Sramotni televizijski večer (ali samospraševanje o novinarstvu)
Kot novinarja TV Slovenija me je ob sinočnji Piramidi sram.

Vsem nam na RTV je svojevrsten račun izstavil »zmagovalec« Piramide, poslanec v Državnem zboru, Zmago Jelinčič. Njegovih besed sovraštva in nestrpnosti niso izrekli snovalci oddaje, a odgovorni zagotovo so. Z njimi pa tudi vsi, ki pred napovedano oddajo nismo dovolj jasno in glasno povedali, da bi bila taka oddaja s takim izborom gostov nesprejemljiva za najbolj obskurne lokalne televizije, kaj pa šele za edino javno nacionalno televizijsko ustanovo v državi, in to ne glede na minule dogodke v zvezi z Romi, zaradi njih pa še prav posebej. Prizadevanja za doseganje čim večje gledanosti so tudi na TV Slovenija povsem razumljiva, a meje vendarle moramo postavljati. Namesto tega jih premikamo prek roba prepada. Ideja o retoričnem spopadu med populističnim poslancem, ki se je proslavil ravno z nestrpnostjo (ta je po potrebi spreminjala svoj objekt), s praktično anonimnim in javnih nastopov nevajenim romskim svetnikom iz Novega mesta, je popolnoma absurdna. Še tako naivnemu človeku v Sloveniji bi moralo biti jasno, kaj se bo zgodilo v oddaji, v kateri je nastopal gromoglasni predsednik SNS s svojimi dobro znanimi stališči »Ciganih« (in dolgoletno kilometrino v javnem nastopanju) in predstavnik Romov Zoran Grm, ki je v medijih bolj pogosto nastopal le v zadnjem času. Sinočnja Piramida je bila hočeš nočeš postavljena kot arena medijskega linča v režiji Zmaga Jelinčiča. K ogledu je RTV Slovenija v oglasu, denimo v »Delu«, na dan predvajanja namreč vabila z besedami: »Romsko vrelišče v studiu Piramide med poslancem Jelinčičem in romskim svetnikom.« Opravičilo dan po oddaji, že v redu, a kakšno! S tem, ko smo povabili volka, smo želeli pokazati, da ovčke obravnavamo povsem enakopravno, nismo odgovorni, če je volk sogovornika pač požrl. Res cinično.

Umik »romske teme« tik pred oddajo je bil na neuspeh obsojen poskus preprečitve požara, ki je bil že zdavnaj zaneten. Umik oddaje s spletne strani in ponovitvenega termina ter preusmeritev (dela?) iztrženih sredstev v šolanje romskih otrok je normalen odziv, a zagotovo ne more niti približno popraviti silovite škode, ki je bila storjena že tako načetemu ugledu RTV Slovenija in njenih novinarjev. Predvsem pa je bilo kakršno koli opravičilo povsem nesmiselno, če mu ne bo sledila skrajno kritična samorefleksija, jasni ukrepi in povsem drugačno ter odgovornejše delovanje v prihodnosti.

V Nemčiji, ki ima najhujšo zgodovinsko izkušnjo z nestrpnostjo, se na javnih televizijah, niti nacionalnih niti deželnih, ne more zgoditi, da bi v njihove oddaje vabili vodilne predstavnike strank, denimo NPD, za katere je znano, da razširjajo (tudi) nestrpnost. Pri nas so mediji v imenu navidezne in neodgovorne demokratičnosti očitno odprti vsem in vsakomur.

Jelinčičev nastop v Piramidi je logična posledica tega, da so se novinarji (športni smo, vsaj ko gre za TV Slovenija, glede tega izjema) sami odrekli pravici in dolžnosti do komentarjev aktualnih dogodkov, ki je v Nemčiji nekaj povsem običajnega in zaželenega. Le zakaj?! V imenu neodvisnosti in uravnoteženosti? Ali pa zaradi nesamozavesti in pomanjkanja odgovornosti. Kakor koli že – zdaj za uravnoteženost skrbijo gostje iz različnih taborov, novinarji pa so se sami zreducirali na pobiralce žogic, ki jih mečejo zdaj enemu zdaj drugemu. Objektivnost kot povprečje nasprotujočih si mnenj? O tej zmoti priča tudi poročanje o dogodkih od Ambrusa naprej, in to žal ne samo na TV Slovenija.

Poleg vseh barikad, vaških straž, izbruhov nestrpnosti in kroničnega pomanjkanje osnovne človeške solidarnosti, na primer do romskih otrok, pristajanja na »ulično« reševanje problemov (vključno z njihovo zlorabo za reševanje upravnih postopkov in določanja volilnih rezultatov) ter nespoštovanja prava in morale, je strašljivo in žalostno, da se vsako kritično mnenje politizira. Verjetno se bo enako zgodilo z mojim, pa čeprav s politiko in politiki nimam nič. V zares demokratično delujoči družbi zavzemanje za spoštovanje osnovnih človekovih pravic pač ne bi smelo problematično. Enako pa velja tudi novinarstvo, ki zavzame odgovornost in kritično distanco. Skrajni čas je, da se novinarji v Sloveniji zavedamo odgovornosti in ne čakamo, da nam jo bodo tisti, ki je očitno nimajo, podelili kar sami od sebe.

Oddano: 29.11.2006 ob 19:38:20
Zaznamki:
Človekove pravice
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 7559 | Ocena 4.1 od 330 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Posredujem komentar "Darijana" poslan 26.t.m. na Siolove stani :

Velko ljudi seveda nima pojma, kako je živeti v sosedstvu z Romi. Da nam je jasno. Nič nimam proti nikomur. Zame so vsi ljudje. Pozabljamo, da je država pozabila na Rome že pred 60-setimi leti, ko bi se morali socializirati istočasno z ostali “civili” potem teh težav nebi bilo. Seveda pa s socializacijo mislim, da bi jim bilo potrebno nuditi razvoj na način življenja, kot so ga vajeni. Pustiti jim razvoj lastne identite in podobno. A država je šla lažjo pot. Denar. Z njim so reševali in rešujejo njihove težave še danes. Verjetno veste, da se kriminal razvije tudi pri mladih v družinah, kjer se starši rešijo svojih otrok z denarjem in potem začudeno gledaj, če jim otroci uidejo iz vajeti, postanejo kriminalci, narkomani in pijanci (seveda ne vsi-je pa vzorec). Popolnoma je zatajilo sodstvo in policija, pravna država pa seveda velja le za “civile”, ker se jim za Rome ne splača zapravljati časa, ker jim pač nimaš kaj vzeti. Pa res? Verjetno ste si do sedaj lahko ogledali v kakšnih avtomobilih se vozijo. Lanski obisk predstavnikov EU pri Rimih jim ni šlo v glavo, kako in s čim si lahko ljudje kupujejo drage avtomobile ob tem pa sploh ne delajo in živijo od državne pomoči. Ljudje imajo poln “kufr” blebetanja in javnih shodov raznih nevladnih organizacij, gledlaiških igralcev (takrat, ko so kamere) in podobnih blebetačev, ki pa se niso pripravljeni osebno spoprijeti s težavami in oditi naprimer za pol leta v romska naselja in svojo energijo sproščati neposredno v središču težav. Po demontracijah se lepo vrnejo v svoja lepo opremljena mestna stanovanja ali pa k mamicam na bogato večerjo. Vrle azpravljalke in razpravljalci, ki ne poznate težav soživetja–pridite in se sami prepričajte, kako je živeti v takih razmerah, ko ti lahko nekdo nekaznovano grozi celo z ubojem, kadar se mu zljubi. Povprašajte v Zdravstvenih domovih in bolnišnici v NOvem mestu, koliko groženj morajo poslušati in prenašati nasilje (zadnjič so Romi pretepli dva v intervencijskem vozilu-eden je obležal v bolnišnici). Samo kaj, ko svoje riti ne boste premaknili niti za milimeter. Je enostavneje pametovanje o stvareh o katerih nimate pojma iz tople sobe. In le tam ste junaki.
Pa brez zamere!

hugo6
pred 573 tedni
2.
svaka čast! me zanima, koliko časa bo tale post objavljen - in če bodo posledice!
luna
pred 573 tedni
3.
Zmago Jelenčiču in Piramidi bi morala cela Slovenija čestiti.

Zakaj? Dal je Sloveniji priložnost, da enkrat za vselej dokaže, da je sposobna kaznovati ljudi, ki širijo čisti "sovražni govor".

Tu je za zavedne poslance izziv, da najprej skličejo izredno sejo državnega zbora in odvzamejo Jelinčiču imuniteto. Ko mu bo odvzeta pa je pred državni tožilstvom nov "izziv", dokazati krivdo Jelinčiču.

Priložnost za slovensko javnost, da se obrne proti populizmu in prične reševati probleme na izvoru.

martin218
pred 573 tedni
4.
No, z vašim komentarjem gospod Bergant se v veliki meri kar strinjam, komentiral pa bi še en aspekt, ki ga niste omenili. Voditeljica Erika Žnidaršič namreč. Prav šokiran sem bil, ko se je izkazalo da gospodična ne pozna niti osnovnih pojmov o katerih teče debata. To da ni vedela kaj sploh je poslanska imuniteta in v katerih primerih se lahko poslanec nanjo slkicuje oziroma je do nje upravičen je velika sramota. Če se tega ni naučila na fakulteti, potem bi se lahko pozanimala vsaj pred oddajo. Kako lahko vodi in usmerja debato če sploh ne pozna tematike?
garfield
pred 573 tedni
5.
Lepo, da RTV-jevci priznavate tudi lastne napake. Za razliko od problematike športnega programa, v danem primeru g. Berganta v celoti podpiram (čeprav je bil tudi zadnji komentar uredništva o Union Olimpiji res ok).

Zmago Jelinčič je v oddaji odigral vlogo simpatičnega intelektualca, ki polpismenega sogovornika na humorno-žaljiv način uči vse od jezika do retorike.

Oddajo sem z zanimanjem spremljal - vseskupaj je izgledalo kot kakšen Ali-G ali pa Monty Python..

Družina v studiju bi lahko bila tudi iz kakšnega Kusturičinega filma (ali pa bolj aktualnega Borata) - ja to je slovenija.

Skratka - sjajna telvizija - na eni strani izgubljena, rahlo zabita voditeljica, ki ji namesto replika rečejo erika - sledi feministka, ki flirta s skrajnežem, ki mu Romi predlagajo, da bo njihov vodja - ta jim pa razloži, da imajo že kralja... "Jelinčič za kralja Romov?"

Ena najboljših oddaj na RTV

Toda žal imamo v Sloveniji v 21 stoletju prave vaške straže?!

In vseskupaj je zelo resno..

Živimo v tragikomediji - in ob pomanjkanju zaupanja v sodstvo, državo, politične stranke... se zankrat lahko samo kislo smejemo..

Manjkajo nam še pravi linči v smislu - sodišče ne dela, pa smo za vseskupaj sami poskrbeli..

g. Bergant je izpostavil neprijetno situacijo, v katero se je po nepotrebnem postavila RTV - sam bi dodal, da je to le odraz veliko globlje krize vrednot v kateri se nahaja naša država.

Ker so pri nas novinarji že tako prestrašeni, da praktično o ničemer več ne poročajo, je tale blog še toliko bolj pohvalen - žal morajo na to danes opozarjati športni novninarji...
muzzo
pred 573 tedni
6.
Jaz bom samo na kratko o Jelinčiču; To se je moralo enkrat zgoditi, saj Jelinčiča so mediji nerazumljivo preveč cenili, na TV je bil vabljen v vse oddaje , od Galuničevega nedeljskega večera do vseh drugih zabavnih in bolj resnih oddaj. Ne dam roke v ogenj, da ni bil gost tudi v kakšni oddaji pod okriljem urednika Berganta. Vedno sem se spraševal čemu si ta najbolj sporna politična oseba zasluži tako pozornost.
Zdaj pa je po toči zvoniti prepozno.
Timon
pred 573 tedni
7.
Čestitke, g. Bergant! V celoti se strinjam z vašim besedilom, še posebej z zadnjim odstavkom.
pengovsky
pred 573 tedni
8.
za zadnji odstavek ''Poleg vseh barikad, vaških straž, izbruhov nestrpnosti in kroničnega pomanjkanje osnovne človeške solidarnosti, na primer do romskih otrok,...''. Zgovarjali se bodo cigani logicno, da na otroke, uporabljali jih bodo v svojo korist, ker toliko pa vedo da vemo da so otroci vedno bogi in ce ze kdo popusti, to naredi ravno zaradi njih.
Z Jelinčičem se popolnoma strinjam, oddaja pač na nepravi TV. Vidi se odziv gledalcev. Vemo kaj delajo cigani, vemo da so verjetno delali sranje v Ambrusu tako dolgo dokler občani niso stopili zraven, ker si policisti verjetno niso upali, so se bali,....Pa pri 200-ih prekrških bi verjetno vsak Slovenec postal kaznovan in bi moral za to tudi odgovarjati. Nam zaradi prometnega prekrška grozijo ze po dveh mesecih z ZAPOROM ( s tem da vsak dan hodimo v službo, delamo, plačujemo davke, ne krademo,... ), oni pa teh zakonov nimajo. POvejte kje naj podpišem, da meni tudi ne bo treba upoštevati pravil in da bom zivel od socialne pomoči, vozil BMW, imel imuniteto pred zakonom....
ZMAGO TI SI CAR!!!

p.s.: hugo6 - pametno povedano, cista resnica. isti problemi v Murski Soboti, Mariboru, Celju,....
fargo
pred 573 tedni
9.
Če se prav spomnim, je Erika govorila o čez 40.000 telefonskih klicih. In "Plemeniti" jih je dobil kakšne 3/4!!?? Torej ga je podprlo kakih 30.000 ljudi??!! To se mi zdi pa pri vsem skupaj še najbolj grozljivo!
Miš
pred 573 tedni
10.
Neee a je možno, da je prišlo do vrelišča, ko daš v studio JelinćiĆa in ˝cigana˝ le kdo bi si mislil... Bomo naslednjič dali v studio Pečeta in Homoseksualca saj vrjetno ne more priti do izbruha sovraštva...lol potem pa še drobiča in žensko samohranilko ta bi bila tudi lepa haha.

Kar se ˝ciganov˝(in ta izraz uporabljam ker sem pogledal v SSKJ in besede rom res ne definira) cela sovenija ve dragi njihovi sokrajani, da je z njimi težko živet, vsi se zavedamo, da so bile težave saj nismo debili, samo to vam ne da opravičila da vzemete pravo v svoje roke. Pa saj ˝cigani˝ niso nad zakonom, saj so tako državljani kot ti in jaz in majo čisto iste pravice in dolžnosti kot vsi ostali, na policiji in sodstvu je pa da te stvari ureja. Zakaj zaboga niste šli prostestirat pred policijo, ker OČITNO ne opravlja svojega dela.
Na tv sem gledal intervju, ki me je zgrozil, šef neke policijske postaje je rekel, da se ne upajo v vas ker imajo ˝cigani˝ pištole!! Ker IMAJO PIŠTOLE!!! Pa a je to zajebancija, pa a oni vejo kaj je bit policaj. Seveda jeveliko lažje mene ustavit v nasleju ko vozim 70 namesto 50 in mi dat kazen samo, ko je pa treba opravljat svoje delo se pa ne upajo ker jih je strah!!! ker imajo cigani orožje?!?!?!? Pa kaj se grejo, res mi je žal in sočustvujem z družino policaja, ki bi v taki raciji zgubil življenje amapk žal to je njegov poklic in če si ga ne upa opravljat naj da odpoved, mi je prav žal. Lahko je komplekse zdravit nad normalnimi državljani v prometu ampak treba je kdaj tudi zavihat rokave in it na delo, žal... Pa boste mnogi rekli saj so zaprli 9 članov družine strojan pa ni pomagalo. Pa me briga pa naj zaprejo vse, otroke dajo pa v socialne domove, žal tako je to je pravna država kršiš zakon---> država te kaznuje, tako pač je, če se te pa država ne upa kaznovat potem pa se zgodi Ambrus in državljani vzamejo pravo v svoje reoke in potem Hanžek čisto pravilno ugotovi,da je tok konce pravne države, ker ko ima vsak držažvaljan možnost da izsiljuje državo je tok konec države kot take in to samo zaradi nesposobnosti njenih represivnih organov.
PONAVLJAM S TISKANIMI ČRKAMI: NISO KRIVI AMBRUŽANI, NISO KRIVI ˝CIGANI˝ KRIVI SO IZKLJUČNO REPRESIVNI ORGANI DRŽAVE, KI SO ZATAJILI NA TEM OBMOČJU!!
schinin
pred 573 tedni
11.
Beseda cigan obstaja v naših slovarjih že mnogo let in vsi, ki pravijo je ta beseda žaljivka, so tisti ki vedno iščejo dlako v jajcu, da se lahko delajo pametne. Najbolje, da ti pametnjakoviči še popravijo Prešerna, ko je pisal o zamorcih. Še posebej pa me razjezi, da so to vedno večinoma tisti ljudje, ki se vedno silijo pametovati oz. so večinoma tisti, ki so preskrbljeni in katerih poreklo njihovega denarja je vprašljivo in se zavzemajo za neko cigansko družino, kakšna krivica se ji godi. Slovenija pa se je pozabila ukvarjati tudi z drugimi slovenkimi državljani in mladimi družinami, ki nimajo kam oz. sploh težko živijo v tej državi, ki samo jemlje. Ni prav, da mora država tej ciganski družini iskati nov kraj za bivanje- poiskati bi si ga morali sami, tako kot vsi drugi, ki jim država poruši hišo in jih postavi na cesto. Tudi ciganski otroci bi morali hoditi v šolo, kot vsi ostali, drugače naj jih vzame socialna služba, tako kot bi jih vzela vsem ostalim slovenskim državljanom in problem bo rešen. Najbolje bo, da si vsi slovenci začnemo kupovati zelene pasove, oz. kakšno drugo podobno nezazidljivo parcelo in začnemo vsi graditi na črno, država pa naj nam plača vse prispevke, da elekrtiko,.., poleg tega pa lahko potem še kje, kaj ukrademo in živimo od socialne podpore, pa bo. Komu se potem godi krivica ciganom ali slovencem??!! SAJ PO USTAVI RS - ZAKONI VELJAJO ZA VSE ENAKO, kajne!!
mike78
pred 573 tedni
12.
Gospsod Bergant, če v resnici tako mislite kot ste zapisali, potem glede gnoja, ki se zadnjih nekaj mesecev nabira na TV, dobro razmišljate.
LP!
daysleeper
pred 573 tedni
13.
Zakaj SSKJ besede Rom ne definira? Si mogoče našel Slovenec,itd...????
Se pa najde romski, slovenski..jezik, npr. Toliko o splošni razgledanosti Slovencev, da ne omenjam "splošne" nestrpnosti (ja, podatek o 30 tisočih klicih je pretresljiv!).
Mislim, da je po dogodkih, ki burijo javnost in "nejavnost", v zadnjih tednih precej jasno, da je Država kot institucija odpovedala. Dejstvo, da Policija ne opravlja svojega dela, tako kot bi bilo potrebno, je staro že kar nekaj časa. In odstop Ministra Mateja bi bila zgolj pot k rešitvam..

may06
pred 573 tedni
14.
Sramota ni le za RTV, pač pa tudi za Slovence (Slovenski narod). Ni stvar v tem, kdo so Romi ali kaj Romi počno, stvar je v tem, da smo slovenci (z malo pisano, ker smo hlapci in to bomo vedno ostali) Nevoščljivi in Zavistni (beri še hinavci, egoisti in zahrbtni). Moj sosed je alkoholik, družian se zaradi njega prepira, pa vendar alkoholikom nihče nič ne reče. Zakaj? Ker je 70 % (nepreverjena informacija, torej je moja in je ne morete skreditirat) slovencev alkoholikov, pijancev, "loozerjev". Tega nihče ne vidi???! Zakaj Rome? Ker imajo od države pomoč, ker se tolerira njihovo drugačnost, ker ne plačajo za gradnjo hiše, ker lahko vozijo neregistrirane avtomobile, ker se lahko pretepajo, kričijo in ne bodo šli v zapor - ker jim je drugačnost dopuščena!
Ni stvar v tem ali so taki ali ne - koliko slovencev pa je poštenih, prijaznih, iskrenih. KOLIKO??? Pa želim vsaj podatek, ki je višji kot 60% z imeni! Prosim no, ni argument - ja pa so taki in taki in taki. Kakšen sem pa jaz je vprašanje, ki je najbrž vredno miljardo evrov. Ali ima vsak posameznik čisto vest pred seboj, pred (če izpostavim vero v katero ljudje tako radi verjamejo) Bogom, pred drugimi ljudmi. Niste nikoli nikogar prizadeli, ga podcenjevali, ga zmerjali??? Halo, kaj mislite da ste Mister in Miss popolnost?!
SLOVENCI SMO HLAPCI, ker ne znamo spoštovati drugačnih od sebe in tisti, ki ne znajo biti strpni, pa še neke neumne argumente mečejo vn, češ ja, je umazan, ja se tepe in bla bla bla, bi mogli v šolo študirat antropologijo, kulturologijo, umetnost, zgodovino in še veliko drugih stvari da bi lahko dojeli bistvo vsakega posameznika - vsakdo ima pravico biti to kar je in biti drugače. To je zapisano v Slovencki Ustavi in je zagotovljeno s strani Varuha človekovih pravic - to je naša pravica!!!

Sploh pa, zakaj je en slovenec lahko psihopat, alkoholik, shizofrenik in še kaj se lahko najde, en Rom pa ne more biti zgolj Rom s svojo "kulturo" (v narekovaju, ker je s antropološkega gledišča to sporen dejavnik oziroma sporna beseda). zakaj pa lahko toleriramo alkoholizem, Rome, korupcijo (na strani politikov in policije), manipulacijo (tudi s strani medijev) in to pri nas doma, v naših hišah, pri naših sosedih in v nas samih? Zakaj to ja?
TeaS
pred 573 tedni
15.
g.Bergant,
pa se Vi zavedate posledic!?
ne samo na RTVS , ampak na splošno! le kam bo nas pripeljala ta "barka". na eni strani cigani s množico vsehmogočih prekrškov, na drugi strani pa pošteni Slovenci, ki pač ko naredijo prekršek zanj plačajo in odgovarjajo! cigani za nobene prekrške ne odgovarjajo! kje je potem tu pravica za nas Slovence in kdo je kriv za to!glede Strojanovih. RTVS je predvajala take njigove grozilne izjave nad tem se pa nobeden ne zamisli! in potem tudi na in med samo oddajo Piramida , prav sramota za RTVS, kaj vse si dovoli!

zanima me g. Bergant odkod ciganom toliko denarja. ravno danes sem v trgovini videl starejšo ciganko, ki je jemala denar iz vsepovsod. imela ga je za modrcem, v hlačah, nogavicah, pa ne po 100 ali 1000 SIT ampak pa 100 EU in 10000 SIT. prepričan sem, da denarja s poštenim delom ni zaslužila.
g. Bergant premislite tudi o tej plati ciganov.
pa lp
brane13
pred 573 tedni
16.
Ja, gospod Bergant, to kar je storil gospod Jelinčič v oddaji piramida, resnično ni bilo lepo...Ampak povedal je resnico, ki je , pa naj se še tako grozno sliši, prav takšna kot je povedal plemeniti...Ja na žalost je zadel bistvo, in verjemite za njegovimi besedami stoji veliko več kot 30.000 ljudi ki se borijo za preživetje in jim gre to vse skupaj že počasi na živce...
Imamo veliko Slovenskih družin ki si zaslužijo da se o njih piše v časopisih, da se jim pomaga ker jih zwebe, so lačni ...Mi pa se osredotočamo na družino, katere 2tiskovni predstavnik" in krivec za vse kar se jim dogaja, ne zna niti sklanjati, niti pravilno Slovensko govoriti...Več pa lahko preberete v mojem blogu-Okop-Slovenija...
Pa hvala za pozornost
okop
pred 573 tedni
17.
replika na tejaS: SLOVENCI SMO HLAPCI--- to si lahka ti, z takimi neumnimi izjavami. Presel se iz Slovenije, zaprosi za azil v drugi državi kot je to storil en gospod. Ne žali Slovencev, vsaj tistih ne ki smo na to posnosni. Ti kot kaze to nisi.

lp.
fargo
pred 573 tedni
18.
Odzivi na moj blog v zvezi s torkovo Piramido - tako pozitivni kot negativni - so me samo dodatno utrdili v prepričanju, da je bil moj skromni odziv na trenutno norost v Sloveniji upravičen. Seveda se zavedam, da nimam niti moči niti možnosti, da bi spremenil svet okoli sebe. Za kaj takega nisem niti prava oseba. A pisal sem iz notranje potrebe, lastnega sramu in besa nad našo skupno - novinarsko - brezbrižnostjo, s katero smo pomagali vse skupaj privesti tako daleč. Kot sem napisal, krivi smo tudi mi, novinarji RTV Slovenija, ker nismo dovolj odločno vztrajali in dosegli, da torkove Piramide ne bi bilo. Odgovornost drugih, z Jelinčičem in snovalci oddaje vred, nas v ničemer ne odvezuje sokrivde. In tudi pisanje, vključno z mojim, je le lajšanje človeške duše.

A po vsem slišanem in prebranem si ne morem kaj, da se ne bi odzval vsaj na nekatere komentarje mojega pisanja in še bolj jasno zavzel stališče.

Neskončno žalostno in nevarno je, da se ljudje poslužujejo metod uličnega reševanja problemov, ki jih mora reševati pravna država, ne da bi pri tem z močjo, ki jo imajo kot državljani in skupnost, izrabili vse demokratične možnosti. Katere? Še enkrat preberimo ustavo, še enkrat proučimo zakone, delujmo tako, da nas premnogi lokalni in celo državni politiki ne bodo mogli peljati žejne čez vodo in zapeljati z dvoličnim delovanjem. Za uspešno učinkovanje pravne države smo v največji meri odgovorni državljani sami. V trenutku, ko jo skušamo uveljaviti s protipravnimi metodami, jo nedopustno teptamo tudi mi. V trenutku, ko jemljemo dostojanstvo drugim, smo ga vzeli sebi. Prav tako žalostno in nevarno je pristajanje na perverzno poenostavljanje, da so za težak socialni položaj mnogih državljanov v Sloveniji krivi Romi s svojim “neprilagojenim” načinom življenja. Kakor je žalostno in nevarno pristajanje na tezo, da lahko večina socialno ogroženih državljanov slovenskega rodu v čemer koli lahko zavida večini Romov. Bi bil kdo pripravljen v celoti zamenjati vloge? Romi verjetno že. Kaj pa drugi?

Dejstvo je, so člani družine Strojan slovenski državljani in da zanje, tako kot za druge, vsi zakoni veljajo enako. A dejstvo je tudi, da nekateri pripadniki družine Strojan prestajajo zaporne kazni, se pravi, da vsaj v delu pravna država vendarle deluje. Torej, večkrat omenjeni "kriminalci" med Strojani so za zapahi. Drugi, se pravi tisti, ki so trenutno v Postojni, naj bi bili na prostosti, z vsemi pravicami in obveznostmi, pa dejansko niso. Med njimi je več kot deset otrok. V kakšnem širšem okolju odraščajo? Za družinsko so odgovorni odrasli Strojani, za širše pa mi vsi. Kaj si lahko Strojanovi otroci mislijo o okolici, ki jih zavrača, ki organizira vaške straže, postavlja barikade... In to samo zato, ker so Romi. Ali povedano drugače, ker niso Slovenci? Kakšne dejanske možnosti jim nudimo v odraščanju in oblikovanju osebnosti. Kakšno perspektivo v njihovi socializaciji? Vsi izgovori vaških stražarjev in postavljalcev nelegalnih cestnih zapor, da nimajo proti Romom nič, so metanje peska v oči. Priznajmo si, v resnici gre za sovraštvo do Romov, ne pa le za Strojanove. Ali bo šlo kmalu za vse slovenske državljane, ki nismo "čistega" slovenskega rodu?

Ali bomo s tako logiko potemtakem morali pristati na tezo, da bomo vse Slovence sodili po tistih, ki so bili letos septembra obsojeni na visoke zaporne kazni zaradi umora dveh Romkinj? Tudi v tem primeru je pravna država delovala. In kakšen je bil motiv za umor? Če pristanemo na večkrat slišano sprevrženo logiko, si lahko zastavimo naslednje vprašanje. Mar ni to dovolj velik razlog, da se Romi bojijo Slovencev?

Ali je kakšna razlika med črno gradnjo Roma Strojana ali kakega Slovenca. Je ni! Strojanova res še vedno stoji tam, kjer očitno ne bi smela. Toda, ali še vedno stoji na stotine črnih gradenj državljanov slovenskega rodu? Zagotovo. In kakšen vik in krik zažene naša javnost, ko na Hrvaškem rušijo črne gradnje slovenskih lastnikov vikendov... Ali lahko črno gradnjo pri nas ali na Hrvaškem kar tako podre množica občanov, ki se zbere za to priložnost? Prenehajmo s sprenevedanjem!

Nekateri komentarji na moj blog so nenavadno podobni hujskaškemu obravnavanju Judov v Nemčiji pred natančno 60 leti. Domnevam, da vas večina ve, kaj se je kasneje dogajalo. Med milijonskimi žrtvami industrijsko načrtovanega uničevanja življenj so bili tudi Romi, ki jih je nacistični režim uradno slabšalno imenoval in pod to rubrikov imenoval „Zigeuner“ - cigani. Zato je velika večina romskih organizacij v Nemčiji predlagala, da jih tako ne bi več poimenovali. Menim, da smo tudi v Sloveniji iz spoštovanja do žrtev dolžni ta predlog oziroma željo upoštevati. Med žrtvami nacističnega uničevanja so bili navsezadnje tudi naši Romi.

Kakovostna razlika med Nemčijo 1936 in Slovenijo leta 2006 zagotovo je: pri hujskanju aktivno ne sodelujejo uradne oblasti. A nekateri politiki, vključno s tistimi, ki jim je naša RTV sama od sebe ponudila Piramido in avditorij, so se besednjaku iz tridesetih let na moč približali. Mar nismo s tem prišli predaleč?

Jelinčič v Piramidi ni vzrok, je le skrajna posledica vsega, kar kot državljani dopuščamo leto za letom, desetletje za desetletjem. Dojamimo že, da gre za zadnji opomin, kam vodi sprenevedanje, bagateliziranje izrazov nestrpnosti in zamegljevanje kršenja osnovnih človekovih pravic in pravne države z drugimi problemi. V popolno civilizacijsko katastrofo na domačem pragu!

Vem, da je odmev tega bloga izjemno omejen in tega ne pišem zato, ker bi živel v zablodi, da s tem pisanjem naslavljam vse in vsakogar. A vsaj tistega, ki bo to prebral, v svojem imenu ter vsem nam skupne trohice človečnosti, ne glede na to ali ima podlago v spoštovanju drugih ljudi, narave, katere koli vere, katerega koli naroda ali, zaradi mene, nogometnega ali balinarskega kluba, pozivam k pameti in velikodušnosti. Ljudje smo si med sabo različni, a skupna naj nam bo vsaj človeška solidarnost in odločnost, da nas ne premamita in premagata nestprnost in nasilje.

Naredimo to zaradi Strojanovih otrok. Naredimo to zaradi vseh otrok v Sloveniji, ki si zaslužijo boljšo domovino, kot se kaže zdaj.

Naredimo to zaradi vseh socialno šibkih in pomoči potrebnih v Sloveniji, ne glede na narodnost, raso, spol, starost ali (ne)vero. Če ne bomo zmogli odpreti src za človeško solidarnost do Strojanovih in naših otrok, kako jo bomo lahko potem za vse druge, ki so potrebni skrbi in pomoči. Solidarnost je še posebej v družbenem redu, v katerem živimo, pomembnejša kot kdaj koli prej.

Dvignimo glave in končno postanimo odgovorni državljani in dobri gospodarji kraja in časa, ki nam je namenjen. To, seveda, velja tudi - ali še posebej - za nas novinarje.
Igor E. Bergant
pred 573 tedni
19.
Vse skupaj se mi že močno upira! Po eni strani horde vaških straž, po drugi pa famozna družinska kriminalna združba, ki se sonči v luči "humanih " medijev, dokler sem ter tja, ne pristane na tleh.
Bobu bob, si javno upa reči le malokdo. Po eni strani je to kakšen burkač z "jajci", tipa Jelinčič, po katerem se vsuje ploha zmerljivk, ovadb... kar je vsaj glede na pristop včasih povsem upravičeno.
Po drugi strani pa je to lahko le izdelana osebnost, za katero avtoritete, se ni bati. Naprimer dr. France Bučar! Ja kaj pa je povedal v zadnjem omizju? Prišel je skoraj do enakih zaključkov kot prej omenjeni! In ti zaključki držijo! Tudi imenoval jih je skozi ves večer enako. Tudi ta zaključek torej drži (vsaj po slovarju sl. knj. jezika)! Pa nič... nobenih ovadb, nobenih protestov.
Zaključek: dragi blogarji, dokler boste pisali določenim intelektualnim skupinam všečne zgodbice, lahko računate na njihova trepljanja po rami... za kaj več pa je potrebno problematiko poznati "malo" širše, v skrbi za osebnostno podobo pa ni vedno najuspešnejše trobljenje v isti rog kot okolje, kateremu želiš ugalati!
nevem
pred 572 tedni
20.

Bergant čas je da rdeči novinarji, ki ste hodili na rdeče fakse končno prepustite svoja mesta mladim, ki imajo drugačen pogled na vse skupaj. Vaša mesta naj zasedejo novinarji, ki resnično ljubijo Slovenijo in slovenski narod, za razliko od vas, ki se še kar ozirate po Jugoslaviji in vedno v svojih komentarjih iščete in vlečete povezave z nekdanjo državo. Že res, da ste rojeni v Jugoslaviji, vendar tega ni več. Pričakovati objektivnost od vas bi bila utopija. Držite se svojega športnega področja, politiko pa prepustite drugim. Saj poznate Le čevlje sodi naj kopitar.

Štajerska je srce Slovenije.
brajdic
pred 572 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Povezave
Zadnji komentarji
Vsi blogi avtorja

201620172018
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

Kategorije


Št. registriranih uporabnikov: 164091
Forum avtorjev: 15844 Forum teme: 34281 // Odgovorov: 1864508
Blog avtorjev: 3559 // Blogov: 84926 // Komentarjev: 1214724
Avtorji fotografij: 25415 // Slik: 217103 // Videov: 19265 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "