UKRADENI REFERENDUM
STRANKOKRACIJA

Večina slovenskih intelektualcev se zaveda, da živimo v neki navidezni demokraciji. Vse vzvode oblasti in s tem »urejevanja« našega življenja imajo v rokah politične stranke. Te so v zadnjih desetletjih skreirale tako zakonodajo, ki popolnoma izključuje državljane iz možnosti vplivanja na bistvene politične odločitve. Strokovnjaki zato našo družbeno ureditev upravičeno označujejo kot »strankokracijo«. Med ljudmi se je uveljavila bolj politično obarvana ugotovitev, da so nam stranke »ukradle državo«.
Naj v ilustracijo tem trditvam navedem samo dva primera. Prvi se nanaša na našo volilno zakonodajo, predvsem na sistem volitev v Državni zbor. Zakonodaja daje političnim strankam v roke vse adute: samo one lahko enostavno priglasijo sodelovanje na volitvah, one kreirajo kandidatne liste, one določajo, kdo je izvoljen, saj v DZ ne pridejo kandidati, ki so dobili največ glasov, itd. Civilna družba, ali, če hočete, organizirani državljani izven političnih strank, nimamo niti najmanjše možnosti, da bi na volitvah uspeli.
To je seveda kršenje Ustave, ki zahteva odločujoč vpliv volilcev. Tega se vsi zavedamo, toda politične stranke se na to ne ozirajo, ostali državljani smo nemočni.

DRUŽBI SOVRAŽNA ZAKONODAJA

Nobenega dvoma ni, da je ta zakonodaja izrazito sovražna do civilne družbe.
Drug podoben primer je nova zakonodaja o referendumu. Ta je naravnana tako, da noben referendum, ki ga ne vodijo politične stranke, praktično ne more uspeti.
Še tako dobro organiziranim subjektom civilne družbe je dovolj težko zbrati že 2.500 podpisov državljanov, da bi imeli pravico zahtevati referendum. Zbrati 40.000 podpisov, da bi DZ razpisal referendum, je praktično nemogoče brez vpletanja političnih strank. Izpeljati drago kampanjo, ki naj bi na volišča pritegnila kakih 800.000 volilcev (50% volilnega telesa), od katerih bi več kot polovica potrdila referendumsko vprašanje, je za civilno družbo misija nemogoče.
V normalnih državah je referendum orodje vlade. Ta ga uporabi takrat, ko se znajde v dilemi, kako se naj odloči o nečem, kar je za vse državljane pomembno. Velika Britanija ga je razpisala glede svojega članstva v EU, Švica se je zadnjič obrnila na državljane z vprašanjem o azilantski politiki.
V Sloveniji vlade po osamosvojitvi, kolikor je meni znano, še niso čutile potrebe, da bi kaj povprašale svoje ljudstvo ali da bi njemu prepustile odločitev o kakšnem bistvenem vprašanju. Vse se »zavedajo«, da so pametnejše od neukega ljudstva, prepričane, da je njihova prva naloga, streči svojim apetitim po oblastiin in ne »služiti« ljudstvu.
Zato so naši referendumi zgolj politično obračunavanje političnih strank opozicije s političnimi strankami koalicije. Referendumsko vprašanje je v tem obračunavanju nepomembno, v umazanih političnih kampanjah pa se ponavadi sploh zgubi. Strokovnjaki trdijo, da niti polovica tistih, ki se takih referendumov udeležijejo, sploh ne ve, za kaj pri vsej stvari gre. Preprosto glasujejo za tisto stran, v kateri tabor pripadajo.

»BRATSKI SPORAZUM«

To se bo dogodilo tudi s tem referendumom, za katerega se zavzema g Vili Kovačič, za katerim se skrivata g Janez Janša in G Primc, znani oglaševalec fašistične butare na Slovenskem.
Svet za civilni nadzor projekta »drugi tir« se že več kot leto dni trudi, da bi dosegel razmere, tudi ustrezno pravno podlago, za javen, strokovni nadzor nad projektom. Samo tako bi lahko preprečili, da se nam ne ponovi škandalozni primer TEŠ 6, kjer je neznano kam izginilo okrog pol milijarde evrov in česar tožilstvo in sodstvo očitno ne bosta nikoli razčistila in kaznovala. To prikrivanje plenjenja je mogoče razumeti samo tako, da so v njem sodelovale skupine iz leve in desne politične opcije.
Tudi projekt »drugi tir« je v bistvu zastavljen enako: napihnjen je za kake pol milijarde (kot trdijo strokovnjaki, npr dr J. P. Damijan), ključne vloge pa bodo nazadnje razdeljene uravnoteženo med leve in desne »neoliberalne« srake. Kajti v Sloveniji že desetletja nobena stran ni tako močna, da bi lahko sama nekaznovano plenila.
Toda ko govorim o »ravnotežju plenitve«, seveda ne mislim, da se plen deli na dva enaka dela. Nasprotno, delitev je »bratska«, kar Slovenci dobro poznamo iz nedavne zgodovine: močnejši brat dobi bistveno več, šibkejši preostanek, pa vendar dovolj, da tega vprašanja ne more pripeljati pred sodišča.
In za to v tem referendumu zares gre. Za spopad, ki naj pokaže, kdo je politično močnejši, kdo bo vodil projekt in mu bo tako pripadla vloga »velikega brata«.

PARADOKS

Vsega tega smo se v Svetu dobro zavedali. Jasno nam je bilo, da ob taki sovražni zakonodaji sami ne moremo speljati referenduma. Da se ga bodo, če ga bomo odprli, takoj polastile najbolj agresivne politične stranke.
Ta referendum ponuja opoziciji kar nekaj specialnih priložnosti: da si zagotovijo zadostno udeležbo zaradi datumske povezave z volitvami predsednika, da ga uporabijo kot generalko pred volitvami v DZ itd. Za racionalizacijo projekta sploh ne gre. Nobena od strank, ki zdaj vodijo zbiranje podpisov za referendum, nas ni podprla v boju z vlado za racionalizacijo projekta in njegov javen nadzor. In če kdo verjame, da bi JJ, če bi dobil vodenje projekta v roke, projekt racionaliziral in ustanovil strokoven Nadzorni organ z udeležbo predstavnikov civilne družbe, sliši travo rast.
Ob tem pa smo priče zanimivega paradoksa. G. Vili Kovačič je v preteklosti večkrat javno zatrjeval, da so nam politične stranke ukradle državo. S kričanjem pred sodiščem in zanikanjem pravnih odločitev je menda opozarjal, da nismo pravna država (?!). Zdaj pa je prav ta »demokrat« ukradel referendum v korist političnih strank. Tudi njemu očitno ne gre za racionalen projekt ampak zgolj za to, da veliki brat postane JJ.
Skrivnostna so pota razvpitih slovenskih »demokratov«.
Ostali smo prepričani, da se je referendum med tem že spridil, da je postal nepotreben, da ne bomo ničesar zamudili, če ga izpustimo.
Tudi če uspe, v kar osebno dvomim, bo prinesel samo drugačno delitev plena, če nam (Svetu) v mukotrpnih pogajanjih z vlado ne uspe zagotoviti dostojnega nadzornega organa, ki bi prinesel malo več politične higiene v vodenje projekta.

Oddano: 03.06.2017 ob 19:54:17
Zaznamki:
ukradena država, strankokracija, dogovor o plenitvi, javen nadzor
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 372 | Ocena 2.4 od 17 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
pri celem drugem tiru gre že od začetka le za to, kdo bo zraven.

da zraven ne bo tesnega janševega sodelavca pintarja, pa damjana, mencingerja in podobnih propadlih nesposobnih bivših, je že super.

s še malo sreče pa industrijskega tira do zasebnega podjetja državljani sploh ne bomo financirali.
ba
pred 79 tedni
2.
@ 1 Iko....

Luka Koper je zaenkrat še vedno državno podjetje.
Ti pa kar cepetaj in pljuvaj po ljudeh ki so imeli jajca in so velikemu vodji pokazali sredinec.
cinik
pred 79 tedni
3.
Ad 1), ba: ljudje lahko odkrijejo zdravilo proti raku ali Aidsu, proti idiotizmu in telebanstvu ga ni
Emil Milan
pred 79 tedni
4.
Pripomba na tvoj uvod o demokraciji.

Kdor je prebral Solona, ta ve, da so v Grčiji bil lastniki sužnjev,
imenovani demos. Vladali so tako, da so se zbrali, in tam z dvigovajem rok
sprejemali odločitve, kar naj bi bila demokracija.

Nekdo je besedo demos, lastnika sužnjev, prevedel z besedo ljudstvo.

Sužnjev, SKLAVOS, ki jim je bila odvzeto človeškovo dostojanstvo in svoboda, ki jih je bilo samo v Atenah 600 tisoč, večinoma iz Rusije, sploh ne omenjajo kot ljudi.

In ker se zgodovina ponavlja, zdaj že pod vodstvom Svete cerkve nastajata dva razeda, elita bogatih,
ki bo vladala, in brezpravna čipovana delavska raja.

Zdaj pa jaz sanjam, kako lepo bi bilo, če bi poleg demokracije uvedli
tudi sklavoskracijo,

in bi ti sklavosi, namesto da volijo demokrate, volili
sklavoskrate, torej same sebe,
kar bi šlo, če se le ne bi takoj po volitvah izvoljeni spremenili v demokrate.

Naš Tito
pred 79 tedni
5.
@3
Oprosti, ampak po moje ne gre za omejenost, ampak za nelegitimen interes: za pekuniokrate in njihove medijske eksponente.
Pekuniokrat je odločevalec, od zainteresiranih za ilegalen zaslužek plačan zato, da odloča v nasprotju z interesom javnosti, naroda, države itd., ki bi ga/jih bili dolžni zastopati in uresničevati.
velenjcan
pred 79 tedni
6.
Resnično in žalostno
KapoReđime
pred 79 tedni
7.
to imaš če je 90% folka političnih analfabetov.
če bi bili pametni, nebi nikoli rušili samoupravljanje in SFRJ:
plemena tujci najlažje skregajo da se grejo pobivat med sabo.
do emancipiranih narodov bo še dolga pot.
komsomolec
pred 79 tedni
8.
. "Strokovnjaki zato našo družbeno ureditev upravičeno označujejo kot »strankokracijo«. Med ljudmi se je uveljavila bolj politično obarvana ugotovitev, da so nam stranke »ukradle državo"
Kadar si zapuščal 11. Kongres ZKJ , ali si imel enako mnenje kot danes ?
Večina nas trdimo da se Slovenija ni " osamosvojila " , da so reakcionarne sile z podporo Holbŕuka , Demikelisa , Moka in Genšerja spremenile družabno ureditev Socialistične Republike sLOVEnijo !
Od kod tebi pravica da se kriti zversko izpostavljaš do "ukradene države , ukradenega referenduma " ?
Ti si političo nepomémben !
Večkrat se ne strinjam z tvojimi javnimi nastopi !
Lp
Šentvid
pred 78 tedni
9.
3 je zdravilo proti idiotizmu in telebanstvu, ko idiote in telebane zavržejo tisti, ki so jih slepo podpirali in jih uporabili za pot na oblast, takrat idioti in telebani spoznajo kruto resnico, to je najboljše zdravilo, vsem drugim z izjemo idiotov in telebanov, kaj za vraga napadate Emila Milana Pintarja, EMP sploh ni bil član ZK, ko je zapuščal 11. Kongres ZKJ kar je javno povedal, bil je med člani SDZ a Pučnik hi hotel slišati svaril o igri JJ, ki je tako Pučnika kot kasneje Bajuka grdo izigral, 8, če je človek v penziji res ni več politično pomemben, pomembni so odločevalci in izvrševalci, za tega g. Vilija Kovačiča se ve, da je pristaš JJ in Primca, politika sploh Janševa želi preko svojih ali sorodnih CI na oblast, EMP IZJEMNO DOBRO analizira plenjenje levih in desnih zato je tarča obojih, telebani ga zmerjajo, da je pristaš njihovega idola, da bi ga očrnili, idioti pa ga rinejo med Murgeljske palčke. Na koncu je res samo to pomembno, da se ve kdo bo pri koritu in dobil največ plena, tisti z malo manj pa bo vpil a naredil nič.
ciafks
pred 78 tedni
10.
EMP: "Ostali smo prepričani, da se je referendum med tem že spridil, da je postal nepotreben, da ne bomo ničesar zamudili, če ga izpustimo.
Tudi če uspe, v kar osebno dvomim, bo prinesel samo drugačno delitev plena, če nam (Svetu) v mukotrpnih pogajanjih z vlado ne uspe zagotoviti dostojnega nadzornega organa, ki bi prinesel malo več politične higiene v vodenje projekta
."

Če je ideja dobra jo je treba podpreti, ne glede na podtone, te se samo resneje spremlja.

S takšno vlado se ne pogaja, ampak se jo RUŠI.
Preveč problemov je povzročila za kakršno koli sodelovanje.
Ravno pretirano vztrajanje na sodelovanju te daje v koš "kolaboracije".
Kompromis na kompromis je namreč sodelovanje.
Ostali del bloga ODLIČNO, se strinjam.

VČASIH JE TREBA STOPITI NA NOVO POT. ČAS JE!rega regica je ala odličen komentar pod moj najnovejši blog

PROBLEM DVOTIRNOSTI ALI KAKO SEDETI NA DVEH STOLIH HKRATI?
Jure Leban je včeraj na RTV SLO tedniku povedal, da bo cena investicije dvotirne proge pod milijardo EUR. Torej da bo vse skupaj CENEJE kot ko so načrtovali enotirno.
In tem bumbarjem poslanci, pa Cerar ipd VERJAMEJO.

To bi nadgradil. Na spletnih straneh vlade je podatek za enotirno progo 1.4 milijarde, pa tudi sicer so celo uradni podatki neusklajeni.
Neresni projektni vodja - sekretar ministra za infrastrukturo Leben - okoljevarstvenik in neresen vladni projekt.
Vi bi ga pa kar naprej POPRAVLJALI.

Dobro veš da je zakon, lex specialis, o Drugem tiru samo motnja, ga ne potreujemo, sam imamo že ustrezno zakonodajo, celo več je škodljiv zaradi dodatnih kolizij predpisov...
meteor
pred 78 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 211225
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878446
Blog avtorjev: 3593 // Blogov: 87699 // Komentarjev: 1250687
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224099 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "