Vrsto let, več kot pet let sem spremljal sojenje Vojislavu Šešlju, ki je bilo redno prikazano preko TV RTS. Sojenje je včeraj prišlo do zaključne faze, ko je vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj predstavil svoj sklepni govor.

Na podlagi vsega, kar sem slišal tako s strani tožilstva in glavnega tožilca Markusena in njegovih predhodnikov, na podlagi pričevanj, na podlagi predstavljenih listinskih dokazov in interpretacij tako s strani tožilstva kot s strani obtoženca, sem prepričan, da Vojislav Šešelj ne bi smel biti obtožen.

Večino navedb v obtožnici je spodbijal in jih obrazložil, se pa je z nekaterimi celo strinjal in jih podrobno obrazložil kot naprimer, da prostovoljci Srbske radikalne stranke nikoli ne bi peli ogabnih pesmi v korist Slobodana Miloševića in, da posnetki iz Vukovarja kažejo, da je nekdo očitno dobro režiral posnetke paravojaških enot in kriminalcev, med katerimi ni niti enega samega pripadnika Šešljevih prostovoljcev in, da ne more zanikati dejstva, da je bil Vukovar ustaška utrdba, saj so vanj preselili 1600 fanatičnih proustaško orientiranih hrvaških borcev.

V samem postopku pred mednarodnim tribunalom je Šešelj v navzkrižnem zasliševanju dokazal neverodostojnost večine lažnivih prič, nekatere med njimi je tožilstvo kasneje umaknilo, nekatere so se premislile, ker jim tožilstvo ni izpolnilo obljub v zameno, da bodo pričali in so to javno oznanili, nekatere so zlorabili in zmanipulirali kot priče. Hkrati je spodbil in dokazal kup lažnih oziroma ponarejenih listinskih dokazov proti obtožencu. Opozoril je celo, da bi sodišče mnogo preje lahko začelo sojenje, ko bi lahko pridobili še mnogo več prič, ki so žal že preminule in bi se zadeve še bolj razčistile.

Tožilstvo v javnem delu sojenja ni niti v enem primeru uspelo dokazati neposrednega ali posrednega dokaza, ki bi inkriminiralo Vojislava Šešlja niti prostovoljcev Srbske radikalne stranke, ki so se borili v vojni na srbski strani. Tožilstvo je nekatere trditve vneslo v spis šele v svojem zaključnem govoru, ki sploh niso bile predmet sojenja in so po njegovem mnenju konstrukt tožilstva, ki ga je tudi dokazoval in obrazlagal.

Sojenje je bilo sicer polno proceduralnih zapletov ob dejstvu, da mu sodni senat ni omogočil izvajanja obrambe in so mu kršili še celo paleto drugih pravic.

Nadvse zanimiva je bila učna ura iz zgodovine, ki so jo bili deležni člani sodnega senata in tožilstvo in priznam, da marsičesa zanimivega nisem vedel. Dejansko je bil Šešelj eden izmed redkih intelektualcev, ki se je za časa SFRJ in Tita tudi javno deklariral kot antikomunist in je bil že leta 1984 sojen v Sarajevu, včeraj pa se je hudomušno nasmehnil, in dejal, da ga že drugič sodijo za iste reči, kar mu je milo rečeno smešno. Celo Slobodan Milošević ga je dal večkrat zapreti in glede Vukovarja je povedal, da so bili zločini, ki pa imajo tudi konkretne krivce, med njimi ni ne njega ne članov Srbske radikalne stranke oziroma njenih prostovoljcev. Leta 1981 je imel Alija Izetbegović že spisan islamski program za Bosno in ga je tedaj Šešelj celo branil in zagovarjal pred pregonom tedanjih oblasti, ko pa je šel ta v konkretno škodo proti interesom Srbskega naroda, pa se je slednji uprl z orožjem. Izvedel sem kopico podrobnosti, da lahko v današnjem kontekstu razumem mnoge stvrai, ki jih takrat nisem razumel.

Šešelj je plastično ponazoril zakaj so Srbi takoj ukrepali, ko je na Hrvaškem zmagal Tudjman, saj so bili še živi spomini in rane ustaških zločinov in genocida nad Srbskim narodom med drugo svetovno vojno, kjer so oblasti NDH izvedle pregon in poboj preko 700.000 Srbov in Judov. Srbi so hoteli ostati v Jugoslaviji in so bili proti odcepitvi Hrvaške, zato so se uprli z orožjem in branili zgolj svoje domove in območja na katerih so stoletja živeli. Iz njih pa so bili mnogi kasneje pregnani v znameniti operaciji "Nevihta".

Obrazložil je, da se Srbska radikalna stranka ni nikoli zavzemala za veliko Srbijo temveč preprosto za ohranitev Jugoslavije, ki je nastala 1918 kot kraljevina in vseh kasnejših sprememb. Poudaril je, da ima mednarodni tribunal zelo različne kriterije in merila za procesuiranje zločinov na področju bivše Jugoslavije, pri čemer bi morali enakopravno zajeti in procesuirati vse storjene zločine in obsoditi vse storilce teh zločinov, kar pa se ne dogaja oziroma je prepričan, da se to ne bo nikoli zgodilo. To ni v interesu zahodnih sil, ki so na nenavaden način ustanovile Haški tribunal pred katerim zaradi pregona ne morejo npr. odgovarjati Američani, ker so iz tega izvzeti četudi so storili vojne zločine na področju bivše Jugoslavije.

Res me zanima kakšna bo razsodba!
Je kakšna razlika med sedanjo in prejšnjo vladno garnituro!

Obe sta pred volitvami veliko obljubljale državljanom o boljšem življenju!

In kaj se dogaja v resnici!

Leta 2004 je bila naša zadolženost 0 €.

Danes je ta že čez 14 mlrd €.

Ekonomijo ocenjujejo zgodovinarji, politiko pa ekonomisti.

Za kaj smo se torej v dobrih 8 letih zadolžili za 14 mlrd, gospodarstvo pa nam je tik pred propadom?

Tako prejšnja kot sedanja vladna garnitura morata delovati po navodilih Bruslja, ZDA, IMF, OECD, Nata in tu se ne da drugače, kot, da se uboga. Drugače sledi kazen.

Sedanja vladna garnitura je bila v svojem prvem mandatu proameriško in protirusko nastrojena. V tem mandatu, ko je prejšnjih letih spoznala, da Rusija drži zaradi plina EU za "jajca", skuša sedaj to nekoliko korigirati.

Pahorjeva vladna garnitura je iskala dolarje v Libiji kjer so se obetali posli, a zahodni partnerji v Natu so ne glede na to, da je Slovenija članica in je imela ekonomski interes, Libijo sesuli v prah in državljansko vojno, zato se je Pahor moral obrisati pod nosom za slovenske posle. Le kaj so storili s podarjenim Lipicancem Libijci?

Sedanja vladna garnitura, ki so jo prikrito postavile ZDA, dobro ve, da ne more nič storiti in mora poslušati tujino in ubogati, zato ni pričakovati ničesar pozitivnega v korist državljanov in državljank. Še tisto premoženje, ki je ostalo bodo prenesli v davčne paradiže, na koncu se zna res zgoditi, da jo bodo družno ucvrli na tuje. A cesar čeprav je spoznal, da je gol in bos bo poskrbel, da njegovim ne bo ničesar manjkalo.

Vsaka elita poskrbi za svoje, narod pa ga nasanka, ste pričakovali kaj drugače?

Če je več svetovnih mafij ocenilo, da je Slovenija mafijski raj, potem, če želite preživeti imate dve možnosti?

Da postanete mafijec, kratko in solidno živite!

Ali, da postanete revež in dolgotrajno vegetirate v bedi, dokler vas ne pobere, če imate to srečo!

Slovenija, dežela mnogih sanj,
ki nekoč samostojna je bila,
kjer nekoč smo si želeli,
da lepo kot v pravljici bomo živeli,
v nekaj letih pa smo spoznali,
da so nam sanje odgnali,
nas tujcem in špekulantom prodali,
takšna je realnost ta.
17. marec 2012 | Kategorije: Politika | Komentarji (11)
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3Št. registriranih uporabnikov: 177604
Forum avtorjev: 15867 Forum teme: 34397 // Odgovorov: 1871330
Blog avtorjev: 3585 // Blogov: 86070 // Komentarjev: 1236038
Avtorji fotografij: 26072 // Slik: 220404 // Videov: 18403 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "