Dušan Jovanović, režiser
Josip Broz simbolizira socialistično Jugoslavijo po drugi svetovni vojni: obnovo in
gradnjo z vojno porušene dežele, socialistično samoupravljanje, upor proti Stalinu in politiko neuvrščenosti. Simbolizira mir in polno zaposlenost. Po drugi strani simbolizira kult osebnosti, Goli otok, obglavljenje liberalcev in povojne poboje. Pod njegovim vodstvom je Jugoslavija uživala v svetu velik ugled,
sam pa bo ostal v spominu kot izjemen državnik.
/
Špela Šipek, urednica
Mislim, da se večina ljudi Tita spominja kot lika poveljnika, ki je partizansko vojsko vodil do zmage nad fašističnim okupatorjem in izdajalci. Simbolizira lik na piedestalu,
s pomočjo katerega je PR-stroj promoviral pozitivne vrednote, kot so tovarištvo, bratstvo, izobraževanje, krepitev duha in telesa.
In po drugi strani simbolizira zločin nad ubitimi takoj po koncu vojne in preganjanimi političnimi nasprotniki. Tako simbolizira travmo dela slovenskega naroda, ki so jim prednike ubili ali zapirali, in dela slovenskega naroda, ki je ponosen na upor proti fašizmu. Čeprav Josip Broz - Tito v celoti simbolizira preteklost, simbolizira tudi razklanost slovenskega naroda, ki zdaj ni nič manj goreča kot pred dvajsetimi ali šestdesetimi leti.
/
Janez Furman, župnik
Broz in Kardelj sta nekoč med sprehodom po Brdu prišla do križa in se zazrla v Kristusa. Edi začne razlagati, kako njuno življenje ni bilo zmeraj vzorno, pa sta se
vendarle tako daleč povzpela; tale siromak pa se je trudil za blagor človeštva in nazadnje pristal na križu. Maršal odgovori: »Edi, ko bova midva umrla, še žebljev ne bodo imeli.« In res, v obdobju njune smrti si težko prišel do žebljev. Preden bo kritična zgodovinska distanca umestila Tita v resnični kontekst njegovega obdobja, se bodo pač lomila kopja o njegovi osebnosti in času, ko je vodil pokojno SFRJ. Zaradi zlorabe in nezrelega gledanja na demokracijo se mnogim obujajo asociacije na maršalov lik kot mitičnega heroja; drugi, ki so preživeli Goli otok ali katero drugo represijo, bi postavili spomenik njegovih žrtev. Kljub njegovi glorifikaciji smo vsi skupaj navadni smrtniki.
/
Nina Ivanič, igralka
Težko objektivno odgovorim na to vprašanje, ker sem kot osnovnošolka ves čas poslušala in se učila o Titu kot o nekom, ki so ga sama dobrota, poštenost, srčnost, sposobnost in še bi lahko naštevala.
V naših otroških očeh je pomenil velikega heroja in človeka z velikim srcem. Tako so nas učili, tako smo verjeli. Vsaka stvar pa ima dve plati, tako tudi Titova zgodba. Z leti se je marsikaj razkrilo in ves blišč okrog Tita se je počasi razblinjal. V mojih odraslih očeh zdaj simbolizira nekaj povsem drugega od zgoraj naštetega.Za lepim okvirom se marsikdaj skriva grda in umazana plat.
/ povzeto iz Dela - Kaj simbolizira Tito /
Filmi novega SLOwooda pod rdečo zvezdo – Slo’woodske renesanse,kulturnerevolucije,slovenskost
arega - novega vala, turbulentnega, toda zelo kreativnega obdobja predvsem za tiste pri koritu  – za ostale pa so bili nevarni,srhljivi,nepredvidljivi. Generacijski. Antigeneracijski.Ritualni.Junaki so bili in so dvoumni, včasih nestabilni, psihedelični, neprilagodljivi, introspektivni,eksperimentalni – borili  so se na najbolj divje, brutalne,absurdne, lirično anarhične načine. Konformizem se je umaknil negotovosti, tesnobi, oklevanju in fatalizmu za gledalca. Komedija se je končala s pokolom navadih ljudi. Seks v SLowoodu je bil in je dežela priložnosti, ki je pokala od akcentov.To je bil oz. je čas, ko je boj med režiserji in različnimi studii in akterji videti kot razredni boj.Glavni producent in scenarist pa je izza ozadja vleče vse nitke
in pokriva vsa področja od scenarija,produkcije,realizacije,
režiranja,izbor glavnega igralca, tudi statistov filma, ki so nam v vrhunskih kamuflažnih akcijah, prikazovali na novo odkrivaje tople vode, predvsem pa kako neopazno ponikajo vrtoglave denarne transakcije v tokokrogu vse do zamišljateljev in režiserjev starega v renesančne okraske preoblečenega novega filma.
Vprašanje je le ali bomo na SLOwoodu doživeli sago stara prepričanja z novimi obrazi glavnih igralcev. Režiser, producent in scenarist pa ostaja vedno isti rojen in zaprisežen času diktatorstva,privlačneje se sliši,če ta čas imenujemo Avtoritarizem,ki ga ohraja aktivnega in vitalno živega.
/ besedilo prirejeno po MARCELU ŠTEFANČIČU jr./
3. maj 2018 | Zaznamki: na, svetovni, dan, svobode, tiska | Komentarji (4)
V nekem križišču
se razidejo najine stopinje,
zadnjič se ujameta
vprašljiva
pogleda.
Za ovinkom se razideta
najini senci,
ni mahanja desnice
v pozdrav.
Postajava manjša,
obzorje naju zabriše,
vsakega na drugi
strani,
nazadnje še lika izgineta
iz spomina.

Array
10. april 2017 | Zaznamki: ko, nič, pametnega, ne, misliš | Komentarji (6)
Narava počasi presnavlja
ne uporablja mehčalcev.

Pena iz razpok
ne daje videza krvi,
vonja mrhovine in bahavosti.

Igra je v teku,
še je čas,
da se potegne iz rokava
srčni as.

Ni za pozabit,
da je pogumnim sreča
in smrt mila.
.
Array
9. april 2017 | Zaznamki: ko, nič, pametnega, ne, misliš | Komentarji (2)
Za upognjenimi vogali so krogi vedno oglati,tudi ko čas piha v jedra. Devet pogledov v smeri mogočne smreke smo včeraj prodali najboljšemu ponudniku veselja.Počakali smo le na odmev šelestenja hrasta. Včeraj smo se končno po dolgem času vračali z našimi koraki,ki so se strašansko smejali. Včasih se zamislim ali naj utrujeno prihodnost kotalim v nepreizskušen čas.Tam zgoraj ilo hrani preteklost,za katero so stegovali prekratke roke.Veter briše,pozablja jok,smeh in trdoto časa na mrzlih hribovskih tleh.Tema pobira poglede,ki hočejo videti onstran.Prihajajo prazniki in premnoge prestrašene,lačne oči.

ArrayArrayArrayArray
9. april 2017 | Zaznamki: kratkomislice, ali, ko, nič, pametnega, ne, misliš | Komentarji (3)
.

Array
7. april 2017 | Zaznamki: brez, stresa, /, pozdrav, soncu | Komentarji (5)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30Št. registriranih uporabnikov: 198384
Forum avtorjev: 15886 Forum teme: 34459 // Odgovorov: 1875739
Blog avtorjev: 3585 // Blogov: 87073 // Komentarjev: 1244587
Avtorji fotografij: 26292 // Slik: 222987 // Videov: 18361
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "