Velikokrat se ljudje med vikendi ali pa med dopustom odločajo, kam bi se podali in dobro izkoristili dan. Odlična destinacija za izlet so Lovrenška jezera, barje, ki navdušuje s svojo naravno ohranjeno podobo in pestro živalsko in rastlinsko raznovrstnostjo.

Visoko barje se nahaja sredi Pohorja med Roglo in Ribniškim Pohorjem, oziroma bolj natančno med Planiko (1391 m) in Mulejevim vrhom (1533 m) v povirju potokov Radoljne, Mislinje in Velke. Število jezer, ki jih je od 11–22, napajajo le padavine, zato število ni stalno. Jezera nimajo stalnih pritokov, nastala pa naj bi na koncu zadnje ledene dobe. To je tudi mineralno močvirje, ki je nastalo na nepropustni geološki osnovi. 8.000 let se je tukaj nabirala šota, ki v osrednjem delu seže do 3 m globoko. Zaradi šotne podlage pa je barva vode skoraj črna. Globina jezer seže do 1,5 m, površina največjega jezera pa obsega sedem kvadratnih metrov. Skupna površina jezer obsega 22 hektarjev.

Do Lovrenških jezer se z avtom neposredno ne morete pripeljati, obstajajo pa lahke in prijetne pešpoti. Z avtom se peljete najprej po avtocesti Ljubljana–Maribor, nato pa izberete izvoz za Slovenske Konjice. Najbolj znana pot do Lovrenških jezer je od hotela na Rogli. Od tam vodi označena pot skozi travnike in gozdove, v katerih v poletnih mesecih najdete polno borovnic, vse do jezer. Ob poti si lahko ogledate tekaški center Rogla, Planje s spominskim obeležjem II. svetovne vojne ter živalsko in rastlinsko pestrost na tem območju.

Pot lahko pričnete pri Koči na Pesku, od tam hodite približno uro in pol, iz hotela Planja, ta pot obsega le uro in dvajset minut hoje, pri Ribniški koči, od koder je eno uro in štirideset minut hoda ter iz Lovrenca na Pohorju, kjer je najdaljša pot in obsega tri ure in pol hoda.Barje velja za največje v Sloveniji in najjužneje ležeče v Evropi. Prav tako je največje zavarovano območje gozdnega rezervata Ribniško Lovrenška jezera. Okoli jezer je speljana leseno tlakovana steza, ki vam omogoča, da si ogledate vsa jezera. Raziskovanje po samem barju pa je prepovedano. Najvišje jezero leži na višini 1529 m, zraven njega pa se nahaja razgledni stolp s katerega lahko vidimo razgled na vsa jezera. Jezera dajejo zavetje rastlinskim in živalskim vrstam. Med rastlinami tukaj najdemo rožmarinko, okroglolistno rosiko in makovico, med živalmi pa je najbolj znan alpski pupek.

Vsako leto Planinsko društvo Lovrenc na Pohorju organizira tradicionalni Pohod na Lovrenška jezera. Dogodek poteka avgusta na soboto pred praznikom sv. Lovrenca in pričetkom Jezernikovih dni. Startnina za odrasle stane 7 €, za otroke pa 3 €. V startnino je vključena majica in malica. Začetek pohoda je med 7. in 8. uro zjutraj, ko se pohodniki najprej zberejo pri kulturnem domu Jožeta Petruna v Lovrencu. Po prehojeni poti sledi kulturni program, malica in druženje z ostalimi udeleženci pohoda. Ker pa je pot kar dolga pa organizirajo tudi avtobusni prevoz do Mašin žage, od koder je le eno uro in pol hoje do jezer. Za prevoz in startnino morajo odrasli plačati 13 €, otroci do 15. leta pa 7 €.

O Lovrenških jezerih pa je bila narejena tudi raziskava Analiza sedimenta iz Lovrenškega jezera na Pohorju. Ta navaja podatke, da so jezera vsako leto bolj onesnažena zaradi emisij v zraku, kar pa so potrdili s pomočjo vodnih bolh, ki živijo v barju.

Lovrenška jezera so očarljiva in privlačna destinacija za vse turiste, ki ne marajo toliko hribov, vseeno pa bi si radi ogledali kakšno znamenitost Slovenije na višje ležečih predelih. Ponujajo sprostitev in odmik od vsakdanjega hitrega življenja, ki nevede beži mimo nas.

11. junij 2018 | Kategorije: Lovrenška.. | RTV Kategorija: Narava | Zaznamki: Potovanja, Slovenija, Kam na izlet | Komentarji (10)

Bohinjsko jezero je največje naravno in nepresihajoče jezero. V jezero priteka reka Savica, iz jezera pa teče reka Jezernica. Površina jezera je 3,3 kvadratnega kilometra, na najglobljem delu pa je Bohinjsko jezero globoko 45 metrov. Jezero se nahaja na nadmorski višini 526 metrov. Ob Bohinjskem jezeru ležijo slikovita naselja Ribčev Laz, Ukanc in Stara Fužina, ki ponujajo veliko možnosti za prenočišča ter odlično domačo hrano.

Voda je primerna za kopanje, v poletnem času ima povprečno temperaturo 18,1°C, ampak je dosegla že več, zato se lahko tam prijetno ohladite v vročih poletnih dneh.

Jezero je ledeniško-tektonskega nastanka. Nastalo je pred 10000 leti iz Bohinjskega ledenika. V jezeru najdemo 53 različnih vrst planktonskih alg, na plitvejših delih pa najdemo makrofite (kot je naprimer vodna zlatica). Največ živali, ki jih najdemo v jezeru so vodne bolhe, ceponožci in kotačniki. Redko v jezeru najdemo školjke, rake, polže, pijavke, maloščetince in prostoživeče gliste. V jezeru pa živi tudi 16 različnih vrst rib, na primer: jezerska postrv, menek, ostriž,  klen in pisanec.

Bohinjsko jezero nam nudi veliko možnosti za športne aktivnosti

Ob obisku jezera se lahko sprostimo med plavanjem, veslanjem, jadranjem in celo potapljanjem. Za veslanje si lahko izposodimo ob jezeru samem kajake ali kanuje. Ena ura za najem kanuja nas bo stala 9 evrov, najem za 2 uri pa stane samo 14 evrov, zato si vzemite čas in si privoščite malo daljši izlet na jezero – se bolj splača. Najem kajaka je za eno uro malo cenejši, saj nas stane 7 evrov, dve uri pa 11,90 evrov. Oboje lahko najamemo tudi za en dan in se po jezeru vozimo cel dan in uživamo v lepotah okolice, ki jih jezero nudi. Za jadranje se lahko včlanimo v jadralni klub Bohinj, ki ima 16 jadrnic. V klubu imajo tudi klubska tekmovanja, ki potekajo od spomladi do jeseni, nato pa se še lahko potapljamo, seveda z izkušeno ekipo. V Bohinjskem jezeru najdemo več zanimivih lokacij, kjer se lahko potapljamo. Do nekaterih lokacij pa lahko pridemo samo s čolnom. Lahko se gremo potapljat sami z poznavalcem ali pa s večjo skupino. Cena potopa z obale je 20 evrov, s čolnom pa 35 evrov, kar je res ugodno, glede na to, kakšno doživetje nam to ponuja. Za plavanje pa ima Bohinjsko jezero veliko povsem brezplačne obale, kjer lahko uživate na soncu sredi mirne narave. Ob večjih obalah so v bližini tudi lepo urejena parkirišča, za katera pa moramo odšteti kar nekaj evrov. 

Da pa po Bohinjskem jezeru ne veslamo sami, pa si lahko privoščimo vožnjo s turistično ladjo.  Cena ladje je 9 evrov za odrasle in 6,5 evrov za otroke za enosmerno karto. In za povratno karto odštejemo 10,5 evro za odrasle in 7,5 evrov za otroke. Ladja vozi od Ribčevega Laza in do Ukanca. 

V Ribčevem Lazu pa se lahko vključite v tečaj športnega plezanja na plezališču imenovanem Pod skalco. Ponujajo možnost enkratnega vzpona za ceno 15 € ali tečaja za ceno 29 evrov. Če smo v skupini najmanj 4 oseb ali če smo sami, za to odštejemo 35 evrov.
Okoli celotnega jezera pa je speljana slikovita peš pot, ki traja okoli 2 uri, dolga pa je 12 kilometrov.

Bi želeli Bohinjsko jezero in njegovo okolico malo bolje raziskati?

Bohinj s okolico nam nudi veliko možnosti za nastanitev. Lahko izberemo hotel, apartma ali kamp, kar nam je ljubše. 

Najprej je v bližini slap Savica, do katerega vodi lepo speljana pot iz parkirišča pri Koči pri Savici, ki traja približno 20 minut. Slap je visok 78 metrov. Za ogled slapa moramo plačati. Slap lahko biščemo tudi z majhnimi otroki. Od Koče pri Savici pa vodijo tudi planinske poti na Batognico (pot je dolga 7 ur in 5 minut), Bogatin (lahko izberemo pot dolgo 5 ur in 30 minut ali pot, ki je eno uro krajša), Čelo (ena pot je dolga 7 ur in 45 minut, druga pa 7 ur), Kal (5 ur in 15 minut), Kanjavec (6 ur), Kopico (5 ur), Krn (7 ur in 45 minut ali 7 ur in 50 minut), Kser (4 ure in 30 minut), Lanževico (5 ur), Mahavšček (5 ur), Malo Tičarico (4 ure), Malo Zelnarico (6 ur ali 5 ur in 45 minut), Mali Šmohor (6 ur in 40 minut), Planino Lopučnico (4 ure in 15 minut), Planino Ovčarija (3 ure in 30 minut), Planino Viševnik (3 ure), Planino za Migovcem(4 ure in 15 minut), Planino Govnjač (3 ure), Pršivec (3 ure in 45 minut), Rušnato glavo (3 ure in 45 minut), Tolminski kuk (6 ur in 15 minut ali krajša pot, ki traja 5 ur in 45 minut), Triglav (8 ur in 45 minut), Veliko Tičarico (4 ure in 20 minut), Veliko Zelnarico (6 ur ali 6 ur in 15 minut), Veliko Špičje (5 ur in 30 minut ali 7 ur in 15 minut), Vodnikov Vršač (5 ur in 40 minut), Vrh Hribaric (6 ur), Vrh nad peski (6 ur in 30 minut), Vrh nad Škrbino (6 ur), Vrh Planje (5 ur in 30 minut), Vrh Škrli (4 ure in 35 minut), Vršake (6 ur), Zeleni vrh (6 ur in 20 minut). Vodijo pa tudi poti do Doma na Komni (2 uri in 30 minut), Doma pod Bogatinom (2 uri in 45 minut), Doma pri Krnskih jezerih (5 ur in 20 minut), Doma na Doliču (6 ur in 15 minut), Doma pri Triglavskih jezerih (5 ur), do Jezera v Ledvicah (4 ure), Rjavega jezera (4 ure in 45 minut), Črnega jezera (1 ura in 30 minut), Krnskega jezera (5 ur in 5 minut), Zelenega jezera (4 ure in 30 minut) in do Zasavske koče na Prehodavcih (5 ur). Sama sem prehodila pod do Koče pri Triglavskih jezerih, ko sem bila stara 11 let. 

Potem lahko obiščemo Vogel, ki je visok 1023 metrov. Tu je tudi smučarsko središče. Do njega pridemo z gondolsko žičnico. Je pa izhodišče za izletniške točke. 
Obiščimo tudi Staro Fužino, ki je tipična alpska vas. V njej najdemo ohranjene stare kmečke domove. Tu lahko obiščemo planšarski muzej, staro sirarno, cerkev sv. Pavla, Hudičev most, Andrejčevo žago in mlin,...

Bohinjsko jezero se splača obiskati. Otroci bodo veseli plavanja v jezeru, saj voda ni pretirano mrzla. Tudi kaj v okolici obiščimo in ostanimo ob jezeru več kot en dan. Če se hočemo peljati po jezeru imamo za to veliko možnosti, ali gremo na turistično ladjo, ali pa celo jezero preveslamo sami. jezero pa nam nudi zraven plavanja in veslanja še veliko drugih možnosti za športne aktivnosti. Jezero sem sama že večkrat obiskala in še ga bom zagotovo.Foto: Igor Gratzer in Aleš Kravos
19. maj 2018 | Kategorije: Bohinjsko.. | Zaznamki: Bohinjsko jezero | Komentarji (3)
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1Št. registriranih uporabnikov: 184828
Forum avtorjev: 15868 Forum teme: 34419 // Odgovorov: 1872562
Blog avtorjev: 3586 // Blogov: 86336 // Komentarjev: 1238342
Avtorji fotografij: 26166 // Slik: 221519 // Videov: 18399 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "