Odlomki iz knjige Zdravi brez mleka in sira, 2. del
Siri smrdijo po neumitih
stopalih:
Bakterije
povzročijo fermentacijo mlečnega sladkorja, laktoze, pri čemer nastaja mlečna
kislina, ki prispeva k okusu sira. Nekatere bakterije so posebno smrdljive – na primer brevibakterije.
Ta
rod bakterij je vseprisoten. Imamo jih vsepovsod po koži in v nogavicah. Če
si že nekaj časa niste umili stopal, so razraščajoče se brevibakterije razlog,
da ljudje odpirajo okna. Brevibakterije uporabljajo v proizvodnji munstra,
limburgerja in številnih drugih sirov, kot smo videli prej. Če ti siri smrdijo
po neumitih stopalih, je to zato, ker vonjate natanko isto stvar.
 

V siru so tudi bakterije, ki so odgovorne za
neprijeten vonj pod pazduhami:
Nekatere
sirne kulture vključujejo Staphylococcus epidermidis,
eno od vrst bakterij, ki so odgovorne za neprijeten telesni vonj pri ljudeh. Če
hrepenite po podrobnostih, te bakterije proizvajajo izovalerično kislino
(3-metil butanojska kislina), ki daje vonj, značilen za človeške pazduhe in
nekatere izrazite sire. Ena od spojin, ki pogosto nastanejo
pri proizvajanju sira – butanojska
kislina – nastaja tudi, ko vaš želodec prebavlja hrano, kar je razlog, da vonj
parmezana mnoge spominja na bruhanje.
 
V siru je tudi snov, ki je delni krivec za vonj
človeških iztrebkov:
V nadaljevanju postopka proizvajanja sira mlečne maščobe
in beljakovine razpadejo v široko paleto kemijskih produktov – en izmed njih je
skatole. Če zaznate rahel vonj po pokvarjenem (resnici na ljubo, sir pač
ne diši po vrtnicah), je to zato, ker je skatole tudi delni krivec za vonj
človeških iztrebkov (nastaja iz triptofana v našem črevesju). Ameriška vojska
ga je uporabila tudi za svojo nesmrtonosno “smrdljivo bombo”, zasnovano z
namenom začasne onesposobitve sovražnika. Vendar ne potrebujete pogodbe z
vojsko, da pridete do njega – najdemo ga v navadnem
siru.
 
V
siru najdemo najbolj odvratne vonjave:
Človeški nos je zelo občutljiv na
bakterijski razkroj, s čimer nas opozarja na hrano, ki se je pokvarila,
kontaminacijo z iztrebki in druge nečiste zadeve. Vendar pa v siru najdemo
ravno vonjave razpadajoče hrane, neumitih stopal, neprijetnega telesnega vonja
in človeških iztrebkov.
 
Za
ljudi je sir iz človeškega mleka odvraten, iz kravjega pa očitno ne:
V
umetniški galeriji v New Yorku je študentka umetnosti Miriam Simun
ponudila tri vrste sira iz mleka, ki so ga podarile doječe matere. Ni bil ravno
uspešnica. Pisec pri reviji Village Voice je zapisal: “Na njem je nekaj globoko
odvratnega ... Nihče ne ve,
kakšen učinek bo imelo človeško mleko na odrasle. Mleko vsebuje kompleksno
mešanico hranil, hormonov in protiteles, ki jo je mati narava pripravila za
najmlajše dojenčke in ne za odrasle.” Kar privede do očitnega vprašanja: če je sir iz
človeškega mleka tako odvraten, je kravje mleko kaj boljše? Konec
koncev je nastalo v telesu krave za njenega dojenčka in ne za ljudi katerekoli
starosti.

Oddano: 13.06.2018 ob 21:02:27
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 31 | Ocena 1.0 od 3 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Tebi smrdljivo, meni poslastica.
Kouvran
pred 25 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6



Št. registriranih uporabnikov: 211400
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878549
Blog avtorjev: 3593 // Blogov: 87711 // Komentarjev: 1250740
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224117 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "