»Vlak je majhen svet, ki se premika skozi večji svet.« Elisha Cooper,ameriški pisatelj, Train


Sunkovito sem se prebudila, morda zaradi sanj. Ali zgolj zato, da si poskušam izboriti še nekaj centimetrov prostora na neudobnem sedežu z vonjem po telesih, ki so si ga lastila nekoč. So me zbudili neznani glasovi, ki jih, še na pol v snu, nisem znala povezati, določiti? Skozi okno je po obrazih udarjala hladna rumenkasta svetloba. Vlak je stal na postaji. Kopica hitečih ljudi, dolgočasna tabla z imenom. Alarm!!
»Zbudi se,» sem dregnila najdražjega, ki je mirno smrčal in med mojim stegovanjem skozi okno zavzel do takrat še neosvojen teritorij ležalnika. »Mestre!««
Odneslo ga je pokonci. Grabila sva nahrbtnike, oblačila, pod sedeži iskala čevlje, nerodno lezla čez še vedno speča telesa v kupeju, nekoga sva potacala, oprosti in godrnjav odgovor, se prebila preko hodnika in skozi vrata na peron zmetala prtljago. Bosa sva skočila na mrzla, umazana tla in se spogledala, nekako v trenutku, ko sva zaslišala žvižg in se je železna kača premaknila. Olajšanje, ker nama je uspelo, ker je bilo vse, kar sva na tistem potovanju premogla, še vedno tukaj, na neuglednem kupu, ker v tisti razburljivi minuti ali dveh nisva pograbila ničesar tujega, ker sva imela tokrat znova veliko sreče, ki menda spremlja hrabre. Nasmeh in z navdušenjem sprejet predlog, da greva na kavo.

Pred skoraj tremi desetletji sva z zvestim sopotnikom prvič skupaj oprtala nahrbtnika in se podala v neznano. Izkušnja je bila dobra, pa sva jo ponovila še neštetokrat in so postala vandranja skoraj del rutine, del naju in nikoli napisane biografije, ki bi se vsaj deloma brala kot potopis, ker jaz pač še tako kratek izlet v bližnje kraje jemljem tudi kot potovanje .
Spoznala sva veliko takih in drugačnih prevoznih sredstev. Včasih bi bilo bolje, da bi nemudoma izstopila, pa sem kdaj tudi mižala, pri sebi žebrala molitvice in skoraj poljubljala zemljo, ko sva izstopila. Na zibajočih, poskakujočih ladjah sva brez hujših posledic preživela spodobno število viharjev, v tajskih hribih otrpla spremljala let telesa po zraku in njegov trdi pristanek, ko se je v najin skuter zaletel preveč pogumni domačin, stoično prenašala vse zamude in čakanja na popravilo avtobusov in kombijev, ki so se po nepisanem pravilu vedno pokvarili sredi najmanj obljudenih hribov, a te zgodbe so danes le še spomin, zabavna pripoved, ko se najde dovolj potrpežljiv poslušalec. Od nekdaj pa sva se nadvse rada vozila z vlaki in skoraj ni dežele, kjer ne bi vsaj za nekaj ur sedla na kovinsko kačo.
Vlaki imajo veliko prednosti, pa nekaj slabosti, predvsem za potovanje z njimi potrebuješ čas, tisto nesramno, nadvse zlobno zadevo, ki smo si jo izmislili ljudje, da nas priganja, določa in odloča in ki na potovanjih teče hitreje, peklenska zarota bradatih stricev iz ozadja, a imajo te vožnje tudi veliko prednosti. In prav te naju vedno znova prepričajo, da potujeva po železni cesti.

UDOBJE

»Zamude in umazanija so resničnost tistih potovanj, ki prinesejo največje zadovoljstvo.« Paul Theroux, Ghost Train to the Eastern Star

Bil je poznojesenski dan, ko sva sedla na lokalni vlak, 3.razred, kaj druga tako niso ponujali, ki naju je iz Aswana peljal kakih 19 km proti jugu do Asuanskega jezu, Aswan High Dam imenovane impozantne betonske strukture, ki je dokončno zajezila Nil, da je nastalo ogromno Nasserjevo jezero, eno največjih, kar jih je ustvaril človek in se je življenje ob reki za vedno spremenilo.
Ves vagon je bil samo najin, drugih potnikov ni bilo, pa sva lahko izbirala, kateri med trdimi, umazanimi sedeži bo slabo uro podpiral najini zadnjici. Pod njimi so zevale velike luknje, da sva lahko skozi rjasti okvir v živo spremljala tire, ki so med vožnjo bežali pod nami. Okna so bila na pol odprta, da je skoznje vrtinčasti veter prinašal puščavski pesek, ki ima sila neprijetno lastnost, da se oprime telesa in oblačil, zaide v najbolj skrite prostorčke in se ga je težko znebiti. Šipe so si nadele umazano rumenkasto prevleko, njihovo čiščenje so prepustili naravnemu pojavu, ki mu pravimo dež in se v tistih krajih zgodi tako redko, da o njem časopisi poročajo z velikimi naslovi. Vsa kovinska škatla, vlak imenovana, je bila obtolčena, kot po hudem boju, nedoločljive barve, utrujena in zrela za razrez. Premogli so stranišče, na štrbunk, z novim razgledom na tire in vrati, ki so visela na enem samem tečaju, da jih ni bilo mogoče zapreti in umivalnikom, ki je dajal slutiti, da so ga že dolgo uporabljali zgolj za odlaganje cigaretnih ogorkov. Kdaj je iz pipe nazadnje pritekla voda, na kraju samem ni bilo mogoče ugotoviti, a naj se s tem ukvarjajo zgodovinarji, vlak so verjetno predali v uporabo v času gradnje Novega jezu, pa sva ga sprejela kot zanimiv relikt nekdanjih časov.
Pogled skozi okno se je povsem skladal s prevoznim sredstvom. Škatlaste hiše, nizki bloki, brez šip, kupi smeti, med njimi ovce in koze in umazani otročaji. Potem pesek, vanj ujeta drevesa in sivkasto nebo. Kot se spodobi, sva na cilj prispela pošteno umazana. In, priznam, zabavala sva se.

Če želiš zares spoznati neko deželo, moraš potovati, kot domačini, jesti tam, kjer se prehranjujejo množice, pa vzeti v zakup tudi nekaj malega napora in precej manj udobja, kot si vajen doma. Se splača? Seveda se. To, kar so mi dala vandranja po svetu, življenjski nazor (ne nujno pravilen, različni smo), sprejemanje in tudi dajanje je nekaj, kar se ne bi zmogla nikoli naučiti zgolj z branjem knjig ali gledanjem dokumentarnih oddaj na televiziji. Treba je izstopiti iz milnega mehurčka poznanega , iz tega, kar so nam vcepljali v glavo, da je edino prav in primerno. Potem spoznamo, da je svet sicer sila pisan in nenavaden, a hkrati tudi čudovit.


Indija je po številu prebivalcev druga največja država na svetu in bo menda, tako so nama s ponosom zatrjevali domačini, kmalu prevzela svetovni primat. Indijske železnice spadajo med največje tovrstne sisteme na svetu, neverjetno število potnikov prepeljejo vsak dan, pa je sila zanimiva in poučna izkušnja tudi vožnja v 3.razredu. Na krajše razdalje in s čim manj (ali nič) prtljage.

Kupiš karto, pri okencu stotinja čakajočih, prerivanje, kakšna vrsta neki, z leve in desne se silijo vate vedno nova telesa, komolec ti (mimogrede, nisem bil jaz, nedolžno pogledajo) nič kaj nežno ne potisnejo pod rebra, vpijejo in že malce nervozen, pa morda rahlo pretresen končno stopiš na peron, pa v gneči, ki ne pojenja, le od kod so se vzeli, v novem boju zlezeš na vlak. Vozovnice nimajo označenih sedežev, prodajo jih vsakemu, ki ima zanje tistih nekaj rupij, rezervacije niso mogoče. Kupeji nimajo vrat, pa na klopeh, namenjenih trem, sedi šest, morda sedem oseb. Odraslih. Kot mačke, ki se znajo splaziti skozi najožje prehode, so Indijci sposobni sesti na še tako skopo odmerjen prostorček. Na mrežastih policah, kamor naj bi odložil prtljago, sedijo vsaj še trije. Preostali, manj gibčni, bolj nerodni ali zgolj prepozni, stojimo. Včasih na eni nogi, ker je preostanek tal natlačen z zavoji, torbami, cekarji, vrečami. Koliko ljudi lahko spraviš v en vagon?

Za polno mero se takoj, ko vlak končno odpelje s postaje, od nekod pojavijo prodajalci, vsak s svojo ogromno košaro hrane, ali z vedrom, kjer na hitro talečem ledu počivajo brezalkoholne pijače, pa »chai-walle«, ki ponujajo razredčeni čaj, vpijejo drug čez drugega, da morebitne kupce opozorijo nase in se jim moraš umakniti, ljudje vendar delajo, kaj stojiš tu, kot da si pribit, gremo, malo prostora. Pomagala sva si tudi tako, da sva se z rokama prijela za polico in se dvignila, ne veliko, a dovolj, da je krošnjar zdrsnil mimo.
In tako uro, morda dve, kaj več bi bilo…hm, preveč. Nekateri potniki so se tako vozili tudi po 15 ur, ko so se ob koncu vikenda vračali na delo v velika mesta.

Ko se na cilju skozi množico prebiješ na postajo, znova med suvanjem in drgnenjem, tudi kakim glasnim »Hej!!«, ker v tistih krajih ne dajo prednosti izstopajočim, ampak silijo na vlak takoj, ko se ta ustavi, ko si pošteno prebunkan, utrujen in se je telo navzelo tebi lastnega, pa kopice tujih znojev, ko končno zajameš zrak, si iskreno zaželiš kozarec hladnega piva. Tega pa na indijskih železniških postajah ne prodajajo. A to je že druga zgodba.

»…Luksuz je sovražnik opazovanja, dragi užitek, ki prinaša tako dober občutek, da ne opaziš ničesar. Luksuz te pokvari in pootroči in ti prepričuje, da bi spoznal svet. To je njegov namen.« Paul Theroux

SPOZNAVANJE DOMAČINOV

Vlak Mestre- Genova, 27.4.1996

V najin kupe so vdrle prostitutke. Šest zaobljenih Afričank. Kričale so in se prerivale, da sva si komaj izborila sedeža. V resnici so bile videti vredne usmiljenja, s kričečo šminko, v cenenih, preozkih oblačilih, s svetlečimi temnimi lasuljami, ki niso skrile samosvoje štrlečih črnih skodranih las. S kosmi vate so odstranjevale omet z mladih obrazov. Nobena ni imela več kot petindvajset let, verjetno še manj.
Pozanimale so se, kdo sva in kam potujeva. Pokimale.
Prihod sprevodnika je povzročil pravi cirkus. Kako naj bi kupile vozovnice, ko pa je blagajna na postaji zaprta! Pa saj se peljejo le do Verone! Odgovarjala je le ena. Tista, ki je znala italijansko. Druge so vreščale v domačem jeziku. Sprevodnik je grozil s policijo, ženska je krilila in vpila, da niso krive, če karte ni bilo mogoče kupiti, a so jo grožnje malce umirile. Po precej zanimivem šovu so iz torbic potegnile denar in plačale, kolikor je zahteval.
Ugasnile so luč. Stisnjeni drug ob drugega smo v zatohlem kupeju, v vonjih po potu in poceni parfumih poskušali zaspati.

Poleg udobja so prav naključni sopotniki tisti, ki so krivi, da je potovanje z vlakom odlična izbira za radovednega popotnika. Prvič sva bila v Indiji, naivna, še sanjalo se nama ni, kako funkcionira tako velika dežela (zdaj imava že nekaj izkušenj, a še zdaleč ne dovolj, da naju ne bi tu in tam »fino nategnili«), ko sva na doooolgi vožnji iz Mumbaja na jug, v Trichy, spoznala mladca, ki sta bila Jainista. Še nikoli prej nisva ne slišala, ne prebrala kaj o tej veri, pa je bilo druženje sila zanimivo in sva, menda že naslednje leto, rinila v njihove templje in najbolj svete kraje, pa vmes prebrala vse, kar nama je ponudil google in kako knjigo in se potem, navdušena, odpravila mednje, da sva doživela, preizkusila, vsaj mičkeno spoznala, kako živijo, razmišljajo in sem o tem že pisala, menda se ponavljam, v blogu Saravanabelagola in džainizem. A brez tiste, sila naporne vožnje, za naše prepričanje precej ekstremne in nenavadne vere ne bi spoznala.

Na iranskem vlaku sva uporabila vso, precej borno znanje ruščine, ker je najin sopotnik študiral v Moskvi. Med vožnjo proti Budimpešti sva spoznala madžarsko profesorico, po rodu iz Vojvodine, ki je občasno predavala tudi v Sloveniji, razšli smo se, kot stari prijatelji, čeprav se ne bomo nikoli več srečali.

Mladce med neko indijsko vožnjo je zanimal predvsem moško-ženski odnos v Evropi, pa to, če se res tuširamo 2x na dan. Na Kitajskem najini sopotniki niso znali niti besedice tujega jezika, pa smo se s kriljenjem rok, s pantomimo, čisto spodobno pogovarjali. Znanje srbščine/ hrvaščine (saj veste, kako Slovenci govorimo v jezikih nekdanje Juge) nama je prišlo še kako prav tako na Češkem, kot na Poljskem, v Bolgariji, Belorusiji, Litvi in Latviji, malo celo v Vietnamu! Mislite si, kar želite, a če si bil, kot midva, mlad v nekdanji skupni državi, si se mimogrede naučil še (zdaj) tujega jezika (ali dveh), pa vsaj osnov cirilice (berem, a ne pišem), ki so sila koristni, ko človeka nemirni podplati ponesejo nekam proti Balkanu. Ali Rusiji. Srečanja, ki morda, zapisana, leta kasneje, niso videti nič posebnega, a tam, v neznanih krajih, so pomenila bogastvo. Odkrivanja, spoznavanja, čudenja, sprejemanja. In neko posebno zadovoljstvo, ki se človeka poloti daleč od doma in znanega, ko naleti na posebne ljudi, ki mu sedejo v srce in spomin.

»Vlaki imajo v vsaki deželi tudi za neko kulturo bistvene pripomočke: tajski kozarec za tuširanje s steklenim zmajem ob strani, šrilanški vagon, namenjen budističnim menihom, indijski vegetarijansko kuhinjo in iranski vlaki s šestimi razredi molilne preproge, malezijski stojnice z rezanci, vietnamske lokomotive imajo neprebojno steklo, vsak vagon ruskega vlaka pa samovar.« Paul Theroux, The Great Railway Bazaar

Se nadaljuje...
10. marec 2018 | Kategorije: potovanja | RTV Kategorija: Zabava | Zaznamki: potopis, vlaki | Komentarji (50)
»Daleč od obljubljenih mest. Daleč od sivih ranjenih cest….« Gremo v nebesa, Lačni Franz

Rezali smo cesto, sivi asfalt, med zaobljene hribe, nagubane trebuhe baročnih mladenk s slik starih mojstrov. Sonce je bilo tisti dan čisto blizu, poljubljalo je kamenje in skale osamljenih rjavih odtenkov in bodeče grmovje, kjer so se, kot puhasti oblački, pasle črede ovac.Zakrožili smo v dolino, k zelenju ob reki, se stisnili pod na pol odprti pokrov visokih pečin, pa se nato, ko smo bili prepričani, da pot ne vodi nikamor, da smo prišli do konca, izmuznili skozi razpoko v kanjon reke Amaghu, na pogled preozek, da bi se zmogli srečati dve vozili, in skozi okna lovili pobegle žarke svetlobe, ko smo se znova vzpenjali, nekam navzgor, pod nebeški svod.
In prav tam, sredi poti med zemljo in nebesi, nas je pričakal. Bil je del rdečkastih skal, mogočen in skrivnosten, delo ponižnih človeških rok, ki so sledile klicu božanskega. Samostan Noravank.

Njegovo ime pomeni Novi samostan. Zgrajen v 13.stol. je še stoletje kasneje veljal za eno kulturnih in verskih središč Armenije. To so bili časi, ko so deželo znova pokorili tuji zavojevalci, takrat srditi Mongoli, ki so neusmiljeno zravnali z zemljo številne verske objekte. V Noravanku so na pročelju Cerkve Sv. Matere božje naleteli na relief Boga, njim povsem tujega, z očmi v obliki mandljev, tako podobne njihovim, da so pomirile njihov srd in so spustili meče, zajahali konje in odšli z zahajajočim soncem, pa dandanes obiskovalci občudujemo tri na zunaj lepo okrašene cerkve in mnoge hačkarje, k čemer je menda največ pripomogel mož, imenovan Momik, ki je v kompleksu tudi pokopan.»Gremo v nebesa carinikom sreče vso vino popit…« Lačni Franz

Poslušala sva razlage naše vodičke, postavne Armenke, lepo so tekle njene besede, a v slabi uri sva imela vsega dovolj. Podatkov, letnic, imen. Najprej je izginil moj najdražji, kmalu za njim jaz. Kot najino potrpljenje, volja do kopičenja informacij, ki jih bova že kmalu, ob prvi, še tako šibki priložnosti, pozabila. Vsi samostani in cerkve (v Armeniji jih je menda več kot 4000), ki sva jih obiskala, bežno zaznala iz prehitro vozečega vozila, ali o njih zgolj brala, so ponujali zgodovino, pripovedi, tragedije, imeli so heroje, angele in svetnike, uspela nama je pocukrana fotografija mladoporočencev, kupila sva nekaj ikon, za spomin in novo zbiranje prahu na domačih policah, a sem se, takrat in še bolj sedaj, ko poskušam iz tistih dni narediti zgodbo sprašujem, kaj sva čutila, kaj so nama ti obiski in ogledi pomenili.

Pisala sem že o tem, da je v mojem načinu potovanj spoznavanje verstev izjemno pomembno, ker lahko le tako začutim (vsaj malo, ne slepim se), ljudi in deželo. Za kaj več bi potrebovala veliko več časa, poglabljanje in mir, odsotnost zunanjih impulzov in vsakdanjega boja s posvetnimi stvarmi. V vsaki veri lahko najdem nekaj, kar me pritegne, pa drugo, ki me odbija, morda zgolj zato, ker ne razumem. A vsakdo med nami si ustvarja svoj pogled na svet in dogajanje, morda napačen, a kdo je ta, ki sme soditi? Zato sakralne objekte delim, čeprav to ni najboljša izbira besed (ja, besede, te lažnive sopotnice) na tiste, kjer začutim neko energijo, ne nujno božansko in tiste, ki me pustijo povsem hladno. In ta energija, navdušenje, napol meditativno stanje, napolnjenje vseh atomov telesa… je (spet morda) to, kar so čutili tudi verniki, ki so tisočletja poprej, v nekih drugih, neprijaznih časih, v potu svojih teles prenašali kamenje visoko pod nebo in gradili utrdbam podobne spomenike, da so bili bližje (tako so verjeli) bogu, božanskemu, pa malce tudi zato, ker so bili tisti kraji varni pred zavojevalci. Zato je dandanes, v dobi, ki ponuja veliko, a jemlje še več, predvsem človečnost in prvinske občutke in ponuja, celo zahteva zgolj uniformiranost, pokornost novi vseobče navzoči veri, ki poveličuje denar in status, toliko težje zares razumeti pomen verskih objektov, ki takrat, ko so nastali in imeli pomembno vlogo (obstaja slikovit izraz »mračni srednji vek«) in vsaj v armenskih gorah niso zrasli za izkazovanje moči in prestiža, v notranjosti so za naše oči, vajene umetelnih baročnih angelov in poslikav, skoraj pusti in prazni, temveč so bili spočeti zaradi vere, zaradi čaščenja in povezovanja z nadzemskim.»…Slišiš, zdaj se nam vile smejejo…« Gremo v nebesa, Lačni Franz

Sonce je bodlo v oči, skale so pripomogle k lesketu, nekaj deset metrov stran od množice obiskovalcev je bil Noravank spokojen in miren, kot nekoč in čisto brez težav sva odmislila vse novodobne vernike, ki so lazili na stopnice nad vhodom v cerkev Svete matere božje, da bi z mobilnim telefonom naredili čim boljšo fotografijo. Srknila sva prvi, dolgi požirek iz čarobne čaše sreče in božanskega. Tisti dan sva se tega vina narahlo opila in iskala (in našla) nove priložnosti za smukanje skozi narahlo priprta nebeška vrata.

»Mimo praznih žepov in rok. Preko travnikov brez otrok…« Gremo v nebesa, Lačni Franz

Mimo iranskih gora nas je vodila cesta, čisto blizu smo bili, da smo nato zavili proti vzhodu, področju, ki si ga danes lastita dve državi, Gorski Karabah imenovanemu, kjer se s čeladami pokriti možakarji v maskirnih uniformah na tej ali oni strani še vedno tu in tam obstreljujejo, z orožjem pokažejo svojo moč in pogum, košček Armenije sredi Azerbejdžana, ki ima »vse atribute države, razen mednarodnega priznanja«.A smo ostali v varnem zavetju kodrastih gozdov na strani meje, kjer menda vladata red in mir, le pomisel na tisto na drugi strani naju je malce ščemela, morda bi bilo vredno raziskovati. Vozili smo po platoju, skoraj po vrhovih, tisti okoli na so bili še višji, a slutili smo višino in mraz, ki se nam je zaradi vetra zarezal v ude, ko smo izstopili, pa sva se igrala s spominom na video, ki nama ga je pokazala vodička in je prikazoval ta košček sveta pod debelo snežno odejo.»Preko praga belih nevest…« Gremo v nebesa, Lačni Franz

Tatev v stari armenščini pomeni »daj mi krila« in prav to ime (Wings of Tatev) so nadeli v Guinessovo knjigo rekordov ponosno zapisani najdaljši žičnici na svetu, ki te v debelih 11-ih minutah, visoko nad sotesko reke Vorotan, nad Hudičevim mostom, nekoč edinim prehodom čez brzice, med zibanjem, ki ga spremljajo vzdihi potnikov, ponese 6 km daleč na bazaltni plato, ki med drevesi skriva vasico in nekaj stojnic, za njo pa, najprej ga ne opaziš, dobro so ga skrili, a se ti nato zdi, da lebdi nad vrhovi, eteričen in skrivnosten, samostan Tatev.Nekdaj so tukaj, za zaveso sveta, na preddverju božanstev, opravljali poganska čaščenja. V 9.stol. so zgradili prvo cerkev, posvečeno Sv.Petru in Pavlu. Dve stoletji kasneje je samostanski kompleks z izgradnjo cerkve Sv.Device Marije pričel svoj razcvet, zlato dobo, ko je v njem živelo skoraj 1000 menihov in umetnikov in je njegova knjižnica premogla 10.000 manuskriptov. A tudi težak in nevaren dostop jih leta 1170 ni zmogel zavarovati pred vpadom seljdžuških Turkov. Knjige so skrili v trdnjavo. Zaman. Uničili so jo, kot samostan, oplenili in skoraj steptali z zemljo.
Dolgo je trajala obnova. V 14 stol. je zrasla akademija imenovana Univerza Tatev, ki je postala pod vodstvom Grigorija Tatevatsija, zdaj menda zadnjega svetnika Armenske apostolske cerkve, najpomembnejše središče učenosti v deželi, kjer so učencem med drugim odkrivali tudi skrivnosti in zakone filozofije, arhitekture in astronomije, razvijali miniaturno slikarstvo in izdajali knjige. Samostanski kompleks je v enem najbolj negotovih obdobij armenske zgodovine prevzel vodilno vlogo na področju ohranjanja in razvoja kulture, ekonomije, politike in vere. Središče syuniške škofije je bilo povsem samozadostno, z lastno stiskalnico olja, mlinom, vrtovi in vinogradi.Skoraj 1000 let pred razvojem moderne seizmografije so v armenskih gorah menihi zgradili Gavazan, steber z nihajočimi temelji, ki se je nagnil, zaplesal, ko so se tla zatresla zaradi potresa ali teptajočih korakov sovražnikovih vojska. A ne Gavazan, ne neprehodna pobočja okoli njegovega gnezda niso zmogla obvarovati samostana pred upostošenjem turško-mongolskega zavojevalca Timurlenka in njegovega sina, pa vseh invazij, ki so sledile v stoletjih kasneje, da mu je zadnji udarec leta 1931 zadal uničujoči potres.Obnova še danes ni končana. In odkrivaš tesne, za odraslega človeka pogosto skoraj preozke in prenizke prehode med dvoranami, temno je, da te naenkrat preseneti veliko okno, ki odpre pogled na sotesko globoko pod teboj, povzpneš se po stopnicah, a naletiš na zid, mrzel in mrk, pa se vrneš nazaj, opaziš žarke, ki so pobegnili skozi lino, prej je nisi opazil in nato po vseh štirih prilezeš skozi luknjo nazaj na dvorišče ob vznožju nihajočega stebra. Veter se igra z nami in listjem, šepeta zgodbe in utihnemo tudi obiskovalci, kot da čutimo, da bi preglasni glasovi zmotili mir in vznemirili v mogočne zgradbe ujeto zgodovino.»Gremo v nebesa od sonca razvajene punce lovit…« Gremo v nebesa, Lačni Franz

Ko so sence postale dolge in široke in barve zamolkle, ko se je zdelo, da se končuje po vseh merilih popoln dan, smo se znova ustavili in se med bodečo travo sprehodili do uganke, ki še vedno buri domišljijo in razburja strokovnjake po vsem svetu, do ene največjih prazgodovinskih znamenitosti Armenije.Nad še enim kanjonom, tokrat reke Dar, nas je v zahajajočem soncu pričakal Armenski stonehenge, Zorats Karer (Carahunge, Karahunj, Qarahunj), 7 hektarjev veliko področje megalitov. Z imenom, ki ga sestavljata besedi car (kamen) in henge (zvok), naj bi bil vsaj 3500 let starejši od britanskega soimenjaka. Sodobni svet ga je odkril šele leta 1984.Bazaltni kamni, nekateri z luknjo, skozi katero se lovijo rdeči žarki poslavljajočega dne, so visoki do 3m in tehtajo do 10 ton. Mnoge so uporabljali za opazovanje sonca, lune in zvezd, drugi so povezani z grobišči, pa se raziskovalci (arheologi, astronomi in astrofiziki) ne morejo zediniti, kakšen namen je Zorats Karer sploh imel. Je bil tempelj, posvečen kultu sonca, observatorij, šola? Ali vse hkrati? Tudi njegova dejanska starost je zgolj plod ugibanj. V bližini naj bi bila še dva podobna, za prazgodovinsko astronomijo pomembna kraja: Angeghakot in Metzamor.In midva stojiva tam, med bučanjem vetra skušava ujeti besede vodičke, tako poseben je ta kraj, tako skrivnosten, da bi nama zlahka natvezila tudi najbolj neverjetne zgodbe o njegovem nastanku in pomenu. V zatonu sonca , med preleti osamljenih orlov na večernem lovu, v divjem plesu posušenih trav sva dočakala katarzični veliki finale dneva, ko sva carinikom sreče izmaknila zajetno steklenico vina.Kakšno fotografijo več najdete v albumu Nebesa.
25. februar 2018 | Kategorije: potovanja | Kategorije: Kultura | Zaznamki: potopis, Armenija, samostani, Stonehenge | Komentarji (38)
»Le v popolni tišini boš slišal puščavo.« Beduinski rek

Spomini so podobni pogledu v ogledalo, ker se tisto, kar vidimo, nenehno spreminja, tako kot občutki, zaznavanje in dojemanje. Na kak sila siten dan opazimo gube in sivino, da nas drugič, ko je sonce blizu, podobe navdušijo ali prinesejo, ko so planeti v neki čudi, melanholični konstelaciji, globoke vzdihe in nežno otožnost. Dogodke in celo fotografije z leti objame patina, ki briše slabo (ali ga še bolj poudari, zamerljivi znamo biti in odklonilni) in poudarja lepo in se zgodba, nastala takrat, ob čisto določenem trenutku, sčasoma spremeni, da v resnici ne bo nikoli več enaka, dodajamo podrobnosti in jih brišemo, olepšamo ali izpustimo, obarvamo, skeniramo, prelepimo, vse je mogoče, to so moje misli, kaj pa ti veš! Je zato vračanje v kraj, ki te je nekoč osvojil, na nek način težko? Ker imaš v glavi toliko sličic, nepovezanih ali strnjenih povsem narobe, da so pričakovanja velika, resničnost pa te vedno znova postavlja na realna tla, ki jih nekako ne želiš občutiti pod večno nemirnimi stopinjami?

Tole so zgodbe, ki sva jih z mojim najdražjim, največkrat povsem slučajno, našla na jugu Sinajskega polotoka v skoraj dveh desetletjih vnovičnih srečanj, zaljubljanj, spoznavanj in sprejemanj.

Poimenovali so ga Zlato. Kako primerno ime! Zgodnja jutra odnašajo zaspane misli, ko ognjena krogla počasi, a vztrajno zavzema nebeški svod in se skale zasvetijo, zableščijo in ožarijo morje. In potem, ko sonce počasi zahaja, dan se še ne poslavlja, še nekaj časa bo s teboj, a kamniti, pusti vrhovi se znova lesketajo in nežno pobožajo pesek in globoko modrino, koščki zlata za nekaj minut pričarajo Aladinovo votlino, bogastvo narave, ki jo najdeš le na nekih posebnih, ne nujno zelo oddaljenih koščkih sveta. Morda pa smo pozabili, da se prvinsko doživljanje sreče skriva v nas samih.Potem je tu še morje, skale Saudove Arabije na eni in Sinaja na drugi strani. In vmes skoraj ožina, zdi se, da bi lahko z rokami objel dve tako različni, a (hote ali ne, pustimo politiko ob strani) hkrati podobni deželi. Pesek, goli vrhovi in zahajajoča krogla, ki nek dan postreže z odtenki rdeče, rožnate, ljubezni, hrepenenja, ko se nebo in globoke, skoraj skrivnostne vode odenejo v barve strasti in veš, začutiš in razumeš, zakaj Rdeče morje imenujejo rdeče.Dahab je tisti kraj, kjer popotnik začne verjeti v ljubezen na prvi pogled, stik in dotik. Še danes je majhen po številu prebivalcev, pa malce večji, ko ga želiš obhoditi. Kakih 80 km, dobro uro vožnje skozi puščavo je do turistom tako znanega Šarma (Sharm- El.Sheika), velikih hotelov, restavracij in egiptovske različice Evrope. Nekoč je bil Dahab majhna beduinska ribiška vas, ki so jo poleti obiskovali »Puščavski ljudje« iz notranjosti dežele, ne le zaradi rib in izjemnih datljev, morda so bili to prvi obmorski turisti v kraju, kjer v Starem pristanišču najdeš ostanke nabatejske luke, ki je cvetela pred več kot 1600 leti.

Zahav ga imenujejo v Bibliji, v njem so počivali Izraelci pod vodstvom Mojzesa na svojem potovanju po Eksodusu na poti v Sveto deželo. V začetku 1970-ih so ga zasedli izraelski vojaki, nihče več ne govori o teh časih. Potem so prišli hipiji, za njimi popotniki in adrenalinski navdušenci, da danes velja za enega najboljših krajev za t.i. off-shore in prosto potapljanje, surfanje in kajtanje na Sinaju, morda celo v Egiptu. Beduini so ga menda imenovali Waqaat Thahaab, »kot čas teče«, ker v njem pozabiš na ure in minute, dan postreže s soncem in vetrom in noč prinese prgišče zvezd in vmes so vsi tisti trenutki in doživetja, ki jih spravljaš in neguješ, še dolgo potem, ko se vrneš med urnike in roke, če si le dovoliš, spremljajo te mesece in leta, lepo zapakirani v celofan edinstvenega, s pentljo želje po vrnitvi.DAHAB, Sinaj, november 1999 (sem napisala, menda kmalu potem, ko se je košček raja pričel spreminjati v moj spomin)

Said je spadal med tiste ljudi, ki osvojijo že na prvi pogled. Doma iz Alexandrije, na delu v Dahabu v eni od trgovin s spominki. Pravzaprav so bili vsi najini znanci "od nekod". Mesto naj bi na zemljevid postavili popotniki, ki so se v poznih sedemdesetih ustavljali na tem koščku Sinajskega polotoka. Sex, drugs and rock n'roll, pa čudoviti koralni grebeni, ki so bili razlog več, da si ostal. Dahab je ohranil ta občutek svobode. Manj turističen od premnogih letovišč ob Rdečem morju, bolj popotniški, preprost, skoraj vsakdanji, da ti ne daje (pogosto) nelagodnega občutka tujca, skoraj vsiljivca, naivneža z nikoli prazno listnico, zanj se spodobi, da svoje bogastvo deli, denar mora krožiti. V trgovinah, gostilnah in turističnih agencijah so našli priložnostni zaslužek fantje in možje iz afriškega dela Egipta in Sinaja.
Kot Said.
Želel je študirati slikarstvo. Mladostne sanje o življenju umetnika. Starša sta ga postavila na realna tla. Slikanje je v deželi, kot je Egipt, lahko lep hobi, ki prinaša zadovoljstvo, a bolj malo kruha. Zato je doštudiral književnost. S seboj prenaša velik zvezek, poln skic in risb. Najraje riše portrete. Še nikoli prej nisem videla, da bi kdo narisal tako žive oči, žarijo, da pozabiš na ostale poteze, na obraz, in strmiš vanje, temne in globoke, povsem odprte, jasne, ničesar ne skrivajo, a toliko pričakujejo. Prav tak pogled ima tudi Said.
Ko za eno od njegovih risb omenim, da je dekle podobno najini znanki, se fantu zasvetijo očke.
" Tale vajina prijateljica...Je poročena?"
Ko sva nazadnje preverjala, še ni bila.
" A bo prišla v Egipt? Bo prišla v Dahab?"
Kaj pa veva; možno je.
In naju skoraj v nedogled sprašuje eno in isto. Verjetno ga zanima še vse kaj drugega, a je njegovo znanje angleščine (na najino srečo) omejeno. Kaj naj bi mu sicer odvrnila? Da se veliko takih zakonov ne obnese zaradi prevelike razlike v kulturi, v dojemanju sveta? Da smo tujke zahtevne, da hočemo svojo svobodo tudi v zakonu? Da je eno poletna romanca, drugo pa življenje v tuji državi, kjer ne razumeš ne jezika, ne pravil, ki veljajo, kjer si navsezadnje vedno tujec?
Pravi, da bi rad odšel na tuje. Delal bi in nadaljeval s študijem. Nek popotniški znanec mu je obljubil, da mu bo pomagal poiskati delo, poučevanje arabščine, na ameriški univerzi.
Če veva, kako je z delom v Evropi in ZDA? Težko. Delovne vize za prebivalce tretjega sveta so hudo redka dobrina.
In potem ga pogledaš, polnega pričakovanja. Bo dobil to, kar si je dolgo želel?
Said, resnično upava, da ti je bila namenjena lepša usoda (sva si želela takrat, ko je bilo najino poznavanje Bližnjega Vzhoda še sila uborno- a že slaba dva tedna kasneje sva spoznala kruto resničnost življenja na ozemljih, ki si jih lastijo mnogi).

Dahab je bil poln takih in drugačnih posebnežev.
Obvladoval je glavno cesto v beduinsko vas, kot so imenovali turistično naselje. Jimmy je bilo njegovo angleško ime; arabskega si tako ni zapomnil nihče. Neverjetno gobčen je poznal vsakega tujca, ki se je kdaj sprehodil mimo njegove trgovine in internet caffeja. Če te je kaj zanimalo, si šel k Jimmyju. Če si kaj potreboval, je Jimmy vedel, kje se lahko dobi. Vmes je stresal šale, stare zgodbe, postavljene v arabsko okolje.
Poglavje zase je bil šef najinega kampa Gold of Sinai (že dolgo ga ni več, njegovo mesto so zavzeli nizki hotelčki in trgovine). Bradati možakar je bil dober vir informacij, ki je, mimogrede, uredil še kakšen prevoz (nama skoraj na pol zastonj do vznožja Gore Sinaj, saj veste, Mojzes in goreči grm). Po vsakem tuširanju (in tuširal se je pogosto), se je sprehajal naokoli zavit v brisačo, ponoči pa v dolgo belo spalno srajco. Ob najkrajšem kikiriku petelina iz bližnjega kurnika, so se iz njegovih ust slišale zakletve, povezane z bogom (nisem povsem prepričana, da vem, katerim), tudi sredi povsem običajnega pogovora.V čajnici brez imena ob glavni cesti sva bila edina tujca (in jaz seveda edina ženska). Natakar sicer ni znal niti besedice angleško, a se je vsakokrat trudil, da bi nama nekaj dopovedal. Kolikor vsa razumela, bi se poročil z menoj. To mi je sicer godilo, ampak ne, hvala. Vendar je bil vztrajen, kar si velja zapomniti za primer, če bom kdaj iskala moža. Očitno je bil znova preveč pod vtisom neverjetnih zapletov v televizijskih žajfnicah, kjer se poročajo kot po tekočem traku. Kajti: v čajnici so premogli tudi televizor (in poročam, da je tam še vedno).
Ko sva neki večer sedela ob svojem čajčku, so vsi razen naju napeto bulijli v ekran v neko srednje butasto serijo. Sinhronizirano. Zven jezika je bil drugačen od arabščine, a ovedla sva se šele pri reklamah. Satelitski kanal v poljščini! Vsi prisotni, ki so tako zavzeto zrli v dogajanje, niso razumeli niti besedice. Kakšen film so vrteli v svojih beticah, nama ni uspelo ugotoviti.Vrnila sva se. 10 let kasneje. Prav nič popotniško, z letalom, pa soba v hotelu dobrih osem kilometrov oddaljenim od mesta. Ki se je spremenilo. Na jugu so beduinske kampe zamenjali nizki hotelčki (ker je dovoljena gradnja zgolj dve nadstropji visoko in srčno upam, da bo tako tudi ostalo). Okoli Lagune so zrasli hotelski kompleksi. Promenada je zdaj tlakovana. Menda so jo uredili po tem, ko so središče Dahaba v začetku novega tisočletja razdejale eksplozije podtaknjenih bomb. Nekaj več ulic premore. Pa trgovin in restavracij. A je kljub vsemu še vedno tak, kot je bil, s tistim posebnim občutkom, ki ga zaznaš skoraj nemudoma in ti daje vedeti, da si se vrnil, kot izgubljeni sin, nazaj, med svoje. Jimmya ni več. In Saida. A čajnica še vztraja, še vedno polna Beduinov v dolgih haljah, z okrog glav ovitimi »šemagi« (tištuhi bi rekla moja mama), ki počasi vlečejo sladki tobak svojih vodnih pip in zrejo v televizijski ekran, ki največkrat predvaja nogomet. Prijetna oaza na robu puščave z neverjetnim podmorskim svetom in domačini, ki kmalu postanejo tvoji novi prijatelji.
Potem sva se vrnila še nekajkrat. In v vmesnem času, med službo in obveznostmi in sivino vsakdana pogrešala Dahab.

December 2017, hotelska plaža, 8km od Dahaba, gost, kot midva in mladenka, ki je vodila welness-center
Malce zdolgočaseno jo je vprašal, povzdignil je glas, da sva ga (nehote) slišala tudi midva: »Torej bi se rada poročila s tujcem?«
»Seveda,« je odvrnila.
»Zaradi denarja, kajne?« je nadaljeval, prepričan v svoj prav.
»Ne, ne zato!!!« je bil preoster odgovor. »Bogatega moža lahko dobim tudi v Egiptu, z veliko več denarja, kot ga ima povprečni Evropejec. To, kar hočem, je drugačno življenje!«Takole sem napisala: Dahab, Sinai, 2012
Noč se je spustila nad gorato puščavo. Udobno smo se namestili na blazine in zrli v globoko črnino Rdečega morja.
Bil je star kakih trideset let, visok in suh, prijetnega obraza.
»Imel sem dekle, Nizozemko. Preselil sem se k njej. Hotela sva se poročiti. Ampak tam… je bilo vse drugače. Nisem imel prijateljev. Nikogar, s komer bi se lahko pogovarjal. Bilo je mrzlo. Tako zelo, da sem, če sem hotel iz hiše, oblekel vsa oblačila, kar jih premorem. In me je kljub temu zeblo. Ona je bila drugačna. Njeni prijatelji so bili drugačni. Niso me sprejeli. Nisem našel službe. Samo doma sem sedel. Pogrešal sem Dahab, starše, brate in sestre… Po treh letih nisem več vzdržal. Razšla sva se. Vrnil sem se domov.«
Natočil je čaj in si prižgal džoint.
»Tukaj mi je lepo. Nimam veliko. Zaslužek je majhen, a gre. Nikoli več ne bi šel v Evropo. Tukaj je moj dom.«
Na drugi strani zaliva je nad golim skalovjem Saudove Arabije vzšla debela rumena luna. Zlato je obarvala morje in fantov spokojni obraz.
Le nekaj mesecev je minilo od egiptovske različice Arabske pomladi, bližale so se volitve, ko so mnogi znova gojili upe, da bo prihodnost zanje boljša, lažja, bolj pravična, demokratična. Spomnim se obrazov, vznesenih besed, še naju so navdušili, da sva kupila majico, ki je z napisom slavila pričakujoče spremembe. Prenočišča so skoraj pokala po šivih, Rusi so prihajali, vsi hoteli so jih bili polni, v trgovinah so prodajali crockse, v najinem Happy Life Villageu pa so nek večer pripravile svoj spored ruske plesalke arabskega trebušnega plesa, bil je nenavaden občutek, preveč vitke mladenke so se zvijale, brez vsake mere in čutnosti, spominjalo je na ples ob drogu brez droga v kakem ne posebno dobrem nočnem lokalu, all-inclusive gostje so dan začenjali s pivom in zvečer v recepciji spraševali, če je sploh varno, da se s hotelskim kombijem za slabi dve uri odpeljejo v mesto. Leto in pol kasneje je počilo, rusko letalo je razneslo nad Sredozemskim morjem, kazalo se je s prsti na krivce, iskalo vzroke in se končalo z odpovedjo letov iz mnogih držav. Dahab je pričel počasi toniti v sen.

December 2017, januar 2018

»Aufwachen, faule Leute,« na ves glas kriči Mido, hotelski animator, ko nas poskuša spraviti v pogon. »Stretching! Steeetchiiiing!«

Gostje so skoraj izključno Nemci, pa nekaj Avstrijcev in Švicarjev, sami povratniki, Dahab nas je že zdavnaj osvojil, pa hotel, ki je danes še bolj, kot kdajkoli prej, zahodnim obiskovalcem primerno spolirana različica beduinskega kampa s štirimi zvezdicami. Prijetno vzdušje vlada, pozdravljamo se, kakšno rečemo, vikanje kmalu zamenja bolj neformalno sporazumevanje, kratke hlače in majica, pa neoprenska obleka in maska so vse, kar potrebujemo. Na robu sveta smo, na videz sredi ničesar, med skalami in morjem in pogledom na saudske hribe. Za našimi hrbti se začenja zaščiteno območje imenovano Nabq Protected Area, pred nami valovi poljubljajo skoraj neskončne koralne grebene.
Oasis, Golden blocks, Moray garden, Three pools, Um Sid in Caves so imena s hotelske plaže dostopnih vrat v podvodni svet, ki nikoli ni tih in dolgočasen, čeprav se čez nekaj dni zalotiš, da si nekatere ribe tudi poimenoval, kot stare prijatelje. A vsak dan, z vsakim potopom, je navdušenje še večje, opaziš nove podrobnosti in te presenetijo srečanja, ki si jih na skrivaj želel, a ne tudi pričakoval, da se v nekem trenutku odzoveš povsem napačno in si kasneje očitaš, ker bi bilo takrat bolje pritisniti na sprožilec fotoaparata, kot dosegati hitrostne plavalne rekorde.Čisto običajen dan je bil, morje mirno, ribe dobre volje, rade so pozirale, korale so sončni žarki vzpodbudili, da so si nadele kar najbolj vesele barve. Izza ovinka, na izhodu drugega od treh podvodnih bazenov (od tod ime Three pools) sta priplavala, sproščeno, v elegantni samozavesti, zdelo se mi je, da je zadaj še eden. Gray reef shark (Carcharhinus amblyrhynchos) vrsta sivega morskega psa, ki zrase skoraj do dveh metrov, ljubi družbo in strmo spuščajoče koralne grebene. Nisem bila pripravljena na srečanje s plenilcem, tovrstne zverine menda ne vidijo najbolje, morda bi se kateremu zahotel grižljaj nenavadne ribe v neoprenski obleki.
»Pes!« sem zavpila najdražjemu.
»Kakšen pes?« me je vprašal.
Bila sva vsaj 200m oddaljena od obale, pobočje pod nama se je spustilo kakih 15, morda 17 m globoko, pa me sprašuje, kakšen pes! Menda ja ne misli, da sta si »obični kučni džukeli« Reks in Floki privoščila dopoldansko plavanje!
»Morski pes! Dva!« Med tem sem že neverjetno hitro (po pričevanju edinega očividca, pol metra nad gladino) rezala valove na drugo stran grebena, v plitvino, proti obali. Naivna in ne najbolj modra odločitev, a sem se kasneje vsaj lahko mirno pohvalila s srečanjem (in zamolčala podrobnosti o tem, kako se je končalo).Svet ploščatih, oglatih, skoraj prozornih, črtastih, pikastih in spreminjajočih rib, v knjigah ne najdem vseh odgovorov, s kom sem plavala, pa korale, trde, mehke, spominjajo na vetrnice, na lilije ali solato, školjke, lignji in hobotnice, pisano je, kot orientalska preproga. Crocodilefish (Cymbacephalus beauforti) v vseh mogočih barvah, našobljene napihovalke, skati, jate skuš, jegulje in barakude, zdaj majhne, pa ena posebno velika, v dneh polne lune, ko je oseka še posebno močna in se morskih prebivalcev poloti zaspanost in te prostodušno pustijo čisto blizu, po dobri uri sva premražena, a srečna, navdušena, zadovoljna.V mestu je še več z obale dostopnih krajev za snorklanje in potapljanje, kot so Laguna, Napoleon reef, meni sila ljubi The islands, Lighthouse, Eel garden in naprej, proti severu in narodnemu parku Ras El Galum, Canyon, The bells in Blue hole, ena najbolj znanih in menda najbolj nevarnih podvodnih lukenj na svetu, ki ščemi in vabi potapljače in na skali ob njej spominske table nemo opozarjajo z imeni tistih, ki jih morje ni več izpustilo iz objema.

Nekajurni sprehodi v Wadi Gnai (wadi= suha, ozka dolina), med skale neverjetnih oblik (beduinska šala menda pravi, da ima čisto vsaka skala svoje ime, veliko resnice je v tem, ker že stoletja služijo tudi za orientacijo), pesek in navidezno tišino, med na pogled presušeno rastje, ki se napaja s podzemno vodo in ga znajo s pridom uporabiti v zdravilstvu, za hipec opaziva puščavske lisice, lokalni Beduin nama pove, da se zjutraj ob vodnih virih pase jelenjad, občasen prelet ptic, ki ga na vhodu v sotesko zmotijo turisti na štirikolesnikih. In potem le lučaj ali dva od najinega hotela, okostje, ostanek kamele, tudi divje se pasejo tod okoli, udomačene so namenjene turistom in se ponosni lastnik vsak dan na robu plaže ustavi pri nama in z nasmehom vpraša: »Taksi?«

Brez kamel ne gre niti v dopoldnevu pričakovanja Svetega večera, ko naša animatorja na njih prijahata v opravi Coca-colinih Božičkov, vpijeta :«Ho-ho-ho!« pa »Merry Christmas!« in delita darila, na pesku pred Beach barom v kopalkah plešemo na pocukrane napeve in se zvečer navdušujemo nad jaslicami, ki so jih postavili tudi v hotelsko preddverje.V mesto se vedno odpraviva po večerji, ob devetih nas kombi odpelje v Dahab, čez dve uri nazaj. Dovolj časa za sprehod po promenadi, za nakupe in sok iz sveže stisnjenega sladkornega trsa in pomaranče.Pet let je minilo od zadnjega slovesa., osemnajst od prvega srečanja. Na videz se ni spremenilo veliko, a se je hkrati spremenilo vse. Nekaj trgovin je zamenjalo lastnike in napise, pa veliko manj ponudbo, ob robu in v kaki ozki, nepomembni ulici so vrata tudi trdno zapahnjena, še spomniš se ne več natanko, kaj so nekoč prodajali. Restavracije so precej bolj prazne in tujci redkejši, drugačne jezike govorimo, a morava (Slovenca) pri barantanju kljub vsemu malce paziti, ko se med seboj pogovarjava o ceni, ki sva jo pripravljena plačati za izbrano, z vsemi žavbami namazan prodajalec je že zdavnaj osvojil tudi ruščino, številke se slišijo podobno, razlika je le v naglasu in nama med širokim nasmehom pove, da naju je razumel! Na koncu si zadovoljno sežemo v roke. Cene so nominalno resda višje, kot so bile nekdaj, a so za naju zaradi plavajočega tečaja egiptovskega funta, ko sva na enem številnih bankomatov, ki za menjavo ne zaračunajo niti centa provizije, dobila trikrat več, kot nekdaj, sila ugodne. Ročno izdelane šatulje so moja slabost, pa nakit, hibiskusov čaj, zdaj z dodatkom začimb ali brez njih, debeli, posušeni cvetovi, to morate poskusiti, nikoli več ne boste kupovali čajnih vrečk, lističi črnega čaja, majice iz mehkega egiptovskega bombaža, preverjeno zdržijo leta in za turiste obvezni (morda to celo kje piše, kot nekakšna zapoved, tolikokrat se zanje odločimo) puloverji z zadrgo, kapuco in napisom: Dahab- dive now, work later! Vmes pogovori. O tem in onem, o vsakdanjih rečeh, o najinem vračanju v Dahab. Le o politiki nočejo govoriti, naj jih dragi še tako vleče za jezik. Kako velika sprememba! Zdi se, da so se v težkih letih, ki so sledila skoraj ostremu koncu turističnih obiskov in čakanju na spremembe, ki so se zgodile, a ne take, kot so upali in želeli, sprijaznili s stvarnostjo. Skušajo preživeti. Ko omeniva dogovor Putina in Sisija, da bodo februarja znova vzpostavili letalsko povezavo z Rusijo (in bodo temu zgledu morda sledile tudi nekatere zahodne države, kot je Velika Britanija), kar bo prineslo več turistov, rečejo le: »Inšalah! Naj se zgodi božja volja (Bog daj)«, da lahko le dodava: »Inšalah!«

Na predvečer najinega odhoda sva spet v mestu, malce otožna sem, poskušam pozabiti, da sta dva tedna znova prehitro minila, da me čaka zgolj počasno in dolgočasno vračanje na sever. Domov. Zapravljava še zadnje funte. Za darila. In preprogo. Malce se namulim. Obljubil mi je, da ne bova domov privlekla še enega tepiha. Trgovina je znana, že večkrat sva kupovala v njej, le da jo je takrat vodil še pater familias, zdaj pa njegov sin. Najdražji omeni nogomet in s prodajalcem takoj najdeta skupni jezik. Sila preprosto je, ker sta največja in najbolj oboževana kluba Al Ahly ali El Zamalek in je rivalstvo med njima še večje, kot pri nas med Olimpijo in Mariborom. Oči se zasvetijo in (tokrat) poslušava, da je edini pravi klub seveda Al Ahly, njegovi igralci vedo, kaj sta red in disciplina, sedem na kup preprog, naj moška razpravljata. Potem preidemo k bolj resnim stvarem.
»Ah, tvoja žena pa zna barantati,« reče med smehom, da je dragi malce ponosen. »Moja pa…« nadaljuje Mohamed in se obrne proti koncu trgovine, kjer na klopi leži v ruto zavita svetlolaska. »Svetlana, pridi sem, pridruži se nam.« Odziva seveda ne dobi. Preglasni smo, da bi spala, a se ji očitno ne ljubi.
»Moja žena je Ukrajinka. Sploh ne zna barantati. Ravno zadnjič sem ji rekel… Pomislita, kupila je djelabo in zanjo odštela skoraj 700 funtov. In ji potem povem, da bi enako dobila za 250. In kaj mi je rekla? Da ji bo, če bo treba, pač oče poslal denar in da naj se ne razburjam. Ah!!« (pa navidezna jeza).
V Dahab se je iz vseh vetrov priselilo tudi spodobno število tujcev, sklenjeni so bili tudi mnogi mešani zakoni. Kako zadeve v resnici funkcionirajo, nama v prekratkih pogovorih ni uspelo izvedeti, a otroci, ki se rojevajo v takih zvezah, so videti angelsko. Živeti v deželi, ki je povsem drugačna od tiste, od koder prihajaš in si je bil vajen, vsaj na začetku zagotovo ni lahko. Naj dodam še kako puhlico, da ljubezen premaga vse ovire? Seveda jih, povsod po svetu je tako. Ne glede na zemljepisno dolžino in vero, smo si ljudje sila podobni, ko se sprejemamo z izzivi vsakdanjika. Želimo si varnosti, ljubečo družino, zdravje in dovolj novcev, da nam ni treba stradati. Vse ostalo so okvirji, postavila jih je družba, narod, cerkev, a mi smo tisti, ki se odločamo, ki krojimo svoje življenje. V Dahabu, v Evropi, kjerkoli.Jutro je prineslo oblake in veter, ki je pesek oblikoval v grobe vrtince. Avtobusna postaja bi lahko stala kjerkoli v arabskem svetu, prav v ničemer ni bila posebna. Poslavljala sva se. Vsaj jaz v prepričanju, da se znova vrneva. Morda kmalu, morda čez leta. V mesto, kjer te pozdravijo z: »Ya marhaba-Dobrodošel

Več fotografij najdete v albumu Ya Marhaba, 2.del: Zlato
27. januar 2018 | Kategorije: potovanja | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: potopis, Dahab, Sinaj, Egipt | Komentarji (21)
»Življenje je kot veter.« Beduinski rek

Dan je bil mrk in neprijazen, kot da bi mi želel olajšati slovo in odhod. Veter je silovito vrtinčil pesek in nebo prekril z gosto zaveso, ki je v umazanem rumenkastem odtenku dajala slutiti januarsko sonce. Mogočne rdečkaste gore Sinajskega polotoka so se zdele še bolj nedostopne, ko so cesto občasno povsem objele in se ti je za trenutek zazdelo, da potuješ v času, morda tisočletja nazaj, ko je Izvoljeno ljudstvo 40 let iskalo pot v Obljubljeno deželo, ali daleč v prihodnost, v fantazijo Pobesnelega Maxa, ki jo je kot privid presekal obris beduinske karavane, divje kamele ali skoraj mumificirani ostanek puščavske ladje, pozabljene med ostrim kamenjem, ki je ležal le dlan od asfalta, lupina, ki so jo izpraznili šakali in puščavske lisice, da se povrne v prah, sklene krog življenja in smrti. Zdaj in nekoč in za vedno.

Kratek postanek v Nuweibi je odkril vso bedo, ki se je v letih nakopičila na ozemlju, ki si ga lastijo vsi in ga nihče ne poseduje, vsaj ne popolnoma, sporazumi in paragrafi so zgolj črke na papirju, ki služijo oblastnikom, kdorkoli in koderkoli že prihajajo, ljudje pa životarijo. Nekoč buhteče, pisano mesto je tisti popoldan, morda tudi zaradi peščenega viharja spominjalo na kup naključno nametanih ostankov po katastrofi. Zaprte trgovine in restavracije, umazane, borne hiše, kupi smeti med katerimi so se pasle ovce in koze. Od tod sva, 18 let je tega, z ladjo potovala v jordansko Akabo, trajekt menda vozi tudi danes, a redkeje, karavane potnikov in popotnikov so usahnile in Nuweibo vrnile puščavi. Vesela sem bila, ko je razdrapani avtobus znova odrinil.Vrstile so se kontrolne točke. Oklepna vozila ob poti, nekam v gore usmerjene strojnice. Gost in zadušljiv zrak, uniformirani mladci opazno nervozni, dan kasneje bodo Kopti slavili božič, strah pred nasiljem je mobiliziral vse vojaške in policijske enote že dva tedna prej, ko so praznovali Kristjani. Še več oklepnih vozil ob redkih delujočih hotelih. Visoki zidovi, občutek praznine, osamljenost, prah in kamenje, ostro, kot misli, kot odnosi med nami in njimi, našimi in njihovimi.

Skoraj dolgočasna se zdi vožnja med različnimi odtenki sive in temno oranžne, med peskom, kamenjem, ostanki in spomini, ko veter nenadoma izgine in prepusti oblast soncu.

Potem se, kot privid, pokaže otok, ki mu pravijo Faraonov, Jazīrat Fira‘wn, kakih 200m od obale leži, obdan s čudovitim koralnim grebenom, majhen, a pomemben v časih, davnih, delu zgodovine, ko so Križarji na njem zgradili utrdbo, da bi laže nadzorovali pot med Kairom in Damaskom in ščitili romarje na poti med Sv. Katarino in Jeruzalemom. Ille de Graye so ga imenovali takrat, ko je bila tudi jordanska Akaba v njihovih rokah. Otok je dolgo sameval, dokler ga ni v zimi leta 1116 zavzel Saladin. Salah El Din al-Ayyubi, ustanovitelj dinastije Ayyubid (1174-1260), ki velja za enega največjih vladarjev v muslimanski zgodovini, je obnovil citadelo in vanjo naselil svoj garnizon. Večkrat so se morali braniti, a otok se nikoli ni predal. Kasneje je v njem živel mamuluški guverner in ga zapustil šele nekje okoli leta 1320, ko so guvernorat preselili v Akabo. Grad Salad El-Din je danes del UNESCO-ve Svetovne dediščine. 10 km oddaljen od Akabe, na meji petih dežel: Egipta, Saudove Arabije, Jordanije, Izraela in Palestine, kjer se je nekoč, in tudi danes ni drugače, pisala zgodovina, ki ni pomembna zgolj za ta, za nevajen pogled pusti košček sveta, temveč za človeštvo, najsi to sprejemamo in priznamo, ali ne.Področje Tabe postreže s spomini, morda nostalgijo, ko vozimo ob morju in nas od njega ločijo le skeleti hotelov in po večini povsem prazni beduinski kampi. Severovzhodni del Sinaja ostaja ujet v posledice nerazumljivih odločitev in političnih bojev za prevlado. Sonce peneče valove in tolmune, ki jih ustvarjajo, obarva kričeče turkizno in vabljivo. Vlada je tudi tukaj Beduinom nasilno vzela zemljo, po vehementnih načrtih izgradnje Egiptovske riviere, a tako imenovani Bližnji Vzhod je sod smodnika, sila vnetljiva mešanica različnih interesov, vzpodbud in fig v žepu, trenutni rezultat je le neko prehodno, nedoločeno stanje, domačini so ujeti v vsakdanji bolj za preživetje, občasni turisti pa se vozimo mimo, le redki se ustavijo, pod pritiski zahodnih medijev je vzplamtel strah pred neznanim in nerazumljenim.Od avtobusne postaje v Tabi do meje je le dobrih 800m, ko tovoriva prtljago po sredi povsem prazne štiripasovnice. Ob cesti beduinski otročki prodajajo preproste iz vrvic spletene zapestnice. Najstarejši nima več kot 10 let, najmlajši morda pet. Ponujajo, a ne kupiva, vse egiptovske funte sva zapravila, ne vem, če je menjava na izraelski strani sploh mogoča. Potem najdražji iz nahrbtnika potegne nekaj bombonov, milo, balone in piščalke in jih razdeli mednje. Ni dovolj za vse, a več nimava. Smejejo se, zadovoljni in mi skuštrano dekletce reče: »I love you.« Nasmehnem se: »I love you too.« Čez nekaj trenutkov mi v roke potisne zapestnico: »For you! No money!« Gesta sprejemanja in prijateljstva. Še en nasmeh in zahvala in mahanje v pozdrav. In znova občutek otožnosti, prikradel se je vame, pa naj ostane, zdi se mi prav, ker s težkim srcem zapuščam kraje, ki so mi ljubi že tako dolgo, od prvega srečanja, stika in besed. Se mi zato zdi moja torba, ki jo nemarno vlečem po tu in tam malce razritem asfaltu tako težka?

Izraelska meja je seveda ustrezno zastražena. Vrstijo se pregledi, nič posebnega, mladci z avtomatskimi puškami so pravi balzam za ženske oči, res so postavni, gledam menda lahko. Policistka, ki pregleduje potne liste je vstala z levo nogo (in sem v mislih, čisto po žensko zlobno, omenjala tudi PMS, pa še kaj).
»Prosim, če mi v potni list ne pritisnete žiga,« sem se trudila biti sila prijazna in všečna. Pogled, »kot bi se v Rogatcu bliskalo.«
»Zakaj pa ne???«
»Veliko potujem, pa…«
»Potem pač ne potujte v take države!«
Skomignila sem z rameni.
»Kje ste bili? Ste koga spoznali? Imate v Dahabu prijatelje?...«
Potem ji moram povedati, kaj počnem, da si potovanja lahko privoščim in kje. Srečo imam. Naziv mojega delovnega mesta se sliši impresivno, tudi podjetje. Brez žiga me spusti v obljubljeno deželo. Najdražji ji je še bolj sumljiv in antipatičen.
»Zakaj pa potujete v dežele, ki ne marajo Izraela? »
»Potem pa raje naslednjič letite iz Egipta!!«
Sprejela sva, kaj pa naj. Je pač imela slab dan. Z izjemo te gospe in njej podobne ob prihodu v Izrael, so bili vsi izjemno prijazni in prijetni. Čeprav…
Ob prihodu me je na letališču policijska vprašala. »Ste prvič v Izraelu?«
»Ne, tretjič,« sem povedala. Po resnici. Čeprav sem morala potni list zamenjati, ker so mi ob zadnjem obisku pritisnili žig in sva nekaj mesecev kasneje potovala v Iran, pa nekako »ni šlo skupaj«, saj veste, kaj mislim.
»Kje pa imate žige?«
»Nov potni list imam.«
»Aha,« je rekla in listala po moji mali rdečkasti knjižici in policistu poleg sebe kazala žige: » Indonezija, Malezija, Turčija. Poglej: Marakeš!«
Bemti sunce, pa kaj jaz morem za vaše odnose s svetom!! Morda je pomagalo, da sva imela potrdila za rezervacije hotelov, tako v Egiptu, kot v Eilatu in letalsko karto. In da gospa ni sodila po videzu: po neprespani noči na letališču v Budimpešti in skoraj štiriurnem letu do Eilata zagotovo nisem bila videti najbolj »prezentativno«.Ampak Izrael je, če odmislim politiko, sila prijetna in zanimiva dežela, ki je, kar se tiče zadev, pomembnih za obiskovalce, odlično organizirana. Gotovine skoraj ne rabiš, povsod plačaš s kreditno kartico, pina ti ni treba vpisati, na avtobusu, ki vozi z letališča, si lahko napolniš mobilni telefon, brez težav najdeš pitnike, da ti še vode (v deželi, kjer je ta dragocena dobrina) ni treba kupovati, hoteli so veliki in številni, javni prevoz urejen, kot se spodobi in ena redkih dobrin, ki je v primerjavi s Slovenijo cenejša, ampak… Eilat je verjetno največ pridobil prav v preteklih letih, ko se je zaradi terorističnih napadov in posledične odpovedi številnih cenovno ugodnih letov število obiskovalcev Egipta močno zmanjšalo. 7 km je dolg izraelski košček Rdečega morja, pa so ob njem zrasli hoteli in hotelčki, skoraj en iz drugega, pa drug čez drugega, zdelo se mi je, da brez pravega načrta in mere, vmes tlakovane sprehajalne poti, majhni parki in okrašeni rondoji, trgovine zvenečih blagovnih znamk, brezcarinske prodajalne in popusti.V trgovskih centrih te pregleda varnostnik, tudi skozi detektor kovin moraš, nenehen bolj ali manj viden (in očiten) nadzor, da se lahko tudi sredi najbolj temne noči brezskrbno sprehajaš. Mestni avtobus redno obkroži vse večje hotele. Na starem letališču sredi mesta na hribčku ob koncu vzletne steze stojijo radovedneži in čakajo, da se letalo dvigne, poleti nizko nad njihovimi glavami, posebno doživetje je to, nekako tako, kot vožnja na letališče Ovda, kjer pristajajo nizkocenovniki iz Evrope, kamor (vsaj pri športnih tekmovanjih) prištevajo tudi Izrael, ko vodi cesta ob visokih ograjah vojaških baz in so na pustih, golih skalah nad glavno prometnico posejana mitralješka gnezda.Pod večer, že v trdi temi, ki se januarja spusti na deželo hitro in trdno že ob kakih pol šestih, a traja dan kljub vsemu dobro uro in pol dlje, kot pri nas, sediva na klopci na Severni plaži in opazujeva mimoidoče. S pivom v rokah, pločevinke so pripotovale z nama iz Egipta, mislite si, kar hočete, a izraelske cene so kakih 40% višje, kot v Sloveniji, pri najinem dejanju je šlo za princip. Mladci so ob spremljavi kitare peli in ploskali, vlakec je prevažal otroke gor in dol po promenadi, med sprehajalce so se pomešali tekači in tam nekje za najinim hrbtom so se svetlikale luči jordanske Akabe, ki so skoraj objemale za tujce na pol zaprto deželo preko še ene (saudijske) meje in na drugi strani še tretja dežela, prav tista, ki sva jo zapustila pred nekaj urami in nekoliko dlje proti severu država, ki je skoraj nihče ne želi priznati.Gore in pesek in morje, ki so od nekdaj pisali zgodovino človeštva so ta večer tla pod najinimi nogami, lase nama srši veter, ki v nekaj sekundah objame pet po imenu različnih, a neločljivo povezanih držav, narodov, jezikov, ver in kultur, ki jih druži veliko več, kot ločuje, le da ljudje prepogosto verjamemo zvenečim besedam oblastnikov in vodjem in ne sledimo srcu. Kajti posamezniki, preprosti, navadni, kot vi ali jaz, so edini, ki štejejo in, najsibo to v Izraelu, Palestini, Egiptu ali Jordaniji , osmislijo obisk, ki se iz včasih dolgočasnega in napornega vandranja zaradi njih spremeni v potovanje. K sebi in ljudem.

Se nadaljuje…
20. januar 2018 | Kategorije: potovanja | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: potopis, Sinajski polotok, Eilat | Komentarji (28)
»Vsi, ki tavajo, niso izgubljeni« je menda zapisal Tolkien. No, midva sva bila. Sredi Erevana. Ob treh popoldan, ko so termometri ponosno kazali 40o C. Vsak s svojim nahrbtnikom, ki se je v preteklih minutah čudežno napolnil, da je postal neverjetno težak, okoren, pritiskal je ob hrbtenico in jo krivil, ročaji so rezali v kožo. Iskala sva hostel, ki bi moral biti… tam, pred nama, številka je bila prava, a je v naju bolščala zgolj ogromna, ne posebno zanimiva zgradba, v pritličju trgovine, zgoraj stanovanja, nobenega napisa, namiga, nič. Spraševala sva mimoidoče, pa v prodajalnah, googlali so, nama s prstom kazali, da sva tukaj, a… kje? Hostla nisva našla, hostla ni bilo, ostal je vonj po avtomobilih in nad nama nebo, sem v mislih doživljanju primerno spreminjala Mefovo pesem. In se je zgodilo, kar se je pač moralo. Postala sva sitna, bevskajoča, nestrpna. Drug do drugega, kajpada. Vedno je kriv tisti, ki ti je najbližje. Za izbiro prenočišča sem bila kriva jaz, torej je bilo treba kar se da hitro rešiti dan. In sem najdražjega pustila v zasilni senci na nekem vogalu, z vso prtljago, pa vstopila v najbližjo nepremičninsko agencijo v upanju, da bodo vsaj za silo govorili angleško.Ameriški pisatelj Lawrence Block je menda dejal:« Zdi se, da se nam kot turistom, najsrečnejši trenutki pripetijo takrat, ko nepričakovano naletimo na eno stvar, medtem ko smo iskali drugo.« Šopek Armenk se je prijazno nasmejal, ko sem povedala, da sva izgubljena. Potem je ena ročno poiskala naslov hostla, telefonirala, kimala, se smehljala in mi navdušeno povedala, kam morava, pa ob mojih iskrenih zahvalah dodala, da naj se vrneva, če bova potrebovala pomoč, karkoli in mi zaželela lep dan.

Hostel je bil čisto blizu, skozi obokani prehod sva morala, pa malo desno, med stanovanjskimi bloki in garažami je stal, nov, svež, prijeten. Le na tablo z napisom so pozabili, ni še prišla na vrsto, menda bo kmalu. Shat lav. Jaz pa sem že v prvi uri obiska Erevana spoznala pristno armensko prijaznost, ki naju je spremljala, ovijala in božala ves čas potepanja, pa so morda tudi zato moji zapisi nekako v stilu besed Benjamina Disraelija: »Kot vsi veliki popotniki, sem videl več, kot se spominjam in se spominjam več, kot sem videl.« Ja, shat lav.

Vprašanje Radiu Erevan:« Bi lahko atomska bomba uničila naše ljubljeno mesto Erevan z njegovimi čudovitimi zgradbami in prelepimi parki
Radio Erevan je odgovoril: »Načeloma da. Ampak Moskva je veliko lepše mestoErevan je eno najstarejših mest na zemeljski obli, rojeno 29 let pred Rimom. Nekako v 8.stol.pr.n.št. je urartski kralj dal zgraditi utrdbo, kjer se soteska danes ne posebno privlačne reke Hrazdan polagoma razširi v rodovitno dolino reke Araks. Mesto je v stoletjih pridobivalo, pa spet izgubljalo pomembnost, nekako v skladu z interesi trenutnih oblastnikov, naj so bili to Perzijci, Turki ali Rusi. Bogomil Ferfila v svoji knjigi Armenija in Gruzija: gorata in pozabljena krščanska dragulja, potopljena v muslimanski svet piše, da je bil Erevan pred slabimi 200 leti kraj 1736-ih nizkih glinenih hiš, 851-ih trgovin, 10 kopališč, 7-ih karavanserajev in 6-ih javnih trgov med vrtovi, ki jih je obdajal glineni zid. Car Nikolaj I. ga je ob obisku leta 1837 poimenoval »glineni vrč«.Dobrih 80 let kasneje, ko je postal prestolnica Armenske SSSR, se je pričel tudi Erevanov razcvet. Število prebivalcev je skokovito naraslo, nove zgradbe so ponosno zavzemale okoliške griče, tako da je višinska razlika med spodnjim in zgornjim delom mesta kar 300m. Njegovo srce je sredi 20-ih let preteklega stoletja zasnoval arhitekt Aleksander Tamanyan. Vseh načrtov niso uresničili, a so bili povsem v nasprotju s tipično sovjetsko gradnjo, ko je v neoklasicizem nežno vključil barve in armenske narodne simbole. Osrednji trg (danes nosi ime Trg republike, takrat je bil seveda Leninov), zagotovo najbolj priljubljeno zbirališče meščanov in vseh, ki nas pot zanese v prestolnico, obdajajo zgradbe iz lehnjaka, da Erevan še danes imenujejo tudi Rožnato mesto.Vsak večer naj bi, tako je obljubljal najin vodič (LP) fontane na trgu zaplesale v mavričnih barvah ob zvokih glasbe. Le da v dneh najinega obiska niso bile ne plesno, ne glasbeno razpoložene, molčale so, a je bil trg celo ob polnoči poln obiskovalcev. Redki tujci smo se pomešali med domačine, družine z otroci, mladino in starce. Sedla sva na rob bazena, vsak s svojim pivom (seveda se je imenoval Ararat), nežna svetloba uličnih svetilk je božala obraze, lahen vetrič je pribrzel od nekod, morda s simbola dežele, ki leži na napačni strani meje, bilo je lepo, še kako prav imajo, ko pravijo, da je Armenija tista država, morda sploh edina na svetu, kjer se nikoli ne počutiš kot tujec.Široke avenije se vijejo v smeri Ararata, odkrivaš ljubke trge, polne kavarn, parke in fontane, premorejo celo takega (po imenu Saryan park, blizu Opere sva ga našla), kjer (nekako v slogu pariškega Montmartra) ustvarjajo slikarji med na stojala, pa ob drevesa in robnike postavljenimi umetninami, dandanes nisi nikoli več kot lučaj oddaljen od novega spomenika priznanemu umetniku ali modernega kipa, morda inštalacije, ki te navduši, ali navda z nejevero, sprašuješ se, kaj sploh veš o umetnosti, a ta je, kot lepota, v očeh opazovalca, nič ni prepovedano, vse dovoljeno, Armenci so na kulturo sila ponosni, od nekdaj so jo cenili.Vprašanje Radiu Erevan: » Zakaj so v Armeniji ustanovili Ministrstvo za pomorstvo, če je Armenija kopenska dežela. Ali imate morje
Odgovor Radia Erevan: » Da bi kljubovali Azerbajdžanu. Tam so ustanovili Ministrstvo za kulturo

Po Tamanyanovi zamisli so v sovjetskih časih pričeli graditi tudi Kaskade, art deco različico Visečih babilonskih vrtov, s katerimi bi severni, spalnim naseljem namenjeni del mesta povezali z njegovim središčem. Del niso dokončali. Načrt je poskušal konec 1970-ih oživiti glavni mestni arhitekt Jim Torosyan, ki je dodal monumentalno zunanje stopnišče, v notranjosti hriba pa na več nivojev vzpenjajoče tekoče stopnice, ki med umetniškimi deli vodijo do vedno novih dvoran, galerij in dvorišč s pogledom na prestolnico in, tam v daljavi, na narodni simbol Ararat. Siloviti potres leta 1988 je v mestu terjal 25.000 žrtev, življenje se je spremenilo, mesto je bilo treba obnoviti, Kaskade niso bile več pomembne.Ko je gospodarska kriza po osamosvojitvi izpod ruskega jarma prinesla več kot 70% padec BDP, ko ni bilo ne hrane, ne elektrike, se je našel mecen, v tujini živeči Armenec, ki je po svojih močeh poskrbel za duhovno hrano v rodni deželi. Rešitelj Kaskad je bil armensko-ameriški človekoljub Gerard Cafesijan, s čigar pomočjo bo desetletja trajajoči projekt nekoč ne le dokončan, temveč je že danes središče (moderne) umetnosti.Na vrhu Kaskad se odpre pogled na mesto, na z belo zaveso zastrti Ararat, na predele, globoko pod teboj so, kjer je nekoč cvetela armenska industrija, danes so to po večini le žalostne, razpadajoče zgodbe. Na levi so po vzpetinah posejani baki, stanovanjska naselja, tako sovjetska, da ne bi mogla biti bolj, saj smo vsi gledali filme in dokumentarce, škatlaste stolpnice, sivo-rjave, žarenje sonca ne prinese lepote, le razgalja bedo. In med njimi, vzpenjajoče proti nebu, neke nove zgradbe, še v delu, trajalo bo, da jih dokončajo, a je Erevan tudi prestolnica denarja, središče mednarodnih koncernov, povprečni zaslužek je menda nekajkrat višji, kot v preostanku dežele, kot vsa glavna mesta vabi in obljublja, pristanek je za večino Ikarjev neizogiben, trd in neizprosen.Vzpenjava se dalje, po škripajočih kovinskih stopnicah nadvoza, ploščad tam zgoraj še vedno gradijo, zdaj je le kup sivega betona, pa za njo zeleni nasad z nadrealistično upodobitvijo cirkusa, malce v letih je že, a otroka v nama se prebudita. Na drugi strani ceste še en (malce zanemarjen) park, imenovan Victory (zmaga). Široko sprehajališče pod gostimi drevesi, stojnice s plastičnim kičem, najmlajši so veseli, pa za vogalom zabavišče z vrtiljaki in šopom gostilnic, popoldan je in obiskovalcev ni veliko, peljala bi se, a vedoč, kako nepomembna se zdi v Armeniji skrb za varnost, hodiva dalje, le s pogledom ošvrkneva ponudbo. Potem jo znova zagledava, Mater Armenijo, 22 m visoki kip (skupaj s podstavkom, ki skriva vojaški muzej v spomin na 2.svet.vojno, sega impresivnih 51m visoko), z mečem v rokah menda simbolizira svobodo in moč. Dežela je stoletja trpela pod teptanjem tujih škornjev, preživela masakre, genocide in represijo. Za ohranjanje nacionalne svobode se bo borila do zadnjega diha.Vse do leta 1967 je nad mestom kraljevala 17 m visoka upodobitev Stalina, ki je zviška opazoval podoben kip Lenina na današnjem Trgu republike, še en simbolizem, morda ne neposredno načrtovan, a to so bili časi, ko so bile veliko kasneje nastale šale Radia Erevan še mrzla realnost narodov, ki so živeli na območju sovjetske Rusije.Poslušalci so od Radia Erevan želeli vedeti tudi tole: » Je res, da so razmere v naših delovnih taboriščih odlične
Radio Erevan je odgovoril: » V principu, da. Pred petimi leti eden naših poslušalcev v to ni bil prepričan, zato je bil poslan, da zadevo razišče. Zdi se, da mu je bilo hudo všeč, saj se vse do danes še ni vrnil.«

Ko so se neke noči odpravili nenapovedano zamenjati Stalinov kip, ni šlo brez težav. Bronasta teža je pod seboj pokopala nekaj vojakov in enega pobila do smrti. Po mestu so si, na skrivaj, pripovedovali, da je diktator zmožen ubijati celo po smrti.Danes se zdi, da (vsaj v srcu mesta) na nekdanje svinčene čase ne spominja kaj dosti. Veliko domišljije je treba, da si predstavljaš, kako je bilo nekoč. Še bolje je pete odnesti na obronke prestolnice. Ali še dalj, na podeželje, v kraje, ki so nekoliko oddaljeni od središča, kjer so spomini na nekoč še kako živi, ker se veliko ni spremenilo in se skoraj čudežno naenkrat zmanjša število bahatih mercedesov, ceste zasedajo lade, volge, zaporožci, pa traktorji in krave, trgovine so majhne, oguljene, na policah vse in nič, avtobusi niso več novi in pološčeni, nehote se spomniš na prevozno sredstvo Firme Krstić iz kultnega jugoslovanskega filma, zdi se ti zanimivo in zabavno, turist pač, ki je končno našel »eksotiko«. Več kot dvema milijonoma Armencev, ki v tistih krajih pogosto zgolj životarijo, zagotovo ni do smeha.


Radio Erevan so poslušalci naprosili, da pove šalo z zgolj eno besedo.
Odgovor Radia Erevan: »Komunizem

Prvo popoldne v prestolnici je bilo, ko sva obiskala GUM Market (Glávnyj Universáĺnyj Magazín ali Gosudarstvennyi Universalnyi Magazin), pokrito tržnico, kot so jih v sovjetskih časih gradili po vsej veliki deželi.Ogromna zgradba, ker je moralo biti takrat pač vse veliko, da se je kazala moč socialističnega/komunističnega gospodarstva. V njej stojnice, ki so se šibile pod dobrotami, mavrična pisanost sadja, zelenjave, vina, mesnih izdelkov, lavaša (tradicionalnega armenskega kruha, ki spominja na palačinko in ga pečejo v posebnih pečeh), sirov, veliki kupi posušenega sadja, polnjenega z orehi in lešniki, dolge kite sudžukov, na vrvice nanizanih orehov, ki so jih potopili v različne sirupe, vsak je dal svojo žarečo barvo (granatno jabolko, simbol plodnosti in Armenije rdečo, marelice oranžno in je menda zaradi njih s takimi črtami obarvana tudi deželna zastava, limone rumeno),da se ti je za trenutek zadelo, da si skozi vrata stopil v drugi svet, tisti izpred sivega obdobja, v čase karavan in Svilene ceste. Nisva kupovala, zdelo se nama je prehitro, mesto sva komaj spoznavala, a naju to ni motilo, da ne bi vsaj tu in tam poskusila, kar so ponujali prodajalci.
V hostlu so naju opozorili, da je GUM danes predvsem turistična znamenitost, cene pa temu primerno visoke, morda je res tako, kaj veliko kupcev ni bilo opaziti, pa toliko več firbcev s fotoaparati, a tam zadaj, v drugem delu tržnice, so ponujali kupe posode, steklovino, čevlje in cenena oblačila, med kramo se tuji obiskovalci načeloma nismo mešali, morda je bilo premalo… drugačno, preveč vsakdanje in nefotogenično.

Srce je znova zaigralo na še eni tržnici, tokrat na prostem, po imenu Vernissage. Menda so nekako v začetku 1980-ih armenski umetniki pričeli ob vikendih razstavljati svoje izdelke na različnih mestnih trgih, dokler niso za svojo vzeli ploščad med ulicama Aram in Buzand.Tradicionalne preproge in tkanine, lutke, kovanci, medaljoni, knjige (žal v armenščini), nakit, glasbeni instrumenti, leseni izdelki, živalski rogovi iz katerih pijejo ob praznovanjih, novo, staro in na videz staro, da je začetna cena višja in pogajalska pozicija ponudnika boljša, izbiraj, kupi, a ne barantaj, le redko ti bo uspelo!V Erevanu GUM markete počasi, a vztrajno zamenjujejo nakupovalna središča po vzoru Zahoda. A se tisto, ki je postavljeno najbolj v srce mesta (le nekaj lučajev od Trga republike se na križišču cest spogleduje z največjo katedralo Armenske apostolske cerkve, Surp Grigor Lusavorich Cathedral imenovano, ki so jo zgradili leta 2001, ko so slavili 1700 let krščanstva v deželi) imenuje Russian mall in je v tem morda vsaj nekaj simbolike, čeprav so police polne dragih uvoženih izdelkov, ki si jih lahko privoščijo le nekateri, večina raje zapravlja težko prislužen denar v trgovinicah v podhodu avenije Tigran Mets, majhne so, lezejo ena v drugo, a kupnine so ugodne.Tudi samopostrežna nekaj deset metrov naprej, ki svojih vrat nikoli ne zapre, postreže s cenami, ki razveselijo žep, tuj ali domač, drenjamo se pred blagajnami, za pet evrov si v hostlu pripraviva odlično večerjo z goro zelenjave, svežim sirom, lavašem in steklenico sladkega armenskega vina. To so za mnoge prebivalce dežele le pobožne želje, ker je najnižja plača v Erevanu le drobiž več kot 100 U$, povprečna okoli 364 U$. Cene so za naše razmere resda nizke, a ne dovolj, da bi lahko ljudje brezskrbno živeli. In preživeli.Vprašanje Radiu Erevan: » Kakšna je razlika med kapitalizmom in socializmom
Odgovor Radia Erevan: »V kapitalistični družbi človek izkorišča človeka, v socialistični družbi pa je ravno obratno

Radiu Erevan so zastavili vprašanje: » Kako dolgo traja delovni dan v socialistični državi
Odgovor Radia Erevan: »Seveda gre za 8-urni delovnik: od 8-ih zjutraj do 8-ih zvečer


V najinem hostlu so imeli tudi nočnega receptorja. Mladenič krepkih 20-ih let, prijazen, njegova angleščina je bila precej boljša od najine ruščine. Neko jutro, ko sva sedla k zajtrku, je bil videti še posebno zdelan, z globokimi podočnjaki. Tista oblazinjena klop, na kateri je vsaj delno preležal noč, ni prinesla počitka.
»No, še malo, » mu je rekel moj dragi, »pa boš lahko legel v posteljo.«
»Niti ne, » mu je odvrnil med zehanjem.« V službo grem.«
»Kako v službo? Saj si delal vso noč!«
»To je moja druga služba. Nizko plačo imam in si tako pomagam.«
Potem je nadaljeval: »Mogoče bom šel v Moskvo. Moj brat dela tam. Za armenske razmere je zaslužek dober.«
Vsak dan slišiva enake zgodbe.

Velika večina Armencev živi v tujini. Mnogi so deželo zapustili ob koncu 19. in v prvi polovici 20.stoletja. Drugi med in po 2.svet.vojni. Kasneje so bežali zaradi ruske represije. In odhajajo tudi danes. S trebuhom za kruhom. Med približno 11 milijoni Armencev na domači zemlji živijo le dobri 3 milijoni!

Vprašanje Radiu Erevan: »Zakaj se naša država ne potrudi, da bi čim prej poslala svoje ljudi na Mesec?«
Odgovor Radia Erevan: » Kaj pa, če se ne bodo hoteli vrniti

Mnogi se odpravijo na delo v tujino, se vrnejo in znova odhajajo. Drugi se ne vrnejo nikoli. Domačim in prijateljem pošiljajo denar, ki jim omogoča življenje, preživetje. Žalostne zgodbe slišiš, bereš o njih in se ti zdi, da se za mnoge po osamosvojitvi ni veliko spremenilo.

Radio Erevan so poslušalci vprašali: »Kaj je najbolj stalna, nespremenjena značilnost naše socialistične ekonomije
Odgovor: »Stalno pomanjkanje
Tudi zato se mi je zdel kip berača pred prodajalno modnih oblačil nekje ob eni glavnih mestnih avenij še toliko bolj simboličen, ko odstira žalosten vsakdan prebivalcev kraja, ki je zares postal mesto šele pred slabimi 100 leti in v tem času doživel za debelo knjigo zgodb, znanih ali nikoli zapisanih, se srečal s preganjanjem, korupcijo, vznesenostjo, porazi, gledal v oči smrti in se, kot feniks iz pepela, vedno znova dvignil nekam pod rumenkasto nebo.

Se nadaljuje….

Več slik najdete v albumu Rožnato mesto: Erevan
13. november 2017 | Kategorije: potovanja | Kategorije: Ljudje | Zaznamki: potopis, Erevan, Radio Erevan, Armenija | Komentarji (26)
Nekje skoraj na robu Evrope leži dežela, ki jo medijsko izobraženi mladci poznajo po ameriški starleti bujnih oblin, ob katere omembi njeni sonarodnjaki v negodovanju le privzdignejo obrvi, ker je očetnjava številnih zasluženo velikih imen, šansonjerja Charlesa Aznavourja, tenisačev Andrea Agassija in Davida Nalbadiana, pisca Erica Bogossiana, pevke Cher, šahovskega genija Garija Kasparova, Artema Mikoyana, ki je zasnoval slovita ruska letala MIG, legende Formule 1 Alaina Prosta, Pulitzerjevega nagrajenca Wiliama Saroyana, umetnika Sergeja Parajanova, seznam je dolg in vzbuja spoštovanje.

Dežela, kjer večji del prebivalcev živi raztepen po svetu in govori jezik, ki je precej drugačen od tistega doma, a še vedno njihov, edinstven in se tujcu zdi, da se ga ne bi nikoli zmogel naučiti.
Država visokih gora, da naj bi bila njena povprečna višina kar 1300m nad morjem, globokih kanjonov nemirnih rek. Nima veliko gozdov, le slabih 18% ozemlja je zelenega, pa so na tiste redke gosto poraščene doline in nakodrane vzpetine domorodci sila ponosni.

Pobočja drugod so pusta, skoraj brez barv, a te navdahnejo z na videz grobo puščavsko lepoto, zaznaš vsako steblo upornega cvetja in pod večer šteješ orle in sokole, ki sedeč na kamnih ob poti čakajo na plen.Postreže ti, ta nenavadna dežela, s sončnimi zahodi, ki prinašajo vzdihe.
S cerkvami, ki so jih gole roke gradile na najbolj odročnih, težko dostopnih, bibličnih krajih. Ker je živelj te dežele ponosen, da so bili prvi na modrem planetu, ki so (ob koncu 3.stol.) prevzeli krščanstvo in oblikovali svojo, neodvisno ortodoksno cerkev, Armenska apostolska cerkev imenovano.

Še danes krožijo številne zgodbe, legende in bajke, kako je bilo takrat, ta mi je posebej ljuba, ko so angeli prepričali horde rimskih vojakov, da so prestopili v novo vero, čeprav so bili zato pokončani, dokazov ni, a besede živijo.

Ta dežela je doživela in preživela veliko hudega, menjavala lastne in tuje gospodarje, Svilena cesta je tekla čez njo, spomini in vplivi so ostali.In je, v moderni dobi, morala sprejeti, da so jim vzeli nacionalni simbol, goro Ararat, kjer je pristal Noe s svojo barko, tako piše v Knjigi geneze, njen kos hranijo v najbolj svetem armenskem mestu Etchmiadzinu. 5137 m visoka gora Masis, kot jo mnogi imenujejo, se bohoti na napačni (turški) strani meje, večno zavita v meglice, prosojno kopreno, nedosegljiva in neosvojljiva, še mnoge druge dele domačije so izgubili, s sosedi nimajo sreče.In je treba ob opisovanju te nenavadne, razen po imenu malo znane dežele, omeniti tudi enega največjih genocidov 20.stol., ki je zahteval življenja milijona in pol ljudi armenskega porekla, ki so jih Turki po dolgih letih strahovlade izgnali, kar jih niso pobili, so pognali na dolgo pot v Sirijsko puščavo, veliko duš je ostalo tam, na tuji zemlji, drugi so se raztepli po svetu, a Turki še danes, stoletje kasneje, svojih dejanj ne priznavajo in še manj obžalujejo.Armenija je morda res del popotniškega paketa, ko jo obiščemo skupaj s sosednjo Gruzijo, s katero sta si tisočletja delili oblastnike in usodo (le malo podobnosti sva opazila, pa veliko več razlik, čeprav jih nisva iskala, le zaznala v popotnem mimohodu).A je tako posebna, samosvoja in navdušujoča, da si je zanjo treba vzeti čas, jo prevoziti, prepešačiti, se povzpeti na vrhove, posedati na ulicah prestolnice, poskusiti lokalne specialitete, vino, pivo in konjak in reči besedo ali dve z domačini, ki so sila pripravljeni na pogovor.Shat lav, zelo dobro, radi rečejo, običajna fraza je to, a nama je sedla v srce. Mora tudi zato, ker se je tako imenoval najin erevanski hostel, kjer nisva našla zgolj udobno streho nad glavo, ampak domačine, ki bi jih, morda, čez nekaj časa, lahko imenovala prijatelji. Odprli so dom in srca in sva sprejemala z odprtimi rokami, ker je bilo velemesto tako drugačno od vseh, kar sva jih videla do sedaj, a hkrati tako domače in prijetno, kot da sva se vrnila po dolgi odsotnosti. Nazaj, med nama ljube ulice, vrtove, barve in obraze.Lav pomeni dobro, tako podobno se sliši, kot angleška beseda ljubezen. In ta je bila povsod, v zraku, besedah, jedeh. V otroškem smehu in ob cesti posedajočih starcih. V nežni svetlobi luči na Trgu republike v prestolnici, kjer sva na kamnitem robu ob Glasbeni fontani, med z vseh vetrov zbranimi obrazi, spremljala odhajajoči dan.Ljubezen je bila tudi v prijaznih carinikih in policistih na meji. Pa v neštetih samostanih, tako skritih, da si jih opazil šele, ko si stal pred njimi, v cerkvah, ki so zbujale strahospoštovanje in ponižnost.In v umetelno izklesanih hačkarjih, kamnitih stelah, spominskih kamnih in osrednjih točkah čaščenja, kjer ornamentalni križ počiva na simbolu sonca ali kolesa večnosti, med cvetjem, podobami svetnikov ali živali.
Ljubezen sva začutila v pozdravih naključnih znancev. In v glasbi. V pesmi, ki jo je vrtel najin voznik maršrutke, ki naju je po dobrih sedmih urah vožnje iz juga Gruzije pripeljal v prestolnico in sva jo kasneje slišala skoraj vsak dan. Ne vem, o čem govori besedilo, »Yerevan im miyak otevan« prepeva Forsh, a tako nežno je božala dušo, da je ne morem pozabiti in bo zame za vedno nekakšen simbol te do tedaj neznane dežele, ki me je navdušila veliko bolj od pričakovanj. Armenija.

... se nadaljuje

Več fotografij najdete v albumu Shat Lav
28. oktober 2017 | Kategorije: potovanja | Kategorije: Osebno | Zaznamki: potopis, Armenija, vtisi | Komentarji (20)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1Št. registriranih uporabnikov: 166723
Forum avtorjev: 15864 Forum teme: 34354 // Odgovorov: 1868616
Blog avtorjev: 3579 // Blogov: 85447 // Komentarjev: 1229634
Avtorji fotografij: 25676 // Slik: 218771 // Videov: 18656 // Potopisov:
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "