Lahi
5000 lir laške plače:

"Med mojim bivanjem v Petrovi vasi je tam nekaj noči prebil razred 'partijske šole'! To je bila izvrstna priložnost, da se seznanim s socialnim razlikovanjem ! Slušatelji niso dobili le več cigaret kakor ostali, temveč so dobivali tudi denar, kljub pravilu, da partizani služijo brez plačila".
Ljubo Sirc : Med Hitlerjem in Titom, DZS ljubljana, 1992, stran 194

Pred Lahi so izginjale kokoši:

Okrožni komite KPS Grosuplje : " Ko je prišel štab bataljona v vas, si je brž dal pripraviti kuretine, solate, jajca, fižol, partizani pa so morali čakati na govejo juho, kadar so jo sploh dobili".
DLRS II., dok. 34, Poročilo OK KPS Grosuplje 12.8.1942

Roparski Lahi:

Turjak. " Komunisti so zajete popolnoma izropali. Ure, prstane, denarnice, tudi obleko, če je bilo kaj dobrega, vse je šlo."
Ivan Lavrih : V primežu revolucije, Družina, Ljubljana 2002, stran 56

Laški trgovci:

" Od vojakov je intendancija organizirano odkupovala čevlje, večje količine pušk in municije. Vse to blago so italijanski vojaki pripeljali iz Ljubljane na Brdo pod kozolec, kjer so ga prevzeli partizani. "
- Tone Fajfar : Odločitev , Ljubljana 1966, stran 183

Laško tovarištvo:

V Polanah sem od blizu izkusil življenje partizanskih enot. Videl sem kaj malo tovarištva in enakosti, s katerima so se nenehno bahali. Imeli so tri kuhinje: Eno za višje oficirje od majorja naprej, drugo za člane štaba in tretjo za navadne vojake. Prva kuhinja je razdeljevala obroke z več jedmi: juho, meso, dve vrsti zelenjave, solato in slaščice. Druga kategorija, ki sem ji pripadal tudi jaz, je dobivala polno konzervo rižote ali cmokov opoldne in še enkrat zvečer. Vojaki pa so bili kratkomalo lačni. Nihče ne bi nasprotoval takšni ureditvi, če bi bili oficirji vsaj toliko sposobni, da bi zagotovili hrano tudi za vojake, a njihova edina odlika je bila, da so bili komunisti. Takšno razlikovanje je bilo še toliko bolj odvratno, ker so v predvojni Jugoslaviji komunisti napadali privilegije oficirjev v vojski. Zdaj niso teh privilegijev le znova vpeljevali, temveč so jih še povečali ter jih včasih prikrivali pod drugačnimi imeni. Tako noben oficir ni imel več " posilnega ", ampak so namesto tega imeli višji oficirji po dva ali tri " kurirje ", ki so imeli natančno iste dolžnosti kot nekdanji posilni.
Ljubo Sirc : Med Hitlerjem in Titom, DZS ljubljana, 1992, strani 197 in 198

Laški krojači in čevljarji:

Pri izvršitvi obsodbe se lahko poslužujemo strelnega in mrzlega orožja. Na vsak način je potrebno paziti, da je obsojenec zanesljivo mrtev. Obleko in obutev je treba očistiti, nakar naj se uporabi za moštvo.
- PK VOS za Primorsko, AS 1931 - RSNZ

Laški kravarji:

Ema Petelin – Opeka : " In potem, vidite, so prišli hudi časi. Od nekod so prišli Italijani, potem so prilomastili še Nemci. Največji hudič pa je bil, ko so prišli naši. Saj vem, da tega ne boste verjeli, ampak rečem vam, bilo je tako. To so bili res naši ljudje, saj sem jih poznala. No ja, najprej so bili prijazni, potem pa so se začeli šopiriti in žugati s prsti. Začeli so hoditi po vasi, kot da je vse njihovo. Šli so v našo štalo in odvlekli najprej eno kravo, potem drugo in čez nekaj dni je bila štala prazna. Pomislite, mimo očeta in matere. Če bi kaj rekli, bi zapela flinta. Izginilo je vseh osem krav, in, če bi radi vedeli, vse to jim ni bilo zadosti. Izpraznili so še kaščo. Rekli so : ' Vse za našo domovino !' Ko pa so začeli naše ljudi tudi streljati, smo vedeli, da to ne more biti dobro za našo domovino. Vi tega ne morete razumeti. Včasih smo bili vsi prijatelji, vsi na vasi smo držali skupaj, potem pa so enim zrasle peruti in tiste štimunge ni bilo več. Rečem vam, kot bi psa spustil s ketne. Prave zverine. !"

Laško povprečje:

Oleg Križanovskij na predavanju o povprečju v partijski šoli po svoje razloži majorju Anteju Novaku povprečje: V glavnem štabu ali kje drugje jedo pečenko, v našem bataljonu krompir. Povprečno je partizan golaž s krompirjem. Član štaba hodi v zelo lepi obleki, partizan našega bataljona pa je kot stražilo v prosu. V povprečju sta oba spodobno, čeprav skromno oblečena. Član štaba dobi dnevno 20 cigaret, partizan nobene, v povprečju pa imata vsak po 10 cigaret.

Laški alkoholiki za 5000 lir:

Pritožba 25. marca 1943 : "Opazil sem, da si nekateri funkcionarji v partizanih privoščijo razne priboljške, kakor npr. raznovrstne likerje ( žganje, konjak, rum ) več cigaret kakor ostali tovariši partizani itd. Zdaj pa vas vprašujem, ali je to prav ? Saj se vendar mi vsi borimo za enakost in socialne pravice, ne pa za nekako novo obliko buržoazije in izkoriščanja na račun svojega bližnjega. Mi partijci moramo biti drugim za vzgled, na pa celo kvariti tovarišem moralo. Zakaj bi razsipali denar za razne nepotrebne stvari, ko pa hodijo okrog nekateri partizani vsi raztrgani in bosi ? Treba je nakupiti podplatov in obleke, poletnega perila itd.
Tatjana Srebot - Rejec : Partija in Tigrovci, Slovenska matica 2006, stran 45

Laške Taras Bulbe:

Jaka Štucin po nekaj mesecih v Gradnikovi brigadi, 8.7. 1943 : " Za oba štaba bataljonov in za štab brigade se kuha posebej, kar močno vpliva na demoralizacijo moštva. Ko sta bolničar in bolničarka po močnem deževju stopila v kmečko hišo, kjer se je nahajal štab brigade, da bi posušila sanitetni material, ju je tov. Taras ( Milan Trobec op.p. ) , ki se je nahajal v štabu osorno napodil iz hiše. Med borce so razdelili po 16 cigaret za štiri dni, bataljonski funkcionarji so jih dobili po 50, tov. Taras in PK brigade vsak po 100".
Ibidem, stran 100

Laški nosači nahrbtnikov:

Poročilo zavezniške misije leta 1944 - Franklin A. Lindsay: " Kar zadeva obleko, hrano, opremo, zatočišče je med oficirji in možmi dosti večji razloček, kot obstaja v britanski ali ameriški armadi. Ti nižji oficirji izkoriščajo svojo avtoriteto, da si iz mršave oskrbe lastijo najboljše. Skoraj vsi oficirji so nosili ' titovske bluze ', skrojene iz britanskih in ameriških vojnih plaščev, potem pa so si jemali še plašče, da so jih nosili čez te bluze. Medtem pa so možje drgetali v raztrganih ostankih civilnih oblek in nemških uniform. V štabu cone so vsi kurirji in sekretarke nosili britanske bojne uniforme, hkrati pa sem videl cele brigade brez ene same britanske uniforme. Oficirji so na pohodu redko kdaj nosili svoje nahrbtnike, njihovo opremo so jim nosili osebni kurirji."

Laška Slovenca:

Ob proslavi 60 let KPJ v Bohinjski Bistrici sta govorca Franc Popit in Stane Dolanc zbrane nagovorila v srbohrvaščini. V enem Ljubljanskem časopisu je kasneje izšel tale oglas:
" Inštruktorja za slovenski jezik nujno iščem. Ponudbe na naslednji naslov : Franc Stane , Bohinjska 79 , Ljubljana - Murgle ! "
Od tedaj naprej so se morali prinašalci oglasov identificirati. Pisalo se je leto 1979 !

Oddano: 30.07.2010 ob 13:20:43
RTV Kategorija: Ljudje
Zaznamki:
Komunizem, Zgodovina, Kultura, Politika, resnica
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
" Inštruktorja za slovenski jezik nujno iščem. Ponudbe na naslednji naslov : Franc Stane , Bohinjska 79 , Ljubljana - Murgle ! "

hahahahahahahaaaaaaaa

Sicer pa slovenščine kmalu ne bomo več rabili, ker namerava Pahorjanska vlada itak razprodati Slovenijo....
Črtomir
pred 436 tedni
2.
5555555555555555555555555555555555555555
hailstone
pred 436 tedni
3.
1. In potem bo meni rdeči naslednik njiju dveh o Lahu Slovencu ?

:-))
Gorizian
pred 436 tedni
4.
Blisk in njegov kuhar sta pri kuhi takoj začela uganjati nekakšne novotarije. Prejšnji kuhar nam je kuhal samo enoločnice, oziroma enokotlovnice. Meso, krompir, fižol, makaroni, vse skuhano v isti vodi in istem kotlu. Blisk je rekel, da bo stalo prav toliko, če ne bomo kuhali tako prašičje. Novi kuhar je potem kuhal meso z juho posebej, krompir ali fižol pa spet posebej. Mi smo bili zadovoljni s takim jedilnim listom.
....
......
Naše veselje nad spremenjenim jedilnikom ni trajalo dolgo. Nekoč, ravno pred kosilom, je prineslo v našo četo bataljonskega komisarja. Danes bi rekli, da je prišel na inšpekcijo, takrat pa tako učenih besed še nismo
poznali. Blisk je potem povabil bataljonskega na kosilo. Da bi ga ne!
Bataljonski je pospravil kosilo, kateri partizan, četudi komisar pa se je kdaj branil jedi? Morebiti mu je kuhar dal celo dodatek, kaj jaz vem. Po pospravljenem kosilu pa je bataljonski potegnil komandirja in komisarja Bliska na stran in pod košato smreko začel z njima globokoumen razgovor. Kaj so govorili, nismo slišali. A ko je bataljonski odšel, je bil Bliskov obraz kakor oblačno nebo. Zvečer pa nam je kuhar zopet postregel z enokotlovnico.
Bliska nismo upali vprašati, čemu ponovna sprememba jedilnega lista, tudi kuharja ne, njegov pomočnik, prejšnji kuhar, nam je šele povedal, kako in kaj. Da v štabu bataljona ne dovolijo, da bi partizani tako gosposko jedli, da je bataljonski komisar samo zato prišel na obisk, je pravil. V bataljonu se baje boje, da bi se partizani pomehkužili s tako gosposko hrano in da bi preveč zapravili, če bi tako kuhali.
Vidite, kako ganljivo so skrbeli za nas.

K.G.
Kuharji
str.34,35,36


...skrb taglavnih je bila res izjemna, ja. za svoje riti...
nish
pred 436 tedni
5.
100 hudimanih lahov.
abcdefghik
pred 436 tedni
6.


5
Ewie
pred 436 tedni
7.
4. :-))

Revolucija za enakost in neizkoriščanje.
Gorizian
pred 436 tedni
8.
Napiši kaj novega pepe. Tvoje ponavljanje indoktriniranih mnenj poznamo.
Gorizian
pred 436 tedni
9.
5
Sentinelka
pred 436 tedni
10.
5
Vinko44
pred 436 tedni
11.
" Inštruktorja za slovenski jezik nujno iščem. Ponudbe na naslednji naslov : Franc Stane , Bohinjska 79 , Ljubljana - Murgle ! "


Hlapčka, kot vsi komunistični osli.
Jejhata
pred 436 tedni
12.
11. Hihihihihihik.
abcdefghik
pred 435 tedni
Oddaj svoj komentar - Komentarji so moderirani in ne bodo takoj vidni
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Povezave
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Kategorije


Št. registriranih uporabnikov: 211562
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878598
Blog avtorjev: 3594 // Blogov: 87719 // Komentarjev: 1250797
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224127 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "