Religije pod isto streho
Religija. Za nekatere izvor vseh težav, ostanki iz časa vraževerja. Za druge predstavlja bistvo življenja. Kljub temu, da se danes veliko ljudi ne izreka religiji, to ne pomeni, da jih ne zanima duhovnost. Ateisti in agnosti (skupaj) predstavljajo 16% populacije. Nasploh na zahodu se (velikokrat) prakticira oblike hindujskih in budističnih filozofij in praks, čeprav so te prakse pogosto posplošene in izvzamejo ključne elemente teh religij. Krščanstvo kot ''duhovna praksa'' je precej manj popularno. Zdi se, da prevladuje mnenje, da je vse boljše od krščanstva. Delno razumljivo, glede na pogoste škandale in slabe prakse katoliške Cerkve. Nasploh je danes veliko knjig, ki promovirajo eno ali drugo tradicijo kot primarno ali edino veljavno pot.

Ta članek vsebuje veliko povzetkov iz knjige Belonging to God, v kateri avtor William Keepin namerno izpostavlja najboljše in najsvetlejše vidike, kot tudi skupne točke svetih spisov in religij, namesto najbolj neumnih in najtemnejših elementov, ki se danes na široko navajajo, da kritizirajo vere ali jih v celoti zavračajo.Razlike med religijami so danes široko objavljene, vse do trditev, da so vere medsebojno protislovne in v osnovi nezdružljive. Veliko manj je poudarka na skupnih elementih veroizpovedi. Kljub temu, če preberemo knjige različnih religij hitro dojamemo, da religije delijo univerzalno jedro. Ker vsaka religija ali duhovna tradicija predstavlja veliko in edinstveno domeno - celoten svet in vesolje v sebi - pojem poskušanja artikulirati pot ljubezni prek več duhovnih tradicij je zastrašujoče, če ne celo nesmiselno. Ena od velikih prednosti medverskega raziskovanja je, da omogoča, da jasno razločimo, kateri elementi naše vere so temeljni in univerzalni, in kateri elementi so bolj specifični za tradicije. To razumevanje je izjemno dragoceno, če se želimo povezati z drugimi religijami in jih razumeti, saj določa skupne točke med različnimi religijami in verami.

RUMI(Islam):in tako kot Rumi v zgornjem video, nadškof Desmond Tutu poudarja to isto točko: "Bog ni kristjan" - niti musliman, niti žid, hindujec ali budist.

"Bodite pozorni, da ne povzdigujete določene religije in zavračate druge kot nevernike", je opozarjal sufi Ibn Arabi.

Jaz sem tudi musliman, kristjan in jud, in vse to ste tudi vi!
Gandhi (Hinduizem)

Duhovne podobnosti med svetimi spisi so globoke in te paralele so veliko bolj globoke in razsvetljene od verskih razlik.Kot pravi Oče Thomas Keating, »edini namen krščanstva je preoblikovanje v Kristusa - nič drugega.« Podobno lahko rečemo, da je edini namen budizma preoblikovanje v Budo, edini namen v hinduizmu je preoblikovanje v Krišno in tako naprej. Tragično je, da so številni verski organi, cerkve,..precej neuspešni v tem prvotnem namenu. Jezus je kritiziral verske vodje, ki so se predstavljali kot duhovni voditelji, ki so organizirali razne rituale, ne da bi vstopili v nebeško kraljestvo, ob enem preprečevali drugim vstop v nebeško kraljestvo. Buda je kritiziral brahmanske duhovnike svojega časa za podobno korupcijo, za katere je dejal, da zgolj prirejajo prazne rituale.

Nasploh v ''moderni duhovnosti'' se zdi, da obstaja prepričanje, da je standardna pot duhovnosti nekako omejena ali slabša, kot kompleksne filozofije ZEN in podobne prakse. Predpostavka je, da je predanost za nekaj višjega izven nas sama po sebi dualistična in nagnjena k teistični predanosti ali religioznosti, čeprav prav tako vodijo do najvišjih stopenj duhovne realizacije, vključno z neuničnim uresničevanjem Absoluta. Ne glede na pot je cilj enak; "Vse poti vodijo k meni" (4:11), pravi Krišna. Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu, razen po meni, je dejal Jezus. Bog vključuje in presega vse religije. Vsaka religija ponuja edinstveno pot in vse poti so pravilne. Da ne bom predolg, bom tukaj končal. Napisano je samo delček skupnih točk, ki jih imajo vse religije med seboj. In če sem že pri božanstvnih, Guan Yin je moja božanstev, ki me je navdihnila napisat ta članek in še veliko več, v tem smislu;

The more I study science, the more I believe in God.
Albert Einstein

Oddano: 11.06.2018 ob 14:55:32
Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Vsaka kultura si je napisala svojr sveto pismo in s tem utemeljila ladtno religijo. Če bi religije bile združljive, bi
se tudi kulture prepletle.
Moja je poganska, vzeta iz narave.
Kouvran
pred 18 tedni
2.
Kako sem sama doživela pogled na te religije.... Po nekaj tednih od dviga kundalini energije, sem vstopila v nekakšno veliko kroglo v meni (domišljija ;)), kjer so se mi prikazovali razni dogodki v zvezi z "vprašanji", ki sem jih bila zmeraj polna. Na območju Slovenije je bilo veliko malih izhodov iz "podzemlja (Tema)",kraškega področja, kjer so se ljudje drenjali za izhod na svetlo... Potem pa sem odkrila eno ogromno jamo v notranjosti, kjer so bili postavljeni "redarji (duhovniki katoliške Cerkve)" in so urejali promet teh ljudi, ki so hoteli "višje", proti odprtini na vrhu, skozi katero je sijalo zlato sonce... Žarki so prodirali tudi do vhoda in najprej so ljudje tu počivali... Take odprtine imajo vse te religije. Ni samo ena.
Tako se mi je v prispodobi prikazala struktura kakršnekoli religije.
Na Atlantidi pa so imeli stroje za proizvodnjo "svetlobe", ki so jihMojstri uporabljali v podzemnih področjih. Množica se je zbirala okoli njih in tako so jim spoznanja rastla.. Poznam nekaj Mojstrov, ki so prišli iz Svetlobe in to še vedno obvladajo.
Kar se tiče Kristusove zavesti, pa ti pritrjujem, saj pomeni združitev moškega in ženskega principa, s čimer se opredeljuje sama božanskost.

itd, itd.... ))).
Zzzzzz
pred 18 tedni
3.
bog govori vsakemu narodu v njegovem jeziku
MitjaM
pred 18 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.


Št. registriranih uporabnikov: 202214
Forum avtorjev: 15891 Forum teme: 34469 // Odgovorov: 1876510
Blog avtorjev: 3583 // Blogov: 87192 // Komentarjev: 1246215
Avtorji fotografij: 26308 // Slik: 223171 // Videov: 18360
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "