Na današnji dan leta 1973 je umrl Salvador Allende, demokratično izvoljeni predsednik Čila. Življenje je izgubil v krvavem vojaškem udaru, ki ga je v režiji ZDA izvedel zločinski general Augusto Pinochet. Allende je umrl v vladni palači, ko so Pinochetovi tanki drli proti njej. Storil je samomor, saj je vedel, kaj ga čaka sicer. Po prevratu so pučisti na stadionu v Santiagu izvajali krvave orgije nad ljudmi.

Vzrok za vojaški udar je bilo dejstvo, da je bil Allende socialist, socialisti pa v kapitalističnih državah niso zaželeni. Po udaru se je prav v Čilu začel eden najbolj krutih poskusov na ljudeh, imenovan neoliberalizem, ki zdaj zatira že več kot polovico človeštva.

Včasih smo imeli v Ljubljani Allendejevo cesto. Ko so prišli na oblast "osamosvojitelji", ki so, v svoji predanosti demokraciji preimenovali ime ceste po nekem nepomembnem katoliškem kleriku. V isti sapi so zamenjali še ime sosednji cesti, imenovani po osvoboditelju Vietnama Ho Ši Minhu, ki je bil prav tako socialist.

Za boljši vpogled v tedanje dogodke priporočam film Dež nad Santiagom in referat Aneja Korsike.

11. september 2018 | Zaznamki: 11.09. | Komentarji (18)
Strah hodi po Evropi - strah komunizma. Vse sile stare Evrope so se združile za sveto gonjo proti temu strahu - papež in car, Metternich in Guizot, francoski radikali in nemški policaji.
(Komunistični manifest)

Tudi po Sloveniji hodi. Strah namreč. Uprla se je elita, boji se, da bi bila prikrajšana za delček svojega bogastva. Akrapovič, Boscarol, Pečečnik, prodajalec sesalcev Batagel in še nekateri so se povezali z Gospodarsko zbornico, biznismeni z Goranom Novkovićem na čelu, s človekom, ki nikoli v življenju ni delal, Ameriška gospodarska zbornica Slovenije (!) in drugimi ljubitelji neoliberalne demokracije so se, združeni s servilnimi mediji, uprli predlogu brezbožnih komunistov, naj se davek na dobiček približa evropskemu povprečju in naj se obdavči prenašanje kapitala v davčne oaze. To vendar ne gre, to je kršenje osnovnih človekovih pravic in ogroža demokracijo!

Toda elita je že dolgo pripravljena. Če bo treba, bo udarila s silo. V stanju pripravljenosti so že dolgo enote VSO, Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, nekakšna Janševa paravojska. Potem so tukaj pogumni domobranci, ki v Rovtah branijo Rapalsko mejo, zdaj pa se jim je pridružila še Štajerska varda, enote pod vodstvom velikega domoljuba Andreja Šiška. Ko je kapital ogrožen, se nasloni na fašiste in jim v zameno kupi oblast.

Sile ne bo treba uporabiti, to je samo predstava. Stranke sredine, ki jih pogojno podpira Levica, se bodo skesano obrnile nazaj k Toninu, ta pa jih bo pogojno podprl, seveda ob privolitvi Relativnega. Nastala bo neformalna, a absolutna neoliberalna koalicija, demokracija bo rešena. Paravojske se bodo umaknile na začetni položaj, kapital bo rešen, še naprej se bo veselo kradlo, revščina bo rasla kot japonski dresnik in možgani bodo bežali v tujino.

Do you feel Slovenia, too?

4. september 2018 | Zaznamki: upor, vladajočih | Komentarji (7)
Po dolgem dopustu na otoku Braču sem se svojima dragima vrnil v "civilizacijo". Z ženo in psom, da ne bo pomote.

Brez interneta, toda z veliko plavanja in večernim s pivom na terasi je bilo prav prijetno. Naša "Bračanka" andromaha nam je veliko pomagala z nasveti, tako da smo se dobro znašli tudi na poti in pri ogledih otoka.

Joži, hvala!22. avgust 2018 | Zaznamki: Brač | Komentarji (10)
Posredujem zaradi velikega nezadovoljstva na spletnih omrežjih zaradi večernega intervjuja dne 22. julija 2018, na dan upora proti okupatorju, s prodomobranskim "zgodovinarjem" Jožetom Dežmanom.

25. julij 2018 | Zaznamki: Dežman, Možina | Komentarji (47)
"22. julija leta 1941 je Šmarnogorska ilegalna skupina izvedla prvo oboroženo akcijo med Tacnom in Šmartnim v podnožju Šmarne gore, s čimer se je aktivno pričela Narodno osvobodilna vojna v Sloveniji. Ta dan je bil kasneje zaznamovan kot Dan vstaje naroda Slovenije. Po tej akciji se je skupina združila še z dvema skupinama, da bi dva dni kasneje (24.07.1941) skupaj ustanovili Rašiško partizansko četo, ki je sredi avgusta že imela okoli 65 borcev.

Četa je razširila svoje dejavnosti na območje Tacen – Črnuče – Vodice – Smlednik in je uničevala telefonske povezave ter lastnino okupatorjev. Kot odgovor na pogoste napade Rašiške čete, ki je 18. septembra ubila pet nemških okupatorjev, je dva dni kasneje (20.09.1941) nemški policijski bataljon zažgal vas Rašica, prebivalstvo pa izselil v Bosno. Bilo je to prvo od številnih slovenskih vasi, ki je doživelo podobno, tragično usodo. Po koncu vojne je bila vas obnovljena." (vir: zgodovinanadlani.si)

To dejstvo mnogi klerodomobranski "zgodovinarji" danes zanikajo. Na vsak način se poskuša začetek oboroženega upora proti okupatorju izbrisati iz zgodovine. V ta namen bo verjetno služil tudi današnji intervju na RTV1, kjer bosta dva klerodomobranska Jožeta (Možina in Dežman). Vsebine pogovora ne morem napovedati, zato pa že zasedba v oddaji predstavlja žalitev za vse, ki so se borili in umirali v boju proti okupatorju, medtem ko so se domobranci nažirali po nemških kasarnah in vlekli plače iz finančnega sklada SS. Njihova služba je bila jemanje živine od kmetov za nemško vojsko, izvajanje pokolov nad družinami, ki so imele koga v partizanih in seveda pisanje spiskov za deportacije v koncentracijska taborišča in zapiranje talcev.

To je sramota, ki jo nasledniki domobrancev in RKC hočejo izbrisati z zanikanjem in izkrivljanjem zgodovine NOB.

Slava partizanskim junakom!
Smrt fašizmu - svoboda narodu.

Opozorilo: ta blog sem shranil v grafično datoteko in ga bom v primeru cenzure razširil po spletu.
22. julij 2018 | Zaznamki: NOB | Komentarji (25)
Danes je v Ljubljani turoben dan. Drobno dežuje in nekam megleno je. Spominjam se časov, ko si je delavec z družino lahko privoščil oddih na morju. Ko je lahko pozimi šel za teden na smučanje. Ko ga nihče ni smel vreči na cesto. Ko je bilo podjetje, kjer je bil zaposlen, tudi njegovo. Ko so njegovi otroci živeli srečno mladost.

Danes je dan žalosti. Delavec je na cesti ali pa dela za sramotno nizko mezdo. Lastnik podjetja je tujec ali domači tat. Za delavca je vsak dan turoben. Delavec živi v demokraciji.

25. junij 2018 | Zaznamki: kontrarevolucija | Komentarji (10)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30Št. registriranih uporabnikov: 198086
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875692
Blog avtorjev: 3584 // Blogov: 87055 // Komentarjev: 1244378
Avtorji fotografij: 26290 // Slik: 222956 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "