TEŽKO JE USTREČI VSEM ali PARABOLA O NEVERJETNEM
Res. Neverjetno. Nihče se ne bo pritožil. Nihče. Počakajte, dramoletno opozarja minister, lahko pride po pošti. Butalska vas pa v luft.
Ne, to ni prigoda iz zgodbe o Butalah, to je resnična vsakdanjost Slovenije.
Drama o Magni je prav smešno - resna žaloigra države, okoljevarstvenikov, interesov in lobijev. Ter kmetov, potencialnih zaposlenih, razlaščenih. (če sploh bodo).  Odvija se predvsem v medijih, (in za tesno zaprtimi vrati lobistov, deležnikov in birokratskemu aparatu)ki jih spremljam le z enim očesom, a o vsem pišejo tolikokrat, da nisem nič zamudil. Razjezila me je aroganca oblasti in nemoč, ker se zdi, da logično razmišljujočemu in povprečnemu kmetu ali pa delavcu ali pa obrtniku je hitro  jasno, da veliko ne štima. Politikom pa sploh nič ni jasno. No, nekaterim seveda je jasno, a so tiho.
Ja, osebno imam veliko proti umazani industriji, ker sem vesel, da imamo še kolikor toliko čisto okolje.Imam otroke. In vi tudi! Kaj jim zapuščamo?  Kar poglejte kaj je ostalo za na primer cinkarno v Celju. Devastirano območje. Aha, drugi časi, standardi so bili mili. Malo morgen. Časi so isti.
Trdo avtokratični. Ampak sanacija poteka. Ja, ja. A mogoče živite kje tam blizu? Naj nam oni povejo kako poteka.
Rad se sprehajam po gozdovih, ob rekah in lepih vaseh. To sicer ni moderno, a namesto, da postanemo eko tržnica Evrope (na primer), pride mulitnacionalka in ji skupnost (država pravzaprav) servilno da obilno subvencijo, v naprej izbran prostor na dobri zemlji  za  slabo plačana delovna mesta in umazan obrat, ki ga nihče ne mara. Servilnost lobijev in politike je tako očitna, da tega niti ne skrivajo, grožnje, podkupovanje, provizije pa so očitno tako ai tako folklora poslovanja. To vse, ta postopek in sprenevedanja bi morala zanimati vsaj  preiskovalne novinarje (na začetku) in kriminaliste. Domačijska Slovenija pa vse pomete pod preprogo in tebi nič meni nič(nekaterim pa veliko) naprej servilno krši prav vse naravovarstvene zapovedi, ki jih v isti sapi podpisuje. Komu v čast, zakaj? Gospodarskega voza pa Magna v Sloveniji s svojo investicijo zagotovo ne bo potegnila. Potopila jo bo prej. V miljone litrov čiste, pitne  vode. Ta je sama po sebi vredna več kot vsa investicija države in Magne. Ja, tudi sam rad pišem populistično. In zakaj ne gremo na ulico? Ker smo riti, ki švicajo za kapitaliste in nimamo časa, da bi branili svoje. Zato, ker je večini vseeno. Zoprno spoznanje, a to je način vladanja. Slovenca zjebaš tako, da mu daš slabo plačano službo. In bo imel za jest, časa pa nič več. 
Ampak drama se nadaljuje. Mogoče pa se Magna vseeno ne bo zgodila, ker si bodo veliki igralci premislili. Ali pa bo po pošti le prišlo presenečenje, ki ga niso odkupili. In provizije bodo šle po vodi. In za to pri vsej stvari gre. Za provizije posameznikom. Ne vem zakaj in nimam dokazov, a prepričan sem, da tako kot pri TEŠ 6, kot pri drugem tiru to igra bistveno vlogo. Drugih motivov za razvoj ni. 
Gospodarsko ministrstvo pa naj raje očitno brez problema obljubljeno  subvencijo da že obstoječim in razvitim(razvijajočim) panogam ali naj katero od njih začne razvijati država (večja samooskrba z zelenjavo je v nebo vpijoča in kvalitetnejša ideja).
Ideje so. Ljudje so. Denar tudi. Kako je mogoče, da se pol spomnejo lakirnico? Ja, če nimaš idej sam, jo imajo pa drugi.
Ampak naša pravljica o demokraciji, o državi brez vojske, o eko tržnici, o silicijevi dolini, o čistih rekah, o Švici, o pravici, o sociani Sloveniji, o politikih, ki vedo kaj hočejo in drugih mokrih sanjah (zaposlitev za vse minus 3 %) se sanja naprej. Kje je že TEŠ 6. Tam je bila tudi v igri mulinacionalka. In stara tehnologija, ki se je morala prodati. Spet ista zgodba? Do kdaj še? Tudi če Andrej Rozman postane predsednik države bo isto.

Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 56 | Ocena 5.0 od 4 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
5
Eli
pred 53 tedni
2.
Je na tisoče možnosti je za obdelavo, rast, predelavo, visoko dodano vrednost, humano delo in primerni zaslužek. A, kmetijski "strokovnjaki" in politika še po starem: hibride in kemijo za rekordno industrijsko pridelavo.

Česa?

Ne kvalitetne hrane, surovine za bio elektrarne in dizelska goriva !

Dokler jih iz lukenj ne zmečemo, bo tako.
Kouvran
pred 53 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30Št. registriranih uporabnikov: 198160
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875707
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87060 // Komentarjev: 1244413
Avtorji fotografij: 26291 // Slik: 222963 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "