Funšterc in krumpantoč
V Hrastniku se je v soboto, 12. septembra, na 5. festivalu zasavske kulinarike Funšterc v peki funšterca in krumpantoča pomerilo trinajst ekip. Že četrtič je zmaga za ta pravi funšterc pripadla ekipi Boben-Čeče, najboljši krumpantoč pa je po mnenju komisije pripravilo Društvo tabornikov rod Temnega hrasta Hrastnik.
Po glasovanju občinstva je tudi letos največ glasov pripadlo ekipi Mladi kuharji.
Strokovno komisijo, ki je podelila priznanja so sestavljali:
Janez Bratovž, lastnik restavracije JB v Ljubljani, ki spada med 100 najboljših restavracij na svetu,
- domačin Branko Podmenik, chef in vodja Pivnice Union ,ki se posveča obuditvi in ohranjanju starih rudarskih jedi, bil pa je tudi član Slovenske kuharske reprezentance, ki se je s tekmovanj vedno vrnila z medaljo,
- Andrej Kuhar, ki je dolgo vihtel kuhalnico v restavraciji Maxim v Ljubljani, danes pa lahko njegovo kuharsko znanje preizkusite v Vili Herberstein v Velenju.

Pa še recept za andromaho.
Krumpantoč
Sestavine:
3 veliki krompirji
10 dag masti ali olja
1 jajce
2 žlici ostre moke
ščep soli
ščep popra
ščep peteršilja
Surov krompir naribamo, ožmemo, mu dodamo sol, jajce in moko, ter sesekljan peteršilj. Na vroči maščobi oblikujemo male polpetke in jih z obe strani popečemo do zlato rumene barve. Jed lahko ponudimo kot predjed ali kot prilogo glavni jedi. Če se jed servira kot samostojna jed, zraven ponudimo vrtno solato, radič ali regret.
Krumpantoč je stara in nezahtevna jed steklarjev. V revnejših družinah se je jed pripravljala s črno moko.

Funšterc ali knapovsko sonce
Je najbolj sloveča zasavska jed. Pri siromašni različici so tekoče testo naredili iz črne moke, vode in soli.
Sestavine:
25 dag moke
2 jajci
2-3 dcl vode
olje po potrebi
ščep soli
ščep sladkorja
Sestavine zmešamo, da postane mešanica gusto tekoča. V ponev za palačinke damo malo olja, in ko se to segreje, vlijemo mešanico, da dobimo 1-2 prsta debelo palačinko. Testo se zlato zapeče z obeh strani pravi funštec mora biti rahel, srednje debel in rumen kot sonce 
Primeren je kot topla predjed ali glavna jed v kombinacijami z mesnimi jedmi in solatami.

V modernih različicah uporabljajo tudi ajdovo moko (na fotografiji), dodajo ocvirke, zelišča itd ….









Oddano: 24.09.2015 ob 12:36:21
RTV Kategorija: Ljudje
Zaznamki:
zasavska kulinarika-za andromaho
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Odlično.
JANEZ PLATISE
pred 115 tedni
2.

ob funštercu, jrgedu, jtrncah in krupatoču sm js gor zrasu! XD
komsomolec
pred 115 tedni
3.
Hvala za recept...bomo probaliiiii

:-)
Eli
pred 115 tedni
4.
Hvala,kresnička !

Tudi jaz rada skuham kakšno staro,preprosto jed,zato sem te prosila za recept.
Krumpantoč sem pekla, ko je bil še sin doma in ne je mesa (ni vegetarijanec), pa sem mu morala
zmeraj kaj takega pripravljati - zelenjavne polpete,knedlčke... + solata.
Krumpantoču rečem krompirjevi polpeti. S solato ali pa z regratom so prav dobri.

Palačinke na vodi (brez sladkorja) - funšterc pa tudi večkrat naredim in jih na tanko narežem za v
govejo juho. Govejo juho s palačinkami ne bi zamenjala za nobeno jed na svetu.:-))

Tudi slikce so lepe in zanimive.
andromaha
pred 115 tedni
5.
Aja, funšterc pa tudi naredim,debelo palačinko (z mlekom), jo razrežem in razporedim po robu krožnika.
V sredino dam borovnice - pol jih zmiksam,pol pa celih,zraven pa kompot iz jabolk in rabarbare.
Tak moj funšterc namakava v borovničke in to je tudi zelo dobro.
andromaha
pred 115 tedni
6.
ta recept preizkusim. dobro mora biti tudi brez dodanih zelenjavnih pritiklin :)
čebela
pred 115 tedni
7.
Nič ne vem, kaj je to. Če bom kdaj v tistih krajih, upam, da se spomnem probat :)
charmed6
pred 115 tedni
8.
andromaha
palačinka za juho mmmmm, ja to je še posebno dobro.
To je ena verzija fritatov.

Funšterc pa lahko spečeš tudi v pečici. Testo zliješ v pekač, ki ga že prej v pečici z malo maščobe dobro segreješ. Pečeš do zlato rumene barve.
kresnička
pred 115 tedni
9.
kresnička - Ko je moja mama naredila juho s palačinkami,
za fritate še slišali nismo :-)))
Funšterc(šmorn) pa je boljši in bolj rahel,če je pečen v kozici na štedilniku.
Tudi v pečici sem ga že pekla, pa je boljši oni:-))
andromaha
pred 115 tedni
10.
Krasno! Bomo pripravili doma, se že veselim...:))
Borut Petrovič Vernikov
pred 115 tedni
11.
Meni je vse to dobro, če se še zabeli in dosti solate, prosim. :))
Kouvran
pred 115 tedni
12.
*****
branka22
pred 115 tedni
13.
andromaha

seveda je boljši v ponvi! Za fritate tudi mi takrat nismo vedeli.
Mama bi rekla, da bo spekla palačinke za juho. So pa bile bolj tanke in tako tudi narezane.


kouvran

regrat še bolj paše!

Borut,

vse bolj se vračamo enostavnim jedem.
:-)
kresnička
pred 115 tedni
14.
komsomolec

si z Dola?
kresnička
pred 115 tedni
15.
čebelica,

to so moderne variante.
Včasih še jajc ni bilo!
kresnička
pred 115 tedni
16.
charmed6
v kakšni domači gostilni!
kresnička
pred 115 tedni
17.
Janez, Eli, branka22
hvala za obisk!
kresnička
pred 115 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201620172018
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31



Št. registriranih uporabnikov: 164442
Forum avtorjev: 15847 Forum teme: 34293 // Odgovorov: 1865002
Blog avtorjev: 3566 // Blogov: 85123 // Komentarjev: 1217150
Avtorji fotografij: 25455 // Slik: 217526 // Videov: 19270 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "