Uporabnik: Geslo:
Nikoli nisem mislil javno pisati o teh dogodkih ali o njih polemizirati. Za mene so bili dogodki v II. svetovni vojni »passe« . Pa so začeli dejstva in resnico obračati na glavo in dejal sem si, da je prišel čas, ko šteje vsak glas. Čeprav glas komaj 15 letnega partizana, ki je med »gošarji« prebil le nekaj mesecev. Nikoli se s tem nisem hvalil, iskal ali uveljavljal kakšne koristi, le tihi ponos je bil v meni. In je še.
Zgodilo se je Grahovo, zgodile so se Rovte, bila je proslava v Šentjoštu. Spomenik v Grahovem bi lahko služil spravi, le resnico je treba napisati ob imena žrtev. Vsi mrtvi imajo pravico do spominskega obeležja, vendar brez laži in potvarjanja dejstev.

Spoštovani!

Zbrišite neresnične besede na spomeniku in napištte resnico, razglasite celoten spomeniški kompleks s partizanskimi spomeniki in drugimi obeležji na tem kraju za »spomeniško svet kraj« ter v bodoče naj bodo vse komemoracije, spominske slovesnosti, maše, blagoslavljanja itd skupna in za vse enaka. Prepričan sem, da bi bil to zelo velik korak k medsebojni spravi.

Sem odkrit in dobronamerno bom nanizal nekaj dejstev, ki po mojem trdnem prepričanju v temelju izpodbijajo trditev, da so se "domobranci borili za demokratično Slovenijo“ in, da so "... oni zmagali na cvetno nedeljo".

Kdo oni!!!????

Tudi jaz - partizan sem glasoval za samostojno Slovenijo, ne pa za barabijo, ki jo imamo sedaj. Kaj si je posamezni vaški stražar ali domobranec takrat mislil ali računal in verjel, je druga zgodba. Zgodovinska dejstva in tudi moje osebno doživete izkušnje govorijo tako kakor bom napisal.

Jaz sem doma na Angelski gori ali preprosto na Gori, ki je na gori. To je planota med Čavnom in Nanosom in se dviga nad Vipavsko dolino. Otlica ali Ottelza (so rekli Italjani) je moja vas. Kamenje, skopa suha zemlja, burja, zameti snega, uboštvo in pomanjkanje so bili stalnica v mojem otroštvu.
Za „priboljšek“ so poskrbeli italjani, ki so nam vzeli imena – naša osebna (več kakor 50 tisoč slovenskih priimkov so poitaljančili na Primorskem). Spremenili in popačili so imena krajev, vasi, gora, rek, rož in trave, živali, ptic in tudi slovensko božjo besedo so nam vzeli. Vzeti so nam hoteli tudi duhovnost, kulturo in naš domači način razmišljanja, predvsem pa upornost.

Potem je prišlo leto 1941., 6. april in » le trupe militari del' esercito Italiano« (vojaške sile kraljevine Italije) so prestopile krivično »Rapalsko mejo«, si prilastile »La provincia di Lubiana« (Ljubljansko provinco) in proti pričakovanju so ti rimski vojščaki doživeli lep sprejem pri lokalnih politikih in v vrhu RKC. Pokorščina, lojalnost, sodelovanje je bila izražena z globokim priklonom zavojelcu in s pisno zahvalo fašističnemu vodstvu v Rim . In v tistem času, ko so se žlahtni gospodje tam v Ljubljani udinjali italjanskim fašističnim generalom, smo mi v šoli, tam na Otlici (Ottelza) na Primorskem vsako jutro ob prihodu v šolo morali ponavljati : »Io sono nato sotto l'Italia, e' sono Italiano« (Rojen sem pod Italijo in sem Italjan). Najprej posamično, nato še v zboru ves razred skupaj. Ne pozabite spoštovani morebitni bralci tega mojega modrovanja. Ko so se v t.m.« Ljubljanski provinci« organizirale »Vaške straže« (proti komunistična milica) in so ti stražarji prejemali orožje, obleko, plačilo, zavetje in vodstvo italjanskega okupatorja, je ena tretjina sedanjega ozemlja in ena tretjina prebivalstva sedanje Republik Slovenije že več kakor 25 let ječala pod tem istim zavojevalcem. Pri nas na Primorskem so gorele vasi (Ustje, Uhajne), »Vaške straže« v okolici Ljubljane pa so tem požigalcem zvesto služile. Zaradi slovenske besede ali pesmi so naši primorski rodoljubi pili strojno olje in v mukah umirali več mesecev (Bratuš Alojz), »Vaški stražarji« nella Provincia di Lubiana pa so ta čas tem svojim gospodarjem pomagali polniti taborišča Rab, Gonars.

In sedaj mi razložite, spoštovani gospodje, kdo ima pravico, da se poveže, se udinja, sklene zavezništvo, sprejme pokrovitelstvo ali karkoli vzame od takega zavojevalca, ki je razširil leta 1941. svoje kremplje tudi na še preostali doberšen del Slovenije?
Ne izmikajte se s pravico do samoobrambe pred nasiljem. Tega nihče ne oporeka. Vsak ima pravico braniti svoje imetje, svoje življenje, svoj dom. Nihče pa nima pravice, da se v ta namen zateče v „zavetje“ k tistemu, ki je vdrl v te kraje zato, da bi izbrisal celoten živelj v teh krajih. Tudi tiste, ki so mu v danem trenutku služili. To je italjanski okupator brez sramu in nekaznovano izvajal na Primorskem vsaj 25 let. In potem so se "spomnili", da jim pripada tudi t.i. „ljubljanska pokrajina“.

Sprejeti orožje zavojevalca, naznanjati nasprotnike, izročati ujetnike ( celo angleške padalce) okupatorju – je to morda bojevanje za demokracijo ? Kdo je pomagal italjanom „polniti“ taborišča na Rabu, Gonarsu itd ??

Ustanavljati vaške straže, belo gardo, MVAC in pri tem pomagati okupatorju (v Ljubljanski provinci je takrat gospodaril rimski fašistični okupator - da ne bo pomote), je nevzdržno in skrajno zavržno dejanje. Kajti, ta isti fašistični zavojevalec je pri nas na Primorskem v tem času mobiliziral fante in može, jih trpal v taborišča (batalioni speziali) ali jih pošiljal celo v Afriko, kjer so nad njimi uveljavljali znano Musolinijevo geslo : »Chi si ferma e' perduto« (kdor obstane je izgubljen). Zagrizeni oficirji, ki so komandirali po puščavi tavajočim vojakom, pa so to Musolinijevo geslo podkrepili še z grožnjo s pištolo naperjeno v hrbet svojih vojakov in dodali: »presempio queli schiavi« (posebno tisti sloveni).
Moj starejši brat je vse to doživel in mi pripovedoval, ker se je kljub vsemu srečno zdrav vrnil domov kot partizan v prekomorski partizanski brigadi. Sprašujem: zakaj mojega brata Angleži iz Afrike niso preusmerili k domobrancem ali četnikom, temveč k partizanom???. Bil je angleški ujetnik in bi lahko preostanek vojne (od leta 1943. dalje) mirno in varno preživel v ujetništvu.

Dolga leta sem preživel in služboval v Žireh. V letih kmalu po vojni je to bilo, ko so bili spomini še živi in so bili ljudje o vojnih dogodkih pripravljeni veliko povedati. Tudi o organiziranju vaških straž v Šentjoštu, Smrečju, Treh Kraljih, Suhi dol, Rovte in v vaseh t.im. kolaboracije. Bili so primeri, ko je enota partizanov prišla v vas. Borci so bili prezebli, lačni, slabo oblečeni in preganjani od italjanske vojske. Če hrane niso dobili prostovoljno so vzeli kmetu živinče iz hleva, krompir iz shrambe, vrečo moke v trgovini kakšnemu trgovcu itd. Partizani so temu rekli rekvizicija, nekateri domačini pa tatvina. In tatvino je treba prijaviti oblastem. In partizani so vsako tako naznanitev italjanskim oblastem šteli kot izdajstvo. Dostikrat so bila taka dejanja povod za nasilje, maščevanje nad domačini. Pri domačinih pa razlog za samozaščito. Tako so nastajale »Vaške straže«, ki pa so jih italjanske okupacijske sile kaj hitro obrnile sebi v prid in iz njih ustanovile zdaj že vsem poznano MVAC – Milizia volontaria anti-comunista.

Zgoraj opisanih dogodkov si ne bi drznil komentirati, ker jih osebno nisem doživljal in jih poznam samo iz pripovedovanja. Ampak poznam pa dogajanja v vojnem času v naših vaseh. Partizanskih rekvizicij skoraj ni bilo, ker so se partizanske enote oskrbovale pretežno z »rekvizicijami« v okupatorjevih skladiščih, zaplembami hrane, orožja, streliva ob napadu na konvoje okupatorja. Sicer pa je splošno znano, da je Vipasvska dolina s Krasom oskrbovala s hrano pretežni del enot IX. korpusa NOB. Zato vaških straž nismo poznali, niti ni bilo nobene potrebe po ustanavljanju, ker so dostikrat vaščani jedli skupaj iz istega kotla, kakor partizani. Naj navedem samo en primer. Moja starejša sestra, zdaj že pokojna je imela z možem trgovino in pekarijo na Predmeji, »Na Hribi« se je reklo po domače. Od te hiše je viliko vreč moke »odšlo« v partizane. Tudi takrat, ko so nam italjanske oblasti dodelile »tessere« (karte-pike) in je vsega primanjkovalo. Sestra je iz Ajdovščine ali Gorice iz gnezda okupatorja prišvercala - na kontrabant pripeljala moko, pašto, riž, sol, sladkor itd. Takrat je že sam prevoz prehrambenih izdelkov z Dežele v naše hribovske kraje pomenil pravi podvig, kajti Italjani so naše kraje razglasili za »TERRA DEI RIBELLI«, Nemci kasneje pa »BANDITENGEBEIT« (ozemlje banditov), kar je veljalo tudi za domačine, ne samo za partizane. Lov je bil odprt za vse kar se je gibalo na prostem. In Nemci so bili zelo veseli, če se je tega lova udeležila tudi kakšna iz ljubljanske province uvožena domobranska enota. Tako pridobljena hrana se je potem delila med vse ljudi, tudi brez »tessere«. Tudi med partizane, dokler je kaj bilo. Potem smo bili lačni vsi. In proti koncu vojne ni bilo ničesar. Prazne, požgane in opustošene vasi, brez živine, celo brez semena za setev in žetev. V spominu mi je ostala sestra, ki je nekega dne tik pred božično-novoletnimi prazniki v letu 1944/45. prigrebla skupaj še nekaj krompirja, ga v loncu skuhala, brez soli in zabele. Potem pa je iz tube stisnila še zadnje ostanke paradižnika v kuhan krompir, ki smo ga otroci pojedli iz skupne sklede. Nikoli več v življenju nisem jedel tako okusnega krompirja??? Če se ne motim je bil to eden od zadnjih naših družinskih skupnih obrokov, kajti naslednji dan so sestro aretirali domobranci (uradno 1. bataljon Udarnega polka Slovenskega narodnega varnostega zbora) in jo skupaj s štirimi majhnimi otroci izročili SS policiji v Ajdovščini. 

Tudi, če vse zgoraj opisano zanemarimo. Navajam resničen primer, ki naj bo v razmislek vsem. V noči od 24. na 25. februar 1943. so italjanski vojaki, fašisti in karabinerji na Predmeji (moja sosednja vas) pri »Brigiti« po domače, Bizjak so se pisali, zverinsko pobili celo družino: visokonosečo mater, njenega 2 leti starega sina, njenega tasta in svaka.
Zažgali so hišo in v ogenj zmetali trupla. O grozotah, ki so jih počeli podivjani vojaki in fašisti predno so družino pokončali in zmetali v gorečo hišo ne bom pisal, ker je to »neprebavljivo« za današnje čase. Le to, da je domači fant – nekoliko slaboumen poskušal pobegniti iz goreče hiše skozi okno. Ustrelili so ga v hrbet na oknu. Potem so mu obesili nahrbtnik s hrano, ki naj bi jo nameraval odnesti partizanom ( ai ribelli). Tako so opravičevali svoje dejanje. Kasnejša rekonstrukcija je pokazala, da nahrbtnik ni imel strelne luknje. Pokojnika so naložili na kamion in ga vozili po ulicah v Gorici s pretvezo, da je bandit (ribello). Tiste čase je v teh krajih veljala popolna zatemnitev (copri fuoco). Mati Brigota je prižgala luč, da bi pogrela otroku kamilice. Takrat se je vsulo po vsej hiši iz vsega orožja, ki so ga imeli napadalci na razpolago. Istočasno na drugi strani krivične »Rapalske meje« v t.im. »Ljubljanski pokrajini« (Provincia di Lubiana) pa so Vaške straže ( v resnici MVAC, bela garda, rastrganci, črnorokci) še tedaj 1943. leta pod okriljen in vodstvom teh morilcev vodile »kao« neko »protirevolucijo«. Spoštovani gospodje prizanesite vsaj nam Primorcem s takimi bedarijami in lažmi. Zelo lepo je to opredelila spoštovana gospa Spomenka : „vse je bilo dopustno, dokler Slovenec ni sprožil prvega naboja proti Slovencu iz orožja, ki ga je dobil od okupatorja“.

Sicer pa, da ne bo pomote. Sedaj govorimo o vaških stražah. To se danes zalo lepo sliši. Ampak, italijanski okupator jih je poimenoval MVAC – Milizia volontare anti-comunista ( proti-komunistična milica), jih oborožil itd. Italjani se niso prav nič sprenevedali. Tistim skupinam prostovoljcev, ki jih danes imenujete vaške straže, so dali svoje ime in jih uvrstili v svoje oborožene sile. Hojla,!? In kje je tu demokratična Slovenija – v okupatorjevih rokah???


Nemški oklepni avtomobil na zasilno popravljeni cesti Otlica-Col

V avgusta 1944. je nemška zaseda, 50 m od moje domače hiše ustrelila pobeglega francoskega ujetnika. Takrat nisem ničesar vedel, čeprav so ga mrtvega prinesli k našemu vodnjaku in so domačini ugotovili, da je Francoz, da je ujetnik in da so njegovi tovariši (še 7 jih je bilo) uspeli pobegniti. Tam je ležal z razmesarjenim trebuhom, ker ga je zadela dum-dum krogla. Sosedje so ogledovali njegove še dokaj dobre čevlje in moje bose noge, ker sem stal zraven trupla. Hoteli so ga sezuti, vendar sem jaz njegove čevlje odklonil in še naprej bosopetil za mojimi kozami na paši.
Kasneje, po vojni, sem se pozanimal za ta primer in z veliko verjetnostjo ugotovil, da je ta skupina francoskih ujetnikov pobegnila iz taborišča v Podljubelju in s pomočjo partizanov bežala s ciljem priti v Italijo in naprej domov v Francijo. Na poti – na relaciji Šentjošt-Smrečje-Rovte-Godovič-Črni vrh- Zadlog so bili izdani. Nemci so jim presekali pot in v naši vasi postavili zasedo. Kako lahko te osebe, ki so zagrešile to dejanje in okupatorju ovadile te siromake imenujete „borce za demokratično Slovenijo“??? Ti francoski siromaki niso imeli nič skupnega z „našo rdečo revolucijo“, pa se je vseeno zdelo potrebno (morda prav nekomu iz tistih krajev, ki ste jih 8. 7. 2012. slavil) obvestiti okupatorja o njihovem prehodu???

Decembra 1944. tik pred Božičem so prišli v našo vas "borci za demokratično Slovenijo" v zavetju nemške soldateske. Takrat so v mojo vas prvič prišli ti "vrli slovenski vojščaki". Pred tem jih nismo poznali, ne po imenih ne po uniformi in tudi za njihove demokratične namere nismo vedeli. Prišli so tudi v našo hišo. Na Otlici 254, "Za hribom pri Strletu“ po domače. Govorili so slovensko, čeprav nam primorcem nekoliko čudno narečje in se predstavili za SLOVENSKO VOJSKO.( uradno: » 1. bataljon Udarnega polka Slonenskega narodnega varnostnega zbora«) Brez razloga in pojasnila so zahtevali od mojega 65. letnega očeta Janeza BOLČINA (tudi PAPEŽ imenovanega), da z družino zapusti rojstno hišo. Doma je bila namreč tudi moja sestra s 4 nedoraslimi otroci, svakinja in sestrična. Slovenski fantje, v slovenskem jeziku, na domači slovenski zemlji iz hiše, ki je od pamtiveka nosila slovensko ime so izročili slovensko družino na milost in nemilost nemškemu okupatorju. Pa so se ušteli.

Moj oče, sezonski delavec sicer, je pogovorno zelo dobro obvladal nemški jezik. Pa tudi v pisavi in branju se ne bi pustil prodati. Vsekakor je oče nemščino bolje obvladal, kakor tisti , ki so hodili „meldat“ (ovajat) na nemško komando : „ zvai banditen po koruzi laufn, za njimi šicn, pa niks trofn“( pa šalo na stran). Na policijski komandi v Ajdovščini je oče poveljniku v nemščini vse razložil in po kratkih formalnostih je bila družina prosta. Janez Zahribarski, do takrat oče 5 partizanov, dalje pa 6 -tih, ker sem se bratom MORAL pridružiti tudi jaz, je „borcem za demokratično Slovenijo“ lahko v žepu fige kazal, ko je zapuščal nemško policijo. „Moral“, sem namenoma podčrtal, kajti vrli domobranci so mi namignili, da bi bil dober za kakšno „delovno mesto“ v Nemčiji. In take namige je bilo takrat treba upoštevati, kajti sedaj je znano, da so domobranci iz ljub. pokrajine »premeščeni« v Trst , med drugimi, tudi spoštovanega gospoda pisatelja Borisa PAHORJA poslali na “delovno mesto“ v koncentracijsko taborišče. (aretirali so ga domobranci in izročili gestapu) Berite njegovo NEKROPOLO, pa vam bo marsikaj jasno???.

Moji bratje so bili tedaj že prekaljeni „ušivi gošarji“ - partizani, pa nemška policija tega ni vedela, ker pri nas (v moji vasi) nismo poznali izdajalcev. Vasi na planoti Gora (Predmeja, Otlica, Kovk) so bile požgane – 80% hiš (nekatere tudi trikrat), pa nikomu niti na kraj pameti ni prišlo, da bi izdal soseda ali partizansko enoto. Pa tudi tisti uvoženi domobranci niso nič vedeli o naši partizanski družini, ravnali so kar tako „čez palec“.

V ofenzivi v zimi 1944/45., ki je bila razdeljena na več kratkih, časovno in krajevno ločenih »hajkah« na enote IX. korpusa NOV je nemški okupator združil 30.000 vojakov (nemška SS divizija, četniki, vlasovci, kozaki, italjanski fašisti, domobranci) proti 3000 borcem v enotah IX. korpusa NOV. Zaradi nasilja nad civilnim prebivalstvom – prednjačili so četniki, domobranci in kozaki, je v tej ofenzivi zbežalo v Vipavsko dolino veliko družin – žena, starcev. Med njimi 70 otrok. Sicer je v partizanih od 1941. do 1945. padlo 54 mojih vaščanov in vaščank., 34 je bilo ustreljenih talcev ali umrlih v taboriščih. Na Gori so v borbah z okupatorji in njihovimi pomagači od 1941. do 1945. padli 404 borci in borke NOV – iz enot IX. korpusa. (vir: »Gora« štev. 52-2013.)

Po teh dogodkih je prišel Božič in Novo leto 1944/45. Nemške enote so ostale v vasi. Utaborili po hišah so se tudi domobranci. Po oddelkih - desetinah. Ker je bilo konec leta in konec meseca, so od nekje domobrancem prinesli plačo. Plačo so si delili tudi v tisti desetini, ki se je utaborila v hiši v bližini cerkve na Otlici. Gospodinja v tej hiši je „poskrbela“ za razdelitev judeževih grošev med posadko domobrancev čisto po svoji zamisli. Odšla je iz hiše in opazovala skozi okno. Ko je bil denar na mizi in so prejemniki podpisovali listino, je gospodinja vstopila in zakričala: »Partizani prihajajo!« O partizanih sicer ni bilo ne duha ne sluha. Domobranci pa so v paniki pobegnili na vse strani in denar pustili na mizi. Gospodinja je denar spravila in, ko so se prestrašeni "vojščaki"vrnili jim je natvezila, da so denar pobrali parizani in odšli neznano kam. Hiše in imena gospodinje ne bom izdal, ker so njeni potomci še živi in bi lahko kdo ta pripetljaj čisto napačno razumel. Dejstvo je, da so ti „borci za demokracijo“ prejeli plačilo za svoje umazano delo, ki so ga opravljali po naši vasi samostojno ali v družbi podivjane nemške soldateske, vsakakor pa pod poveljstvom okupatorja. In sedaj naj mi kdo razloži, kakšno je to bojevanje za domovino in demokracijo, če za to bojevanje prejemaš plačilo od tujca. To je bojevanje za denar, kakor je tudi sedaj bojevanje za denar tisto, ki ga po vsem svetu izvajajo velesile, mi pa jim „držimo štango“!!! Absurd vseh obsurdov pa je, da so oni prejeli plačilo, mi, ki so nas izgnali iz naših domov (mnogim tudi požgali hiše) pa smo se potikali po Trnovskem gozdu, lačni, prezebli, utrujeni, prestrašeni.

In potem je Janšev ZUJF leta 2012. skrajšal pokojnine borcem NOB in internirancem za tisti »priviligirani« čas, ki so ga borci NOB prebili v hosti in si drznili preganjati nemško SS vojsko, logorašem pa za tisti čas, ko jim takratni »delodajalec« ni plačeval v pokojninsko blagajno . Ta isti ZUJF pa je »Novi slovenski zavezi«, ki goji vrednote in nadaljuje tradicijo domobranstva dodelil 45.000 Evrov dotacije iz proračuna RS??. Razumi kdor more.?? Vrlim nemškim vojakom se s tega mesta opravičujem za naše grdobije, saj so se nemški voditelji tudi že opravičili za storjene krivice našemu narodu v drugi svetovni vojni.! Le tisti, ki so z okupatorji sodelovali, mu stregli, bili podrejeni itd., še niso zbrali toliko moči, da bi svoj del krivde priznali (samo priznali)?!

Sicer pa še enkrat, da ne bo pomote. Vaške straže, belogardiste, raztrgance, črnorokce ali MVAC (imenujmo jih kakorkoli) je leta 1943. „prevzel“ nemški okupator in jih vključil v SS policijo, kot pomožne enote. Dobili so ime Domobranci. Enote domobrancev so bile torej sestavni del SS policije. In kako „demokratično¨“ je SS policija obravnavala Slovence zelo dobro vemo! Pa za konec še to. Italjanom in predvsem Nemcem je bilo figo mar za našo revolucijo in protirevolucijo. Zanje je štela vsaka puška, ki je nadomestila njihovega vojaka, da so ga lahko poslali na fronto na zahodu (ZDA in Angleži z zavezniki. Na vzhodu SZ) .
S tem je dokazano, da naši vrli okupatorjevi sodelavci niso pomagali okupatorju samo doma, temveč so ga posredno razbremenjevali tudi na odločilnih bojiščih Evrope.

Ja, morda pa naši „borci za demokracijo“ mislijo, da so se nemški voditelji opravičili slovenskemu narodu tudi v njihovem imenu, saj so bili vendar sestavni del nemške soldateske, mar ne?

V današnjih dneh se prikazuje domobranstvo kot samostojna slovenska vojska tistih časov. Kaže tako, kakor da so akterji teh izjav pod močnim vtisom filma Hočevar – Zrnec, ki je nastal mnogo kasneje: “ Gremo mi malo po svoje“. Ampak švabi so leta 1943. rekli „halt kameradi, niks po svoje“ in te raztepene, od italjanov zapuščene „prostovoljce“ povezali v svojo policijo.


Pa brez zamere in moje zagotovilo, da se na to temo nikoli ne bi oglasil, ker sem bil v svoji skromnosti prepričan, da je moje neka jmesečno sodelovanje v partizanih premalo, da bi si lastil kakšne zasluge iz tega naslova. Bil sem še otrok – dobrih 15 let mi je bilo in raje bi doma še naprej pasel koze, kakor sem jih do tedaj, da bi imela družina mleko k polenti ali krompirju v oblicah-komašnah. Odločil sem se, da se oglasim
na temo razmer v II. svet. vojni sedaj, ko se dogodki obračajo na glavo, ko se odpor razglaša za zločinsko dejanje, ko se bistvo zamolči in povdarja „protirevolucijo“ itd.

Zato menim, da sem se pravilno odločil, ko sem odešl med „gošarje“ , ker je bilo v Trnovskem gozdu, na Vojskem, v Trebuši, na Šentviški planoti več možnosti za preživetje, kakor na kakšnem „delavnem mestu“ v koncentracijskem taborišču v Nemčiji!? Iz taborišč v Nemčiji so se ljudje »vračali« pretežno skozi dimnike. In mnogi Slovenci so šli skozi dimnike v taboriščih tudi po zaslugi tistih, ki jih sedaj imenujete »borce za demokracijo«

Na koncu naj zapišem še svoje prepričanje, da vse to kar sem zgoraj opisal in kar se je tudi sicer dogajalo med drugo svetovni vojno pri nas, ne opravičujem zločinov, ki so bili storjeni po končani vojni. Zločin se ne odpravlja z zločinom in za vsak zločin mora storilec odgovarjati. Le to bi prosil: partizani za te zločine nismo odgovorni! Pa še to. Mazohistično prevzemati krivdo na svojo vest za vse storjeno zlo na našem ozemlji po končani II. svetovni vojni je nesprejemljivo in krivično za naš mali narod. Mnogo zla in zločinov so zagrebli v našo zemljo pripadniki drugih narodov takratne skupne države Jugoslavije (JNA). Oni so odšli, nam pa pustili kosti. Kaj pa, če to že takrat ni bilo namerno? »Separatističnim« Slovencem je treba na vest obesiti »mlinske kamne«, potem pa naj se odcepijo od Jugoslavije z grobišči vred?? Premislimo, predno obsojamo med seboj drug drugega?
Hvala tistemu, ki si bo vzel čas in bo to prebral tudi, če se z menoj ne strinja.

Dolenje Brdo, 30. aprila 2014
Andrej BOLČINA
Dolenje Brdo 4, 4223 POLJANE.
----------------------------------------
----------------------------------------
------

Ps1. V tem času so časopisi o tem že nekaj pisali in tudi zgodovinarji so se oglasili. Zato se opravičujem. Hotel sem povedati mojo zgodbo in mojo resnico o tistih časih.

Ps2. V takem ozračju je sprava nemogoča. Treba si je priznati samo dve stvari: a) Domobranstvo (kakorkoli imenujemo te enote) je sodelovalo z okupatorji med II. svetovno vojno. Za tako početje del krivde nosi tudi RKC.
b) Poboji po koncu vojne so nezaslišan zločin in velik del odgovornosti za to dejanje nosi KP.
Potem, ko bi soglasno sprejeli tako izjavo bi morali to obdobje prepustiti zgodovinarjem, znanosti in organom pregona, če se in kjer se upravičeno domneva, da so bili storjeni vojni zločini.

Ps3. Le kdo ima danes 67 let po koncu vojne koristi od tega, da se vedno in vedno znova vračamo v te čase? Mladi, ki so brez dela zagotovo ne.

Ps4. Sedanje nočne zaprte seje, (take seje si ti pred 20. leti upravičeno obsojal), ločevanje ljudi ob državnih proslavah, nižanje pokojnin samo določenim kategorijam upokojencev, preimenovanja objektov (lahko kar vse objekte in kraje v državi preimenujemo po vzoru italjanov na Primorskem v času 1920.- 1943.) itd., nas ne bodo rešile iz krize.
23. oktober 2016 | Komentarji (12)
Dolga vrsta vojakov z naperjenimi puškami se nama grozeče približuje. Zorčeva mama naju potegne v klet. Riko gleda skozi kletno okno in zajoka: „Naša hiša gori! " Grozen, črn dim se vali od vrhovške strani, v stanovanju nad nami bobni, kot bi premetavali pohištvo.
Ko pridemo iz skrivališča, nas pričaka povsem nerazumljiva slika. Gori vsa vrsta hiš na Prevalu. Množica ljudi joče in prosi. Vojaki jim s puškami branijo dostop h gorečim hišam.
Bratec, ne vem zakaj, teče k babici v spodnjem delu vasi. Jaz pa hočem domov. Oddahnem si. Ni gorela naša hiša.
Stojim na robu brega. Iz stavb požgane vrhovške domačije se kadi. Samotorčanovi fantje hitijo z vedri in škafi od vodnjaka v dolini in polivajo iskreča se mesta na svojem domu. Dimnik visoko štrli nad udrto streho.
Opekarniška peč je polna Brdničanov in Vrhovčanov. Pred nami je duhovnik in nekakšen oltar. Mnogi tiho ihtijo. Sem in tja glasnejši vzdih bolečine. Potem moja babica glasno zajoka: „Toni..." Glasen jok napolni temen, tesen prostor.
Ko nanese pogovor na požar, dobi moja mama čuden pogled, „Panigac je počasi spustil nad glavo dvignjeni roki, se zgrbil in se zrušil na tla ..."
Ded pripoveduje: „Bil sem na poti v smrt. Vseh pet se je moralo prijeti pod roko ..."
,,Hotela sem videti kraj, kjer bi skoraj končal naš Nono," je pripovedovala teta Barbka. „Sredi okrvavljene trate je ležala prestreljena ruta ..."
Poslušala sem pripovedi sorodnikov in znancev in jih zapisovala. Za moje učence. Za prihodnost. Da se ne pozabi.
Zgodilo se je vročega poletnega dne na obrobju Ljubljane, na Brdu in Vrhovcih, takrat manjših vaseh. Premalo ljudi ve, da se je tukaj 23. julija 1942 zgodil zločin. Italijanski okupator je požigal hiše, moril in izropal domala vse domove.
V Ljubljani je bila takrat italijanska okupacijska oblast. Slovenska buržuazija in duhovščina sta se ji podredili in poklonili. Hkrati sta formirali vojaške enote za zavarovanje svojih interesov – belo gardo. Osvobodilna fronta je klicala Slovence k uporu in ga organizirala. V gozdovih je rastla partizanska vojska. Ljubljana je postala srce upora, junaška, neuklonljiva Ljubljana – mesto heroj.
Da bi prekinili povezavo mesta z zaledjem, so okupatorji februarja 1942 obdali Ljubljano z bodečo žico, bunkerji in stražo.
Žica je naše vasi ločila od mesta. Preko Brda in Vrhovcev so potekale kurirske in preskrbovalne poti za dolomitske partizane. Žica teh poti ni prekinila. Vaščani so bili množično vključeni v odporniško gibanje. Nemalo jih je odšlo v gozdove med partizane.
Pred vojno je bilo na Brdu izredno živahno društveno življenje. Imeli so gasilsko društvo, kulturno društvo Slovan z dramsko sekcijo, izobraževalno dejavnostjo, mešanim in mladinskim pevskim zborom, tamburaši, balinarji, izletništvom. Te dejavnosti so povezovale ljudi vseh sosednjih naselij in tkale močne vezi med njimi. Tudi zato so se v odporu tako uspešno povezali in sodelovali.
To ni ostalo prikrito nasprotnikom upora in okupatorju. Treba je bilo zaustaviti uporništvo, prestrašiti ljudi, jih odvrniti od Osvobodilne fronte in partizanstva.
22. julija sta bila blizu Bokalc, ob srečanju s partizani, ubita italijanska vojaka, ko sta spremljala žanjici iz Šiške. To je bil povod in izgovor za maščevalni pohod na Brdo in Vrhovce.
Aktivist Bojt je bil zadolžen za odstranitev trupel italijanskih vojakov, a je padel v zasedo in bil ustreljen. Žanjici sta bili edini ženski, ki sta bili naslednji dan ustreljeni kot talki.
Celodnevno divjanje okupatorja po Brdu in Vrhovcih 23. julija 1942 v marsičem kaže na to, da je bilo dejanje načrtovano in vodeno, žal tudi s pomočjo domačih izdajalcev (o tem med drugim priča veliko število ujetih in zaprtih kurirjev in aktivistov OF).
Iz gradiva Arhiva Republike Slovenije sledi, da je 23. julija 1942 „ ... začelo štirideset fašistov prodirati po glavni cesti na Tržaško cesto do gostilne Martin, nato pa proti Brdu in Vrhovcem. Dobili so še 200 grenadirjev ... "
Načrtovana dejanja so pričeli na kmečki domačiji Vrhovčevih. Ponosni uporniški člani družine so bili ta čas razkropljeni po zaporih in v gozdovih pri partizanih. Kmetija je bila popolnoma izropana že meseca marca, ob aretaciji staršev, ko so vojaki italijanske vojske izpraznili shrambe, kleti, svinjak in hlev. 23. julija so zažgali in uničili vsa poslopja in opremo v njih.

 
Požigalci so nato planili na sosednjo kmetijo Samotorčanov. Mladež se je pred tem razbežala. Dom so jim oropali, živino odpeljali in zapustili pogorišče, Očetu Samotorčanu so na lojtrnik naložili prve mrliče, da jih je odpeljal na pokopališče. Mogočen ogenj teh dveh kmetij na vzpetini je bil v zastraševanje ljudi viden daleč naokoli.
Očividci pripovedujejo, da so fašisti izpraznili tudi alkoholne zaloge na kmetiji in nekateri hudo pijani, pozverinjeni nadaljevali pohod.
Vojaki, ki so se na spodnjih Vrhovcih razvrstili v strelce, so prodirali proti Brdu skozi gozd, preko travnikov in njiv, ki so tedaj ločili vasi. Spodnji del Vrhovcev ob opekarni so pustili na miru, a takoj nad vasjo ubili 4 talce. Druga skupina vojakov je prišla do opekaren, razmestila strojnice in zaprla pot proti vzhodu. Tretja skupina je obkolila Brdo s severa. Zaprla je pot bežečim in ropala domove.
Kradli so denar, vrednejše predmete, živali, šivalne stroje, kolesa, hrano in sploh vse, kar se jim je zdelo uporabno. V gasilskem domu so vzeli telefon, edini v vasi. Izropali so Kristinino trgovinico in jo z bombo močno poškodovali.
Na svoji poti je vojska pobijala moške, zato so ljudje, predvsem moški, bežali v gozd. Proti Podutiku so se rešili, v vrhovškem gozdu so jih pričakali strelci. Tu je bilo ustreljenih največ žrtev.
Na zgornjih Vrhovcih (c. X) so vojaki obšli vrsto hiš primorskih priseljencev, ker so bili zanje Italijani. Zaselek Na griču so izropali, ubili enega talca in požgali dom aktivistke Osvobodilne fronte, Primčeve. Na Brdu so pričeli s požigom vrste hiš na robu vasi, na Prevalu (C. na Brdo) in nadaljevali v smeri proti Bokalcam. Gorelo je na obeh straneh Ceste na Bokalce (takrat Preval), do vključno dvostanovanjske hiše dr. Menceja, ki mu je pogorela biblioteka in 40 let znanstvenega dela. Gorele so hiše ob Kolajbovi ulici. Ena je bila last Zadružne hranilnice.
Na bregu nasproti Bokalcam je postavila svoje domove množica delavskih družin. Ob nastopu vojne so se takoj vključili v narodnoosvobodilno gibanje in mnogi odšli med partizane. Eni so dotlej sezidali hiše, drugi so imeli pol zidane pol lesene domove. Zadnji priseljenci so živeli še v lesenih barakah (C. XXVIII, XXX, XXXII). Ta breg je bil 23. julija poseben cilj represalij. Nanj se je vsula italijanska vojaščina in fašisti – črnosrajčniki, ki so bili pijani in posebno krvoločni. Požgali so vse, kar je stalo na bregu in bili do ljudi izredno kruti. Ob robu naselja so ustrelili peterico ljudi z dum dum kroglami v glavo, da so bile žrtve neprepoznavne. Med njimi sta bili obe ženski iz Šiške.
Družine so ostale brez najnujnejših življenjskih potrebščin, brez strehe nad glavo, brez hrane, perila, obleke, obutve, brez postelje in posteljnine ...
Mnogi so izgubili hranilca družine. Za žrtvami z Brda in Vrhovcev (za Šiško neznano) je ostalo 47 nepreskrbljenih družinskih članov.
V pogorelih hišah so bili tudi podnajemniki, kot družine ali kot posamezniki, ki so prav tako izgubili dom in vse premoženje.
Iz zapisnikov komisij in pripovedi prič sledi, da je bilo v požaru oškodovanih več kot 200 ljudi, od tega nad 100 v podnajemniških stanovanjih. Ker so se po požaru ljudje razselili, ni bilo mogoče pridobiti vseh podatkov.
Prostor okupatorjevega divjanja je bil takrat upravno razdeljen med občino Dobrova in mestom Ljubljana, zato je bil deležen različne obravnave in različnih interpretacij.
Pod naslovom Vampirski ples ob truplih je v Dnevniku 13. marca 2005 Olga Mohar poročala o svojem srečanju z italijanskimi fašisti 23. julija 1942 na viškem pokopališču: žrtve z Brda in Vrhovcev so ob zvokih harmonike, petju in kričanju, očitno pijani, fašisti pripeljali na tovornjaku in jih zmetali h križu pred cerkvijo. Po mrličih je ves okrvavljen ril prašič.

 
 
 
 
 
 

Grob žrtev skvadristične represalije na pokopališču na Brdu pri Ljubljani 26. 7. 1942. Oddelek fašistične milice je na Brdu v maščevanje za dva italijanska grenardirja, ki sta bila ubita na Vrhovcih 22. 7. 1942, naslednji dan na Brdu ustrelil 14 moških in 2 ženski ter požgal 25 hiš. - Zbirka »Diego de Henriquez«, Trst
 
Italijanski vojni fotodokumentarist Diego de Henriquez, ki je spremljal dogajanje na Brdu, je pod fotografijo sveže gomile zapisal, da je bilo 23. julija ubitih 14 moških in 2 ženski.
V Slovenskem Poročevalcu od julija 1942 je bilo objavljeno napačno ime enega talca, ki sem ga povzela v poročilu, objavljenem na razstavi leta 2012. Iz zapisnika Komisije za ogled požarišč Mestnega glavarstva Ljubljane je vidna napaka. Nastala je verjetno zaradi neprepoznavnosti oseb, ki so bile ubite s strelom v glavo z dum dum kroglami. Spregledan talec je bil Gašperlin Franc. Njegova družina se je po požigu odselila z Brda, žena – vdova ga je prijavila šele 11. novembra 1942 na Mestno glavarstvo. Družina je prej živela na Brdu št. 52, kar potrjujeta živi priči.
Grobar je 13 nesrečnikov zagrebel v skupni grob, 4 žrtve so sorodniki uspeli odpeljati v zasebni pokop.
Žrtve z Brda:
Rovšek Franc, 40 let, šofer, ustreljen v vrhovškem hribu (C. XIV)
Rihar Franc, 65 let, nezaposlen, ustreljen na pragu doma (C. na Bokalce)
Avguštin Karol, 30 let, pečar, ustreljen na travniku blizu doma
Ogrinc Herman, čevljar, ustreljen v vrhovškem hribu
Kožuh Ivan, 20 let, delavec, ustreljen v vrhovškem hribu
Žirovnik Alojz, 55 let, delavec, ustreljen v vrhovškem hribu
Zajc Ivan, 40 let, delavec, ustreljen pred vrhovškim hribom
Janežič Andrej, 65 let, upokojenec, ubit pod bokalškim gradom
Mavsar Anton, 24 let, krojač, ustreljen pred svojim domom (Grampovčanova)
Panigac Alojz, ustreljen v vrhovškem gozdu (C. XVIII)
Bohelj Franc, 28 let, delavec, ustreljen pri transformatorju (C. na Brdo)
Gašperlin Franc, 62 let, čevljar (Iz zapisnika komisije za ogled požarišč na Brdu, 11. 11. 1942)
Lamovšek Anton, 55 let, čevljar, ustreljen v vrhovškem hribu
Žrtvi z Vrhovcev:
Hirsh Alojz, 35 let, krojač, ustreljen pred svojim domom (C. XII)
Bojt Alojz, delavec, ubit pred hišo Vrhovčevih, 22. 7. 1942
Žrtvi iz Šiške:
Sitar Ana, posestnica iz Zg. Šiške, ustreljena v vrhovškem hribu, pod lipami
Bonifer Bogomila, služkinja pri Sitarjih, ustreljena v vrhovškem hribu, pod lipami
 
Podnajemniki v pogorelih hišah: Fekonja, Dolničar, Tancek, Šuran, Novak, Fon, Bitežnik, Bizjan, Bonča, Kupec, Vrhunc, Peric, Pogačar, Berdnik, Godec, Grad, Zibelnik, Oblak, Mencej, Grčar, Kokalj, Pavunc, Gašperlin, Bohelj, Bizjak
Zakaj viri navajajo, da je bilo požganih hiš 25? Pogorele so do različne stopnje. Ponekod so imeli možnost gasiti, drugje ne. Lesene hiše so zgorele kot bakle. Nekaterim so pogoreli podi in stavbno pohištvo, drugim tudi ostrešje. Kljub gašenju so bila stanovanja uničena. Eno hišo so pomagali gasiti vojaki, ko so zagledali plakat z Musolinijem, ki je zakrival špranjo v vratih.
Zažganih je bilo vsaj 31 hiš, če ne štejemo hlevov, svisli, svinjakov in drvarnic.
Že dan po požigu so aktivisti OF na Vrhovcih Jakob Vrhovec in Franc Velkavrh,na Brdu Helena Vreg, in na Viču Joža Petrovčič in Lada Novak organizirali odbor za pomoč pogorelcem. Nešteto deklet in žena je sodelovalo in zbrale so mnogo uporabnih predmetov in denar za nesrečnike. Materialno pomoč so zbirali in razdeljevali pri Jožetu in Mici Peklenkovih na Vrhovcih. Viri omenjajo, da je bilo zbiranje denarne pomoči pri Vregovih na Brdu, kamor jo je dostavil tudi pater Krizolog iz viške cerkve.
Iz gradiv Arhiva Republike Slovenije je razvidno, da sta Županstvo Ljubljane in Visoki komisariat za ljubljansko pokrajino zbirala prijave o požigu in škodi. Ustanovili so komisijo za ogled in popis stanja na Brdu. Posebna komisija za pomoč oškodovancem v zapisniku poroča, da je Visoki komisariat nakazal 20.000 lir za oškodovane. Župni urad Vič in zastopnik Športnega društva Vič so sestavili seznam upravičencev do pomoči - tako z Brda kot z Vrhovcev. Po tem seznamu naj bi vdove talcev dobile po 300 lir (približno pol delavske plače) in 20 lir na člana družine. Za pogorelo hišo na Brdu so dodelili 300 lir, za hišo na Vrhovcih pa 120 lir. Ljudje, ki so prijavili zaplembo premoženja (rop, kraja), naj bi dobili 120, 140 ali 160 lir. če je stanovanje pogorelo pa 200 lir in 20 lir na družinskega člana. Kakšna so bila merila za delitev, lahko le ugibamo. Seznami so bili tudi pomanjkljivi. Kako visok je bil prispevek komisariata, pove primerjava s podatkom iz zapisnika, da je bil samo doktor Mencej oškodovan za približno 120.000 lir. Za kaj več „ni bilo sredstev v ta namen v proračunu".
Za nesrečno prebivalstvo je bila maša v opekarniški peči na Vrhovcih
Lastniki požganih domov so se morali sami znajti. Na pogoriščih so naredili zasilna bivališča. Eni kmečki potomci so dobili les za obnovo streh. Nekaj kmetov je darovalo les. Družine so se tudi razselile k sorodnikom, prijateljem in znancem. Nekateri družinski člani so bili ločeni od družin do konca vojne in še potem, do obnove domov.
Neverjetna je bila skromnost teh ljudi, ki od nobene oblasti niso dobili nikakršnega nadomestila za uničene družine in domove.
 
Pričevanja očividcev
 
Ludvik: „Bil sem otrok sedmih let. Spominjam se strahovitega streljanja, ko sva se s sestro vračala od peka z Brda. Zatekla sva se k Samotorčanovim. Prišli so vojaki. Zbrali so nas pri kapelici med kmetijama. V nas so namerili mitraljez. Bil sem tako prestrašen, da sem komaj zaznal, kaj se dogaja okoli mene. Ko je gorelo, so vojaki odšli, midva pa sva tekla domov. Skozi okno smo videli voz naložen z mrliči, ki je šel skozi vas.
Karla: „Zamesila sem kruh, testo v peharju položila na voziček in starejša otroka poslala k peku Margonu. Podojila sem nekaj dni staro novorojenčico in malo prilegla. Zažvenketalo je steklo, skozi okno je pogledalo puškino kopito. Po hiši so se razlezli vojaki. K sebi sem stiskala dojenčico in dveletnega sinka ter z grozo strmela v goreči kmečki domačiji. Mimo so privedli sovaščana Panigaca in ga pred mojimi očmi ustrelili. Italijanski častnik se je zagledal v uokvirjeno poročno sliko in na njej prepoznal opekarniškega šoferja, mojega moža, ki ga je spremljal, ko je vozil opeko za bunkarje „ob žici". Zavpil je povelje in vojaki so hišo zapustili. Še istega dne sem izvedela, da so ustrelili mojega brata Toneta."
Srečo: „Oče je bil delovodja v opekarni, kjer je bilo zaposlenih mnogo delavcev iz okoliških naselij. Prišli so vojaki, razmestili strojnice in ukazali, da mora delo teči nemoteno, če bo kdo bežal, bo ustreljen. Oče je trepetal za svoje ljudi, ki so poslušali streljanje in gledali dim gorečih domov. Vojaki so čez čas odšli. Moški so zapustili opekarno šele potem, ko so dobili obvestilo, da je morija končana."
Očividci so pripovedovali, da je voz z mrliči stal na brdniškem „bloku" preko noči, ljudem v zastraševanje.
Ivanka: „Mož tisti dan ni bil v službi. V drvarnici je sekal drva. Vojaki so ga postavili pred zid, ga ustrelili in odšli. Bil je še živ. Skrili smo ga v koruzno polje. Vojska ga je pri vračanju odkrila, ga zvlekla pred sosedovo hišo in ubila. Vrgli so ga na kamion k drugim mrličem, po katerih je tacal živi prašič."
Srečo: „Bil sem še otrok. Oče je bil že od leta 1941 v taborišču. Mama je delala na opekarni, jaz pa sem bil sam doma. Vse bolj in bliže je pokalo, zato sem se skril pri sosedovih. Streljanje je ponehalo, stekel sem domov. Vrata so bila vdrta, hiša izropana. Na voziček sem naložil nekaj maminih in očetovih oblačil. Prišli so požigalci. Eden mi je hotel izpuliti voziček. Ruvala sva se zanj. Nazadnje me je brcnil in me poslal na travnik, kjer je že bila množica žena, otrok in en moški. Gledati smo morali vrsto gorečih hiš, tudi moj dom."
Jelka: „Po bregu z vrhovške strani so v strelcih prihajali vojaki. Stisnili smo se v kuhinji. Brat, najstnik, se je moral skupaj s prijateljem pokazati na dvorišču. Tam so ugotovili, da je še bambino in so ju izpustili. Pod našo hišo, ki je stala pod bregom na začetku Brda, je stal vojaški kamion. Nanj so vojaki nosili v vrečah in culah naropano blago. Tudi našo kozo so naložili nanj.''
Milena: „Gorela je že vrsta hiš, zato je mama povezala v cule nekaj premoženja in jih odnesla na vrt. Prišli so, zažgali naš dom, pijani fašist je zmetal cule v ogenj. Ostalo nam je tisto, kar smo imeli na sebi. Požgani hlevček smo preuredili v začasno bivališče''
Marica: „Vojak je spraševal po očetu. Mama, Primorka, mu je v italijanščini pojasnila, da je v službi, zato je odšel iskat „bandite" k sosedovim. Pri Riharjih je razbijal po vratih. Stari Rihar je prišel odpret pri stranskih vratih, kjer ga je zadel strel. Na pragu se je mrtev zgrudil na kolena in tam za dolgo ostal. Strelec je zažgal še njegovo posteljo, stanovanje se je vnelo, a je ženskam uspelo ustaviti požar. "
Ana: „Vojaki, ki so prišli v „graben", so najprej silovito streljali v bokalški breg, menda zaradi partizanov. Ko so zažgali vrsto petih hiš, so odšli v breg požigat. Ženske in otroci smo hiteli gasiti. Ker ni bilo videti plamenov, so se požigalci vrnili in dokončali delo."
Izidor: „Z mamo smo bili doma trije majhni sinovi. Nagnali so nas iz hiše. Polili so jo z bencinom in skupaj s hlevčkom za male živali zažgali. Živali so se razbežale. Vojaki so se pomaknili naprej, eden pa je zaostal in nas v slovenščini ogovoril ter pomagal gasiti.
V bližini je stal kamion. Nanj so s pomočjo lestve znesli mrliče."
Marija: „Oče je bil partizan. Okupatorska vojska je bila o tem obveščena, zato so mamo pogosto zasliševali in ustrahovali, enkrat so zažgali hišo. Primorski priseljenec, naš podnajemnik jih je prepričal, da so pomagali pogasiti, a so pri tem razbili šipe in naredili veliko škodo.
23. julija je bila vojska pijana in podivjana. Stiskala sem se k mami, ko so divjali po hiši, fašist pa je mamo udarjal s puškinim kopitom. Ob tokratnem požigu je naš dom pogorel."
Srečko: „Na našem bregu je bilo fašistov kot listja in trave, vse črno. Bili so pijani in čisto podivjani. Videl sem fašista, kako je zaklal starčka med nabiranjem suhljadi. Predno so našo hišo zažgali, so iz nje pobrali vse, kar je bilo uporabnega, predvsem pa hrano in živali. Ostala nam je drvarnica, v kateri smo poslej živeli. Največja skrb nam je bila, kaj bomo jedli. "
Vida-Sava: „Za nas je bil to drugi požig. Izdajalci so vedeli, da imamo tri brate pri partizanih in so nad nas poslali požigalce. Ker so hitro odšli, smo s pomočjo sosedov uspeli pogasiti. 23. julija pa smo pogoreli do tal."
Franc: ,,V skupini šestih ljudi so me vodili proti robu naselja. V italijanščini sem vprašal vojaka, kam nas vodijo. 'Si Italijan,' je vprašal. 'Sem s Primorske,' sem odgovoril. 'Pojdi, Italijanov ne streljamo,' mi je ukazal."
Ivanka: „V bližini naše hiše so z dumdumkami postrelili pet žrtev. Pogled nanje je bil grozovit. Ostanke njihovih možganov smo otroci pobirali po deblih dreves in po grmih in jih zagrebli v grobek. Tja smo potem nosili cvetje.
Na našem bregu je bilo več lesenih barak. Spominjam se, da je les strahovito pokal, ko je gorel."
Ljudmila: „Naša mama se je s štirimi otroci sama prebijala skozi vojno. Ker je bil njen mož partizan, je bila izpostavljena neprestanemu nadzoru in šikaniranju s strani belogardistov. Zato tudi nismo dobili živilskih kart in smo stradali. Včasih smo šli hrano tudi „fehtat'' in smo se počutili ponižane. Med požigom se je k nam zateklo več otrok iz Grabna. Prestrašeni so ležali in klečali po tleh, da je bila glavica pri glavici. Mati je kleče molila. Ko je v hišo planil fašist z bombo, ga je ta slika ustavila pred hudodelstvom. Na dan požigov nam sicer niso požgali, so pa pobrali še tisto, kar je bilo vrednega pri hiši."
Bojan: „Zvedel sem, da so ustrelili mojega očeta in ga odpeljali na viško pokopališče. Na mejnem prehodu ob britofu se je zbralo mnogo žalujočih. Stražar nam ni dovolil, da bi se poslovili od mrtvih svojcev."
Irena: „Spominjam se, da je bila ena soba v naši hiši polna oblačil, obutve in raznih uporabnih predmetov. Ponje so prišli pogorelci z Brda in Vrhovcev. Prinašali so jih prostovoljci, pripeljal jih je tudi pater Krizolog iz viške cerkve (župnije)."
Pričevalci:
Ludvik Kušar, Karla Koren, Srečko Dolenc, Ivanka Čermelj (Mavsar). Srečo Kavčič, Jelka Butinar (Civha), Milena Koren (Omejc), Marica Čertanc (Setnikar), Ana Lavriša (Kuclar), Izidor Jankovič, Marija Marolt (Mlakar), Srečko Oblak, Vida Sava Artač, Franc Živec, Ivanka Kraševec (Močnik), Ljudmila Petrovčič (Močnik), Bojan Ogrinc, Irena Žirovnik (Peklenk).
22. oktober 2016 | Zaznamki: Vida Živec, Vrhovci, spomladi 2014 | Komentarji (7)
23. aprila 1941 je našo družino doletela huda nesreča. Še ne sedemletni bratec Maks je z nekaj vaškimi otroci odšel na hribček Ceruljak nad Vrhniko. Tam so bili bunkerji Rupnikove linije. Otroci so pobirali žeblje, ker so hoteli narediti čoln. Otroke je opazil italijanski stražar in vrgel med nje bombo, ki je eksplodirala. Dva otroka je na mestu ubila, eden od obeh mrtvih dečkov je bil moj bratec Maks, drugi sosedov Tišlerjev. Njune ostanke so skupaj pokopali v otroški krsti. To sta bili prvi žrtvi vojne v Loški dolini.
Iz maminega pripovedovanja vem, da so očetu na Golniku odstranili celo pljučno krilo. Tako je v jeseni leta 1941 ležal bolan doma, ko so prišli po njega karabinjerji. Moral se je obleči in pešačiti v nekaj kilometrov oddaljeni Pudob na zaslišanje na karabinjersko postajo. Domov se je vrnil popolnoma izmučen, dobil vročino in za dalj časa obležal.
Ko je družina 2. septembra 1942 odhajala z ostalimi begunci v snežniške gozdove, je oče prehodil vso dolgo pot z gumijasto cevko v prsnem košu, po kateri mu je iz rane odtekal zelenkast gnoj. Rano mu je mama čistila in jo prevezovala. Namučila se je zaradi stalnega pomanjkanja vode.
Ko smo oktobra 1942 prišli do Šimenovih dolin, kjer naj bi bilo prezimovanje civilnega logorja, so naši družini – zaradi očetove bolezni in mamine visoke nosečnosti – zgradili majhno kočico na robu globače, kjer je stala skupna baraka. Tja je moral tudi enajstletni brat Tone.
12. novembra 1942 je mama rodila bratca Nikolaja. Pri porodu ji je pomagala poklicna babica Frančiška Paternost, ki je bila tudi med begunci civilnega logorja. Niko, kot smo ga klicali, je bil mamin sedmi otrok, ki je kljub nepopisno težkim razmeram preživel in dočakal konec vojne. Mama je kasneje večkrat pripovedovala, da z njim ni imela posebnih težav, razen, kadar ni imela mleka in ga ni mogla nahraniti. Sicer pa jo je radostil in v težkih trenutkih v boju za preživetje spodbujal, ko ga je pogledala.
Koncem novembra je očetu prenahal teči izcedek iz rane. Dr. Aleksander Gala – Peter, zdravnik bližnje partizanske bolnišnice, je očeta vsaj dvakrat tedensko obiskoval. Odstranil mu je gumijasto cevko in ni mogel verjeti, da se mu je tudi ranica zaraščala. Očeta je v Vrhniki obiskoval že pred odhodom v snežniške gozdove. Težko je verjel, da tako bolan človek opravi dolgi marš od Vrhnike do taborišča v Sokolskih stenah pri Tršću ter nazaj v zavetje gozdov pod Snežnikom.
Potem so nas 19. decembra 1942 skupaj z vojaki italijanskega okupatorja napadli tudi njihovi kolaboranti belogardisti. Ob napadu, ko smo bili v naši barakici, smo slišali opozorilne strele našega stražarja, ki je med kričanjem »uzbuna, uzbuna« tekel proti glavni baraki. Bila je le nekaj metrov oddaljena od naše barakice, ker pa je bila v kotanji, se ni videla. Jaz sem stala zraven očeta, mama je imela v naročju našega dojenčka Nikota, dve leti stara sestra Marija je sedela na postelji. Nenadoma je nek vojak – ne vem kateri vojski je pripadal -, odprl vrata in jih zaprl. Kmalu potem so se vrata še enkrat odprla. Med vrati se je pojavil italijanski vojak. Moj oče se je na Golniku, kjer je bil pred vojno več časa na zdravljenju, naučil esperanto. Vojaku je verjetno skušal dopovedati, da je bolan, meni pa je ostala v spominu le beseda »tuberkuloza«. Vojak ni rekel nič. Proti očetu je uperil majhno črno pištolo, in prej ko ga je ustrelil, je mene odrinil proti mami. Ata je padel, iz ust se mu je pocedila kri. Nas so vojaki izgnali iz kolibe. In medtem ko so drugi prebivalci taborišča v dežju in med naletavanjem snega bežali v hrib, smo mi morali stati pred našo kolibo. Poslušali smo divjanje in strašno kričanje vojakov, ki so uničevali taborišče in zaloge hrane. Ko so se belogardisti vračali mimo nas, so mami kričali »partizanska kurba« in eden izmed njih jo je s puškinim kopitom tolkel po rami in boku, ker se je skrenila na desno, da ne bi udarec zadel takrat en mesec in en teden starega bratca. Tudi mene, imela sem pet let, je eden od belogardistov zagrabil za lase in dvignil tako, da sem nekaj časa imela plešo tam, kjer mi je izpulil šop las. Istočasno me je tudi klofnil in brcnil.
Ker je rahlo deževalo in snežilo, je bilo pred kolibo še in še blata. Zato mi je med stopicanjem padel z noge čeveljček, ki sem ga potem z boso nogo tam okoli iskala. Spomnim se tudi, ko so mamo in mene tepli, da se je postavil zraven naju italijanski vojak, medtem ko so belogardisti kričali »pobèt, pobèt«, da nas je obvaroval pred najhujšim. Če zdaj pomislim nazaj, bi lahko rekla, če ne bi bilo italijanskih vojakov in če bi bili belogardisti sami, da bi nas pobili.
Na srečo je bil enajstletni brat Tone med napadom na taborišče v veliki skupni baraki. Tam je živel vse od časa, ko so jo zgradili. Zato ni več živel v naši barakici in je z drugimi srečno ušel napadalcem in preganjalcem v hrib. Mama ni vedela ali je živ ali mrtev. Šele kasneje, ko smo bili v Čabru, je zvedela, da je še živ.
Po končanem napadu so mamo z našim dojenčkom, sestrico in mene italijanski vojaki gnali proti Prezidu, belogardisti pa so verjetno odšli nazaj v svojo postojanko v Loško dolino. Na poti proti Prezidu je mama nesla v naročju dojenčka, na hrbtu pa dve leti staro sestrico Marijo. Jaz pa sem drobila zraven nje. Najprej smo šli proti Babnemu Polju in od tam proti Prezidu. Ker sem se verjetno iz silne utrujenosti začela opotekati, me je neki italijanski vojak dal na hrbet. Spomnim se, da je šel blizu nas in da je imel kotel na hrbtu, morda je bil kuhar. Potem sem videla, da je nekemu vojaku dal tisti kotel s hrbta, mene pa je dal na hrbet. Samo tega se spominjam.
Pred dvema letoma, ko sem bila na spominski svečanosti v Babnem Polju, mi je Darinka Troha, Petrova, povedala, da se spominja, ko smo prišli v Babno Polje, da je neki italijanski vojak nesel v naročju v deko zavitega dojenčka in prosil mleko zanj. V deki je bil naš Niko.
Iz Babnega Polja so nas odpeljali naprej do Prezida. Tam so nas namestili v neko privatno hišico. Spominjam se samo, da je bila čisto prazna soba in da je bil na tleh lesen pod. Spomnim se tudi, ko me je vojak, ki me je nesel, postavil na tla, da sem se sesedla, ker od samega mraza nisem več čutila nog in tudi, da so mami, ki je sedela z Nikotom in sestrico poleg mene, neprekinjeno tekle solze. Ni jokala in ne hlipala, samo solze so ji neprestano tekle. Kasneje mi je povedala, da je bila na srečo vseeno toliko prisebna, da mi je potem vso noč masirala zmrznjene in odrevenele noge, da mi jih je prekrvavila. Po vojni ji je neki zdravnik rekel, da mi je s tem rešila nogi.
V Prezidu smo bili samo čez noč. Potem so nas odpeljali v Čabar in ker je bil zapor zraven občinske stavbe zaseden, so nas strpali v hlev. Tam je imel italijanski okupator svojo živino. Ker pa je neki partizan v zaporu naredil samomor, so potem nas premestili v njegovo celico.
Ko so nas peljali v celico 24. decembra 1942. leta popoldne, je padal sneg. Mama je spet nesla malega bratca v naročju in sestrico Marijo na hrbtu, pred njo je s puško hodil italijanski vojak, za mamo sem šla jaz in za mano je šel še en italijanski vojak s puško!
Ko smo šli mimo hiše gospe Mimice Turk , njen mož je bil trgovec, se je slučajno – tako je povedala kasneje – ozrla skozi okno svoje sobe na cesto in videla naš žalostni sprevod. Rekla je, da je takrat sklenila, da bo samo mene dobila ven, ker so se odločili, da me posvojijo. Imeli pa so tudi eno hčerko.
V tistem zaporu smo bili več kot tri mesece. To je bila ozka celica in v njej samo en pograd, ožji kot navadna miza, s kupčkom slame in trdo deko. Lina je bila zamrežena, na tleh je bila zemlja. Ni bilo vode za pit, kaj šele za pranje plenic. Verjetno je mama nekega dne tudi zato dvignila spodnji del obleke in je od spodnje srajce nekako odtrgala večji kos blaga, da je imela za dojenčka. Takrat sem tudi opazila, kako je imela boke črno podplute in vse sorte barv. Grozno je bilo za pogledat. In prav tako, ko si je enkrat v tistem času masirala ramo, ki je bila prav tako podpluta v vseh barvah od črne do rumenkaste.
Spominjam se, da je mama dobila od sojetnice v zaporu eno pomarančo. To je, po božičnih praznikih skozi nezastekljeno, z jeklenimi križi zamreženo okno, vrgel g. Vekoslav Turk. Mama je olupila pomarančo, dala košček Mariji in meni ter polovico Niku. Čeprav je mama trdno držala s prsti pomarančni košček, je naš malček tako močno sesal sočni sadež, da mu je košček zletel v sapnik in se je začel dušiti. Mama je v trenutku prijela Nika za noge, ga obrnila na glavo in ga udarjala po hrbtu, vsakokrat močneje, dokler mu ni košček zletel iz ust. Mama se je vsa bleda sesedla na pograd in v naročju pestovala jokajočega malčka. Ko sva se pozneje spominjali tega dogodka, mi je pravila, da se je tako prestrašila, da tudi ona ni mogla dihati.
Spominjam se tudi dogodka, ko je ječar prinesel kosilo. Mama mi je rekla, da je tokrat godlja (juha, kjer se kuhajo krvavice). Razveselila sem se, ker sem imela to juho rada. Ko je mama vzela posodico v roke, je zagledala na juhi plesen. Z žlico je dvignila skorjasto plast z juhe in pod njo videla sluzasto, plesnivo godljo. Mama me je žalostno pogledala, odnesla naše kosilo nazaj ječarju. Ta pa ji je zabrusil, da drugega nima. Mama je vso vsebino neužitne hrane vrgla v stranišče. Ker sem bila zelo lačna, sem se nanjo jezila do borne večerje, ko je sama komaj kaj pojedla.
Sicer pa pogovorov o našem bivanju v zaporu, z njo nisem načenjala, ker izgube svojega najmlajšega, o tem nekoliko kasneje, ni nikoli prebolela. Tako še danes ne vem, kako je skrbela za dojenčka. Vem, da ves čas nisem bila umita, počesana, bila sem popikana od bolh, polna uši. Mama je cele dneve pobijala mrčes, vendar mu ni bila kos.
Konec marca 1943 so Italijani pripravili transport zapornikov v koncentracijsko taborišče. Omenjali so Rab. Naložili so nas na kamion in se pripravljali na odhod. Tedaj je pritekla do kamiona in italijanskih vojakov g. Mimica Turk in prosila, da me vzamejo z vozila. Njihov poveljnik je na njene prošnje obljubil, da me bo lahko vzela k sebi na svoj dom. Ker je energično zahtevala izpolnitev obljube, je komandant posadke ukazal, da naša družina ostane v Čabru. Tako sem pristala v družini Turkovih, mama z malima pa je dobila zatočišče pri župniku g. Vladu Kraljiču. V pritličju farovža je živela v majhni sobici z malima dvema do maja 1944.
Ko se je mama vrnila v Vrhniko je zopet bila bitka za preživetje. Ne samo, da ni dobila kart za prehrano, na vrata čebelnjaka so ji »črnorokci« pustili svoj pečat. Domobranci so jo pogosto ustrahovali in grozili s smrtjo. Vendar je grožnje niso prestrašile. Večkrat je dobila v oskrbo nekaj mesečnega dojenčka svoje svakinje Marice Avsec – partizanke Marte, ki je zbolela in čakala na polet z nadleškega letališča v Bari.
Po koncu vojne je mama odšla na Dolenjsko in peš iskala svojega prvorojenca Toneta. Našla ga je pri partizanski družini v Podturnu.
Dokler je mama svojega otročka Nika dojila, ni imela kakšnih posebnih težav z njegovim zdravjem, razen tega, da je bil lačen, ker ni imela mleka. V letu 1945 pa je imel vedno pogostejše težave s prebavili. V pozni jeseni tega leta ga je morala odpeljati v bolnišnico v Ljubljano. Med tem časom je dobila zaposlitev na nižji gimnaziji v Starem trgu kot šolski sluga.
Ker v Čabru ni bilo zdravnika, jaz pa sem imela hude zdravstvene težave, sem v decembru 1945 prišla na zdravljenje v partizansko bolnišnico v Starem trgu. Pri mami sem potem čakala na prevoz nazaj k Turkovim.
Nekaj dni pred božičem je mama dobila telegram, da je Niko ozdravel, da naj pride po njega. Toda še preden je šla v Ljubljano, je dobila nov telegram s sporočilom, da je umrl. Takrat se je podiral njen svet, ki ga je s tolikim trudom in z odrekanjem gradila. Ko me je stisnila k sebi, sem začutila njeno neizmerno bolečino. Vzela me je s seboj v Ljubljano, da je uredila glede pokopa in se zadnjič poslovila od svojega malega partizančka. V bolnišnici so naju napotili po zadnje slovo. Nika sva našli v bolnišnični mrtvašnici. Njegovo truplo je bilo razrezano – nepokrito. Trdno sem se oklenila njene roke in z njo delila žalost ob izgubi njenega malega junaka. Ker je bil pogreb določen za naslednji dan, medve pa nisva imeli kje prenočiti, sva se odpeljali nazaj domov.
P. s.
In zdaj še pričevanje o Babnem Polju in njegovih ljudeh in njihovi nesebični pomoči partizanom.
Okoli leta 1970 sem delala v uvoznem oddelku na Brestu v Cerknici. Za vsako uvozno pošiljko smo morali dokumente potrjevati v Narodni banki v Ljubljani in jih nato oddati špediterju. Tovariš Kovšca je po upokojitvi (bil je direktor TOZD Brest Martinjak) pogodbeno s svojim avtomobilom vozil delavce Bresta. Zato sem tudi jaz večkrat potovala z njim v Ljubljano na banko, carino in špedicijo. Na vložišču Narodne banke je delala gospa Jelka (priimka se ne spominjam), ki je bila rojena v Babnem Polju. Tov. Kovšca je Jelko poznal iz vojnih let. Med drugim mi je pripovedoval tudi o časih, ki jih je s tovariši prebil v Babnem Polju in bližnjih gozdovih. In tudi, da ima med njegovimi spomini posebno mesto Babno Polje oziroma ena od babnopoljskih družin. Namreč januarja 1945 se je kot partizan grupe VDV znašel v bližini Babnega Polja. Ker ni mogel ugotoviti ali so ali niso v vasi sovražnikovi vojaki, ni upal nadaljevati pot v vas. Zato je tri dni v snegu in mrazu prebil pred Babnim Poljem. Po treh dneh se je opogumil in prišel do neke hiše. Povedal je do katere, a se hišnega imena ne spominjam več. Ko je vstopil v hišo, je prosil gospodinjo za kakršno koli hrano. Rekla mu je, da je skuhala krompir v oblicah in da naj prisede k mizi. Prinesla mu je še malo mleka. Ko je opazil, da sedi okoli mize več otrok, je bil presunjen. Ni vedel ali bi vzel krompir ali ne, da ga ne bi odjedel otrokom. Takrat je bil krompir ali kos kruha, velika dragocenost. Ker se ni takoj lotil krompirja, je verjetno gospodinja ugotovila, zakaj okleva in ga je spodbudila z besedami: »Le vzemi, bom za otroke drugega skuhala.«
Svoj spomin na eno od babnopoljskih družin je zaključil z besedami: »Ne samo starejši ljudje v Babnem Polju, tudi babnopoljski otroci so bili naši veliki pomočniki. Če je bilo treba odnesti kakšno sporočilo, smo ga raje dali otrokom, ker otrok naši sovražniki niso pregledovali.«

Vanda Mlinar

Truplo HELENE SEDEJEVE, katero so fašistični morilci zverinsko mučili in ji na živem izrezali srce.
22. oktober 2016 | Zaznamki: Marija Makarovič, februar 2015 | Komentarji (9)
»Na Uncu sva z mojo starejšo sestro delali za Osvobodilno fronto. Na pomlad leta 1944 sva bili izdani. Zato je k nam prišlo 12 domobrancev, pripadnikov Rupnikovega jurišnega bataljona, ki se je takrat mudil na Rakeku. Poleg mene so aretirali tudi partizansko aktivistko Angelco z Unca. Odgnali so naju na Rakek, kjer so naju zasliševali, kdo vse sodeluje v OF. Potem so naju poslali domov. Ponovno so prišli v začetku aprila, ko so aretirali tudi mojo sestro in še dve drugi aktivistki: Emo in Angelco z Unca ter nas odpeljali na Rakek. Med zasliševanjem so nam grozili, da nas bodo peljali pod most na Rakeku in ustrelili. Potem so nas nagnali domov.

Ponoči 26. aprila 1944 so prišli po sestro in mene partizanski terenci iz Logaškega rajona. Preden so naju s sestro odpeljali, so domačim povedali, kako naj govorijo z domobranci, ko bodo prišli poizvedovat, kje sva. Ko so res prišli, so starši rekli, da so naju odpeljali partizani zato, ker so slišali, da se hodiva javljat k domobrancem na Rakek. Vseeno so odgnali našega očeta, ki je bil najprej zaprt v policijskih zaporih v Ljubljani, potem pa je bil poslan na prisilno delo v Nemčijo. Ko je šla naša mama na Rakek prosit takratnega župana Leopolda Mihevca, da naj posreduje, da bi se oče vrnil, ji je na kratko rekel: »Ko boš imela vse tri otroke« – brat je bil že v partizanih, midve s sestro pa tudi – »doma, pa pridi prosit ponovno.«

Mene so kot mladinsko aktivistko, osmega ali devetega septembra 1944, poslali na tečaj na Vrhniko, ki je bil na tamkajšnji žagi pod Racno goro. Tečaj je vodil tovariš s partizanskim imenom Dimnik. Ko smo bili 11. septembra že »v razredu«, smo zaslišali strele. Domobranci so streljali na neko žensko, ki je tekla proti žagi, da bi nas obvestila o domobranskem obkoljevanju. Opazili smo jih kakih 20 metrov nad nami. Stekli smo dol po stopnicah z žage in se razbežali. Izhod je bil na rečico Obrh.[1] Med begom mi je strel z mitraljeza posnel del kože in las na glavi. Nisem poznala terena in sem se izgubila. Ko sem nekaj časa tako tavala, sem se znašla pri neki hiši v Poljanah. Ne vem, ali so bile Zgornje ali Dolnje. Neka ženska mi je postregla s kozjim mlekom in dala en droben kuhan krompirček. Povedala je, da ima ona tudi sinove v partizanih. Čez dva dni sem zaslišala govorjenje pred požgano hišo pod vasjo. Ko sem ugotovila, da so oblečeni v partizanske uniforme, sem se jim pridružila. Z njimi sem šla v Pudob. Tam so bili aktivisti, ki so me od veselja kar objemali, ker so mislili, da so me ubili. Z Vrhnike pa so ubili Lekavčevo Micko, ki se je nekaj dni prej vrnila s tečaja v Beli krajini na rajon v Viševku, pa je od tam obiskala domače. Takrat se je doma na obisku mudil tudi njen brat, ki je bil partizan na Primorskem. Oba so pred materinimi očmi ubili domobranci na njihovem domačem dvorišču.

Ko sem bila v Pudobu, sem šla v tamkajšnjo mrtvašnico, kjer je ležalo šest mladih partizanov. Imeli so, ne vem če vsi, vsaj eden pa zagotovo, na prsih izrezano zvezdo. Doživljala sem velike osebne travme, ko sem razmišljala ali so domobranci izrezali zvezdo še živim. Zdaj sem se spomnila, mogoče pa danes nekateri zato tako sovražijo zvezdo, ki je tudi priča, kako so se domobranci izživljali nad živimi ali mrtvimi partizani. Čez nekaj dni je bil pogreb teh partizanov in tudi civilnih žrtev. Vseh je bilo okoli 35. Med njimi je bil tudi zavezniški major, ne vem, ali je bil Anglež ali Amerikanec. Ko so zapeli pesem “Kot žrtve ste padli v borbi za nas”, sem imela tak cmok v grlu, da nisem mogla dihati.

Vmes se je dogodilo še marsikaj. Večkrat sem bila tudi v Babnem Polju kot terenka. Spominjam se, da sem bila obenem z drugimi tovariši v Bukovici 13. marca 1945 zjutraj, ko so nas domobranci napadli. Bilo je izdano. Nismo jih pričakovali. Bežali smo po čistini – bil je sneg – proti Babnemu Polju. Tudi moja sestra, ki je bila pri narodni zaščiti, je bežala z nami. Na koncu zaselka Bukovica so bile smrečice, kjer so domobranci postavili zasedo.

Takrat so ubili Ano Rajdkovo, nosečo osem mesecev, če se ne motim pred pokopališkim zidom. Ubili so tudi Ivanko s Knežje Njive. Pripovedovali so, videla pa nisem, da so obe razmesarili.

Jaz nisem bila ranjena, mene je krogla samo oplazila po levi nogi, tako da sem zelo krvavela. Moja sestra je prosila vodstvo, da bi ostala v Babnem Polju pri kurirjih, ker je mislila, da je huje z mojo rano kot je bilo v resnici. Vodstvo ni dovolilo. Rekli so: »Če ne bo mogla hoditi, jo bomo pa nosili.« Naslednje jutro so napadli še kurirje in jih pobili. Ker me niso pustili v Babnem Polju, sem šla z ostalimi, če se ne motim, v Gorski Kotar.

Ponovno sem bila v Babnem Polju pred koncem vojne, vem da sem zbolela, imela sem nekakšno gripo. Pustili so me pri Brinarjevi mami. Kaj mi je najbolj ostalo v spominu, da je kuhala kavo iz žganega korenčka.

Ne vem točno kdaj, vem pa, da me je nekega dne babnopoljski župnik Črnugelj, ko sva se srečala blizu župnišča, vprašal: »Otrok, od kje pa si?« Sem mu rekla, da sem z Unca. Potem je iz žepa potegnil kos kruha, zavitega v časopisni papir, in mi ga dal.

Povedala bi še to, da je babnopoljska govorica nekaj posebnega. Dobro se spominjam, ko sem nekega dne prišla s partizani na neko domačijo in smo se hoteli namestiti v hlevu, da je rekla gospodinja: »Pejte ven, mi boste obe koze šundrali.«

---------------------------------

Angelca z Unca, ki je pela pri cerkvenem zboru. Ko so naju domobranci na Uncu aretirali, je rekla: »Kaj bo rekel gospod župnik, ko me danes ne bo na pevske vaje?” Domobranci so kar osupnili.


20. oktober 2016 | Zaznamki: Dr.Marija Makarovič | Komentarji (4)
France Jenc se spominja ...


1943 jeseni, 8. septembra, kapitulacija Italije. Italijani, ki so bežali, so zažgali obe kasarni v Grahovem, belogardisti, ki so bili prej nastanjeni v ograjeni stavbi poznejšega vrtca, so odšli v Loško dolino. Bratranec je prišel klicat sedemletnega Franceta, da bi šla v Grahovo po puške, ki so ostale v vojašnici. Res sta šla tja in bratranec je skočil v goreče poslopje. Ven je prinesel puško, potem pa je šel takoj še po eno … Tam so bili neki veliki beli psi in fant je v enega nameril, sprožil in ga zadel. Tudi Francetu je rekel, naj ga posnema, pa ta ni mogel … Potem sta nesla vsak svojo puško domov. France je šel s puško v rokah kar čez domači vrt, jo med hojo zavzeto ogledoval – in se nepričakovano znašel pred očetom, ki mu je nevarno pridobitev takoj vzel.

*

Bilo je že po razpadu Italije leta 1943, ko so Nemci dali razglas, da bo vsakdo ustreljen, domačija pa zažgana, če bodo pri njem našli vojaškega konja. Tako so ljudje svoje živali spustili proti Malnom ob Žerunščici, da jih ne bi Nemci dobili pri hiši. France je imel zelo rad neko kobilo, pa je šel skrivaj za njo v Ograde in jo božal, ko se je izza kopice sena prikazal znanec, sovaščan, z njim pa je bilo kakih dvajset partizanov. Vprašal je: »Je kaj Nemcev v vasi?«

»Joj, v vsakem dvorišču je tank ali oklepni avto!«

» Pojdi no k moji sestri in prinesite nam kaj hrane, da ne bomo pomrli od lakote!« je prosil partizan.

Deček je šel in prenesel sporočilo, potem pa še pomagal sovaščanovi sestri odnesti hrano. Še vedno se z njim, poznejšim učiteljem na Primorskem, spominjata tega dogodka, ko se srečujeta pri Sveti Ani …

*

Jeseni leta 1943 so Nemci pobili veliko partizanov v Cerknici; s tanki so jih lovili po Jezeru. Med tistimi, ki so bežali, sta bila Francetov bratranec in še en partizan; med begom sta nekje pustila minomet, bacač.

Franceta in sovaščana Matijo, ki je bil kaka tri leta starejši, sta pobegla partizana – ki sta se potem skrivala v grmovju v plotu med ogradami in jezerom – poslala iskat izgubljeno orožje. Med potjo sta otroka kakih 300 m stran videla nemški tank, ki se je udrl v zemljo, Nemci pa so že ves dan sekali veje in jih metali pod gosenice, da bi ga izvlekli. Ne oziraje se nanje sta šla v pokazano smer do Fəžinske jame, ki je pravzaprav požiralnik, in malo nižje od nje zagledala, da jima iz blata maha neka roka. Najprej sta zbežala nazaj v plot k skritima partizanoma, ki sta hitro spoznala, da mora biti to tisti tovariš, Primorec, ki je prejšnji dan bežal z njima. Bil je hudo ranjen v glavo in stegna. Otroka sta šla zdaj skupaj s partizanoma v vas. Pri Matiji so imeli konja murca, pripeljali so ga in skušali spraviti ranjenca nanj. Nemci bi zlahka videli njihovo početje z daljnogledom, a najbrž niso bili pozorni, ker so se ukvarjali s pogreznjenim tankom. Konj pa se je bremenu upiral in ranjenca nikakor niso mogli spraviti nanj, tudi potem ne, ko ga je Francetov bratranec zgrabil za nosnice, smrčke, da ni mogel dihati in ga vrgel na tla. Ko so vlekli nanj ranjenca, je konj rjovel z nenavadnim glasom in se otepal, tako da so nazadnje šli k Švaganovim po voz in še enega konja ter ranjenca in najdeni minomet odpeljali. Ranjenec si je medtem že toliko opomogel, da je dvignil glavo in pogledal, kje je. Pripeljali so ga do Žerovnice in France je mislil, da bodo šli k njim domov, a je bratranec zapodil oba otroka stran in starejša dva sta pognala konje proti Grahovemu, kjer pa je bilo vse polno Nemcev. Tam sta pustila konje in ranjenca pri Špančku. France nikoli ni izvedel, kakšna je bila nadaljnja usoda človeka, ki so ga rešili iz jezerskega blata in je še dolgo obžaloval, da ga niso peljali k njegovim, kjer bi bilo bolj varno.

*

Ko so bili leta 1944 nekoč pri pouku, sta v razred prišla dva partizana in vprašala: »Kateri je Jenc, Grbeč?« Ko je učiteljica K., ki je ravno stala poleg Franceta, pokazala nanj, sta skočila nadenj, ga zgrabila in odgnala v štab. Tam je že bil tri leta starejši sovaščan, ki je imel dva brata pri partizanih. On jim je rekel, da ima France orožje.

“Si videl pri njem pištolo?” so ga spraševali. Deček se je gladko zlagal, da jo je.

“Kakšna je bila?”

“Bereta …” Tako je povedal, zato je Franceta poveljujoči partizan ustrahoval: »Kje imaš pištolo?« Ker je ni imel, je ni mogel dati in ničesar povedati. Partizan ga je zaradi tega oklofutal in pretepel, da je bil ves krvav … Mati ga je morala potem v koreti odpeljati domov … France pa bi jim bil dal vse, če bi le imel.

*

Bilo je poleti 1944, ko sta prišla v vas dva partizana in šla na britof, po hribu, ki se mu reče Kovačnica pa je šla kolona Nemcev. Eden od partizanov je stopil za spomenik in s šnelfajerco proti njim spustil rafal. V odgovor je dvakrat počilo in partizan je bil zadet v kolk. V koreti ga je potem dekle, prav tisto, ki ji je bil France pomagal nesti hrano za partizane v Ograde, odpeljalo do Lipsenja. Potem so ranjenca drugi odpeljali v bolnico.

Ranjeni partizan je po vojni delal na Rakeku kot čevljar. Takrat že odraslega Franceta je spet srečal po desetih letih, ga takoj prepoznal in ga predstavil sodelavcem v delavnici kot otroka, ki je bil poleg takrat, ko je bil on ranjen.

*

Še eno kruto izkušnjo z domobranci je leta 1944 doživel osemletni France. Ti so pri Goričicah ujeli tri Korenove, ki so bile partizanke. Ena od njih je še živa. Takrat so prosile, naj jim dovolijo, da bi se šle poslovit od domačih, ki so bili Grbči sosedje in domobranci so jim dovolili. Ujetnice pa so pri zadnjih vratih domače hiše pobegnile in se skrile pri Grbčih. Domobranec, ki je stražil na cesti, jih je videl, ko so šle v hišo, zato so potem vse pretaknili, da bi jih našli. Grbčo družino so postavili ob kostanju, da bi jih postrelili, hišo pa zažgali – tako je že ukazal komandant v pričakovanju, da bo na ta način dobil pobegle partizanke. Te so bile res skrite v hiši za omaro, ki je stala pod stražjo, a jih kljub natančni preiskavi niso našli.

V tistem je čez vrt prišla neka ženska iz soseščine in zaskrbljeno vprašala Grbčo mater: »Kaj pa je, Johana?« »Pravijo, da so v hiši neke ženske!« »Saj sem bila vendar jaz!« je glasno rekla pogumna ženska in dodala: »Čakajte, grem pa Toneta poklicat!« Tone je bil njen brat, ki je bil pri domobrancih najbrž nekaj več – nato je domobranski komandir odnehal in vojaki so odšli. Za las je manjkalo, da takrat Grbčih niso pobili in zažgali domačije … Proti koncu vojne so se domobranci še posebno zagrizeno borili. France pa še pomni občutek groze, ko stojiš pred puškami in čakaš, da bo počilo. Tega ni mogoče z ničimer primerjati …

*

Tudi to je bilo leta 1944: France, sošolec Jakob in njegov starejši brat Jože, poznejši učitelj, so streljali v Čevcu – otroci, ki so se igrali z orožjem. Izstrelili so kakih petnajst nabojev. Mimo je ravno tedaj šla partizanka, ki je pa otroci niso videli, in se nenadnih strelov seveda zelo prestrašila. Tekla je po cesti proti Žerovnici, kjer so bili borci Notranjskega odreda tudi že v bojni pripravljenosti prav tako zaradi streljanja, ki so ga slišali iz Čevca.

Otroci vsega tega seveda niso vedeli. Brata sta šla domov po kolovozu, pri Žerovnici pa ju je VDV ustavila in zgrabili so ju: »Kdo je streljal?« »Grbeč!«, sta se izgovorila. Ta pa je odšel domov po njivah namesto po poti in ga zato niso dobili, medtem ko je njiju oče doma hudo natepel zaradi nevarnega početja.

Čez čas pa že prideta h Grbčim domov dva partizana: »Kje je fant?!« France je še pravi čas ušel v cimer, od tam pa pod streho na štalo. Nato je pobegnil na Kraševčevo štalo, kjer je tudi prespal. A takoj, ko je zjutraj prišel domov, ga je že nekdo zgrabil za vrat in terjal, naj pokaže, kje ima puško. Z vojakom je moral iti k razstreljenemu italijanskemu objektu, od katerega so ostale le stopnice. Ko sta prišla do njih, je France pokazal v grm, kjer je pokonci stala puška, se ob tem izmaknil in pobegnil.

A so bili še isti dan že drugi partizani pri njih doma: »Vaš sin ima skrito jugoslovansko mavzerico!« Nekdo, ki je vedel, da sta Tone in France skrila mavzerico, jim je povedal. A je France pod sosedovim podom v skednju, kjer je bila skrita, ni več našel, saj je bila tam trdna tema, puška pa nekoliko pokrita s slamo in smetmi. To orožje je po koncu vojne, okoli leta 1947 ali 1948 našel sosed Marjan, ki je šel nastavit dihurju, kamor ga je poslal stari oče. Marjanov stric je puško po vojni v Mariboru dal predelati v lovsko …

*

Potem, ko so pozno jeseni 1944 napadli partizanske kurirje na Dolenjih Poljanah, so se domobranci vračali od Sv. Križa čez Sv. Ano in se ustavili v Žerovnici. Franceta je zagrabil točno tisti človek, ki ga je bil takrat pri partizanih tako zelo pretepel – v tem času je presedlal k domobrancem. Vlekel ga je mimo domače hiše in takrat je otrok začel vpiti. Vse do mosta ga je držal in gnal pred sabo, takrat pa je prišel komandir in rekel otroku:

“Pa kaj tuliš, ko ti nočemo nič?!” Ukazal je, naj ga spustijo in naj gre k Veselovim povedat, da so ubili Ladota. A deček ni šel, ampak je takoj pobegnil. Žalostno novico o dogodkih na Poljanah je Veselovim potem povedal nekdo drugi. Lado naj bi namreč ob napadu iz hiše vrgel bombo, nasprotnik pa jo je v trenutku vrgel nazaj in to je bilo usodno zanj in tovariše.

Domobranci so takrat s Poljan prignali dva partizana in dve ženski, ki sta bili svojim sorodnikom v partizanih na Poljane prinesli hrano. Ujetnike so potem pobili na stari poti proti Rakeku, tam so zakopani, tako je France slišal pozneje govoriti nekega domobranca. “Pokopani so z glavo proti Rakeku”, je rekel tisti človek. Ena od žrtev, rekli so ji Korlina, je bila prej služkinja pri Štacnarjevih in ko so jo mimo Štacnarjevih gnali domobranci, je prosila, da bi se šla poslovit. Dovolili so ji, Franceta pa je vojak medtem ves čas trdo držal – dokler ni komandir ukazal drugače …

*

Bilo je že po osvoboditvi in na pokopališču v Žerovnici je bila neka slovesnost. Sosedov fant je poklical Franceta: “Gremo streljat!” Več mož je namreč ob dogodku po tedanji navadi streljalo v zrak, med njimi pa tudi France s šnelfajerco, ki mu jo je bil nekdo dal. Kar takoj ga zgrabi neka roka – bili so trije miličniki, prvi, ki so se pojavili takoj po vojni, in nemudoma so mu iztrgali orožje. Tudi drugi so imeli puške, vzeli pa so jo samo Francetu … kako mu je bilo hudo za njo!! Sosed Janez, ki je videl, kako je otrok žalosten, pa je rekel: “Grem z njimi v Grahovo! Dali jo bodo nazaj!” Ko so prišli tja, so pa še njega zaprli v Matjaževo hišo … Francetu so samo vzeli puško, Janeza, ki je bil starejši, so pa zaprli!

Francetu je Janez pozneje namesto šnelfajerce dal mavzerico, ki pa jo je čez čas nekomu posodil in nikoli več dobil nazaj, ker je človek otroku preprosto utajil, da jo je dobil. Nekomu jo je prodal, je izvedel France, kupec pa jo je nesel k vojski, kjer so jo registrirali kot civilno

------------------

Na vrtu Grbče domačije v Žerovnici je leta 1942 italijanski vojak, ki je govoril slovensko, povabil ta dva dečka na fotografiranje. Najbrž je bilo to v dogovoru z mamo, saj sta dečka lepo oblečena, umita in počesana in še ne dolgo tega na kratko postrižena, da bi zaleglo za drel … Mlajši, France, rojen leta 1936, se je stisnil k dve leti starejšemu bratu Jožetu in se zazrl nekam v zeleno travo. Jože je pokroviteljsko položil roko bratcu na ramo in moško pogledal v aparat. Na sebi ima kratke hlače, pod njimi dolge bombažne nogavice, najbrž pripete z držki na modrc, zgoraj pa belo srajčko in čisto pravi krojaško narejen riekelček. Mlajši brat je oblečen podobno, le da so njegova oblačila iz karirastega blaga in morda nekoliko lažja. Obuta sta v visoke čeveljce na vezalke, ki jima jih je napravil oče čevljar.

Za njima je videti greben Čevec, malo levo Žerunšček, pod njim nekaj streh, še bližje pa njivo s praznimi ostrnicami.

19. oktober 2016 | Zaznamki: Franc Jenc, Lož, ustno, januar 2015, by milenaozbolt | Komentarji (3)
Vlada RS je na podlagi 48. člena Zakona o zavodih, 20. člena Sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Študijski center za narodno spravo in na predlog Ministrstva za pravosodje na današnji dopisni seji sprejela sklep, da vlada sklene pogodbo o financiranju javnega zavoda Študijski center za narodno spravo s Študijskim centrom za narodno spravo, Ljubljana. Za podpis navedene pogodbe se pooblasti prof. dr. Lovro Šturm, minister za pravosodje.

Vlada je s sklepom z dne 25. aprila 2008 ustanovila javni zavod Študijski center za narodno spravo. V 2. odst. 20. člena sklepa je določeno, da se iz proračuna Republike Slovenije zagotavljajo sredstva za izvedbo najmanjšega obsega dejavnosti zavoda, ki zagotavljajo nemoteno delovanje dejavnosti ter vključujejo kadre, prostore vključno z materialnimi stroški ter opremo.

Vlada je s sklepom z dne 2. septembra 2008 dala soglasje k Letnemu programu dela ter Finančnemu načrtu za leto 2008 javnega zavoda Študijski center za narodno spravo.
Predlaga se sklenitev pogodbe, ki bo zagotovila sredstva za izvedbo najmanjšega obsega dejavnosti zavoda.

To se je dogajalo leta 2008! Kaj se je dogajalo pred letom 2008?

Cerkev se je spravljala s figo v žepu ...

Sprave so bili željni tudi na Slovenskem, kar potrjujejo že večkrat izražena obžalovanja medvojnih dogodkov s strani slovenske Cerkve. Opravičili so se že nadškof Pogačnik, nadškof Šuštar in Slovenska škofovska konferenca ter nadškof Rode (Družina,19. 3. 2000).


Nadškof dr. Jože Pogačnik (1964 - 1980) je na veliki četrtek 7. aprila 1977 pri Krizmeni maši izrekel pomembne besede o spravi in odpuščanju: ̋V imenu vseh tistih slovenskih kristjanov, ki poslušajo glas svojega pastirja, izjavljam, da odpuščamo vse, kar nas je po človeški krivdi hudega zadelo. Vse, kar se je v imenu krščanske vere krivic zgodilo, obsojamo – kakor smo obsojali med vojno in je obsojalo tudi tedanje cerkveno vodstvo – in v imenu krivcev prosimo odpuščanja ̋ (Pust et al., 1994: 11 - 12).

Na veliki četrtek, 12. aprila 1990, je nadškof dr. Alojzij Šuštar (1980 - 1997) povzel Pogačnikove besede o spravi in odpuščanju in poudaril, da ̋kristjani zavračamo vsako misel na maščevanje, da vsem iskreno odpuščamo, da priznavamo svoj delež krivde in prosimo odpuščanja vse, ki se jim je zgodila krivica /.../ ̋ (Pust et al., 1994: 12).

13. marca 1990 je bilo v izjavi slovenskih škofov rečeno: ̋Cerkev se ne boji resnice, tudi takrat ne, kadar jo resnica obremenjuje. Odkrito priznava svoj delež krivde, a hkrati pričakuje, da bodo tudi vsi drugi pošteno in odkrito priznali svojo krivdo. ̋ (Pust et al., 1994: 12).
 

Nadškof dr. Franc Rode (1997 - 2004) je jeseni leta 2000 pred začetkom vseslovenske sinode pri sv. Urhu povedal: "Ko Cerkev na Slovenskem obžaluje krive poti in slabosti svojih otrok, ki so se, prepričani v pravilnost svojega ravnanja, oddaljili od Kristusovega duha in njegovega evangelija, priznava, da potrebuje očiščenja. Naj nas to dejanje ponižnega priznanja in obžalovanja očisti. Očiščeni hočemo začeti slovensko sinodo, notranje prenovljeni hočemo stopiti v sveto leto 2000. Neobremenjeni hočemo nadaljevati svoje poslanstvo v tretjem tisočletju" (Janežič, 2000).
 

Ali Slovenci potrebujemo ŠCNS? Zakaj in komu služi potrata denarja, ki znaša v milijonih evrov?

Vlada Janeza Janše je tik pred zaključkom mandata spomladi 2008 ustanovila Študijski center za narodno spravo. Kot je mogoče prebrati iz sklepa o ustanovitvi zavoda, ki je bil objavljen v Uradnem listu, je vlada študijski center za narodno spravo ustanovila z namenom, »da s proučevanjem kršenja temeljnih človekovih pravic in svoboščin, ki so jih povzročili totalitarni režimi na Slovenskem v 20. stoletju, omogoča osnovo za popravo krivic ter s tem ustvarja možnosti za skladen civilizacijski in kulturni razvoj Slovenije.«
A že od ustanovitve ta zavod buri duhove tako strokovne kot politične javnosti. Nekateri zgodovinarji in kritična javnosti so Janši in stranki SDS očitali, da je Študijski center za narodno spravo le podaljšek njihove stranke in da je urejen tako, da ga velikodušno financira država. Zadnjemu ni mogoče oporekati, saj je študijski center za plače zaposlenih in raziskovalno dejavnost od leta 2008 do danes od Ministrstva za pravosodje in Javne agencije za raziskovalno dejavnost prejel dobra 2,7 milijona evrov, kar je za raziskovalno ustanovo velika vsota denarja.

Toda Študijski center za narodno spravo, ki naj bi proučeval zločine vseh totalitarizmov, se je v zadnjih letih »specializiral« skoraj izključno za preučevanje komunističnih zločinov v obdobju med in po drugi svetovni vojni na območju Slovenije.

Njihovi pogledi in izsledki na ta krvavi čas so v teh letih dodobra razburili ne samo strokovno javnost, ampak tudi Slovenke in Slovence na splošno. Ena od takih afer je izbruhnila leta 2011. Tistega leta je Evropska komisija naročila študijo o razmerah v državah glede zavesti o zločinih, ki so jih zagrešili totalitarni režimi. Študijo je izvedel španski inštitut za javno dobro. V sklopu raziskave je španski inštitut za pripombe, popravke in dopolnitve zaprosil vse države članice. Pri nas je pravosodno ministrstvo za odziv določilo Študijski center za narodno spravo. Strokovna komisija je Evropski komisiji poslala sledeči odgovor: »Na univerzah še vedno predavajo zgodovinarji, ki so delovali kot orodje komunistične partije, tako denimo v zgodovinski komisiji Centralnega komiteja KP, oziroma taki, ki zagovarjajo le nekoliko modificirano zgodovinopisje prejšnjega režima. Ti seveda vzgajajo učitelje oziroma profesorje (poveličevanje NOB, zanikanje komunističnih zločinov med drugo svetovno vojno itd.),« kar je dodobra razburkalo slovensko zgodovinsko javnost. Zgodovinar Božo Repe je dejal, da za besedami »še vedno predavajo« skrit poziv k lustraciji in da ni težko ugotoviti, na katere profesorje letijo kritike.

Zanimivo je tudi pogledati, kako je direktorica centra Andreja Valič Zver prišla do svojega drugega mandata. Njen petletni mandat bi namreč moral poteči 5. novembra 2013. Toda Študijski center za narodno spravo je razpis za delovno mesto direktorja razpisal že 7. februarja 2013. Dva tedna pozneje, točneje 25. februarja, je svet zavoda obravnaval prispele vloge in še isti dan je vlada, in to le dva dni preden je začela opravljati tekoče posle, že soglašala, da se Andreji Valič Zver podeli nov petletni mandat.

Zaradi vseh afer in dogodkov je več ljudi dobilo občutek, da študijski center ločuje in ne spravlja, kar je pred leti že dejala Spomenka Hribar, ki je med prvimi v slovenskem prostoru spregovorila o temačnem obdobju povojnih pobojev.

19. oktober 2016 | Komentarji (7)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 89 90 91
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201520162017
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Top 5 vpisov


Št. registriranih uporabnikov: 157259
Forum avtorjev: 15763 Forum teme: 34038 // Odgovorov: 1847583
Blog avtorjev: 3503 // Blogov: 80248 // Komentarjev: 1157030
Avtorji fotografij: 24599 // Slik: 210469 // Videov: 19719 // Potopisov: 785
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "