»Ponosen sem, da Ruska steza, ki je pomemben del slovenske zgodovine, vodi ravno skozi park z zdravilnimi točkami v Rimskih termah. Prav se mi zdi, da v objemu neokrnjene narave počastimo spomin na ruske ujetnike, se spomnimo njihove zgodbe in poskrbimo, da se ne ponovi. S spoštovanjem in hvaležnostjo pozdravljam prizadevanja vseh, ki so pripomogli, da smo se zbrali skupaj z namenom, da proslavimo ta lep jubilej,« je ob 100. obletnici Ruske steze v Rimskih Termah povedal direktor Rimskih term Valery Arakelov. Dodal je še, da v najsodobnejših slovenskih termah spoštujejo in cenijo zgodovino in so tudi edine Terme v Sloveniji z lastnim muzejem. »Ruska steza je del naše zgodbe in prav je, da se o njej govori,« je sklenil.Na slavnostnem dogodku ob častitljivi obletnici Ruske steze je ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Gapurović Zavgajev med odkritjem obeležja v čast ruskim ujetnikom, ki so 1917 začeli graditi pot, dejal: »Veliko nam pomeni skrb Slovencev pri ohranjanju spomina na naše rojake v času prve in druge svetovne vojne. Hvala vsem, ki ste zaslužni za spomenik na Ruski stezi, ki nas opominja na to, kako sta bili usodi naših narodov v tistem času prepleteni.« Ob tem je veleposlanik Gapurović Zavgajev odlikoval Franca Zdolška, župana Občine Laško in Valeryja Arakelova, direktorja Rimskih Term za trud pri ohranjanju pri ohranjanju ruske zgodovinske dediščine v Rimskih termah. Skupaj so potem na začetku lepe sprehajalne poti Rimskih Term, ki se uradno imenuje Ruska steza, graditeljem, ki so to zgradili pred stotimi leti odkrili spominsko obeležje.

VIDEO - Odkritje spominskega obeležja ob 100. obletnici Ruske steze.


Vsem, ki so s svojo prisotnostjo počastili častitljiv jubilej, so se zahvalili tudi župan Občine Laško Franc Zdolšek, predsednik Krajevne skupnosti Rimske Toplice Matjaž Knez, predsednik Turističnega društva Rimske Toplice Samo Lah in predstavnik ruskega veleposlaništva v Sloveniji Anatoly Kopylov. Srečanje v spomin na graditelje Ruske steze, ki danes služi kot sprehajalna pot v Rimskih termah, so s svojimi nastopi obeležili KD Laška pihalna godba in Mažoretke Laško, folklorna skupina Anton Tanc Marija Gradec, učenci iz Osnovne šole Anton Aškerc, ansambel Pepelnjak in pevski zbor Vrtec Rimske Toplice. Obiskovalci so se na koncu slovesnosti, v Kavarni princese Viktorije, pogostili tudi s tradicionalnimi dobrotami ruske kuhinje.
18. november 2018 | Zaznamki: Rimske Terme, 100, let, Rimske, steze | Komentarji (0)
"Prednost odstranjevanja kožnih sprememb z laserjem je, da je poseg zelo kratek, varen in neboleč. Z njim včasih že v nekaj sekundah ali v slabi minuti odstranimo moteče spremembe, s katerimi se pacienti obremenjujejo več let. Po zacelitvi v mnogih primerih skoraj ni brazgotine ali pa je dokaj majhna in estetsko sprejemljiva. V Medicinskem centru Barsos smo se zato opremili z najsodobnejšo tehnologijo," je o laserju K-Laser Blue povedal specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije dr. Viljem Haris Topčič.Direktor Barsosa Simon Vrhunec je poudaril, da so edini v regiji, ki opravljajo to medicinsko storitev in da je ta kirurški laser prvi laser s tremi valovnimi dolžinami, ki omogoča boljši biostimulacijski učinek. Dr. Viljem Haris Topčič pa je še dodal: "Pri tem laserju je najpomembnejša valovna dolžina, s katero se varno odstrani žilne in različne nenevarne kožne spremembe, kot so bradavice, pigmentne lezije, kapilare in pege. Prav tako se uspešno odstrani brazgotine in strije in da z njim uspešno zdravijo tudi akne, glivične okužbe nohtov ter dolgotrajne rane pri sladkornih bolnikih. Pomembna pridobitev naprave je, da je zelo natančna, dovršena in varna. V Ljubljani je laser novost, saj ga v Sloveniji uporabljajo samo v še eni drugi ordinaciji."

VIDEO prikazuje odstranjevanje kožnih sprememb na obrazu in izjavo pacientke.


Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije teh laserskih medicinskih storitev še ne plačuje ker jih uvršča med estetsko kirurgijo zato je samoplačniška. Povedali so, da laserska odstranitev večjega kožnega znamenja ali več manjših stane 50 evrov. Če je potrebna ponovitev je brezplačno. V kolikor pa imate za odpravit več kožnih sprememb ali žilic pa se lahko z zdravnikom dogovorita za posebno ceno posega.

VIDEO prikazuje odstranjevanje kožnih sprememb na telesu z izjavo pacientke


Dr. Viljem Haris Topčič je specialist plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije. Je specialist splošne kirurgije, doktor znanosti s področja kardiokirurgije in asistent za področje plastične kirurgije. Po opravljenem evropskem specialističnem izpitu v Bruslju je prejel naziv Fellowship of European Bordo of Plastic Reconstructive and Aesthetic Surgery. Kot prvi in trenutno edini v Sloveniji izvaja presaditev las po najsodobnejši FUE metodi za katero je postal vrhunski specialist.
Letos poteka 100. obletnica Ruske steze v Rimskih termah v Rimskih Toplicah, ki so jo zgradili ruski ujetniki leta 1918. Ob častitljivi obletnici priljubljenega sprehajališča, ki poteka skozi park z zdravilnimi točkami, bo v soboto, 17. novembra, ob 13. uri v Rimskih Termah (Toplice 10, Rimske Toplice) potekala slavnostna prireditev. Poleg direktorja Rimskih term Valeryja Arakelova bo obiskovalce nagovoril tudi ruski ambasador v Sloveniji Doku Gapurović Zavgajev, župan občine Laško Franc Zdolšek in predsedniki lokalnih društev.Slovesnost, ki se bo pričela pred Sofijinim dvorcem bo spremljal bogat kulturni program v katerem bodo sodelovali pihalna godba, mažoretke in folklorna skupina iz Laškega, otroci iz vrtca in OŠ Rimske Toplice ter glasbeniki in pevci Ruskega centra kulture iz Ljubljane. Slovesnost se bo nato nadaljevala na začetek Ruske steze, kjer bo na novo postavljena turistična tabla z opisom zgodovine Ruske steze v petih jezikih, pred vstopom v gozd (na razdalji približno 350m) pa novo obeležje ob obeležitvi stote obletnice. Po končani slovesnosti bo v kavarni ter v A la carte restavraciji potekala pogostitev s tradicionalno rusko hrano. Na dogodku bodo udeleženci prejeli tudi darilo, spominsko razglednico.Ruska steza je 1216 metrov dolga sprehajalna pot, ki vodi skozi park z zdravilnimi točkami v Rimskih termah. Pot je leta 1917 začelo graditi 47 ujetnikov; večinoma ruske narodnosti, nekaj je bilo tudi Čehov Slovakov in Poljakov; oktobra 1918 pa je bila sprehajalna pot imenovana Ruska steza dograjena, in se je v takšni obliki ohranila do današnjih dni.
Višja strokovna šola za kozmetiko in velnes Ljubljana (VSŠKV) je v sodelovanju s Kneipp društvom Vrhnika v okviru programa Erazmus+ organizirala tridnevno strokovno ekskurzijo 'Kneipp v praksi' v Villabassi /Niederdorf na Južni Tirolski v Italiji v kraju, ki živi s Kneippom in v katerem je 80 odstotkov nemško govorečih ljudi, 8 odstotkov italijansko govorečih in ostalo pokrajinsko narečnih ljudi. Organizirala jo je za predavatelje VSŠKV in druge, ki se ukvarjajo s Kneippom. Tako so se med drugim pridružile hotelirke iz Hotela Delfin Izola z direktorico Nino Golob in Katarino Hribar iz Term Snovik, ki gostom že nudijo velnes storitve po Kneippu.
Strokovna ekskurzija, ki je trajala od 28. do 30. septembra 2018 se je pričela v hotelu Bachmann v Villabassi /Niederdorf, ki ima Kneippov certifikat. Sekretarka Turističnega društva Villabassa (Tourist Info Villabassa) Gertraud Trenker Obersteiner, ki je zaželela dobrodošlico in predstavila kraj, ki je pod zaščito Uneska je poudarila,da imajo v kraju čudovit Kneippov vrt (Kurpark) in da imajo Kneippov certifikat poleg hotelov in zasebnikov tudi šola ter vrtec. Kneippov način življenja je vključen v vzgojno učni program. Sledila je degustacijska predstavitev nekaterih eko kulinaričnih jedi in napitkov.Otroški vrtec v Villabassi je predstavila Ulrike Perathoner, direktorica vrtca in Kneipp strokovnjakinja. Vrtec v katerem se varuje okrog 60 otrok ima za kneipanje posebej urejene prostore in orodja v stavbi in na vrtu. Kneipanje imajo vsak ponedeljek in je vključen v vzgojno učni program, ki ga izvajajo že deset let in je tako postal način zdravega življenja in prehranjevanja.Naslednji dan je Hubert Trenker, predsednik Turističnega društva Villabassa predstavil javni park dobrega počutja Kurpark razložil kako poteka projekt 'Kneipp für mich' (Kneipp zame) ter razložil uporabo različnih vodnih kopeli, blatne kopeli, inhalatorskega paviljona ter kako so to vključili v turistično ponudbo.Sledil je ogled krompirjevega praznika v Villabassi /Niederdorf, ki je lokalnega prireditev s tržnico na kateri lokalni kmetje prodajajo svoje izdelke in pridelke. Gostinci pa ponudijo svojo krompirjeve in druge jedi. Ne manjka dobrega piva in glasbe.Čudovit in lep je bil ogled jezera v Lago di Brais, ki je oddaljen 13 km od Villabassi /Niederdorf. Jezero Lago di Braies (Pragser Wildsee) leži v Dolomitih Južne Tirolske in spada pod Unescovo svetovno dediščino. Jezero se nahaja v italijanski deželi Trentinsko – Zgornje Poadižje. Na 1.496 metrih nadmorske višine dosega v globino do 36 metrov, dolgo je 1,2 km, obala pa je dolga 3,05 km ob kateri je urejena lepa peš pot. Nad jezerom se dviga 2810 metrov visoka gora Croda del Becco (Seekofel).Strokovna ekskurzija se je v nedeljo dopoldne zaključila z obiskom turistične kmetije, ki ima Kneippov certifikat. Mario Mairhofer, Kneippova strokovnjakinja je razložila kako s Kneippovo terapijo omilijo oziroma odpravljajo notranjo napetost, izgorevanje in preveč storilnostno usmerjene osebe med katerimi je veliko menedžerjev.

VIDEO - Solni Kneippov inhalatorski paviljon v Villabassa-Neiderdorf

V Kneippovem parku Kurpark v Villabassa-Niderdorf na Južnem Tirolskem imajo tudi solni inhalatorski paviljon v katerem si ljudje lahko, praviloma od aprila do oktobra z inhalacijo in sprostitvijo, krepijo imunski sistem ter si na ta način pomagajo zdraviti bronhitis in vnetja obnosnih votlin. Pospešuje pa tudi izločanje sluzi, vitalizira telo in zavira alergijsko občutljivost ter blaži srčno-žilne težave.

Notranjost paviljona za solne inhalacije sestavljajo naložene butare, ki so na 50 cm narezane veje iz domače okolice, ki morajo biti zložene v vsaj 2m visoko steno v obliki kroga. Za butare je največkrat uporabljen črni trn ali dren, lahko so pa tudi iglavci, ki še posebej lepo dišijo. Preko njih teče 20 odstotna solna raztopina, ki mora biti brez joda. Ko slana voda teče po butarah se iz lesa sproščajo eterična olja. Zrak se tako obogati s slano-eteričnimi delci in vdihavanje le- teh sprošča ter krepi dihalne poti.

VIDEO - Obrazna Kneippova kopel v Villabassa-Niderdorf.


VIDEO - Hubert Trenker, predsednik Turističnega društva Villabassa predstavlja javni park dobrega počutja Kurpark. Prevajala je Nina Golob, direktorica Hotela Delfin Izola, udeleženka strokovne ekskurzije.
Na kostanjevi nedelji na Jančah sem srečal Zorana Cilenška iz Litije, ki se po sedmih letih vrača na glasbeno sceno. Ko sva se pogovarjala je povedal: "Ko sem živel v Kanadi sem imel tako močno domotožje, da sem se vrnil v domovino. Zelo sem pogrešal slovensko publiko, ki je za mene najboljša publika. Poleg tega pa s petjem in glasbo izražam tudi svoja čustva in doživljanja, ki bi jih rad s pesmijo podelil s slovensko publiko." je poudaril Zoran, ki pravi, da se na glasbenih odrih pričenja njegova nova pevsko – glasbena pot in življenje


.
Zoran Cilenšek je znano ime saj je pred leti prepeval z legendarnim Božidarjem Wolfandom – Wolfom. Od njegovih 25 pesmih je največja uspešnica 'Slovenec sem'. Sledi mu 'Ana', 'Mamca ne zameri', 'Sedem let' in druge.Glasbena pot Zorana pričela že ko je hodil v osnovno šolo. Že takrat je imel takoimenovane 'garažne bende'. Ko je hodil v peti razred mu je oče kupil prvo kitaro. "Takrat se je mojih mislih začelo malo bolj resno razmišljanje . Ko sem končal osmi razred sem se pridružil lokalnemu ansamblu Ržiški fantje. Lepo so me sprejeli čeprav so bili vsi starejši od mene. Ko sem nastopal s tem ansamblom sem ugotovil, da je občinstvu všeč moje petje.

VIDEO - Pogovor z Zoranom Cilenškom.


To me je spodbudilo, da sem se resno pričel ukvarjati z glasbo. Tako se je zgodilo, da ko sem se z 18 leti zaposlil v podjetju Mostova delal samo do malice in potem sem šel v kadrovsko službo po delavsko knjižico in rekel, da ne bom delal. Ravno takrat pa je v Cankarjevem domu zase snemal nove skladbe Božidar Wolfand – Wolf. Šel sem k njemu in mu rekel, da ne bom delal in da želim postati 'zvezda'. On se je samo nasmehnil in dobil sem za peti pesem 'Slovenec sem',ki je moja najuspešnejša pesem." je zaključil svoje pripovedovanje Zoran Cilenšek.
24. oktober 2018 | Zaznamki: zoran cilenšek | Komentarji (0)
Trbovlje, 18.10.2018 - Podjetje Malgaj Trbovlje je 50-letnico sodelovanja s Volkswagnom in Audijem v Trbovljah obeležilo s slavnostno akademijo v Delavskem domu Trbovlje. »Podjetje Malgaj danes zaposluje 30 sodelavcev, letno proda skoraj 700 novih in rabljenih vozil in opravi 16.000 ur servisnih storitev. Celotna skupina Malgaj , ki se je razvila iz Matičnega podjetja Malgaj zaposluje 92 sodelavcev, proda preko 3000 novih in rabljenih vozil, opravi 36.000 servisnih storitev in ustvari letne prihodke v višini 60 milijonov evrov. Res sem zadovoljen s tem, kar nam je skupaj uspelo,« je praznovanje častitljive obletnice orisal direktor skupine Andrej Malgaj.Poleg njega sta zbrane nagovorila še županja občine Trbovlje Jasna Gabrič in generalni direktor Porsche Slovenija Danilo Ferjančič.Slednji je dejal: »Odlika družine Malgaj je konkretna vsebina s pravimi rešitvami. Temu pravim trajnostni razvoj. Malgaj je naš dragocen in pomemben partner, steber skupnega uspeha.« Za glasbeno popestritev na slavnostnem praznovanju so poskrbeli eden najbolj prepoznavnih slovenskih vokalov Oto Pestner, zasavska skupina Orlek, ToriTango s plesalcema Aljo Ferme in Sašo Živanovićem ter Delavska godba Trbovlje.Pred Delavskim domom Trbovlje pa pripravili veliko prireditev, na kateri so na svoj račun prišli tako otroci kot tudi starejši. Najmlajši so z radijskem voditeljem Mihom Deželakom uživali v mini prometnem poligonu. Spoznavali so prometne znake in pravila v prometu, gradili vlakec iz recikliranih materialov, v katerega so se številni z veseljem tudi usedli, obiskat pa jih je prišel tudi čarodej Martin. Izvršni direktor podjetja Malgaj Trbovlje Tomaž Benko pa se je pomeril v hitrostni menjavi pnevmatik in postavil zavidljiv čas, ki so ga številni poskusili doseči in po nekaj kandidatih je dvema tudi uspelo. Za vrhunec ljubilejnega praznovanja so s koncertom poskrbeli še Rebeka Dremelj z bendom ter člani skupine Folk Idoli, ki so razgreli dobro razpoloženo množico ljudi.
20. oktober 2018 | Zaznamki: Malgaj Trbovlje, 50 let | Komentarji (0)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2Št. registriranih uporabnikov: 207833
Forum avtorjev: 15892 Forum teme: 34486 // Odgovorov: 1877605
Blog avtorjev: 3585 // Blogov: 87504 // Komentarjev: 1248857
Avtorji fotografij: 26331 // Slik: 223792 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "