UGRABILI SO NAM DRŽAVO TUDI NJEN KULTURNI DEL
Klientela nam vlada tudi preko kadrovanja tistih, ki nas preko javnih medijev smejo nagovoriti.
Četudi zakrito za splošnim provociranjem in flancanjem Vojnović dejansko neti nacionalno nestrpnost.
Ne Goran Vojnović je dober pisatelj, ki onemogoča tabuje, ljudje so zaradi njega strpnejši.
Ne vem
V najnovejšem sporu v zvezi s Piranskim zalivom, montiranem s strani elit dveh držav, se je oglasil tudi Goran Vojnović. Hrvaški časopis je TELEGRAM objavil njegovo kolumno: Kaj smo se iz afere naučili o Hrvatih in Slovencih, v kateri ne napada spodbujanje sovražnosti, ampak obratno sam sodeluje pri informacijskem zavajanju in spodbujanju nacionalne nestrpnosti. Vir: PDF jpg

Goran pove: »Kod prvo smo zvedeli, da so Slovenci Balkanci… Odkritje da Slovenci lobirajo, kršijo mednarodne zakone in vršijo pritiske na francoske, angleške, in nemške sodnike je porinila, verjamem celotno Istro in vsaj pol Dalmacije, da se vprašajo kdo to pravzaprav spi v njihovih apartmajih.«

Če pogledamo tekst originala in prevoda vidimo, da Slovenci in Hrvati govorimo enak jezik s tem, da je treba v hrvaškem popravljati ali izbrisati večinoma po eno črko ali dve, da dobimo poslovenjenega. Jezikovni bazen je torej enak in lahko govorimo o še enem narečju.
Imamo veliko skupnega in se lahko vprašamo: Kdo si prizadeva, da so odnosi čim slabši, oziroma da ostanejo zamrznjeni v statusu nulte točke?

Kot da bi se kdo bal da zopet naredimo nekakšno (kon)federacijo samostojnih partnerjev in je zato treba odnose čim bolj priskutiti, zagreniti...
Sam menim, da to počnejo politične zdraharske elite - enkrat na šahovnici političnega parketa poteze premika njihova, drugič naša, kaj in kako pa dirigira tretja elita, dejanske a prikrite oblasti.

Originalno, neprevedeno:
»Otkriče da Slovenci lobiraju, krše medunarodne zakone i vrše pritisak na francuske, engleske i njemačke suče natjerala je, vjerujem, čitavu Istra i barem pola Dalmacije, da se zapita tko to ustvari spava po njihovim apartmanima...«

V tekstu se sicer malce privošči tudi vlade hrvaške, ampak menim, da so tovrstni teksti neprimerni. Goran ni zastonj prejemnik najvišjih priznanj v Sloveniji. Kdo jih podeljuje?
Ja oblastniki? Eni imajo vrata za svoje delo (če je glede slovenske samobitnosti in kulture negativno) povsem odprta, drugi pač ZAPRTA.


P.S.
Goran Vojnović, diplomant ljubljanske AGRFT, je slovenski filmski in televizijski režiser ter scenarist, pisatelj, pesnik in kolumnist je prejemnik številnih slovenskih nagrad, med drugim tudi: dva krat zapored nagrade ČGP DELO - Kresnik, s strani kulturne politične oblasti je 2009 prejel nagrado Prešernovega sklada kar pa ni zapisno v sicer bogatem opisu na Wikipediji. Vir, Vir 2


OPOMBA. Pesnik, kantavtor Tomaž Pengov v svojem življenju (razen skromne Ježkove s strani RTVS 1997) ni prejel nobene pomembnejše nagrade. Ko je bil nominiram za častnega člana Ljubljane, župan predloga ni želel podpisati, pa zato tudi tega priznanja NI PREJEL. Tako mi je potožil: »Če bi dobil priznanje častnega občana bi dobil pravico do pokojnine... Razen Ježkove nagrade nimam nič. Celo mojih pesmi na slovenskem radiju zadnja leta skorajda ne slišiš. Ali veš koliko avtorskega nadomestila sem s strani SAZAS dobil za preteklo leto, približno 300 EUR. Počakaj pokažem ti izpisek. Kako naj od tega živim?»

Kot veste je Tomaž živel in umrl kot zadnji revež, praktično brez prihodkov, leta nazaj je namreč prejemal tantjeme od izumov svojega očeta, pa so tudi ti zaradi časovne omejitve varovanja pravic prenehali. Po smrti Tomaža je bil ustanovljen sklad Tomaža Pengova, za časa njegovega življenja tega sklada NI BILO, če bi bil, bi ustvaril bistveno več, posnetki njegovih sklad bi bili na bistveno boljše nivoju. Njegov talent ima sicer svetovne in presežne dimenzije… Toda danes v Sloveniji ljubitelju identitete, svobode, osebi umetnosti ljubezni preostane samo še odhod ali pa, da se ZAPIJETakšen je pri nas odnos do lažnega in dejanskega kulturnika. Nič novega, če se spomnimo raznoraznih Cankarjev, Groharjev, Prešernov… Za slovenske oblastne elite so že stoletja dobri samo še po fizični smrti. Pa še potem ga hvalijo v cenzuriranih oblikah in določajo kaj se sme in kaj ne razkriti v zvezi z njihovim, s strani oblasti, zavrženim življenjem. Zaradi širjenja kulture ljubezni in vedenja so prikrito preganjani. Kdor pa širi kulturo nasilja in dekadence je pač nagrajevan. Glede tega imam tudi lastne osebne izkušnje. 1., 2,

Zaključek. Slovenija je preko oblastne elite že dolgo časa »ohlajana« in v času smo tako za večino Slovencev uspeli izgubiti zgodovinski spomin in ljudsko izročilo - splošno poznane narodne pesmi in reke...

Slovenci smo se v 21. stoletju znašli v vrtincih podrejanja in potujčevanja. Pa ne samo Slovenci tudi Hrvati in vse številnejše države EU… drugod pa - v t.im. barbarskih deželah divjajo vojne ali pa vsiljene DIKTATURE.
Zakaj? Ja ukinja se stari red in vzpostavlja se svetovna - t.im. HAMBURGER civilizacija čipiranih in z GSO pitanih »ljudi«.

In tako nam vladajo. Razdeli in vladaj. Zaneti spore, po možnosti vojne in pokupi razrušeno. To je biznis!

________________________________
dodano 1.8.2015 ob 23,10

DRIBLINGI
in sebi iz tega naslova rečejo POLITIKI in se mastijo s tujim delom
ob jastogih, jahticah in delitvah takšnih in drugačnih.
BANDA KRAVATARSKA

Zaključke ARBITRAŽE glede morske meje s Hrvaško je objavil časopis
NEWSBAR 12. marca 2015.
Sedaj 22 julija 2015 pa so Hrvati (kot kaže) v sodelovanju z našimi, končno skuhali afero končno skuhali afero,
ki to sicer sploh ni, da sporazum IZNIČIJO.
Namesto dobrih odnosov združevanja sil so številni zainteresirani za pričkanje.
in med Butenskalci bodo to zlahka tudi izpeljali.


Vir: večine komentarjev delno zaprta skupina 1.020 članovPogovori

Danijel Perčič: Ko so današnji politikanti razdirali Jugoslavijo jim je bil interes razdeliti jo, niso pa vedeli, da so karte mešali ZDA EU in RKC. Na šahovnici so današnji politikanti bili kmetje, kot so še danes. Z njimi upravljajo iz EU.

Zoran Celo Hrvati se radi sklicujejo na Osimski sporazum, ki je določal etično mejo Slovencev po reki Mirni, kar redno zamolčijo.

Dejan Dekijus To je zlagana vatikanska zgodovina, ki je ustvarila namišljeno zgodovino ter jo prodala naivnim ovcam. Z zažiganjem zgodovinskih knjig je ustvarjala svojo genocidno zgodovino ter s svojimi dejani posejala semena zla na Balkanu! CELA ISTRA JE BILA SLOVENSKA, Saj so ustaši preoblečeni v komuniste po 2. Ubile 500 000 Slovencev v Istri, Italijane pa pregnali v Italijo. Genocid, o katerem ni upal noben pisati. Mi bi se morali pogajati za celo Istro in bližnjimi otoki ne pa za odprt morje. Tu smo samo zgubili in nič pridobili!!!
Več http://www.zamolcanaistra.eu/

Simon Čolnič Dejstvo je, da je bila povojna meja Hrv-Slo na Mirni, kar izpričuje tako Zemljepis za gimnazije iz 1958, potrjen - kot vse šolske knjige - v Beogradu, pa tudi zemljevid USA 'administracije' z začetka 60-tih let, ki ga prilagam. Do potuhnjene okupacije je začelo prihajati po nekem telefonskem pogovoru, v katerem je Bakarić želel od Kardelja, da tudi ta del Istre prepustimo Hrvatom. Domnevni razlog, da je Kardelj na to zlahka pristal (ta pogovor kot dokument ni uradno zabeležen in arhiviran), je v Kardeljevem (takratnem ali tudi kasnejšem?) trdnem prepričanju, da je Jugoslavija enotna tvorba, in so zato notranje meje nekaj povsem nepomembnega.
Vir slike iz učbenika

Ima pa precej prav tudi Dejan Dekijus: Istra do '43 ni bila nikoli hrvaška, spadala pa je - skupaj s Cresom in Krkom - kratek čas pod AO. Ustaši so KOT HRVATI z dovoljenjem Nemcev prvič zasedli Istro šele po kapitulaciji Italije koncem 1943. Z Dejanom se ne strinjam o številu pobitih. Po mojem gre za hudo pretiravanje, čeprav fojbe skrivajo ogromno hudih in nizkotnih zločinov, ki jih niso zagrešili le ustaši, ampak predvsem po vojni tudi 'nova oblast'. Veliko pa je bilo tudi povsem osebnih obračunov - iz maščevanja, zavisti ali preproste grabežljivosti. Tudi ne vem, ali je bil večji eksodus Italijanov med vojno ali po njej. Lahko pa mirno rečem: agresivnost Hrvatov KOT AGRESIVNOST MOČNEJŠEGA, NE PA PRAVIČNEGA, se kaže tudi v zasedbi hiš v Istri in posesti pobeglih ali pregnanih Italijanov - ezolov. Zato so le redki Slovenci postali 'lastniki' zapuščenih hiš in posesti, saj imamo kot narod več zavesti spoštovanja do tuje lastnine in veliko manj nagnenja do nasilnega plenjenja.
1920 smo žrtvovali Koroško za priznanje takratne kraljevine SHS=Jugoslavije, 1954-56 smo se morali odpovedati Benečiji in Furlaniji-Julijski krajini v korist priznanja nove Jugoslavije. Po tej logiki so nam bili naklonjeni tudi zavezniki, da kompletna cona B pripade Sloveniji, niso pa se v naše notranje dogovore vmešavali. "Morganova vojaško-upravna linija" po končani vojni pa zajema še mnogo več Istre - vse področje do Reke. Tako da .. JA, Dejan Dekijus ima povsem prav, da nam pripada mnogo več Istre. (Pravična) meja bi bila lahko vsaj Limski kanal ali celo Raša, o pravici vse do Opatije pa bi se pogovarjali.

Vir slike

Ozemlje Kanegre pripada k.o. Piran - torej je slovensko. In če ves zaliv omejuje ozemlje ENE države, pravica suverenosti nad njim ne more biti sporna !! Žal je originalna katastrska knjiga v začetku 90-tih = med vojno, v zelo čudnih okoliščinah pristala v hrvaških rokah

NIČ, kar se je dogajalo, se dogaja in se bo dogajalo, ne more vplivati na zgodovinska dejstva in dokaze, ki so pomembni za presojanje v spornem primeru.

NIČ od tega ne skuša prejudicirat odločitve arbitražnega sodišča
Zato sedanji odstop Hrvaške iz arbitražnega sporazuma ne pomeni nič drugega kot neodraslo potezo užaljenega verjetnega poraženca.

Zato... ne glede na nezrelost naših (ne)odgovornih, da je zadeva postala aferica, nas lahko bolj zabava, kot jezi in skrbi.
----
ps1: ampak .. Karlek, čas je da spokaš

ps2.1: če nam bo morda pripadlo 3 četrtine Piranskega zaliva, bo to če vedno naš neupeh, sramota za vse pretekle politične veljake in garniture, na čelu z Drnovškom in Kučanom, ki nista bila vsaj '92 odločnejša in preprečila okupacijo Slovenije s postavitvijo mejnga prehoda tam, kjer je sedaj,
ps2.2: še bolj pa nas je lahko sram Janševe prodaje naše suverenosti – v njeno bran smo ga 2004 izvolili, češ »če je 1991 nagnal JLA, bo 2004 tudi ene Hrvate«, v zameno za Sanaderjev molk o njegovi vpletenosti v trgovino z orožjem.

ps3: moje veliko spoštovanje Jošku Jorasu za njegovo dolgoletno osamljeno bojevanje za priznanje slovenske suverenostjo nad temi ozemlji
Vir slike

Ne maram nobenih hudih pretiravanj, še manj laži, kakšne slutim v delih te objave, ampak v njej je precej (zame) nespornih dejstev. Eno teh je, da nam nesporno pripada ozemlje vsaj do Mirne, čeprav bi nam moralo kar do Raše.
Vir slike


Objava na YT Razsodišče, april 2009: "Hrvati 3. del: leto 1945 - 1991«

https://youtu.be/a7PwbxVHqR0?list=PL4E48
2C71EE26076EDrago Kosmač Pred seboj imam " sliko ", iz leta 1955, ki jo je " narisal " geodet Cvetko Vendramin iz Nove Gorice, iz katere je lepo razvidno, da je bila Istra slovensko katastrsko področje. Pa tudi Cres in Krk. Da o grofih celjskih, ki so s poročnimi darili od Frankopanov dobili v dedno posest velik del današnje Hrvaške. Kje so naši zgodovinarji, da bi jih malo podučili kako so si prilastili ta področja. Politiki, pa je bolje da so na " zasluženem " dopustu, ker so popolni debili in drekomešalci. S Pahorjem na čelu.

Jaro Pirnat Mednarodno pravilo je, da država, ki ima luke, ima dostop do morja in temu Mednarodna sodišča sledijo. kajti, če ne bi, bi takoj imeli kup ohladitev odnosov in hudih sporov.. Hrvati to vedo, problem je samo, da dokler je za povprečnega Hrvata dosežek, da se nam prepreči dostop do morja(kar ni možno) . HR vlada ima dve izbiri. Da državljane pripravi, da bo sodišče v istem mestu, kjer je sodišče, ki je po njihovem, po krivem sodilo njihovim generalom odločilo zanje, kot po "krivem." Druga izbira pa je nagajanje, za nagajanjem dokler se čez leta situacija toliko ne umiri, da z nagajanjem nehajo. Ta drugi scenarij se dogaja že leta. In ga hočejo sosedi še podaljšati. Več
Obstaja konvencija Združenih narodov, ki zagotavlja odprt prehod na morje narodom, ki ga imajo. Hrvatija (tako ji rečejo Rusi) enako onemogoča dostop do morja Bosancem in Črnogorcem, kar kaže, da gre za navadno najedanje, ki ga praviloma rabijo pred domačimi volitvami...
Več https://www.youtube.com/watch?v=_kkW68Fa
TW0

Nekje 2 meseca na leto preživim izven SLO, večinoma z prijatelji, ki tam živijo. Regijsko sodelovanje vsem prinaša veliko denarja, ne samo iz skladov. LJ centralizem je glede tega morilski. SLO praktično vlada del občine LJ center. Mesec nazaj sem mesec preživel kot Provansalec pri prijateljih v enem od departmajev Provanse-Provence Drome. Kako je šalabajzarski centralizem familij iz občine LJ Center odrezal regije od čezmejnih sosedov in jim odtrgal jajca in možnosti za razvoj.
Vsakič, ko se je odprla možnost za sodelovanje z čezmejno regijo, ta v Sloveniji ni imela partnerja, zato je predlog sosedov moral romati v LJ na Zunanje ministrstvo, ti so ga preposlali na Zunanje ministrstvo sosedov, tam pa so razložili, da je za to pristojna regija. Koliko tisoč čezmejnih projektov je padlo v vodo odkar smo neodvisni, si lahko samo predstavljamo. Dejstvo je, da EU premore regijske sklade, ki so bogato nafilani, dejstvo pa je, žal, da so nam nedostopni, ker v LJ blokirajo nastanek regij z 1000 izgovori, ki nimajo ne repa, ne glave, ne vsebine. Trenutno smo na tem, da se o regijah še pogovarjamo ne. Seveda.
Blokirane SLO regije so omejeni ultracentralisti osiromašili do te meje, da je to že več kot sramotno.

Branko Pintarič Smrdelo je po dobrih odnosih v Jugi, zato se sedaj isto kot prej odpirajo žarišča po celotni Jugoslaviji tako nekako zadnji izdihljaji Evrope skušajo preprečit kakršno koli povezovanje. Sicer je pa lopovom v interesu “Zarati” ker takrat oni vladajo… bedaki maloumni zopet pretentani vendar ne za dolgo!

Vladislav Stres Hvala za komentarje iz katerih se vidi stanje.
Naši so arbitrirali o nečem kar je bilo Slovensko že od pradavnine,
čeprav so na tem ozemlju okupatorji postavljali različne table imen - jezika in kulture ter naroda niso mogli uničiti.
Uničili ga bodo: nogomet, hamburgerji in TV.
Obenem pa je ta problem tudi speljevanje od resnih problemov kot je opozoril David Hren


Preko trgovine s slovenskim ozemljem je bila Sloveniji odvzet tako Oglej, središče nekdaj mogočnega in od Rima versko neodvisnega Oglejskega patriarhata, ki je bil ukinjen šele leta 1850. Oglej je sedaj v Italiji in imenovan Aqileia, na drugi strani je Slovenija izgubila kraj Svatne v današnji Avstriji, ki se sedaj imenuje Schlatten. Tako Italija kot Avstrija sta sodelovali v vojnah kot okupator, Slovenc pa so kljub temu da je bila preko boja svojih državljanov na strani zaveznikov preko trgovine z ozemlji svoja ozemlja izgubljala

K A Z A L O

Natisni
Priporoči
Neprimerna vsebina
 
Oceni:

Ogledi 277 | Ocena 3.5 od 11 glasov

Blog: Komentarji
Prijavi sovražni govor
1.
Ne morem se v vsem strinjati s teboj.
Kar se tiče pripetljajev okoli arbitražnega postopka mislim,da politika meša drek,ki smrdi daleč
naokoli, večina ljudi,ki na hrvaškem in v Sloveniji komaj preživi, pa razmišlja čisto drugače.
Glede Pengova - spoštujem ga kot umetnika, vendar so tvoje besede, ni imel dohodkov, kako je živel od očetovih inovacij ali izumov, kako si je želel iti v penzijo...bi rekla tako.
Lahko je biti umetnik, če te nekdo financira, večina umetnikov, tudi zelo velikih, pa je morala sama
poskrbeti za svoj kruh.
Praviš tudi,da smo Slovenci izgubili ljudsko izročilo- narodne pesmi in reke.
V osnovni šoli,če se ne motim,imajo že od tretjega razreda dalje v programu učenje ljudskih pesmi in rekov.
(Upam,da še vedno,lahko pa se pozanimam).
andromaha
pred 175 tedni
2.
Po zadnjih informacijah je sklicana izredna seja SAZU z eno samo točko : primer Vojnović.
Satira press
cinik
pred 175 tedni
3.
basen o čričku in mravljici
komsomolec
pred 175 tedni
4.
Vojnovičev članek je čisto v redu. Če kdo ne razume sarkazma, naj ga prebere desetkrat.
Neue Ekspres
pred 175 tedni
5.
odgovor nekaterim komentatorjem

Ja svoj strup Vojnović dobro zapakiral.
Sarkazem je včasih dobra maska za preusmeritev pozornosti.
Tako se je pri nas razpasla DEKADENCA. Uničenje vrednostnega sistema ipd.
Kako pa misliš Neue Ekspres, cinik..., da bodo manj pozorni in manj obsedeni z njegovim pozitivnim likom, razumeli kar je zapisoval.
3/4 teksta je izključno podpihovanje nestrpnosti.
In to razmerje daje članku TEŽO, še pred koncem bralca več in manj prepriča sicer z napihnjenimi in zavajajočimi podatki da so Slovenci ... kaj preberi sam.

Poglej si še ostale članke tega časopisa, pa ti bo morda jasno.
Ivo Josipovič je na enem listu pred Vojnovičem zapisal članek Arbitraža je bila izsiljevanje, ki bi ga morali odbiti.
Rubrika objave Pravo in pravica.
Pisec kolumnist - Ivo Josipovič je bil pred kratkim predsednik Hrvaške.
Besedilo - nestrpnost in kar počez ter brez argumentov za trezno presojo.
Predvsem pa imamo pomembnejše probleme kot trganje tistega malo morja, ki je Sloveniji še preostalo ob obalni velesili Hrvaški, ki v tistih krajih nad Muro ipd pred razpadom kraljevine Jugoslavije...ni imela svojih državljanov.
Namesto sodelovanja praskanje po rani.
sam menim da to ni dobro.

Neoliberalci vi pa kar naprej s svojim zloveščim "vozom".
Dokler še kam gre, naj gre, mar ne?
Naredili ste kaos in pekel, pa še vedno sami sebi potrjujete nadpamet in norčevanje iz vsega kar dosežete za nujnost prihodnosti.
meteor
pred 175 tedni
6.
@ meteor....
Na žalost nisi razumel sarkazma Vojnoviča. Razumel si kar si hotel razumeti in tolmačiš tako kot ti paše.
Vojnovič ni ničesar preusmerjal. Pa tudi nima razloga.V inteligentnem zapisu je razgalil dejstva. Taki smo - Slovenci in Hrvati.
Ti, pa tudi Josipovič, nista brala izjav Ruplja in še posebno Crnčeca katere so objavili tudi hrvaški mediji.
Kako simptomatično kdo je dajal take izjave in kako so jih Hrvati hitro povzeli - ob bombastičnem podnaslovu:
nove grožnje.
Sicer pa imajo Vojnoviča nekateri na jetrih zaradi njegovega dela : Čefurji raus.
Pridružujem pa se komentarju Neue Ekspres @4
cinik
pred 175 tedni
7.
cinik: "Vojnovič (je) v inteligentnem zapisu je razgalil dejstva. Taki smo - Slovenci in Hrvati.".

Takšni so nekateri Slovenci in nekateri Hrvatje, večina pač ne. Profašizem je ideološki i nam na žalost vlada, ostali se le posmihamo a la cinik, čeprav znaš biti tehten in dokumentiran imaš tokrat samo MNENJE izza katerega ni ANALIZE za in proti.

Ne gre za to kaj razumeš ti z vso svojo omejenostjo in širino vred, ampak kaj razume srce in kaj je splošno razumevanje.
Ko boš kdaj šel čez mejo pa boš to tudi zaznal s svojimi čutili, torej tudi izven morskih globin, ki niso relevantne za to kar se nam dogaja NA SUHEM (vkolikor si res tjulenj).

Pa šalo na stran.
Tekst je žaljiv, res v manjši meri tudi do politikov, ki so zakuhali novo afero, a prevladuje prvo.
In ta veter žaljivk ima z manjšim časovnim zamikom tudi realne učinke. Nekateri na jugo še vedno živijo v "nevihtah" in dejanskih hudih travmah. Pri nas dejanske "osamosvojitvene" vojne ni bilo.
Sedaj smo hlapci, saj si prebral odličen blog EMPja POSTAJA EU JEČA (malih) NARODOV?, ki je to dejstvo dodatno razgalil.

Identitete seveda nočeš odkriti, saj braniš urednikovanje in sem ti trn v peti).
meteor
pred 175 tedni
Oddaj svoj komentar
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Zadnji komentarji
Povezave
Uporabnik še ni dodal povezav.
Vsi blogi avtorja

201720182019
JanFebMarAprMajJun
JulAvgSepOktNovDec
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6Št. registriranih uporabnikov: 211152
Forum avtorjev: 15897 Forum teme: 34494 // Odgovorov: 1878427
Blog avtorjev: 3593 // Blogov: 87697 // Komentarjev: 1250664
Avtorji fotografij: 26330 // Slik: 224099 // Videov: 18350
© RTV Slovenija (ISSN 1581-372X) | FAQ | Impresum | 1995-2009 | Vse pravice pridržane
" "