Evropa potrošniško razpoložena. Aktualna raziskava GfK Consumer Climate za 28 držav članic Evropske unije je dosegla 23,2 točke, najvišjo raven od začetka finančne krize v letu 2007. Evropejci imajo dovolj varčevanja in namenijo več sredstev za nakupe. Večja likvidnost lahko pomeni za podjetja koristi od izboljšanih plačilnih navad. Rezultate potrjuje reprezentativna raziskava skupine EOS z naslovom Evropske plačilne navade 2018, ki so jo letos že 11. izvedli v sodelovanju z inštitutom za tržne raziskave Kantar TNS (prej TNS Infratest).

»V povprečju zamuja plačilo vsakega petega računa, vendar pa so strokovnjaki potrdili pozitivni trend za Evropo, kar se tiče plačilnih navad,« pojasnjuje direktorica podjetja EOS KSI Natalija Zupan. Tudi rezultati za Slovenijo kažejo, da je v povprečju petina računov plačanih z zamudo. Za podjetja so poleg izkoriščanja dobaviteljskih posojil največja težava slabe terjatve s strani lastnih strank.

Slovenska podjetja čakajo plačila poslovnih strank zelo dolgo
Za fizične osebe veljajo najkrajši plačilni roki, v povprečju 17 dni, zaradi strožjih prodajnih pogojev so tudi zamude pri plačilih relativno nizke; zgolj 13 % fizičnih oseb račune poravnava z zamudo. Delež zapoznelih plačil za poslovne stranke je mnogo višji: trenutno 30 % računov ni plačanih v povprečnem plačilnem roku 52 dni.

Celo v primeru plačil z zamudo čakajo slovenska podjetja na plačila nadpovprečno dolgo v primerjavi z drugimi državami. V Evropi poslovne stranke v povprečju zamujajo 21 dni, medtem ko slovenska podjetja na plačila poslovnih strank v povprečju čakajo pet tednov po zapadlosti. »Kljub nadpovprečno dolgim plačilnim rokom in podpovprečnim deležem pravočasnih plačil pa slovenska podjetja mnogo manj občutijo posledice zapoznelih plačil kot evropski sosedje, pa naj bo to v obliki izgube dobička, težavah z likvidnostjo ali celo ogroženim obstojem,« navaja izsledke raziskave za Slovenijo Natalija Zupan.

Morda je razlog v tem, da slovenska podjetja pri upravljanju terjatev relativno redko sodelujejo z zunanjimi ponudniki finančnih storitev. Večina podjetij terjatve upravlja interno.

Evropske plačilne navade izboljšane zaradi dobrega gospodarskega ozračja
V primerjavi z lani je med državami, ki so sodelovale v raziskavi, opaziti rahlo izboljšanje deleža pravočasnih plačil za eno odstotno točko (2017: 78 %, 2018: 79 %), kar potrjuje petletni trend. Medtem ko je bilo 2014 pravočasnih plačil 75 %, je letos številka narasla na 79 %. V tem oziru fizične osebe plačajo prej kot poslovne stranke, ki pogosto izkoriščajo tako imenovano dobaviteljevo posojilo. Že drugo leto zapored so se plačilni roki malo skrajšali in se sedaj v povprečju ustalili pri 34 dneh. Kljub optimističnim rezultatom pa ostaja grenak priokus, saj je med sodelujočimi podjetij še vedno 18 % računov plačanih z zamudo, trije odstotki zapadlih računov pa sploh niso poravnani.

Zamude pri plačilih ostajajo težava
Vsem dobrim novicam navkljub zamude pri plačilih za evropska podjetja ostajajo vsakodnevna realnost. Podjetja beležijo zamude pri plačilu vsakega petega računa. Medtem ko so plačilne zamude za poslovne stranke ostale v primerjavi s prejšnjim letom na približno enaki ravni, je pri fizičnih osebah opaziti rahlo upadanje zapoznelih plačil. Sodelujoči v raziskavi so kot enega glavnih razlogov za zamude pri plačilih fizičnih oseb označili začasne likvidnostne težave, pri poslovnih strankah pa slabe terjatve s strani lastnih strank. Poleg vzrokov popolnoma finančne narave pa podjetja menijo, da lahko pozna plačila strank povzročijo tudi organizacijski razlogi, kot so tehnične težave, nepravilnosti pri izdajanju računov ali človeška napaka. Kar tretjina poslovnih kupcev s plačilom računov zamuja namerno.

Pričakovanja za prihodnost so pozitivna
V Evropi ostajajo podjetja pozitivno naravnana in imajo nekoliko bolj pozitiven pogled na prihodnost kot v preteklem letu. Prav tako ostajajo previdno optimistična glede zamud pri plačilih. V vseh sodelujočih državah manj podjetij kot prejšnje leto meni, da se bodo plačilne navade v prihodnosti poslabšale (13 %). Vendar pa le vsako četrto podjetje (24 %) pričakuje dejansko izboljšanje plačilnih navad. V Sloveniji in Rusiji so bolj optimistični, podjetja ne vidijo razlogov, da bi se stvari v prihodnosti poslabšale (3 % v Sloveniji in 5 % v Rusiji). Le 9 % podjetij v Belgiji pričakuje poslabšanje plačilnih navad, delež pesimistov v Nemčiji pa je večji kot v drugih državah in tam kar 18 % podjetij pričakuje prihodnje poslabšanje plačilnih navad.
11. september 2018 | Zaznamki: direktorica, EOS, KSI, Natalija, Zupan | Komentarji (1)
Bled, 10.9.2018 - Od začetka julija na Bledu uspešno teče akcija "Ask me I'm local ali Vprašajte, tu sem doma" Informatorji, ki imajo kar precej dela na prijazen način opozarjajo obiskovalce Bleda, kaj tukaj ni dovoljeno početi in jim seveda pomagajo z nasveti in osnovnimi informacijami. Akcijo je pripravil Turizem Bled skupaj s Turističnim društvom Bled. Informatorji delujejo na območju med Grand Hotelom Toplice, Grajskim kopališčem ter avtobusno postajo Bled.

VIDEO - Boštjana Bak, informator TD Bled, ki sem ga prosil za pogovor, mi je uspelo med delom ujeti v objektiv.
11. september 2018 | Komentarji (0)
Ljubljana, 11. 9. 2018 - Za 26. nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev so nominirani Andrej Capuder za knjigo Zamrznjene besede, Jasmin B. Frelih za delo Bleda svoboda, Peter Kovačič Peršin za Stopinje v pesku zgodovine in Urša Zabukovec za knjigo Vseživo. Nagrajenca bodo razglasili 21. septembra v Štihovi dvorani Cankarjevega doma. Žirija, ki so jo sestavljali predsednica Ifigenija Simonović in člani Marko Golja, Mateja Komel Snoj in Tomo Virk je tokrat obravnavala 31 knjig esejev.Ifigenija Simonović je na tiskovni konferenci predstavila še dogodke, ki se bodo poleg podelitve nagrade v Cankarjevem domu zvrstili v sklopu Rožančevega septembra. Tako bodo 18. septembra popoldne položili venec na spominsko ploščo Marjanu Rožancu v Volčjem gradu, temu bo sledil pogovor Mance Košir z avtorji nominiranih knjig v Knjižnici Komen, 22. septembra pa bodo nagrado slovesno podelili na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Ko je predsednica žirije Ifigenija Simonović predstavljala nominirane knjige je Capudrove eseje označila kot filozofske. V utemeljitvi pa piše, da je Capuder v zbirko Zamrznjene besede (Mohorjeva založba Celovec) uvrstil besedila, ki se sučejo okrog vprašanj: o čem sem premišljeval vse življenje, kaj sem bral, kaj sem razumel, na kaj ne najdem odgovora, na kaj sem želel opozoriti svoje študente, čemu sem sledil na svoji poti ipd. Piše še, da je Capuder eruptiven erudit - neutrudno radoveden in navdušen nad skrivnostjo človeške duše in nas vabi v globine slehernega trenutka življenja.

Frelihova knjiga Bleda svoboda (Cankarjeva založba) po besedah Ifigenije Simonović bralcu odpira svet mladih, svobodne generacije, ki pa jo dogodki v svetu potiskajo v stiske - literarne, ekonomske, socialne. V današnjem času po njenih besedah ta svobodna generacija tudi ne more imeti občutka varnosti, ki pa je temelj za občutek svobodnosti. Kot je povedal avtor, knjiga združuje njegova razmišljanja iz zadnjih desetih let.

Zbirka Kovačiča Peršina Stopinje v pesku (Distribucija Buča in društvo Knjižna zadruga) je, kot piše v utemeljitvi, sestavljena iz štirih esejističnih sklopov o temah somračja, poraza, tragedije in streznitve, ki jih lahko razumemo kot razčlembo novejše slovenske zgodovine.
Po besedah predsednice žirije avtor razmišlja o tem, kako doseči spravo, tako narod kot posameznik. Do sprave namreč ni mogoče priti v začaranem krogu občutka, da jo lahko dosežemo le z orožjem, ampak moramo obrniti to vrtenje sveta proti želji po miru in šele takrat bo sprava dosegljiva.

Kovačič Peršin pa je izpostavil, da že naslov zbirke pove dovolj: Potovanje človeštva skozi čas je nekakšno puščanje stopinj v pesku zgodovine, ki jih zakriva minevanje. In če bi izhajali iz te zavesti, bi vsakdo in človeštvo kot celota, predvsem pa naša zahodna civilizacija, na svoje življenje in zgodovino gledali z rahlo distanco in skromnostjo, je dodal.

Urša Zabukovec je svoje eseje napisala v Španiji, kjer živi. Pisani so z oddaljenosti in zato po besedah Ifigenije Simonović bolj objektivno prikazujejo našo vsakdanjost. V utemeljitvi piše, da esejistična zbirka Vse živo (KUD Logos) združuje 21 esejev, ki so razporejeni tako, da zarišejo zgodbo avtoričinega življenja v času pisanja.

Avtorica je po prepričanju žirije izrazito angažirana intelektualka, vendar se ne zateka h kritiki in tožbi, še manj k nostalgiji, saj pripada generaciji, ki ni obremenjena z ideološkimi predsodki in podedovanim spominom na slovensko polpreteklo zgodovino.
11. september 2018 | Komentarji (0)
»Zbrane šolske potrebščine, od barvic, zvezkov, do peresnic in torb, smo skupaj z našim levčkom, zaveznikom najmlajših, že predali Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje, ki jih je razdelila nadobudnim šolarjem iz socialno šibkejših družin. Zaposleni smo škatle polnili s šolskimi potrebščinami, uprava pa je zbrano dopolnila s 100 novimi šolskimi torbicami, peresnicami in vrečkami za copate,« je tradicionalno akcijo zbiranja učnih pripomočkov opisala Svjetlana Almaš, vodja marketinga in odnosov z javnostmi pri zavarovalnici Generali.Tokrat je zbiranje potekalo v okviru njihove globalne iniciative The Human Safety Net. »Zavedamo se, da je vsaka družba močna le toliko, kolikor je močan njen najšibkejši člen. Zato moramo vedno najti tudi posluh za ljudi v stiski. Le tako bomo namreč lahko zagotovili boljši jutri generacijam za nami. Ponosni smo in v veliko zadovoljstvo nam je, da lahko s takšnimi projekti prispevamo k prijaznejši, varnejši in bolj kakovostni družbi,« je pomembnost družbene odgovornosti uspešnih podjetij izpostavila Almaševa.

V zavarovalnici Generali so namreč prepričani, da so kot uspešno podjetje dolžni vračati v okolje, kjer ustvarjajo, zato svojo družbeno odgovorno zavezo z različnimi projekti udejanjajo dnevno.
7. september 2018 | Komentarji (1)
V Šentvidu pri Stični bo 29. septembra Prostovoljno gasilsko društvo Šentvid pri Stični organiziral že šesti Aviratek. Udeleženci organiziranega teka z ovirami bodo morali na razdalji osmih kilometrov premagati 20 pristnih in zanimivih ovir, postavljenih na poljskih in gozdnih poteh v okolici Šentvida pri Stični, za najmlajše pa so organizatorji pripravili mini Aviratek s stremi krajšimi poligoni. Dogodek Aviratek združuje druženje, pristno pustolovščino in dobrodelnost.Dogodek je namenjen odraslim in polnoletnim osebam, za najmlajše pa bo organiziran mini Aviratek s tremi prilagojenimi poligoni v dolžini 300 metrov, 600 metrov in 3 kilometre. Na progi, speljani po mokrih in blatnih poljskih in gozdnih poteh, bodo organizatorji postavili najrazličnejše ovire – zabavne, zahtevne pa tudi zahrbtne. Vseh ovir bo 20, izdelane pa bodo iz naravnega materiala, kot so bale slame, lesene piramide, hlodovina …Rdeča nit Avirateka je dobrodelnost. Letos bomo zbrana sredstva namenili Zavodu za gluhe in naglušne Ljubljana. V okviru zavoda delujejo prilagojen vrtec, osnovna šola ter srednja poklicna šola za gluhe in naglušne otroke, otroke z govornimi in jezikovnimi napakami ter otoke s težjimi oblikami avtizma. V minulih petih letih se je vpis v vrtec, osnovno šolo in srednjo šolo povečal za 100 odstotkov, tako, da je zdaj skupaj vpisanih že 330 otrok. Z zbranimi denarjem bomo pomagali opremiti novo učilnico, saj država žal ne uspe zagotoviti denarja za osnovne naložbe, ki bi vrtičkarjem osnovnošolcem in srednješolcem omogočile dostojne učne razmere.V okviru dogodka bo potekala tudi dobrodelna dražba, na kateri se bodo udeleženci lahko potegovali za dres našega izvrstnega kolesarja Primoža Rogliča. Letošnji dogodek podpirajo tudi slovenski skakalci in letalci, natančneje Robert Kranjec, Peter Prevc in Jurij Tepeš.
Organizatorji so poskrbeli, da bo zabavno tudi po Avirateku. Po zaključku teka in dobrodelne dražbe so namreč pripravili še Oktoberfejs, na katerem se boste ob dobri pijači in jedači zabavali tudi ob ritmih ansambla Pogum.

Prijave na tek s premagovanjem zanimivih ovir lahko udeleženci opravijo na spletni strani www.aviratek.si.
2. september 2018 | Zaznamki: Aviratek, Prostovoljno, gasilsko, društvo, Šentvid, pri, Stični | Komentarji (0)
»Obiskovalce Cityparka med sprehajanjem po »nakupovalnih ulicah« pozdravljajo ogromne skulpture iz Lego kock. Nekatere so tako velike, da tehtajo celo več kot 100 kilogramov, med njimi tudi skulptura dinozavra in liki iz filma Vojna zvezd. Otroci se lahko preizkusijo v hitrostnem sestavljanju, iskanju zlatih kock, sestavljanju srčkov iz Lego friends kock, izdelovanju lastne lego kreacije, postavljanju Lego technic poligonov in drugih zabavnih igrah, v katerih so najbolj inovativne in dovršene kreacije nagrajene. Tekmovanja pa nikakor niso rezervirana le za otroke, tudi starši se jim seveda lahko pridružijo,« je o največjem Lego festivalu v Sloveniji doslej povedal direktor Cityparka Toni Pugelj.Festival priljubljenih Lego kock, bo v največjem in najsodobnejšem nakupovalnem središču pri nas, obiskovalce zabaval do torka, 4. septembra. Otroci in tisti, ki še niso izgubili otroka v sebi, lahko v tem času vsak dan od ponedeljka do sobote, od 10. do 19. ure, v nedeljo pa od 10. do 15. ure, ustvarjalnost izrazijo ob sestavljanju kock v igralnici v prvem nadstropju Cityparka pred trgovino Lego store. Za obiskovalce so pripravljena tudi posebna tekmovanja s praktičnimi nagradami, ki potekajo vsak dan, od ponedeljka do petka, ob 11. in 18. uri.

Podoben Lego festival so v Cityparku gostili pred dvema letoma, ko je v ustvarjalnem igranju s kockami uživalo kar 10 tisoč otrok. »Glede na odziv navdušenih obiskovalcev, pričakujemo, da bomo letos z legendarno igračo priklicali nasmeh na obraze še več otrok,« pravi Toni Pugelj in nadaljuje, da s tem, ko organizirajo tako modne dogodke in umetniške razstave kot tudi številne dogodke za otroke, dokazujejo, da so resnično prostor za vse starostne skupine. »Citypark ni zgolj nakupovalno središče za starejše, ampak tudi za najmlajše, predvsem se pri nas ljudje lahko sprostijo in družijo,« še dodaja direktor največjega in najsodobnejšega nakupovalnega središča pri nas. Ob tem poudarja tudi, da svojim obiskovalcem vedno želijo ponuditi edinstvene in nepozabne izkušnje in Lego festival je nedvomno eden od takih dogodkov, ki jih ljudje lahko doživijo le v največjem nakupovalnem središču.Po Cityparku se bo Lego festival selil še v Europark Maribor, kjer bo od četrtka, 6. septembra, do ponedeljka, 17. septembra, in v Citycenter Celje, kjer bodo lego kocke otroke razveseljevale od srede, 19. septembra, do nedelje, 30. septembra.

Ole Kirk Christiansen, ustanovitelj podjetja Lego, si je ime izmislil leta 1934. Vzel je prvi dve črki danskih besed »Leg godt«, kar pomeni »igrati dobro«, in jih povezal, ne da bi se zavedal, da je en pomen te skovanke v latinščini »dajem skupaj«. Danes se Lego izdelki prodajajo v več kot 130 državah, vsak prebivalec Zemlje pa ima v povprečju 94 Lego kock. Podjetje letno proizvede približno 500 milijonov figuric, od nastanka te igrače do danes pa je bilo izdelanih približno 700 milijard Lego elementov.
29. avgust 2018 | Komentarji (0)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30Št. registriranih uporabnikov: 197670
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875596
Blog avtorjev: 3586 // Blogov: 87030 // Komentarjev: 1244156
Avtorji fotografij: 26285 // Slik: 222887 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "