Uvodni dan prvenstva
S prvimi štririmi tekmami se danes začenja 80. svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. 
Najprej se bodo v skupini A eni favoritov prvenstva, Kanadčani pomerili z Latvijci, ki kakšnih večjih ambicij, kot je obstanek, brez NHL igralcev, nimajo. Kljub temu Latvijci niso naivna ekip in lahko Kanadčanom pokvarijo uvod ob malo bolj ležerni igri Kanadskih napadalcev, ki bodo ponovno gonilna sila reprezentance, saj je njihova obramba vse prej, kot zanesljiva. Ob resnem pristopu Kanade njihova zmaga ne bi smela biti vprašljiva.
Eden glavnih zvezdnikov prvenstva Sidney Crosby bo gotovo iskal vsaj malo zadoščenje za zgodnji izpad iz končnice NHL-a.
V skupini B, kjer igra tudi Slovenija, SP odpirata pred prvenstvom ekipi, ki naj bi krojili sam vrh, a glede na mešano ekipo ZDA je težko verjeti, da na tako močnem SP-ju, glede na veliko število NHL zvezdnikov v drugih reprezentancah, lahko resno posežejo v boj za odličja. Vseeno ZDA ni za podcenjevati, saj so že nekajkrat dokazali, da igrajo vedno na polno in so sposobni presenečenja. Kjub temu, bi na današnji tekmi Finci morali unovčiti izkušnje in običajno ležernejši začetek prvenstev s strani Američanov. 
Za začetek smo videli pričakovano, visoko zmago favoriziranih Kanadčanov, proti oslabljenim Latvijcem (6:1) in zelo presenetljivo zmago ZDA proti favorizirani, a nezainteresirani Finski (5:1). Mladi Američani so Fince nadigrali v vseh elementih hokejske igre in jim niso dopustili niti kančka upanja na preobrat. 
Prvenstvo se nadaljuje s prvim pravim derbijem prvenstva med domačini Češko in vedno močno in neugodno Švedsko. Izkušeni Čehi z zimzelenim Jaromirom Jagrom doma odkrito napadajo medaljo, če ne celo naslov prvaka. Pričakujemo lahko kvalitetno igro z obeh strani, a verjetno malo golov. Zna se tekma zavleči celo v 5 minutni podaljšek. Bodo Čehi pokazali, da so na domačem ledu gospodarji?
Na drugi večerni tekmi bi morali favorizirani Rusi z Ilyo Kovaljchukom na čelu premagati sicer vedno neugodne in motivirane Norvežane. Vprašanje je kako zainteresirano in/ali podcenjevaln bodo šli v tekmo Rusi. Kljub vsemu dvomim, da bi lahko Norvežani presenetili, morda bi kvečjemu lahko izvlekli točko, pa še to bi bila senzacija.
Rusi so suvereno odpravili Norvežane s 6:2, medtem, ko so Čehi in Švedi priredili pravi spektakel in poslastico večera z veliko goli, podaljškom ter kazenskimi streli. Malo presenetljivo se je že hitro odprlo Švedom, na začetku tekme, po napakah Čehov v obrambi. Večji del tekme so Švedi uspešno branili prednost dveh zadetkov, saj so na vsak gol Čehov odgovorili z golom. Osem minut in pol pred koncem tekme pa se je pričel šov domačinov, ki so po treh zaporednih golih celo povedli 3 minute pred koncem tekme. Švedi so se z igralcem več, po še eni napaki Čehov v obrambi, uspeli rešiti v podaljšek, kjer so imeli na začetku ob igralcu več pobudo. V teh trenutkih je domače reševal vratar Salak. Drugi del 5 minutnega podaljška je minil dokaj mirno in sledili so kazenski streli. Prvi so streljali Švedi za katere sta zadela Lidholm v 1. in Ekman-Larsson v 3. seriji, medtem, ko je Josefson zgrešil v 2. seriji. Pri Čehih je bil uspešen le Voracek v 2. seriji, medtem, ko sta svoja strela zapravila Klepis in Sobotka.
To je bil tudi prvi poraz Čehov na uvodnih tekmah SP-jev. Sicer poraz za domače ni tragičen, a zagotovo jim je pustil nekaj dvomov in grenkega priokusa. Zanimivo bo videti kako se bodo Čehi odzvali na ta poraz v naslednjih tekmah. 
Skupina A:
16.15:
Kanada - Latvija  6:2 (3:0, 2:0, 1:1)
Strelci: MacKinnon 10', Spezza 14', 24', Duchene 15', Toffoli 23', Crosby 60'; Dauvgavins 53'
20.15:
 Češka - Švedska  5:6* (1:2, 0:1, 4:2, 0:0; 1:2**)
Strelci: Jagr 14', Hertl 43', Simon 52', Cervenka 53', Zatovic 57'; Lundquist 4', Kronwall 8', Rask 35', Lindstrom 45', Sjogren 60'
*po kazenskih strelih
**kazenski streli (Voracek; Lindholm, Ekman-Larsson)
Skupina B:
16.15:
ZDA - Finska  5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Strelci: Moses 20', Hendricks 32', 58', Sexton 35', Bonino 47'; Jokipakka 26'
20.15:
Rusija - Norveška  6:2 (4:0, 2:2, 0:0)
Strelci: Shipachyov 3', Anisimov 4', Zaripov 16', Tikhonov 17', Chudinov 30', Panarin 35'; Thoresen 21', 27'
Napovednik
Jutrišnji 2. dan prvenstva prinaša pester spored s kar 6. tekmami.
Že v času kosila bodo svojo tekmo pričeli Švicarji in Avstrijci ter v slovenski skupini Slovaki in Danci.
Švicarji so gotovo favoriti proti Avstrijcem, ki izvajajo delno pomladitev, a se bodo za zmago vseeno morali pošteno potruditi. Oboji se namreč zelo dobro poznajo, zato tudi morebiten podaljšek ne bi bil presenečenje, medtem, ko bi zmaga Avstrije v rednem delu to bila. 
V tekmi Slovaške in Danske je težko napovedati razplet, a Slovaki so kljub vsemu še vedno vsaj papirnati favoriti in nenazadnje igrajo takorekoč na domačem terenu. 
V terminu ob 16.15 poleg tekme Belorusija - Slovenija, bosta palice prekrižali še ekipi Francije in Nemčije. V večernem terminu pa sledita še tekmi Latvija - Češka ter Norveška - ZDA.
Več o tekmi Slovenije ter ostalih 3 tekmah pa jutri.
Drugi dan prvenstva
Maske počasi padajo, ko se še zadnje reprezentance pripravljajo na svoje uvodne tekme tega prvenstva. Kot sem že v napovedniku današnjega dne dejal, se v prvih današnjih tekmah pričakuje gladka zmaga Švice. Slednji bi Avstrijce z ogrodjem reprezentance iz lige EBEL, tako zaradi izkušenj, kot veliko bolj kvalitetne domače lige, več NHL zvezdnikov, morali premagati. 
V drugi tekmi tega termina, bi morali Slovaki unovčiti prednost izkušenj in na papirju močnejše zasedbe z NHL zvezdniki. Kljub vsemu so Danci, navkljub kiksu v kvalifikacijah za Soči, že večkrat dokazali, da so resna ekipa, ki s trdo in nepopustjivo igro lahko preseneti vsakega. Slovaki ravno tako niso neranljivi, kot so pokazali naši na OI. 
Kdo bo boljši v tretji tekmi tega dne, med Francozi in Nemci, je težko napovedati. Nemci so sicer na zadnjih tekmah uspešnejši od Francozov a na SP 2009 so bili boljši Francozi, medtem, ko so na SP 2013 slavili Nemci po podaljšku.
In, kaj reči o tekmi naših proti Belorusom? Slovenija ima po dolgem času realne možnosti za kaj več, kot zgolj obstanek. Prvi korak k temu zna in mora storiti že danes proti oslabljenim Belorusom. Zgodovina medsebojnih tekem sicer pravi, da so na SP uspešnejši Belorusi (2003 in predlani so bili Belorusi boljši s 4:3, 2011 pa kar s 7:1). A to letos je druga zgodba, saj imajo Belorusi mnogo težav znotraj ekipe, tako z odpovedmi, kot s poškodbami. Prva zmaga Slovenije v medsebojnih tekmah na SP-jih elite tako ne bi smela biti vprašljiva, če bo pristop pravi (v to ne dvomim).
V večernih tekmah bi tako Češka kot ZDA morali gladko zmagati, kljub temu, da so slednji v močno mešani in pomlajeni zasedbi. Oboji imajo za nasprotnika svoje redne stranke, Čehi oslabljene Latvijce, ZDA pa očitno letos ne tako močne Norvežane. Glede na to, da so Fince tako zlahka premagali bi morali podobno zgodbo Američani spisati tudi danes. 
Za nami je pester dan na SP-ju. Že za zgodnje kosilo sta bili dve zelo zanimivi tekmi. Slovaška se je mučila z nepopustljivimi Danci. Slednji so celo povedli z 0:1, nakar so Slovaki odgovorili s preobratom v zadnji tretjini, a vseeno dovolili Dancem rešitev v podaljšek. Sledili so kazenski streli, kjer so šele po 6. seriji Slovaki uspeli zmagati.
V skupini A so Švicarji proti našim severnim sosedom trikrat vodili, a vedno dovolili izenačenje, za kar so plačali ceno po vseh treh zgrešenih kazenskih strelih.
Nemci so uspeli streti odpor žilavih Francozov, le minuto pred koncem tekme. 
Kaj tu zapisati o prvi tekmi naših hokejistov? Kaj je večje razočaranje, poraz ali pristop in igra naših? Že na začetku tekme je bilo vidno, da so naši jajca pustili v garderobi. Belorusi so z malo forchekinga delali našim obilo težav in jih prisilili v napake, po katerih so dosegli dva (pre)lahka zadetka. Naši so na prvi gol nasprotnika še imeli odgovor, a, ko se je zdelo, da bodo le pričeli igrati, so spet zaspali v obrambi in Belorusi so ponovno povedli. Ob brezzobem slovenskem napadu so Belorusi zlahka kontrolirali tekmo in držali prednost. Po še enem medlem začetku v drugi tretjini je prišla "akcija tekme", ko je Kristan nepotrebno zapustil gol, Belorus je bil hitrejši, uspel podati soigralcu, ki je zlahka pospravil pak v prazen gol. Sledilo je čakanje konca tretjine in nekaj znakov življenja tik pred koncem druge tretjine. V zadnji tretjini pa končno le juriš naših, ki so uspeli znižati na 3:2 in ves časi iskali možnost za izenačujoči zadetek, kljub temu, da kakega posebnega pritiska ni bilo. Ob igranju brez vratarja je Beloruski vratar naredil neumen prekršek in naši so imeli dobrih 40 sekund pred koncem tekme igro 6 na 4, ki so jo odigrali katastrofalno. Kopitar je kombiniral z enim od branilcev in ker se nista mogla odločiti kdo bo igral s pakom, ga je vzel Belorus, oddrsal proti golu naših in potrdil zmago z zadetkom v prazno mrežo.
Po videnem si naši res niso zaslužili niti točke. Vprašanje je kje in zakaj se je zalomilo? Zakaj so zgledali, kot izžete cunje in ne kot jezni Risi?! Že danes (glede na to, da pišem po polnoči) petnajst čez dvanajsto naše čakajo eni prvih favoritov prvenstva, Rusi. Lahko pričakujemo vsaj malo več žara, borbe, truda, ali je na vidiku debakl? 
Zvečer so Čehi in Američani upravičili vlogo favoritov in kljub težavam odpravili Latvijce in Norvežane. 
Skupina A:
12.15:
Švica - Avstrija 3:4* (1:0, 1:1, 1:2, 0:0, 0:1**)
Strelci: Du Bois 2', Ambuhl 26', Bieber 52'; Raffl 22', 60', Lebler 44'
*po kazenskih strelih
**kazenski streli (vsi zgrešili; Komarek)
16.15:
Francija - Nemčija 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)
Strelci: Fleury 51'; Wolf 13', Reimer 59'
20.15:
Latvija - Češka 2:4 (1:0, 1:3, 0:1)
Strelci: Daugavins 14', Redlihs 24'; Jordan 23', Kovar Jan 25', Jagr 33', Voracek 46'
Skupina B:
12.15:
 Slovaška - Danska 4:3* (0:0, 0:1, 3:2, 0:0, 2:1**)
Strelci: Sersen 49', Viedensky 50', Granak 52'; Bjorkstrand 26', Hardt 50', Nielsen 58'
*po kazenskih strelih
**kazenski streli (Viedensky, Dano; Madsen)
16.15:
Belorusija - Slovenija 4:2 (2:1, 1:0, 1:1)
Strelci: Stas 11', Kostitsyn 13', Kalyuzhny 24', Kitarov 60'; Jeglič 11', Pance 52'
20.15:
Norveška - ZDA  1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Strelci: Ask 7', Lewis 13', Nelson 26'
Napovednik 
Začnemo zopet že v času kosila in tokrat kar z našimi Risi, proti Ruskim medvedom. Avstrijci pa pričakujejo razigrane Švede.

Blog, ki sem ga začel pisati tu sem zaradi lažjega urejanja in boljšega izgleda prestavil na www.zrcalosporta.weebly.com. Vabljeni k branju in komentiranju.
1. maj 2015 | RTV Kategorija: Šport | Zaznamki: SP, hokej, Kanada, ZDA, Latvija, Finska, Češka, Švedska, Rusija, Norveška | Komentarji (5)
Danes zvečer se s prvo tekmo 4. kroga nadaljuje Prva liga. Novopečeni prvoligaš Zavrč, ki je že po uvonih treh krogih hit prvenstva gosti Gorico. Slednja si po slabem štartu v sezono obupno želi prve zmage. Zagotovi si vodstvo NK Gorica, po uspešno sklenjenem dogovoru o sodelovanju z italjansko Parmo, ni predstavljalo, da bi bil lahko začetek tako slab.
Domači po drugi strani želijo nadaljevati niz zmag in se utrditi v zgornji polovici lestvice, ter še za nekaj časa obdržati 2. mesto. Obeta se zanimiva, napeta ter nepredvidljiva tekma.

Preostale 3 tekme 4. kroga Prve lige (Luka Koper - Celje, Krka - Domžale in Rudar - Trigav) bodo na sporedu jutri, medtem, ko je tekma, ki je hkrati tudi derbi kroga, med Olimpijo in Mariborom, preložena. Nadomestni termin tekme, ki naj bi bila preložena zaradi obveznosti Maribora v kvalifikacijah za Ligo prvakov, zaenkrat še ni znan. Bolj verjetno je razlog, za preložitev, neustrezen termin tekme.

Več o dogajanju v Prvi ligi pa kasneje.
2. avgust 2013 | Kategorije: Šport | Komentarji (10)
Letošnje olimpijske igre so ponovno obudile primerjavo ameriških košarkarskih selekcij oz. "dream teamov" - sedanjega in "originalnega" iz Barcelone 1992. Vprašanje je ali sta ta dva dream teama sploh realno primerljiva. Poglejmo zakaj:
1. V začetku 90-ih let so prvi evropski igralci orali ledino v ligi NBA.
2. Ti evropski igralci (Petrovič, Kukoč, DIvac...) so bili primerljivi z najboljšimi ameriškimi
    zvezdniki tistega časa (Bird, Magic Johnson, Jordan...), kajti bili so rojeni        
    strelci(šuterji).
3. V začetku 90-ih let se je v evropi igrala košarka, ko so ekipe redno dosegale 80 in
    več točk na tekmo.
Stvari so šle v 20-ih letih svojo pot. V ligi NBA se, z izjemo ekip z večinsko evropsko igralsko zasedbo, še vedno igra napadalna košarka, kjer zmaga ekipa, ki da več točk. V tem stilu igre igralci kar tekmujejo kdo bo zadel iz težjega položaja in izvedel bolj atraktivno akcijo ali potezo. Ta stil igranja in urnik igranja, ko se igra skoraj vsaki drugi dan, zahtevata izjemno fizično moč in pripravljenost igralcev.
V evropski košarki je prevladal obrambni stil košarke, kjer je bolj pomebno kako preprečiti nasprotniku dosego koša, kot kako zadeti koš. Rezultati tega so izjemno nizki končni izidi, ko redkokdaj obe ekipe dosežejo več kot 70 točk ali več. Igra je postala statična, kot šahovska partija. Igra se standardizirane načine obramb, kjer se iščejo luknje in pomankljivosti nasprotnikov, kjer je vrhunec, ko prebiješ nasprotnikovo obrambo, če je dosežen koš pa je če dodaten plus. Igralci zaradi tega nimajo več "mehke roke" oz. občutka za doseganje košev. Kvaliteta evropske košarke je s tem, kljub velikemu številu evropskih igralcev v ligi NBA, drastićno padla in ko se na OI srečata ta dva stila igranja so ameriški dream temi v ogromni prednosti. 
Vrnimo se sedaj h dream teamu iz Barcelone 1992. Člani tega dream teama so svoje nasprotnike nadigravali zaradi daljše klopi (12 enakovrednih igralcev). Če bi npr. Hrvati takrat imeli 12 takih igralcev kot sta bila Kukoč in Petrovič, bi bili sposobni premagati ekipo ZDA. Sedaj pa so evropski igralci fizično slabo pripravljeni, s povprečnim do slabim metom, tako da ekipi ZDA več kot eno ali dve četrtini niso sposobni slediti. Kljub nekaj NBA zvezdnikom v vsaki evropski ekipi so igralci ZDA za dva razreda boljši nasprotnik. Potrebna bo korenita sprememba evropskega stila igre oz. ko bo ena evropska reprezentanca imela 12 NBA zvezdnikov, bo evropska košarka spet lahko resno ogrožala reprezentanco ZDA.
Tekmo je treba igrati ne le čakati, da se tekma konča. Ko bo evropska košarka spet postala gledljiva, bodo evropske reprezentance lahko razmišljale, da bodo ogrožale reprezentanco ZDA.
11. avgust 2012 | Zaznamki: Ameriški, vs., evropski, stil, košarke. | Komentarji (0)
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5Št. registriranih uporabnikov: 188581
Forum avtorjev: 15872 Forum teme: 34425 // Odgovorov: 1873500
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 86508 // Komentarjev: 1239828
Avtorji fotografij: 26212 // Slik: 221807 // Videov: 18357
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "