PRIHODNOST PRIPADA TISTIM,
KI ZAUPAJO MIKU SVOJIH SANJ.

SANJAJTE!
30. december 2012 | Komentarji (10)Ko začne predsednik vlade govoriti o »svojem« ljudstvu, da so zombiji, se je res treba zamisliti. Sam sem najprej pobrskal po sivih celicah, kdaj je bil JJ na Haitiju, kjer v zombije še malce verjamejo, v glavnem pa ne več; o zombijih so se več naučili iz ameriških filmov kot iz pripovedovanja svojih prednikov. Skratka, ne vem, ali so JJ kdaj povabili na Haiti, ki je očitno že bolj neodvisna država kot Slovenija; mi vemo za Haiti, oni večinoma še niso slišali za nas.

Vprašanje je torej, od kod JJ toliko vedenja o zombijih, ki so doma na Haitiju, potem pa so se raztepli vse do Holywooda.

Zombi je v vuduju živi mrtvec, človek, čigar dušo so požrle čarovnice. Rekel bi, da je v slovenski politiki več zombijev kot na ulici, tavajo naokrog že vsaj dvajset let in ni dvoma, da so brez duše. To velja še zlasti za JJ, ki ga v Port au Prince, glavnem mestu Haitija, še niso zaznali. Tudi v mestu Zomba, prestolnici Malavija, še niso slišali za JJ, ki se je torej vuduja očitno naučil iz holywooodskih filmov. Kaj hočemo, vsak se mora zvečer sprostiti: Tito je kot za stavo gledal vesterne, JJ pa, kot kaže, zombije in podobne srhljivke.

Morda pa si čas krajša celo s prakticiranjem vuduja: vzameš lutko Kučana in vanjo zabodeš iglo, v Murglah se zasliši krik bolečine; vzameš lutko Turka, zabodeš vanjo in spet krik bolečine; vzameš vse lutke na Slovenskem - no, to pa se vendarle ne da. Sovraštvo mora biti konkretno, osebno.

Zanimivo je, kako smo si podobni s Haitijem. Naš državni zbor sestavlja 90 poslancev, njihovega 83. Po verski sestavi so pretežno katoličani (63 odstotkov), 24 odstotkov naj bi bilo protestantov, toda kar 70 odstotkov jih verjame v vudu. Na Slovenskem imamo le enega strokovnjaka za zombije in podobne prikazni, ki pa utegne biti zelo uspešen in sčasoma celo nacijo pretvoriti v žive mrtvece. Začenši z upokojenci in kmalu bodo naokoli tavali celo dojenčki.
28. december 2012 | Zaznamki: B.J. | Komentarji (9)


Če premorete vse:
modrost preteklosti, izkušnje sedanjosti in izziv prihodnosti
potem vam želim le,
da bo izziv prihodnosti vreden modrosti in izkušenj.
24. december 2012 | Zaznamki: Božična | Komentarji (7)

Nekaj govoričijo o koncu sveta, kar so menda napovedali Maji. Kaj pa konec Slovenije? Tu je kompletno razsulo, ki se ga ne da več sproti opisovati, zato ostanimo pri državni himni, s katero se brca kot s svinjskim mehom. Pa pristavimo še svoj lonček in predlagajmo himno, pod katero bi se z mirno roko podpisal France Prešeren:

Valjhun, sin Kajtimara, boj krvavi
že dolgo bije za kršansko vero,
z Avreljam Droh se več mu v bran ne stavi;
končano njuno je in marsik'tero
življenje, kri po Kranji, Korotani
prelita, napolnila bi jezero.
No, dodali bi lahko še več kitic, recimo:
Še dandanašnji vidiš razvalino,
ki Ajdovski se gradec imenuje,
v nji gledaš Črtomirovo lastnino.

Gospod Prešeren je bolje umeval slovensko politično prizorišče 21. stoletja kot mi, njegovi nasledniki. No, nekateri pač bolj prisegajo na Koseskega. Zdaj pa od političnih nebuloz in Prešernovih kitic k t. i. realni ekonomiji: sedanja oblast predvsem uničuje socialno državo, ki ni sicer zapisana samo v ustavi, ampak smo jo ustvarjali desetletja »svinčenih časov«. Ker socialna država izginja kot spomladanska snežna odeja, se dobre, čuteče duše, ki zmorejo še kak krajcar pod »kovtrom«, čutijo dolžne pomagati tistim, ki so na dnu. Celo lačni. S soprogo sva plačala za dva paketa hrane, ker so se v društvu odločili, da denarja ne dajejo več in ker ta pač ponikne v neznano. In kam so odpeljali ta paketa? Na Karitas! Skoraj dve toni hrane. In tam se bodo zdaj hvalili, koliko hrane so razdelili po Kranji in Korotani, kot da jo je razdelil Anton Stres.

Saj ne gre za to, da bi se hvalili s svojo skromno dobrodelnostjo; hvali se Karitas, evidentno cerkvena in torej tudi politična institucija.

Toda ta cmok lahko mirno pogoltnemo. Huje je, da aktualna oblast ne opazi razsula socialne države, ki je vidno tako rekoč na vsakem koraku. Ljudje se zbirajo na ulici, kar je za Slovence že kar nenavadno, oblast pa - kot da se vse skupaj dogaja nekje v Tuniziji, Libiji ali Siriji. Celo novi predsednik države se ni izustil, čeprav je očitno, da smo v kompletni politični in socialni krizi. Iz diplomatskih virov mi je prišlo na uho: neko veleposlaništvo v Ljubljani je o BP napisalo in naprej posredovalo uničujočo kritiko, zdaj pa so v zadregi, ker je gospodič tako premočno zmagal in ga bo treba spremljati po rdečih preprogah. Ja, diplomacija in njena analitika se ti tudi lahko zatakneta kot cmok. Kakorkoli že, vse težje se bomo na mednarodnem prizorišču ponašali s politiki, ki so uživali ugled à la Kučan, Drnovšek, Türk.

In vse težje bomo pojasnjevali »nove razmere« v Sloveniji, kjer ima vse vajeti v rokah vlada (zdaj očitno že z ustavnim sodiščem vred), gre pa v resnici vse navzdol: gospodarstvo, sociala itd. Država nazaduje, pred tem si ne zatiskamo več oči - razen vlade. Ki menda nima alternative, kot se je izrazil BP. Razmere so čedalje bolj kafkaistične, ljudstvo protestira, toda oblast kot da tega ne opazi; nasprotno, notranji minister grozi z visokimi kaznimi, če se bomo neprijavljeno(?) pojavili na ulici, kar seveda govori o shizofreni in prestrašeni oblastni strukturi. Kje se to lahko konča? Bo najprej popustilo ljudstvo ali se bo oblast sposobna kultivirano umakniti? Slednje je manj verjetno, ker jim je že uspelo preprečiti referendume in sleherno neposredno izražanje politične volje.

Predsednik vlade je nekaj besedičil o »nujnih političnih spremembah« - toda te spremembe so že tu! Državni zbor je navaden strankarski zverinjak, ki ga »futra« vlada, ustavno sodišče se je izkazalo z zadnjimi razsodbami, sodstvo je na udaru, predsednika države so si namestili kot na vaškem cirkusu, medije bodo uničili drugega za drugim ... Tudi »ulica« nič več ne velja; če se zbere deset tisoč ljudi, ker se to obravnava kot prekršek.

Vse te nečedne reči so se v zgodovini pripetile že mnogokrat, trenutno pa je seveda v ospredju Sirija, kjer je predsednik Asad pripravljen pobiti vse ljudstvo - samo da bi ostal na oblasti. V Sloveniji o kakšnih tako krvavih možnostih seveda niti ne razmišljamo, dejstvo pa je, da se oblast spušča nad šentflorjansko dolino kot vse razkrajajoča megla. Inštitucije demokracije »padajo« druga za drugo. Ljudje so ne samo intelektualno, temveč celo fizično oslabeli, kar je preizkušena metoda vsakega polzečega se totalitarizma. Pravzaprav je hecno, da se Slovenija pridružuje nekakšnim evropskim konvencijam o totalitarizmih, hkrati pa se gre svojo »prakso«.

»Ulica« v Mariboru, Ljubljani in drugih lepih slovenskih mestih je že povedala svoje. Oblast, kot kaže, ni ničesar razumela. Ne vemo, kako se bo vse to izteklo, vendar bi lahko že zdaj potegnili črto: ljudje protestirajo, celo lačni so, okravatani politiki pa so arogantni. So visoko nad bedo, ki se dogaja »tam spodaj«. »Tam spodaj« se uspešni študenti izseljujejo, malčke v vrtcih bodo iztrebili, upokojence izstradali ... ostal bo samo še Olimp za bogove.
Doklej in za koga? Kdo bo bogove hranil s sadjem in vinom?
22. december 2012 | Zaznamki: B.J. | Komentarji (14)


Kot bivši poslanec, član prejšnje (tvoje) Koalicije, zaslužen zato, da si postal mandatar (kar obžalujem) in kot državljan, ki mu ni vseeno, Ti postavljam naslednja vprašanja in pričakujem, da bo javnost dobila odgovore, v skladu s tvojo »načelnostjo« in »doslednostjo«:


- ali si pozabil, da si kot predsednik Vlade, poln samoljubja in domišljavosti skoro vsak dan stal pred kamerami sam in neuspešno govoril, igral manekena, uresničil pa skoro nič, kar te je stalo položaja?
- ali si pozabil, da smo v pogovorih s tabo izgubili mnogo časa, poslušal pa nisi ne svojih v stranki, ne drugih, ki smo želeli pomagati?
- ali si pozabil, da smo bili vsi proti zaposlitvi Rupla pa si nas vse ignoriral in vstrajal pri svojem?
- ali te ni sram, da si dokazoval svoj prav s toleranco človeku, ki je lagal predsedniku Republike?
- te ni sram tega, da še danes govoriš in braniš takratno odločitev, samo zato, da bi ugajal Janši?
- ali si pozabil, da si bil nesposoben povezati sorodne stranke, ki so nazadnje obupale in dve kar odšle?
- ali si pozabil, da je predčasne volitve terjala takratna opozicija z J.J. na čelu, ne pa »strici iz ozadja«?
- ali boš naštel »strice in njihova pričakovanja«, o katerih si govoril, ali pa si za dosego nezasluženega položaja, začel uporabljati način tvojih »rabljev«, se pravi z lažmi in namigovanji brez dokazov?
- ali si pozabil, da so te vrgli s predsedniškega položaja lastne stranke, ker si glavni krivec za hud poraz na volitvah?
- ali te ni sram, da obljubljaš povezovanje (ne vemo s kom)?
- ali te ni sram, da zavajaš volivce z »svojim prepričanjem in vizijo«, v katero lahko verjameš (samo) ti?
- ali misliš, da bodo lačni kuhali tvoje »povezovanje, vizije in prepričanja«?
- ali te ni sram, da podpiraš to oblast, ki nas vodi v propad, SAMO ZATO, DA TI BO POMAGALA NA STOLČEK, iz katerega, razen »vizije in prepričanja«, ne boš mogel lačnim ponuditi ničesar (»ker boš težko shajal s predsedniško plačo«)?
- ali te ni sram, ko nisi javno nasprotoval krivici, ki je doletela tisoče (ZUJF)? KAJ SI UKRENIL???
- ali je tvoje »povezovanje« kaj drugega kot PRISTAJANJE NA VSE, KAR STORI OBSTOJEČA OBLAST, čeprav je očitno, da želi narediti ljudstvo revno, »butasto« in »pohlevno«?
- ali si pozabil, da kot predsednik Republike, ne boš mogel biti kaj drugega kot »povezovalni« podpornik (slabe) oblasti ali njen kritik, BREZ MOČI?
- ali te ni sram iskati podporo pri tistih »stricih«, ki so te dejansko nagnali s položaja predsednika VlADE (Janez Janša in pajdaši)?
- ali se ne zavedaš, da te podpirajo le zato, ker te potrebujejo v podpori ob upadanju zaupanja nacije?
- ali boš odstopil s položaja, če ti »povezovanje« ne bo uspevalo (»dosleden« kot si)?
- ali te končno ni sram, da za dosego svojih samoljubnih ciljev, začenjaš uporabljati VSA SREDSTVA, po vzoru bivših nasprotnikov?
- kako naj razumemo tvojo izjavo, »da se sicer ne strinjaš« z odločitvami Vlade, hkrati pa jo podpiraš?
- ali res misliš, da ni »ALTERNATIVE«?
- ali se ne zavedaš, da SLABŠE OBLASTI, KI JO TI TOLERIRAŠ (niti oblast norcev ne bi mogla v tako kratkem času, državi in ljudem, narediti toliko škode), SPLOH NI MOGOČE IZVOLITI?
- ali se zavedaš, da se s svojim govoričenjem, v resnici žališ vse, ki te poznamo in tiste (na kar računaš), ki te ne?
- ali te ni sram, ker NE PODPIRAŠ UVELJAVITVE REFERENDUMOV, ki naj kot edino še obstoječe demokratično sredstvo, zaustavijo rušenje blaginje, demokracije in države?
- ali naj se ljudski glas, sedaj, ko gre za tvojo »zadnjo plat«, zatre in utiša ali celo prepove???
- si se podpisal pod zahtevo za referendum?

Očitno si se lotil (prvič) v kampanji »nekega« dela zato, da omamiš trpeče, ki te ta hip podpirajo, ne da bi se zavedali, da delajo in bodo morda še dolgo delali zate, ti pa delaš zgolj zase! SRAM TE BILO!

Nestrpno pričakujem odgovore NA VSA VPRAŠANJA! Gotovo bo zanimivo tudi za javnost.

mag. Franc Žnidaršič
27. november 2012 | Komentarji (8)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201120122013
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Top 5 vpisov


Št. registriranih uporabnikov: 172632
Forum avtorjev: 15866 Forum teme: 34379 // Odgovorov: 1870042
Blog avtorjev: 3582 // Blogov: 85760 // Komentarjev: 1233497
Avtorji fotografij: 25845 // Slik: 219824 // Videov: 18661 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "