NAJ MESTO NA SVETU Z ROGOM OBILJA ali KAKO MIŠ LAHKO UGRIZNE SLONA
Seveda sem bil leta 1993 na Metelkovi. Bilo je osvoboditeljsko. Bila je mala vojna z oblastjo. In, jasno, mešalo se nam je od krivic, praznoglavosti oblasti in predvsem podlosti. Takrat sem imel 26. Ne, nisem ostal v tistih okvirih, a pomembno je, da so takrat ljudje, mladi, tam ostali in si osmislili svoje življenje. Še vedno so tam ateljeji, ki so jih takrat zasedli ta prvi.Tam se starajo v svojem smislu.  In seveda se je zgodila urbanizacija, a tudi zmaga. Delna obnovitev in prikop na omrežje, a tudi najemnina. A občutek na Metelkovi je še vedno, da je svoja. Kar pojdite tja, še se voha dim. Ni antiseptična. Verjetno je šlo čez šolo Metelkove nekaj stotin takšnih in drugačnih. In Rog se je zgodil zato, ker je bila potreba po prostorih za alternative obstoječi kulturni praksi zelo velika. In tam ni bilo prostora za vse. Ljubljana ima močno alter zaledje.  Če bi mesto imelo z ROGom vizijo, se ne bi sedaj tam že deset let dogajali drugi kulturni vzorci. 
Ljubljana je majhna. In velika. Oblast verjetno misli, da ne bo dovolila, da se jim ne sme zgoditi še ena Metelkova. Zakaj ne? Ker že sedaj zaseda tista zelo elitno lokacijo, ki jih ni veliko. Take elitne zadeve je potrebno pozidati od vrha do tal (oglejte si brezdušna naselja ob Metelkovi), to dobro prodati in napolniti žepe. Posebne žepe tistih, ki že imajo vsega dovolj.Na elitni lokaciji Rog se naj bi  zgodilo natanko to - rigidna nova arhitektura, ki bo imela kaj malo s kulturo teh, ki so sedaj tam. 
Samorasla kultura, ki prisega na samoorganizacijo, lastne vire, lastne ideje, lastno izvedbo in lastno publiko je v resnici tako velik tujek etabliranim združbam, da se je začenjajo ogibati in bati. A si predstavljate, da Metelkova v glavah mladih Evropejcev, a tudi Azijcev, prav tako  Severnoameričanov bolj odmeva kot etablikrana kultura Slovencev. Ta je več ali manj namenjena nam samim. In če tak magnet postane tudi ROG, je to problem. Za oblast. A kultura Metelkove in Roga je prav tako slovenska kultura. Da je njena prepoznavnost, originalnost in predvsem nevpetost v sistem tista prednost, ki šteje, pa je že druga zgodba. Metelkova in Rog sta Cukrarna 21. stoletja. No, in kaj je sedaj s Cukrarno?
No, da ne bi samo o krivicah. Kaj pa rešitve? Kapital ima dovolj drugih gradbenih jam, da jih napolni z vsebino.(Cukrarna, Stožice, bivša kasarna pri hotelu Lev) Mesto mora izpolniti še druge vizije prostorov, kjer NI ljudi, ki bi že imeli svojo vizijo. Rog naj se za desetino mestnega vložka sanira ekološko in varnostno in to v dejavnem sodelovanju s temi mladimi. (Govori se, da je na področju tovarne veliko ostankov transformatorskega olja, ki je zelo strupeno.)  Naj jih ta isti kapital zaposli skozi na primer javna dela. Tako bo volk sit in koza cela.  Rogovci naj ustanovijo svoj sistem, ki bo deloval in sodeloval z mestno upravo na vseh stičnih točkah. Vseeno gre za usodo in vizijo vsaj 300 mladih in manj mladih ljudi, ki želijo drugačno družbo. Seveda rabijo svoj prostor. Ta je bil prazen, neizkoriščen. In osmislili so ga. Seveda je smiselen sedaj, ko je napaden, toliko bolj.
Vem, da gre za denar in vem, da me to žalosti. Vem, da so stvari, ki se jih da kupiti in vem, da so tudi tiste, ki se jih ne da. Pravno-formalno nategovanje po sodiščih je mlin na vodo kao pravne države. Seveda moramo verjeti vanjo. In to nam mečejo v obraz ljudje, ki prav to najbolj izkoriščajo. Najboljše jo bodo odnesli odvetniki. Tu se vse da kupiti.  Tu se igra igra moči in igra ljudi, ki nimajo kaj več izgubiti. 
Če je bila Metelkova sinonim boja za osvoboditev prostorov devetdesetih in je Rog sinonim skoraj 25 let kasneje, kjer se spet državljani, meščani borijo za prostor in idejo...potem se seveda ni nič spremenilo. A vendar se je. To bo, upam, naslednji prostor svobode, ustvarjanja in preganjanja kapitala iz nekako čiste, urejene Ljubljane, ki hlepi po svobodi umetnosti, spontanosti in entuzijazmu. Prav to, te vrednote, podimo(jo) ven iz našega vsakdanjika.
Nato nas bodo še počipirali.

Oddano: 08.06.2016 ob 09:48:54
Zaznamki:
denar, tovarna Rog, projekti, samoorganizacija, smisel
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 64 | Ocena 5.0 od 3 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
V Rogu je moč videti nekakšno ''vstajniško'' perspektivo, ki lahko postane vzor tudi za druga večja mesta (kolikor jih je v Sloveniji), torej nekakšen mehaničen upor proti šerifizmu pogoltnega neoliberalnega kapitala, ki gleda na svet zgolj skozi denar, ne spa skozi kulturo, umetnost in solidarnost. Tu vidim glavni ideološki potencial Roga. Upor alternative proti esteblišmentu.
Seveda, v praksi pa to pomeni, da morajo rogovci zdržati pritiske župana, ki znajo biti hudo balkanski, ne slepimo se. Zato bodo verjetno potrebovali znatno mero samooskrbe, propagandnega dometa (PR) in pa seveda pomoč ''od zunaj''. Verjamem, da bodo zmogli. In ob imidžu Jankovića lahko požanjejo odobravanje širše slovenske javnosti. In, kot sem že omenil, lahko ''rogi'' vzniknejo tudi po drugih slovenskih mestih.
Wagra
pred 110 tedni
2.
Saj rogov je veliko tudi v okolici.
jelen
Amadej Nomir
pred 110 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 189005
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34426 // Odgovorov: 1873571
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86527 // Komentarjev: 1239947
Avtorji fotografij: 26218 // Slik: 221862 // Videov: 18358
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "