toda, ker so prišli časi, da mora upokojenec preživeti s 400 evri na mesec ali manj, se bomo morali vprašati, ali ti narodni običaji in zaposlitvena oz. delovna folklora zares lahko ostaja nezapažena in nekaznovana. Dobra vlada bi se to vprašala prej, kot bi nižala pokojnine, ali kot bi z nesmiselnimi določili kaznovala frizerko, ki je zastonj ostrigla svojega fanta.

KAJ PA SIVA IN ČRNA EKONOMIJA?

O tej danes ne bom govoril. Poudarim naj samo to, da večino nje deluje kot neke vrste blažilec eksistenčnih stisk ljudi in mali flajšter na neumnosti politikov.
Kajti, če bi tudi to področje kriminalizirali, bi morali naslovno vprašanje obrniti in se vprašati:
KDO PA PRI NAS SPLOH ŠE NE KRADE?

DVE KLJUČNI VPRAŠANJI

Ostajata pa dve ključni vprašanji.
PRVO sindikatom: če vse to veste, zakaj se sprenevedate in delate vse, da se ne bi kaj spremenilo? Se bojite, da bi se s tem, ko bi priznali, da so spremembe tega stanja potrebne, odprla Pandorina skrinjica? Toda ta je ŽE odprta: če ničesar ne spremenimo, bomo čez dve leti na albanskem standardu! Se sindikalni veljaki bojite, da bi vas selekcioniran pristop odnesel? Če je to razlog vašega prikrivanja dejstev, potem je skrajni čas, da se umaknete, kajti čas vas je povozil! Ste samo še lupine sindikalnih voditeljev, zgodovinsko gledano petrefakti, človeško gledano, nepokopani mrtveci. Mislite, da ste pomembni? Nasprotno, tragikomični ste, naravna nesreča za Slovenijo.
In DRUGO vprašanje Ljubljenemu Vodji: zakaj se problema prevelike birokracije lotevaš politično, kot zmuzljivi diktator, namesto strokovno? Zakaj ustanovam jemlješ denar in se obenem obnašaš, kot da za posledice nisi odgovoren, saj naj bi jih izpeljali vodje ustanov! Zakaj ne nastopiš kot strokovnjak, ne definiraš KRITERIJEV odpuščanja, ne zahtevaš bistveno povečane učinkovitosti in POŠTENOSTI dela vseh vladnih, državnih, javnih institucij?
Zato, ker tvoj minister, pardon, ministrant (kot pravi Širca) Multipraktik Aga Turk tega ni sposoben oz. bi rad ribaril v kalnem in odpuščal po klerikalnih zakonih?! Najprej odpusti njega, saj si oz naj bi bil Predsednik vlade, nato pa jasno postavi CILJE REFORME javne uprave in KRITERIJE ODPUŠČANJA. Sproži razpravo o kriterijih odpuščanja, ne pa čvekanje o tem, ali bi ali ne bi! Tako pa mečkaš, kot bolan, ki ga nekam tišči, pa se boji, da ga bo bolelo.
Če res hočeš, da bomo Slovenci še kdaj jedli palačinke, bo treba ubiti jajce!

IN VPRAŠANJE ZAME: SE BOJIM TEH REFORM?

Seveda se bojim, toda ne reform (te so nujne!), temveč teh pritlehnežev in pristrankarjev, teh nesposobnežev, ki jih bodo izvajali. Prepričan sem in bojim se, ker bodo »Janševe reforme« izrabljene za politične čistke, saj večina njegovih ministrov ne zna UPRAVLJATI svojih resorjev, znajo in želijo pa vladati!
Toda še bolj se bojim, da reform sploh ne bo in da bomo zelo hitro zdrseli v revščino, iz katere bo vsako leto pobegnilo 5.000 pametnih ljudi!
No ja, vsaj kardinal se bo vrnil v naše Šentflorjanstvo, ki bo očiščeno večine nevernikov.

Oddano: 20.10.2012 ob 12:12:10
Zaznamki:
ropanje, kraje, odsvajanje, sindikati, reforme
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 823 | Ocena 2.6 od 52 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
je največji ropar nekdanje družbene in državne lastnine, pa tudi državljanov Slovenije sploh, danes prav RKC

To je res! Največji dolžniki NLB so Zvon 1 in 2 ter katolika Hilda in Zidar - Cerkev že 20 let izvaja načrtno ropanje Slovenije, za slepilni manever pa lajajo o ''komunistih'' in podobnem. To je rešena uganka slovenske tranzicije in več ljudi, ki bo o tem ozaveščenih, prej bo stanje boljše.
Kosana
pred 312 tedni
2.
Tvoje mnenje je vedno spoštovano, vsaj med razumneži! zato, če boš v priliki, skoči na ta blog in napiši kakšno kritično misel. Vsi je bodo veseli.
Amsel
pred 312 tedni
3.
Emil,ne strinjam se z zaključkom tvojega bloga. Blaginja, napredek in sreča ne prihajata iz vladnih uradov in tega ne proizvajajo birokrati. Zato je iz mojega gledišča popolnoma zgrešeno pričakovanje, da bo vlada ali njene recimo jim reforme kakorkoli izbolšale zadevo. Blaginja in sreča prihajata od ljudi in edino delo vlade je to, da nas pusti pri miru in ne da nas duši z regulativo in davki.
Prepad
pred 312 tedni
4.
A poznaš tisti slovenski pregovor, ki pravi, da je kriv, tako tisti, ki v vrečo sklada ukradene stvari, kot tisti, ki mu vrečo drži.... In vrečo so držali predvsem volilci z opranimi možgani. Omogočili so sprejetje zakonodaje, ki je "zamrznjenim" članom partije oziroma ljudem, ki so jih razni okrožni komiteti postavili na čelo podjetij omogočila "zakonito krajo" družbene lastnine.
(Član partije zame še ni komunist, ker poznam veliko poštenih, pravih in načelnih koministov-idealistov, ki pa so partijo "morali" zapustiti tja do leta 1965, ker zanje v tej stranki ni bilo prostora ali pa so bili "moteč razdiralni element").

Pred dnevi sem se pogovarjal z eno tako tipično predstavnico takšnih "komunajzerjev". V patijo se je včlanila okrog leta 1970. Ostala ji je zvesta (in njenim naslednicam seveda) do današnjih dni. V službi v enem od veljih družbenih podjetij je hitro napredovala. (na "družbenem" in ne na strokovnem področju, da si ne bo kdo narobe predstavljal). po osamosvojitvi se je vrgla v sindikalne vode kot se komunisti in socialdemokratu spodobi. Bila je na individualni pogodbi in "pri koritu", tako da takrat ko so njeni partijski kolegi "delili" delnice tega podjetja ni bila nikoli pozabljena. Ko je bilo podjetje "olastninjeno" (beri ukradeno) je prišla v nadzorni odbor in kasneje v upravo, od sindikata se je nekoliko oddaljila, še vedno pa se "socialdemokratsko čuteče" ostala v stikih z delavkami in nekoliko manj delavci, ki jim je bilo "lastninjenje" bolj jasno.... Veliko lažje pa je bilo podjetje ukrasti kot pa z njim upravljati in ga voditi, zato podjetje zadnja leta neizbežno drsi v propad. Uprava se zadnje leto ukvarja predvsem z seznami delavcev, ki bodo dobili nogo (delavske knjižice so pred kakšnim letom ukinili). In ko se je pred dnevi na oglasni deski pojavil eden od takšnih seznamov z okoli 200 delavkami in delavci, je prišla v proizvodnjo in kakor mi je dejala so delavke cmerile ona (socialdemokratsko čuteča), pa tudi skupaj z njimi. Delavec (pustimo ime, ker ima partija še vedno dolge lovke), pa mi je povedal, da so ga zasrbeli prsti, ko je to videl, saj ga je imelo, da bi določeno osebo prijel za vrat in treščil ob mašino.

Za to dragi Emil Milan tudi tvojim nebulozam verjame več kot polovica bralcev, vendar sem vesel, da ne vsi in ne ves čas. Tudi delavke so umetnice kako z 400 evri preživijo nahranijo oblečejo in šolajo svoje otroke. Vendar je iz meseca v mesec slabše in vedno več jih spregleda umazano igro oblikovalcev javnega mnenja...

Cerkvi, ki si jo omenil na začetku pa najbolj zamerim to, da je tudi ona dolga stoletja zatirala kritično mišljenje in samostojno razmišljanje in tako Partiji v naročje pahnila črede ovac....
hervard
pred 312 tedni
5.
Aja pa še to....oblikovalci javnega mnenja so delavke prepričali, da je za propad podjetja, njihovo stisko in stisko njihovih otrok, kriv Janez Janša in njegoovi ministri. Pa ne mi reči, da v to zadnje verjameš tudi ti, ki si resen in izobražen mož....
hervard
pred 312 tedni
6.
Hervard, pa bi bilo dobro, da bi povedal, kdo je po tvojem kriv? Lahko tudi z enim stavkom!
Cerberus
pred 312 tedni
7.
Cerberus, hervar je s citiranjem neobstoječe fantomske osebe iz neugotovljene tovarne v neznanem času na dolgo in široko ter počez zbluzil to, kar sem pojasnila v prvem komentarju, oz. je Emil Milan v začetku svojega bloga.
Kradejo katolibani, krivi so pa komunisti.
Kosana
pred 312 tedni
8.
7. Neobstoječa fantomska oseba iz neugotovljene tovarne je še preveč resnična. Upam samo da se v tej zgodbi ni prepoznalo še več ljudi...

6. Kriva sta oba (vsi). Tisti, ki je polnil vrečo in tisti ki jo je držal. Seveda pa je višina krivde različna in sorazmerna vplivu na družbo, ki jo ima posameznik. Sam sem več let ministre in premiere različnih vlad opozarjal, da nam gozdarski tajkuni kradejo slovenski les, pa se ni noben odzval. Moje trditve o kraji desetin miljonov evrov pa je šele pred nekaj dnevi obelodanil Slak v oddaji Trenja. Tudi RKC je kriva. Pa ne toliko ker je vzela tajkunske kredite ampak predvsem zato, ker se sedaj izogiba njihovemu poplačilu in z tem kot moralna avtoriteta daje slab vzgled preostalemu ljudstvu.
hervard
pred 312 tedni
9.
Oboji so enako krivi, to bo to.
:-)

Ta glasba se vrti že 20 let.
Kosana
pred 312 tedni
10.
Odkar ekipa Siola in nove planet TV stika po arhivu RTV, je blo malo zatišja, zdaj so pa spet užgali po komunajjzarjih pri čemer je smešno, da so sami največji komunajzarji, komunisti bi bilo žaljivo uporabiti, zelo analitično si napisal tole zato tak vik in krik, kaj bi pa LV brez medija in TV, nič!

Res je RKC uporablja slepilni manever, da so komunajarji krivi, če sami sebe obtožujejo ne vsem kaj se toliko razburjajo, samokritika je v današnjih časih zelo dobra. Mogoče bi si gospoda Božja ali njegovi nameščenci na zemlji prebrali Pirjevčevo knjigo o Hitlerju, zelo poučno.

Komunajzarji pa so v resnici vsi ekstremni desničarji, ki lajnajo eno in isto, gre jim pa samo za politično in kapitalno moč in absolutno vladanje, vse to skrivajo pod demokracijo.

Janša je komunajzar 100%.

Pučnik Jože je bil komunajzar 100%.

Gorenak tudi.

Pličanič tudi.

Brezigarjeva tudi.

Šturm, Drobnič, Štrovs and Co. tudi.

Celoten kler to so sami komunajzarji.

Komunajzarji - gospodje - "demokrati" ipd.

A temeljena razlika je, da ta gospoda ni bila in nikoli ne bodo komunisti! To bi bilo za prave komuniste žaljivo.

Išče se nov Tito, razpis podpira celo CIA, ker bo v nasprotnem primeru šlo ob kolapsu nakradeno premoženje v tri krasne.

Te dni hodi po Sloveniji oseba, ki se je preimenovala v Josip Broz Tito in spodbuja ljudi, da se vzdignejo in še enkrat naženejo klerofašiste na smetišče zgodovine.
danijeld
pred 312 tedni
11.
Ad 3), Prepad: Res je, sreča ne prihaja od vlade (tu si čist kardeljanec), toda še manj je res, "da naj nas pusti pri miru"!. Vlada je tu zato, da UPRAVLJA s skupnimi zadevami, v to pa spada tudi oblikovanje sistemov, ki zadevajo vse nas, skoraj vsak dan. Od komunalij (ceste, vode, smeti itd.) in pokopališč do financiranja (in seveda organizacije) zdravstva, šolstva, sociale, upokojevanja. In seveda okolja! Te sisteme mora razumeti kot UPRAVNE in sebe kot upravljavca, na vladarja! Če pa teh sistemov NE RAZUME, če jih ne obvlada, potem ti sistemi hitro podivjajo, postanejo ne samo neracionalni in dragi, temveč predvsem neučinkoviti, v njih zaposleni pa neodgovorni, leni in skorumpirani. To je poenostavljena, rahlo pretirana, toda v bistvu točna slika naših javnih sistemov in za to so ODGOVORNE ZADNJE ŠTIRI VLADE! Vse so se ukvarjale predvsem same s seboj, s prodajanjem megle in ideološkim obračunavanjem, z upravljanjem pa prokleto malo!
Emil Milan
pred 312 tedni
12.
Ad) 4, Hervard: Mojim "nebulozam" verjamejo tisti, ki znajo razmišljati, ki so pripravljeni razmišljati oz. ki razmišljajo! In, seveda, okradeni! Tisti, ki sami kradejo ali držijo prijateljem vreče, o tem ne želijo niti slišati, pa naj bodo z leve in desne. Še najmanj pa iz RKC, oni so nedolžni per definitionem!
Zgodba, ki si jo napletel, bo nekaterim dvignila pritisk, dejansko pa le potrjuje moj blog! Je zato "nebuloza"?
Emil Milan
pred 312 tedni
13.
Pa so nam govorili da je socializem pokvarjen, poglejte skoz okno kaj dela kapitalizem, prava gnojna jama, fej!
blaz3k
pred 312 tedni
14.
- 5 -
Ostrozor
pred 312 tedni
15.
Dobro napisano!

LEW
pred 312 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4Št. registriranih uporabnikov: 202023
Forum avtorjev: 15891 Forum teme: 34468 // Odgovorov: 1876450
Blog avtorjev: 3585 // Blogov: 87179 // Komentarjev: 1246052
Avtorji fotografij: 26306 // Slik: 223139 // Videov: 18360
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "